Home Beste De 6 bakfiets merken van 2024

De 6 bakfiets merken van 2024

De bekendste en beste bakfiets merken van het moment

Door Slim Abid

Bakfietsen hebben de wereld, of in ieder geval onze wereld, veroverd. Ze zijn voornamelijk populair in Europa, maar je ziet dat er wereldwijd wel een markt voor is. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste en meest bekende bakfietsmerken.

Dit zijn enerzijds bekende fietsmerken die een bakfietsvariant hebben geproduceerd en daarnaast ook gespecialiseerde bakfietsmerken. Deze laatste zijn ontstaan, toen de populariteit van de bakfiets begon toe te nemen.

We merken op dat de gevestigde merken voor kwaliteit kiezen binnen een beproefd ontwerp, terwijl de nieuwkomers concurreren om een plek door innovatieve functies en eigenschappen te ontwikkelen voor hun bakfietsen.

Beste bakfiets merken

Urban Arrow

Urban Arrow, heeft zich praktisch opgeworpen als de uitvinder. De bakfiets bestond wel al, maar Urban Arrow won aan populariteit door hun eerste populaire elektrische bakfiets te introduceren, nog voordat al die andere bakfietsmerken bestonden.

De Urban Arrow-bakfiets is bekend als de OG-bakfiets en is nog altijd één van de betere bakfietsen op de markt. Met de Urban Arrow werd de standaard gezet, elk nieuw model wordt hiermee vergeleken, het is óf beter dan de Urban Arrow óf slechter.

urban arrow family met regenkap

Hoewel dit merk een pionier was, beginnen ze nu door de enorme groei van bakfietsen, beetje bij beetje op de achtergrond te raken. Hun vroegere innovatieve model is ondertussen voorbijgestreefd. Iedereen maakt een soortgelijke variant en Urban Arrow heeft niet vernieuwd.

Omdat ze al een grote markt hebben binnen de B2C-particulieren, richten ze zich nu met hun nieuwe designs, de Tender en de Shorty, voornamelijk op B2C-business of bedrijvencargofietsen. Net zoals tien jaar geleden, toen ze voorspelden dat particulieren elektrisch zouden beginnen fietsen, denken ze dat dit nu ook voor bedrijven geldt en spelen ze hier volledig op in.

Riese & Müller

Het zou je ook niet moeten verrassen dat Riese & Müller een plek opeist in de lijst van de beste bakfietsmerken.

Hoewel zij tot het absolute topsegment behoren — het hoogste prijssegment — zijn er ongelooflijk veel Riese & Müller bakfietsen verkocht. Van de traditionele merken zijn zij de eerste, en meest opvallende, die volledig inzetten op het segment van cargofietsen. Dit wil zeggen bakfietsen, long-john cargofietsen zonder bak, maar ook longtailfietsen met hun multicharger en recent ook de multitinker.

De bakfietsen van Riese & Müller spelen in op verschillende soorten gebruik. Zij hebben de Transporter voor transport, de Packster2 voornamelijk voor het vervoeren van kinderen of stadsgebruik, en de Load4 met een geveerd kader — iets wat anderen hen nog niet hebben nagedaan.

Riese Muller bakfiets merk met de Transporter
Riese Muller bakfiets merk met de Transporter
Riese muller packster2 70 getest

Met de allernieuwste Riese & Müller Carrie spelen ze nu ook in op bakfietsen in de stad. Deze compacte bakfiets is de eerste echte uitdager van Muli, één van de eerste compacte bakfietsen.

Riese & Müller ziet dus wel degelijk het belang van bakfietsen in. Ook in Duitsland zien we dat cargofietsen steeds meer aan populariteit winnen en in het straatbeeld verschijnen. Dit maakt Riese & Müller misschien zelfs het beste bakfietsmerk.

CA GO

Het Duitse merk, is eveneens een opvallende nieuwkomer binnen de bakfietsmerken. Ze richten zich uitsluitend op cargofietsen en streeft ernaar hun producten aan te passen voor het premiumsegment. Ze staan altijd garant voor vernieuwende en innovatieve features.

nieuwe bakfiets voor kinderen vervoeren met veilige innovaties zoals versterkte bak, hoge steun, regen- en windhoes, en vering

Met hun CS-versie hebben ze zelfs een geheel nieuw type cargofiets ontworpen. Hun bakfiets, de FS, staat bekend om de hoge kwaliteit, maar vooral om het innovatieve ontwerp van de bak. Deze is speciaal ontworpen om zo veilig mogelijk te zijn en een crashtest op de bakfiets te overleven.

Hun frame is enorm robuust. Hun bak is uitzonderlijk sterk. En er zijn nog enkele opties beschikbaar om hem nog veiliger te maken. Hierdoor vindt Ca Go een niche in de markt van bakfietsen — gericht op ouders, kinderen en veiligheid, hoge kwaliteit en veel comfort. Al moet je ze uiteraard wel kunnen betalen.

Larry vs Harry

Als je echt iets van cargofietsen kent, dan ben je ongetwijfeld de Larry vs. Harry Bullet tegengekomen.

De Bullet of de e-Bullet, deze cargofiets wordt verrassend vaak niet-elektrisch gekocht. De Bullet is zo’n fiets die een eigen cultstatus heeft bereikt en is eigenlijk de simpelste bakfiets of cargofiets die je kunt kopen. Initieel is het een flatbed, maar je kunt hier ook een bak op monteren.

Larry vs Harry goed verstopt onder regencover
Larry vs Harry goed verstopt onder regencover

De e-Bullet is het toonbeeld van hoe simpel een cargofiets kan zijn — simpel in ontwerp, maar nog steeds uitstekend in rijcomfort. Door het lichte en minimalistische ontwerp fietst hij ook gemakkelijk, zelfs niet-elektrisch. Een no-nonsense bakfiets. Een favoriet voor diegenen die niet zo’n typisch Urban Arrow ontwerp willen.

Het Larry vs. Harry ontwerp lijkt ook de standaard of basis te gaan worden voor gravel cargo bikes. In elk geval, deze mag niet ontbreken in de lijst van beste bakfietsmerken – of we hebben ruzie met een hele groep early adopters.

Lovens

Een relatief nieuw merk, maar zeker niet onbekend in de fietsenmarkt. Deel uitmakend van Optima Cycles, focust Lovens op hoogkwalitatieve bakfietsen van Nederlands ontwerp. Zij zijn misschien wel dé grote uitdager voor Urban Arrow, met een gelijkaardig ontwerp, dus een directe concurrent. Maar omdat ze ook mikken op het absolute premiumsegment, vooral gebaseerd op hun aantrekkelijke ontwerp, veilige en kwalitatieve onderdelen, zijn ze ook een concurrent voor Riese & Müller.

Tenways bakfiets

Opgelet wel, met de Cargo One bakfiets van Tenways is er nog een nieuwkomer die aandacht trekt. Deze richt zich wel op een lager prijssegment en bedreigt daarmee lichtjes de hegemonie van Urban Arrow.

Lovens heeft meerdere versies van dezelfde bakfiets. Voorlopig verdienen ze hier zeker een plaats. Ze hebben met hun S8-5 net nog de IF Design Awards 2024 binnengehaald.

Winther

Met Urban Arrow hebben we reeds gesproken over een OG — een uitvinder, al lang bezig met bakfietsen, nog voordat deze term gemeengoed werd. Maar er is nog zo’n merk. Winther is al meer dan 25 jaar bezig met het ontwerpen en produceren van veilige bakfietsen.

Niet het bekendste of beste bakfietsmerk, maar zeker een die niet vergeten mag worden. Hun nieuwste modellen zijn nog steeds top of the line en concurreren mee voor bepaalde segmenten. Ze maken driewieler bakfietsen en richten zich vooral op veilig vervoeren.

Driewieler bakfietsen van het merk Winther
Driewieler bakfietsen van het merk Winther

Het vervoeren van kinderen van 1 tot 4 — en 4 kinderen is echt wel veel vergeleken met de standaard bakfiets met twee wielen waar drie kinderen het absolute maximum is. Maar niet alleen kinderen, ook voor honden hebben ze speciale zitjes en voor oudere mensen of als zorgfiets, zoals we zien bij de Bike Republic die zich richt op zorgfietsen in Diest. Hier wordt Winther ook vaak aangeraden.

Fietsmerken met een bakfiets in het gamma

Voorlopig zijn dit de bekendste bakfietsmerken die bij ons opkomen of die het verdienen om nu al in deze lijst te staan. Bakfietsen zijn relatief nieuw en voor de nieuwere merken is het dus ook wat moeilijker om hun waarde reeds aan te tonen.

Welke bakfietsen worden hier dan vergeten? Wel, er zijn nog heel wat goede merken of goede modellen. Er zijn ondertussen ook veel bekende fietsmerken die (nu ook) een bakfiets in hun gamma opnemen. Denk maar aan Cannondale, Cube, Kettler en nog heel wat anderen.

Bakfiets van Cube Cargo Dual hybrid op de fietsbeurs

Cube, het Duitse merk, heeft ook een eenvoudige bakfiets ontworpen die niet de beste is, maar op basis van prijs-kwaliteit alles biedt voor een lage prijs. Cube is daarom niet het beste bakfietsmerk, maar heeft toch een model op de markt gebracht dat heel wat mensen zal aanspreken.

Daarnaast heb je nog wat innovatieve merken, nieuwe innovatieve merken, zoals Douze, Carqon, Muli of Velo de Ville die uitstekende of speciale tweewielbakfietsen hebben.

Driewieler bakfiets merken

Binnen de driewielers valt de bakfiets van CHIKE, en Butchers & Bicycles met hun speciale stuurmechanismes ook enorm op. Zij innoveren de markt verder en zorgen voor nieuwe concepten.

Chike bakfiets voor kinderen met kantelmechanisme
Chike bakfiets voor kinderen met kantelmechanisme

Ze leggen ook de grondvesten voor nieuwe merken die door de ontwikkeling van deze innovaties nog verder kunnen denken en nog meer innovaties op de markt kunnen brengen.

Onze mening over de beste bakfietsmerken.

Als je een bakfiets gaat kiezen, moet je over verschillende dingen nadenken. Het merk geeft je een indicatie van de te verwachten kwaliteit, de levensduur en de duurzaamheid van de gebruikte materialen, maar het vertelt je ook iets over de dienst na verkoop en het gemak waarmee je de bakfiets kunt onderhouden en repareren.

Een voorbeeld: als je een bakfiets koopt met een onbekende motor, zal het moeilijk zijn deze te repareren, of een fietsenmaker kan moeilijk doen, meer aanrekenen of zelfs weigeren. Kies je voor een model met een typische Bosch motor, dan zullen alle fietsenmakers die Bosch verkopen, eraan kunnen werken. Je betaalt dan misschien meer bij aankoop, maar denk ook aan het lange-termijngebruik.

Naast het merk is ook het model belangrijk.

Riese & Müller is een duur merk; hun goedkoopste bakfiets is een goede basis, maar misschien biedt een nieuw merk, dat nog niet kan rekenen op die merkreputatie en waarvoor je toch een kleine meerprijs betaalt, iets meer waar voor je geld. Natuurlijk speelt de dienst na verkoop opnieuw een rol, daarom moet je dit goed overwegen.

Een laatste punt is dan enorm persoonlijk, want jouw keuze voor een bakfiets hangt niet alleen af van het merk en het model, maar ook van jouw behoeften, je traject, je gebruik. Of je nu heel klein of juist heel groot bent, wat zwaarder of heel licht, dit heeft allemaal invloed op je keuze.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info