Home E-bikes Nieuws over de Tenways bakfiets

Nieuws over de Tenways bakfiets

We bezochten Tenways op de Velofollies beurs 2024

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Op Velofollies kwamen we bij een stand die we al een tijdje op het oog hadden: Tenways. Vooral omdat we zochten naar de nieuwe elektrische bakfiets. Deze info kwam eerst op ons youtube en instagram kanaal, hier vind je ook ons geschreven verslag met meer informatie.

Dit Nederlandse merk staat vooral bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Tenways hanteert een revolutionaire werkwijze en staat open voor andere vormen van samenwerking met fietsenwinkels. Ze zijn minder contractgebonden, waardoor ze hun modellen sneller kunnen verkopen.

De fietsen van Tenways zijn populair en de recensies zijn zeer positief. Op Velofollies maakten we gebruik om de bakfiets van dichtbij te bekijken.

Tenways: Kwaliteit voor een Lagere Prijs

Tenways richt zich op een lager prijssegment, maar zorgt er wel voor dat de kwaliteit hoog blijft. Ze garanderen basisfietsen met een goede, sterke basiskwaliteit en voegen hier niet te veel extra’s aan toe.

Vering ontbreekt vaak op een Tenways-fiets, maar ze zijn dan ook bedoeld om te rijden op goede fietsinfrastructuur, zoals in Nederland of Denemarken. In België doen ze het ook goed, in volle groei. Gezien onze infrastructuur steeds beter wordt, zal Tenways ongetwijfeld een sterk alternatief worden voor reeds gevestigde merken.

nieuwe tenways bakfiets te koop in 2024
nieuwe tenways bakfiets te koop in 2024

De Tenways Bakfiets: Prijs-Kwaliteit in Actie

Wat ons vooral interesseerde, omdat er online geen informatie over te vinden is, was de Tenways bakfiets.

Deze stond hier wel tentoongesteld. Tenways richt zich op prijs-kwaliteit, en dat zie je terug in deze bakfiets. Ze proberen speciale designkenmerken of functies te vinden om deze bakfiets aantrekkelijker te maken, in vergelijking met de dure, premium bakfietsen die veel extra’s bieden.

Hoeveel kost de Tenways bakfiets? Volgens sommigen is dit 5000 euro, maar het is toch wachten op officiële bronnen. Deze bronnen gooien ook de naam Cargo One of C1 naar boven.

Tenways elektrische bakfiets gebruikt krachtige bafang motor M600
Tenways elektrische bakfiets gebruikt krachtige bafang motor M600
Naafversnelling van enviolo en kwalitatieve gates riemaandrijving
Naafversnelling van enviolo en kwalitatieve gates riemaandrijving

De Tenways bakfiets maakt gebruik van een krachtige M600 Bafang cargomotor. Bafang heeft een goede reputatie, minder premium dan Bosch of Shimano, maar richt zich op kracht voor prijs, met kwaliteit in het achterhoofd. Deze krachtige motor stuwt de bakfiets vooruit.

De bakfiets lijkt in eerste instantie iets zwaarder, maar hierover hebben we geen informatie. Het maakt gebruik van een naafversnelling en een carbonaandrijfriem om gemakkelijk door het verkeer te manoeuvreren zonder al te veel problemen. Of er een optie is voor een derailleur om de prijs nog verder te drukken, hebben we niet kunnen vragen.

tenways bakfiets display en batterij van bafang
tenways bakfiets display en batterij van bafang

Ontwerp en Functies van de Tenways Bakfiets

We keken vervolgens naar het ontwerp van de bak. Deze is groot en biedt veel volume. De bak is vrij simplistisch, maar lijkt wel goede bescherming te bieden. Of er opties zijn voor kinderstoeltjes en zitjes, was nog niet erg duidelijk.

Naast een motor van Bafang maakt Tenways ook gebruik van een bijbehorend display en batterij (ik gok tussen 500 en 1000 Wh). Aan het stuur vind je knopjes om gemakkelijk van elektrische ondersteuning te wisselen. De bak zelf ziet er vrij simplistisch uit. Een eenvoudig ontwerp, niet breder dan een stuur, zorgt ervoor dat je voldoende lading kunt vervoeren.

grote bak op de elektrische bakfiets van tenways
grote bak op de elektrische bakfiets van tenways

Deze bakfiets zet de trend van Tenways voort. Het richt zich op prijs-kwaliteit, wat je merkt aan het ontbreken van speciale extra’s of innovatieve functies. Ook de ondersteuning is vrij eenvoudig, met een stangondersteuning, terwijl andere premium merken eerder kiezen voor een eigen technologie of kabelbesturing. Hoe deze bakfiets rijdt, zullen we ontdekken tijdens testritten.

Wat we vooral handig vinden, is dat ze toch hebben gekozen om voorvorkvering te installeren. Ook de ingebouwde led-verlichting in de bak vinden we een mooie toevoeging. We vinden dat elke bakfiets-fabrikant dit zou moeten doen, maar blijkbaar hebben ze nog niet door dat de bak ‘s nachts onzichtbaar is.

We vermoeden dat dit in 2024 zal veranderen, ofwel omdat de merken doorkrijgen dat klanten hierom vragen, ofwel omdat de wetgeving eindelijk mee verandert. Tenways is niet de eerste, we hebben dit ook al gezien bij Lovens bakfietsen. Of het speciale laser achterlicht van de Batavus bakfietsen.

goede verlichting een geveerder voorvork en stangbesturing op de Tenways bakfiets
goede verlichting een geveerder voorvork en stangbesturing op de Tenways bakfiets

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info