Home Beste De 5 bakfietsen voor de hond

De 5 bakfietsen voor de hond

Kies de juiste bakfiets, aangepast voor jouw kleine of grote hond

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

De auto is voor sommige honden een hatelijke ervaring. Ze kunnen niets zien, worden misselijk en voor je het weet geven ze over. In dit artikel gaan we op zoek naar een mooie alternatief, een elektrische bakfiets voor de hond te vervoeren.

Initieel betroffen het gewone bakfietsen, vergelijkbaar met die gebruikt voor het vervoeren van kinderen, maar met één belangrijk verschil: er was een instapdeurtje of een opstapplank aanwezig om je hond gemakkelijker binnen te laten. Binnenin de bak waren eveneens aanhechtingspunten aangebracht om je hond veilig vast te maken.

Inmiddels zijn we een jaar of twee verder en hebben zich tal van ontwikkelingen voorgedaan. Nu, met het recente Babboe-schandaal, zijn we genoodzaakt deze lijst te actualiseren, aangezien de betreffende modellen niet langer verkocht worden. Omdat deze echter nog wel tweedehands te vinden zijn en het onderzoek nog niet afgerond is, laten we ze voorlopig nog onderaan in deze lijst staan.

Onze keuze bakfietsen voor honden

Onze selectie is een mening op basis van extensief onderzoek. Wij proberen zoveel mogelijk fietsen te testen maar hebben niet alle modellen in handen gehad. Meer alternatieven vind je in de lijst beste bakfietsen, of bakfietsen op drie wielen.

Winther kangaroo prijs kwaliteit bakfiets hond

De voordelen

 • Handig in gebruik
 • Hoge kwaliteit
 • Focus op veiligheid
 • Veel kleine details en extra’s die het afwerken
 • Voor kleine en grote honden

De nadelen

 • Iets duurder, maar met 3500 euro zeer goede prijs / kwaliteit
 • Speciaal stuurmechanisme met voor- en nadelen

Winther is al meer dan 25 jaar actief in het produceren van bakfietsen met een speciale focus op het vervoeren van dierbaren, waarbij voornamelijk aan kinderen wordt gedacht. Maar Winther heeft ook een bakfiets ontwikkeld speciaal voor honden.

Hun driewielerontwerp is kenmerkend. Het stuur verbindt direct met de bak, die om een centraal punt draait, waardoor de bakfiets een zeer kleine draaicirkel heeft. Dit kan echter uitdagend zijn bij het vasthouden van het stuur wanneer de bak ver gedraaid is. Dit ontwerp biedt echter veel gemak bij het parkeren en manoeuvreren van de bakfiets wanneer u niet fietst.

Maar waarom is dit dan specifiek een bakfiets voor honden? Allereerst is de bak ontworpen met de veiligheid en het comfort van de hond voorop: deze is sterk, en voorzien van basisvoorzieningen zoals reflectoren en lichten.

Binnenin is de bak zodanig ontworpen dat er een goede luchtcirculatie is, terwijl uw hond tevens beschermd wordt tegen diverse weersomstandigheden. Ook aan veiligheid (vooral voor kinderen) wordt gedacht, de bak heeft een stalen rolkooi.

De laadruimte (voorzien van haak om de leiband vast te maken) is ruim genoeg zodat de hond comfortabel kan bewegen of gaan liggen en voor kleinere honden is er een verhoogd platform beschikbaar, waarbij u de ruimte eronder nog steeds als opslag kunt gebruiken.

Deze specifieke kenmerken, gericht op comfort, gebruik en veiligheid, onderstrepen dat er goed is nagedacht over de wensen en behoeften van hondeneigenaren.

Dankzij de ingebouwde elektrische ondersteuning biedt de bakfiets voldoende kracht om ook grotere honden of zwaardere lasten te vervoeren, wat de ervaring voor zowel het huisdier als de eigenaar aangenaam maakt.

draaicirkel van de winther bakfietsen
Afbeelding: Winther

Beste voor grote honden: Butchers & Bicycles MK1-E

De beste driewieler bakfiets met kantelsysteem tegen vallen

De voordelen

 • Premium fietsonderdelen
 • Bosch ondersteuning
 • Kantelmechanisme helpt tegen misselijkheid
 • Zeer goed rijcomfort
 • Deurtje voor de hond (optioneel)
 • Voet aan de voorkant (anti-kantel) bij het instappen
 • Relatief licht 45 kg

De nadelen

 • Duurder
 • Grotere draaicirkel dan anderen in deze lijst

Butcher&Bicycles kennen we reeds van onze vergelijking van e-bakfietsen. Het is een zeer kwalitatieve bakfiets met als orgelpunt het kantelmechanisme.

Waarom dan de beste voor honden?

Dit mechanisme zorgt ervoor dat de bak mooi recht blijft waardoor de hond altijd comfortabel zit. Je hond zal minder misselijk worden omdat de bak met de fiets mee beweegt. Er is ook geen risico op kantelen, en je hond zal veel langer blijven stilzitten. De rit is aangenaam voor hond en bestuurder, want met de Bosch onderdelen heb je veel (en vlotte) elektrische ondersteuning.

Alle onderdelen zijn van de hoogste kwaliteit. Je hond zal zeer blij zijn met deze elektrische bakfiets, je portefeuille iets minder. Met een aankoopprijs rond de 5800 euro (afhankelijk van accessoires) is het zeker geen goedkope bakfiets voor honden.

Het deurtje vooraan de bak is optioneel, let hier dus op bij het aankopen. Je hond kan hierdoor makkelijk opstappen en plaatsnemen in de bak. Even de riem vasthechten en je kan vertrekken.

Bakfiets voor kleine honden: SociBike Compact

Socibike compact kleine honden bakfiets

De voordelen

 • Compact ontwerp (212.5 cm)
 • Handige voorklep / voordeur voor honden
 • Hoge bak, kort bij bestuurder
 • Kleine draaicirkel, makkelijk manoeuvreren
 • Grote batterij en actieradius
 • Niet zeer breed 80 cm
 • Stalen + aluminium frame

De nadelen

 • Stuur rechtstreeks verbonden aan bak, geen probleem, maar niet voor iedereen weggelegd
 • Duurder
 • Zwaar 60 kg

Voor kleinere honden is een grote bak niet altijd noodzakelijk. Kleine honden zitten namelijk vaak liever wat hoger, dichter bij de bestuurder, omdat dit hen meer op hun gemak stelt. Voor kleine tot middelgrote honden is de SociBike Compact een uitstekende keuze. Ook de Family-versie is interessant, vooral als u zowel kinderen als honden samen wilt vervoeren. De Compact-versie valt (bij ons) in smaak door het unieke ontwerp.

Door het ontwerp aan te passen voor (ook) kleinere huisdieren, kunnen eigenaren ervoor zorgen dat hun honden zich veilig en comfortabel voelen tijdens het vervoer.

Het frame van de SociBike Compact is vervaardigd uit aluminium en aan de voorkant versterkt met staal, wat resulteert in een sterke en duurzame structuur. Door deze constructie weegt de fiets echter wel 60 kilogram, wat relatief hoog is voor een compacte bakfiets van 212 centimeter lang. De bakfiets kan hierdoor wel 100 kg aan cargo aan.

Een bijkomend voordeel is echter dat de bakfiets niet erg breed is; hij meet slechts 80 centimeter van wiel tot wiel. De afmetingen van de bak zelf zijn ook 80 centimeter in lengte, 47 centimeter in breedte en 50 centimeter in hoogte.

Aan de voorzijde van de bak is een handige scharnier bevestigd, die gebruikt wordt om de klep te openen en te sluiten. Dit zorgt voor een makkelijkere opstap voor zowel uw hond als kinderen, waardoor ze probleemloos in en uit de bak kunnen stappen.

Motorisch is de SociBike Compact eveneens goed uitgerust. Met een Bafang Max Drive middenmotor die 80 Nm levert, biedt deze bakfiets een vermogen dat vergelijkbaar is met dat van een goede (niet beste) Bosch- of Shimano-motor. SociBike biedt bovendien verschillende opties voor de batterij, waarbij de grootste capaciteit van 720Wh zorgt voor een aanzienlijke autonomie.

Niet elektrische bakfiets voor honden: Nihola Dog

nihola dog niet elektrische bakfiets hond

De voordelen

 • Handig in gebruik
 • Compact in lengte
 • Ideaal voor honden
 • Niet te breed 85 cm
 • 100 kg laadvermogen voldoende voor 1 tot 2 honden

De nadelen

 • Niet elektrisch (en dan toch iets duurder dan nodig)
 • Beperkte versnellingsopties
 • Neus van bak steekt uit, niet storend maar iets waar je moet opletten

Op zoek naar een niet-elektrische bakfiets voor uw hond? Laten we dan eens kijken naar het tijdloze ontwerp van Nihola.

De Nihola Dog is een compacte driewielige bakfiets met een deurtje aan de voorkant. Hij is speciaal ontworpen om zeer laag bij de grond te staan; hierdoor kunnen honden gemakkelijk in- en uitstappen en voelen ze zich comfortabel en veilig.

Deze bakfiets is niet elektrisch en heeft ook geen uitgebreide derailleur. De Nexus Shimano 8-speed biedt een beperkt aantal versnellingen, wat betekent dat bergop fietsen moeilijker zal zijn, maar op een vlakke weg moet dit goed te doen zijn.

Qua uiterlijk heeft de bakfiets een stoere, laag-bij-de-grondse uitstraling, en de twee grote wielen geven het enigszins de vibe van een raceauto. De neus van de bak steekt uit voor de wielen, wat over het algemeen niet stoort, maar het is iets om rekening mee te houden bij het nemen van bochten.

De Nihola Dog is vrij compact, de bak zit net onder het stuur. Een lengte van 2 meter en een breedte van 85 centimeter. Aangezien de fiets niet elektrisch is en een gewicht van 32 kilo heeft, zal je samen met uw hond wat inspanning moeten leveren om de fiets op snelheid te krijgen.

De binnenruimte van de bak is aanzienlijk: 62 centimeter breed, 88 centimeter lang en 50 centimeter hoog. Denk eraan, deze 50 centimeter hoogte is belangrijk; honden kijken graag om zich heen. Voor een kleinere hond die hier niet over kan kijken bestaat er ook een doorzichtige bak!

Fan van het ontwerp – hij bestaat ook elektrisch, de Nihola Dog. Waarom die dan niet als beste? We zijn fan van het bakontwerp, echt gemaakt voor honden groot en klein. Het fietsgedeelte is hetgene waar ander merken een klein stapje voor zijn. Voor deze prijs kan je ook modellen met volledige Bosch ondersteuning vinden, dat is het afwegen waard. Zeker als je de bakfiets ook voor niet-hond trajecten wil gebruiken.

Goedkope hondenbakfiets: Qivelo City E-bakfiets

Qivelo alternatief hond bakfiets babboe

De voordelen

 • Bak voor honden
 • Polyvalent gebruik
 • Goedkoop

De nadelen

 • Beperkte kwaliteit

Vroeger was deze plaats die van Babboe, maar die zijn uit de verkoop weggehaald. Ze zijn onveilig, het kader vertoont kleine scheurtjes op termijn. We wisten al van Babboe dat het om basiskwaliteit ging, nu is bewezen dat het nog erger was dan gedacht.

Er zijn nog heel wat goedkope bakfietsen. Die worden vooral online verkocht, ook op Bol zie je hier enkele modellen. Het model dat het dichtste aanleunt bij de voordelen van Babboe, hopelijk zonder de nadelen, is Qivelo. Een goed alternatief voor Babboe bakfietsen. Goedkoop en basiskwaliteit.

We raden ze niet aan voor comfort of gebruik. Vooral de prijs is hun sterkste verkooppunt. Je kan al een elektrische bakfiets vinden onder 2000 euro. Dat is ongezien, zelf tweedehands betaal je meer. Ze hebben ook modellen van hogere kwaliteit. Deze zijn ondertussen uitgerust met Ananda motor.

Tot zover onze vergelijking van de beste bakfietsen voor de hond te vervoeren. Deze bakfietsen zijn speciaal aangepast om onze viervoeters te accommoderen. Uiteraard is dit geen must, en kan je ook voor een andere elektrische bakfiets gaan zonder deurtje.

Bakfiets voor honden

Waar op letten bij bakfietsen voor honden?

Net zoals alle elektrische bakfietsen moet je letten op een aantal zaken zoals; bouwkwaliteit, de elektrische onderdelen, remmen en banden, ….

Voor een hond komen er dan nog twee belangrijke punten bij. Het instappen via een speciaal aangepast deurtje, en de veiligheid van je hond.

Bakfietsen met een deurtje voor de hond

Dit kan aan de zijkant of vooraan. Aan de zijkant is handig, ook voor kinderen die de bak inwillen.

Aan de voorkant heb je nog meer opties. Zo kan het deurtje (zoals de Babboe Edog) ook openklappen om als loopplank te dienen.

Een grote hond kan zo heel makkelijk de bakfiets in zonder te moeten springen. Er is dan ook minder risico dat je elektrische bakfiets omvalt.

Vastmaken aan een aanhechtingspunt

Ook in de bakfiets hou je je hond best aan de leiband. Hier is het belangrijk om je hond aan te leren van niet uit de bak te springen. Een hond moet goed blijven zitten. Springt je hond toch dan moet je zeker zijn dat de leiband kort en vast zit. Zo kan de hond niet naast de bak belanden, en neem je minder risico op zelf neergehaald te worden.

Antislip

Een hond blijft best zitten wanneer hij het gevoel heeft van veilig te zijn. Voelt de hond zich onveilig dan zal die uit de bak willen, en uit de bakfiets springen. Een anitslip op de vloer van de bak geeft de hond meer grip. Hierdoor heeft de hond ook een gevoel van controle en zal die langer blijven zitten.

Veilige bak

Een hond kan wel tegen een stootje. Maar als je mag kiezen uit het botsen in een houten bak of één uit een zacht schokabsorberend materiaal dan is de keuze snel gemaakt.

Sommige bakken zijn beter uitgerust en bieden meer comfort dan de lompe houten bakken. Uiteraard heeft dit ook invloed op de prijs, een belangrijk punt dus in jouw keuzeprocess.

Cargofiets voor honden

Lees ook de volgende artikels

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info