Home Evenementen Dit was onze VeloFollies 2024

Dit was onze VeloFollies 2024

De nieuwste bakfietsen, longtails, vouwfietsen en speed pedelecs van alle merken

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Dit jaar was VeloFollies te vinden in Kortrijk Xpo. Wat ooit begon als een kleine beurs, is uitgegroeid tot een groot evenement dankzij de toenemende populariteit van fietsen, met name elektrische fietsen.

In dit artikel delen we onze ervaringen (wat is er nieuw, wat kan je verwachten) op de VeloFollies beurs van 2024. Helaas hadden we te weinig tijd om alle stands te bezoeken. Volgend jaar zullen we alle drie de dagen moeten benutten.

Grootste fietsbeurs van België

Voor ons was dit de eerste keer op zo’n grote fietsbeurs in België. Hoewel Eurobike nog groter is, was VeloFollies met zes hallen al groot genoeg om bijna te verdwalen. Alle merken waren aanwezig, het was een groot succes.

Merken kregen de kans om hun producten tentoon te stellen, hun nieuwe technologieën te tonen en klanten te woord te staan om hun meest prangende vragen te beantwoorden.

Ironisch genoeg hebben we eerst 45 minuten in de file gestaan. Alle parkings waren vol, vrijdag was de drukste dag.

Eens parking gevonden zagen we dat veel bezoekers met hun fiets waren gekomen. De meest opvallende fiets op de parking was de Muli, een van onze favoriete bakfietsen vanwege zijn opvouwbare ontwerp, ideaal voor gebruik in de stad.

muli bakfiets aan de ingang van velofollies
muli bakfiets aan de ingang van velofollies

De nabije toekomst van Licht Elektrische Voertuigen

Bij de ingang werden we geconfronteerd met de nabije toekomst. Hier zagen we bestelbusjes (of LEV’s) die waren omgebouwd of verpakt als elektrische fietsen om zo te voldoen aan de wetgeving. Het gaat hier om een elektrisch voertuig met pedalen en een stuur, maar je zit een bestelbusje.

We hebben hier niet lang stilgestaan, want zoals ik al zei, dit is de nabije toekomst. We zullen deze modellen steeds vaker in de stadsomgeving tegenkomen.

de toekomst van licht elektrische vracht
de toekomst van licht elektrische vracht

Nieuwe e-bikes in 2024

Eenmaal binnen, na het scannen van je ticket (ja, je moet betalen € 15), kom je in een grote inkomhal vol met pamfletten, flyers, brochures en informatie. Op het plattegrond zien we dat Velofolies zes hallen heeft.

Velofollies was veel te groot. We hebben zoveel gezien, maar niet alles, en nog steeds te veel voor één artikel. We hebben dit dan ook opgedeeld in categorieën en maken een verslag per merk.

Als fervente fietsliefhebbers zijn jullie wellicht geïnteresseerd in specifieke soorten fietsen of merken. Daarom proberen we alles zo goed mogelijk op te delen.

belgische speed pedelecs trekken aandacht op velofollies

1. Nieuwe speed pedelecs

We beginnen bij de meest populaire categorie van het moment: de Speed Pedelecs. Hier hebben we vooral de Speed Pedelec van Specter, Ellio en Aska gezien. Heb je de kans dan is het zeker de moeite deze eens van dichtbij te bekijken.

Ook andere merken die doorgaans een middenmotor gebruiken, zoals de Bosch Performance Speed Line, en de nieuwe Pinion HS, hebben onze aandacht getrokken. We hebben dus ook de Speed Pedelecs van merken zoals Riese & Muller, Moustache en I:SY gezien.

belgische longtail van merk swyff met middenmotor
belgische longtail van merk swyff met middenmotor

2. Nieuwe elektrische longtail fietsen

Daarna hebben we een kijkje genomen bij de elektrische longtailfietsen. We hebben nieuwe merken ontdekt die we nog niet echt kenden, zoals Lombardi, die nu ook een longtailmodel heeft met fatbike wielen, en de KADe van het Australische merk REID Bikes. Zij brengen een relatief simpele longtailfiets op de markt. De Reed met zijn middenmotor bevindt zich in de gemiddelde prijsklasse van 4000 euro.

Longtails zijn ons niet vreemd in België. We zien ook de multicharger van Riese & Muller terugkomen, de longtail hybrid van Cube, en een nieuwe longtail van het Belgische merk Swyff. Andere longtails, zoals die van Bicicapace kenden we ook al. Of Veloe, dat zich vooral op nieuwe weersbestendige accessoires richt.

Ook Douze Cycles had zijn LT op display staan. Een laatste longtailfiets die we nog niet kenden, was die van Vello Bike, een nieuw Frans merk.

Ook Granville, het Belgische merk, heeft een nieuwe longtail. Al hebben we die niet echt in detail kunnen bekijken. De Bergament. Bergamont Cargo stond hier ook, maar hier hebben we geen afbeelding van.

granville longtail fiets
een eerste glimps van de Granville longtail fiets op Velofollies

3. De nieuwe elektrische fatbikes en ped-scooters

We geloven dat de tijd nabij is waarin de traditionele boosters of scooters vervangen zullen worden door deze nieuwe elektrische fietsen. Laten we ze voorlopig Ped-scooters noemen, scooters waarbij je moet trappen, net zoals bij de oude Camino of de Moped.

Wat blijft ons dan bij van Velofollies als het gaat over de nieuwste elektrische fatbikes van 2024?

Ja, er waren enkele longtails met fatbike wielen en nog wat andere modellen, maar vooral de brommerachtige fatbikes lijken een nieuwe trend te worden. We noemen ze momenteel streEtBikes of BikeCruisers.

Aan de ene kant hebben we GasGas, een merk dat we al kennen van de oude bromfietsen, dat nu ook elektrische fietsen produceert. Hun GASGAS Moto 2 ontwerp lijkt perfect voor de 16-jarige die naar school fietst.

GASGAS moto 2 op velofollies belgie
GASGAS moto 2 op velofollies belgie

Een goedkoper alternatief voor GasGas is het merk APE RYDER. Ook hier zien we dat er gekozen wordt voor een achterwielmotor in combinatie met dikke, motorachtige fatbike banden.

Wij zijn fan. De aantrekkelijke aankoopprijs, dankzij de keuze voor een achterwielmotor en het ontbreken van vering (althans bij de GasGas), zorgt ervoor dat deze fietsen nog steeds binnen een aanvaardbare prijsklasse vallen.

Op Velofollies hebben we ze niet gevonden maar we dachten ook dat Yamaha bezig was met zulke modellen.

APE RYDer ebike belgie
APE RYDer ebike nu ook in belgie

4. Nieuwe e-bakfietsen van 2024

Hoewel longtail fietsen populair zijn, zijn bakfietsen een perfect alternatief voor de auto. Ze zijn ideaal voor het vervoeren van kinderen, waarbij ze concurreren met longtail fietsen. Maar ook als cargofietsen voor het vervoeren van vracht zijn ze een uitstekende keuze. In de B2B-sector zien we ze steeds vaker gebruikt worden. Ze waren dan ook zeker aanwezig op de velofolie’s.

De eerste bakfiets die we tegenkwamen was op de stand van CUBE. De Hybrid Cargo is al een tijdje in omloop en is nu vernieuwd met de nieuwste Bosch motor en technologie.

Ook Swyff, het Belgische merk, heeft een nieuwe speciale cargofiets op de markt gebracht. Het ontwerp is uniek en we zijn benieuwd in welke niche deze het meest gebruikt zal worden.

tenways bakfiets ingebouwde lichten
tenways bakfiets ingebouwde lichten

Een andere bakfiets waar we naar uitkijken is de Douze Cycler HETA. Naast hun longtailfiets stond deze nieuwe bakfiets van 2024 uitgesteld. Het ontwerp is aantrekkelijk en innovatief.

Een bakfiets waar veel mensen naar uitkijken is de bakfiets van Tenways. Tenways groeit sterk in zowel België als Nederland (en mogelijk ook in het buitenland). Met hun prijs-kwaliteit fietsen willen ze nu ook hun plek op de bakfietsmarkt innemen.

Een andere bakfiets die eindelijk in omloop is, is de I:SY-bakfiets. Dit Duitse merk maakt compacte elektrische fietsen en richt zich nu ook op de compacte e-bakfietsmarkt. Veiligheid staat voorop, want hun bak ziet er zeer stevig en robuust uit.

nieuwe isy bakfiets compact
nieuwe isy bakfiets compact

Naast I:SY hebben we ook Velo de Ville. Dit hoogwaardige Duitse merk komt nu met hun eerste Velo de Ville bakfiets die zich richt op bouwkwaliteit en veiligheid bij het vervoeren van kinderen. Een opvallende anekdote van de vertegenwoordiger: dit is de eerste bakfiets waar je ook zonder handen mee kan rijden. Natuurlijk werd erbij vermeld dat je dit niet moet proberen.

Ook de Denen maken bakfietsen onder het merk Winther. Ze zitten al lang in de business maar blijven hun modellen updaten met nieuwe veiligheidsupgrades en ook motorisch wordt er geüpgraded.

santos Bakfiets B2B cargo
santos Bakfiets B2B cargo

Voor de B2B-markt vonden we het Nederlandse Santos ook zeer interessant. Hun Santos bakfiets (of cargofiets) is gericht op duurzaam gebruik en hiermee bedoelen we bouwkwaliteit op lange termijn en voor heel veel kilometers. De bak is ook speciaal ontworpen om tegen een stootje te kunnen en de bestickering op de bak intact te houden.

5. Nieuwe E-vouwfietsen van 2024

Ondanks onze beperkte tijd, hebben we toch een blik kunnen werpen op de vouwfietsen. Hoewel we voornamelijk bekende merken en modellen tegenkwamen, zijn er enkele die ons zijn bijgebleven.

Het Belgische merk Swyff, bijvoorbeeld, heeft ons verrast met hun nieuwe gamma. Hun innovatieve ontwerpen en technologieën zijn zeker iets om in de gaten te houden.

Eovolt at velofollies met de morning pro
Eovolt at velofollies met de morning pro

Ook het Franse merk Eovolt heeft onze aandacht getrokken met de Morning Pro. Hun fietsen leken op het eerste gezicht zeer compact, wat ze ideaal maakt voor stadsverkeer of korte afstanden.

Het Nederlandse merk Lacrosse richt zich meer op fietsen voor campinggebruik. Hun fietsen zijn ideaal om mee te nemen in de camper, of om aan de camper te bevestigen.

Vello bike vouwfiets op vellofollies beurs toegevouwen
Vello bike vouwfiets op vellofollies beurs toegevouwen

Tot slot het merk Vello Bike. Een snelle en innovatieve vouwfiets dat eigenlijke een koersfiets wil zijn. Hun innovatieve ontwerp heeft ons nieuwsgierig gemaakt en we kijken ernaar uit om hun vouwfiets uit te proberen. Mogelijk de snelste vouwfiets, to be decided.

Gezien van ver, maar eigenlijk gemist

Moustache

De stand van Moustache was ook zeer aantrekkelijk. Met hun nieuwe elektrische fietsen en speedpedelecs, beide met geveerd kader, zet dit Franse merk een volgende stap naar absolute topkwaliteit.

Vogue bakfietsen & Diabolo Bikes

We hadden ook graag de Vogue-bikebakfietsen en de elektrische fatbike-scooters van Diabolo Bikes gezien. We zwaaiden nog even naar de Deense stand van de Muli, waar we de compacte bakfiets met het vouwbare bak opnieuw tegenkwamen, voordat we ons naar de uitgang begaven.

Granville

Wat hebben we dan nog zeker gemist? Waarschijnlijk heel wat nieuwe merken longtail fietsen, bakfietsen en fatbikes die de markt opkwamen. We hebben echter nog wel snel een foto kunnen nemen van de nieuwe Granville longtail fiets. Dit lijkt een krachtig alternatief voor het midden tot hoge prijssegment. Vooral de keuze voor 26 inch banden of 24 inch op een laag ontwerp met een lage zwaartekracht spreekt ons aan.

Bergamont

Bergamont heeft ook enkele mooie nieuwe modellen, maar helaas hebben we hier geen afbeeldingen van.

Onze Velofietser Mening

Het is een mooie samenloop van omstandigheden. België staat weer op de voorgrond als het om fietsen gaat. Onze Belgische merken, zoals Ellio, Aska Bike en Specter, doen het uitstekend, maar ze krijgen stevige concurrentie van de Duitse en Franse merken zoals Riese & Muller en Eovolt. Ook de Scandinavische merken zoals Winther en Veloe zijn niet te onderschatten. Het lijkt erop dat Europa de leiding neemt in de fietswereld.

Wat opvalt, is dat veel productie in Europa blijft. Dit lijkt een reactie op de uitdagingen van de huidige markt. Voor jou als consument betekent dit waarschijnlijk lagere prijzen en een betere klantenservice.

De nieuwe modellen die we hebben ontdekt, waren een genot om te zien. Het was verrassend hoe weinig informatie er beschikbaar was over sommige modellen, zoals de Tenways bakfiets of de Gasgas Moto 2. Maar wees gerust, we gaan al deze merken benaderen om hun fietsen, bakfietsen, cargofietsen, vouwfietsen, speedpedelecs en alles wat elektrisch is, uit te testen.

We hopen dat je nu een beter beeld hebt van wat er komend jaar te wachten staat. Vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Je vindt de inschrijfknop ergens rechts in de zijbalk of onderaan de pagina. Zo blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info