Home Beste Beste: compacte elektrische fiets

Beste: compacte elektrische fiets

Kleine compacte e-bikes nemen weinig ruimte in en zijn extra handig in de stad

Door Slim Abid

Elektrische fietsen worden steeds kleiner… sinds kort spreken we ook echt van een categorie van Compact Bikes, compacte elektrische fietsen die wat weg hebben van vouwfietsen maar dan robuuster.

Een elektrische fiets is voor velen een fijn idee, maar soms onmogelijk door beperkte opslagruimte. De komst van deze kleine e-bikes is welgekomen, en ze worden steeds populairder. In dit artikel gaan we op zoek naar onze favorieten, de beste compacte elektrische fietsen.

Een beperkte lijst, hier is een reden voor. Tijdens het onderzoeken, doe dit gerust zelf, merk je dat er heel wat merken een (zo goed als) identiek model op de markt brengen. Kleine verschillen in de onderdelen, maar een gelijkaardig ontwerp en dezelfde elektrische motor.

We hebben de selectie dus beperkt. Ga de anderen gerust ook eens testen, we lijsten ze iets verder op.

De beste compacte e-bikes van 2024

De waardige concurrenten met een gelijkaardig ontwerp zijn de Kalkhoff Endeavour C.B, Qio met de Ein, Velo-de-Ville Compact  of de compacte fietsen van IS:Y.

Deze lijst werd opgesteld op basis van testen en observaties. We hebben niet elk model op dezelfde manier kunnen vergelijken, daarom doen we ook extra onderzoek naar gebruikservaringen om deze lijst te vervolledigen.

Riese & Muller Tinker

Een top keuze uit het premium prijssegment

riese muller tinker compacte elektrische fiets

Wat goed is:

 • Vering vermindert aanzienlijk trillingen en stoten.
 • Duurzaam kader met carbonvezel.
 • Sterke elektrische ondersteuning met drijfriem
 • Verstelbaar stuur en zadel voor grote en kleine gebruikers.
 • Biedt een soepele rijervaring, zelfs op de ruwe terreinen.

Wat minder is: 

 • Aan de prijzige kant.
 • Kan als zwaar worden ervaren door sommige gebruikers, vooral in vergelijking met niet-geveerde zadelpennen.
 • Mogelijk niet geschikt voor zeer zware rijders (>250 lbs / 113 kg) zonder de aankomende update van het ontwerp.
 • Kan enige geluiden ontwikkelen na langdurig gebruik zonder regelmatig onderhoud.
 • Ook een premium zadelpenvering met hoge aankoopprijs als gevolg.

De Riese & Müller Tinker Vario is een compacte elektrische stadsfiets die gebruiksgemak en design op een kwalitatieve manier combineert. Met een gewicht van 25 kg is hij nog redelijk licht. Dit komt door het gebruik van Carbon in het kader. Maar toch, blijft zwaar.

De fiets is compact en makkelijk te vervoeren dankzij de verstelbare zadelpen en het vouwbare stuur. Dit maakt hem echter niet zo compact als een volledig vouwbare fiets, maar zorgt wel dat verschillende soorten gebruikers, groot en klein, deze fiets kunnen gebruiken.

Qua specificaties is de fiets uitgerust met een krachtige Bosch Performance Line motor (75 nm) en een batterij van 500 Wh, goed voor een bereik van 50 tot +90 km. Met zoveel kracht fiets je elke helling makkelijk op.

De automatische versnelling en riemaandrijving zorgen voor comfortabel rijgedrag, ook op heuvels en hellingen. Pluspunten zijn ook de mogelijkheid om via een app de fiets te verbinden met je smartphone voor onderhoud en diefstalpreventie, en het ingebouwde Abus slot.

Een nadeel is de vrij hoge aankoopprijs. Maar gezien de hoge kwaliteit en het gebruiksgemak is dit voor veeleisende consumenten zeker het overwegen waard.

Tern HSD

Topkwaliteit, handig in gebruik en veel rijcomfort

Tern HSD kleine elektrische fiets

Wat goed is:

 • Krachtige Bosch ondersteuning
 • Lang(er) bagagerek
 • Verstelbare opties voor ergonomische zithouding en meerdere gebruikers
 • Kwaltatieve voorvorkvering
 • Hoge draagcapaciteit

Wat minder is: 

 • Derailleur en ketting
 • Zadelpenvering als optie

De Tern HSD is een veelzijdige compacte elektrische transportfiets die indruk door zijn gebruiksgemak. Het compacte ontwerp maakt de fiets wendbaar en gemakkelijk te hanteren, op te bergen en te vervoeren. Met een hoog laadvermogen tot 170 kg, inclusief 60 kg op de extra lange bagagedrager, is de fiets geschikt voor boodschappen, kindervervoer of kampeeruitrusting.

De comfortabele rechtop zithouding wordt mogelijk gemaakt door het Easy-Step frameontwerp, en de verstelbare stuurpen en zadelpen maken de fiets geschikt voor zowel lange als korte rijders. De Tern HSD weegt zo’n 25,7 kg.

Het rijgedrag is soepel en stabiel dankzij de lange wielbasis, het lage zwaartepunt, de geveerde voorvork en de brede banden. Voor veilig en zorgeloos rijden is de HSD uitgerust met hydraulische schijfremmen, verlichting op de hoofdaccu, reflecterende banden en een frameslot. De riemaandrijving (op de S+ en S8i modellen) zorgt voor minder onderhoud.

De Bosch middenmotor biedt krachtige ondersteuning en er is een uitgebreid servicenetwerk beschikbaar. Met het Enviolo AUTOMATiQ versnellingssysteem (op het S+ model) schakelt de fiets automatisch, wat voor extra gemak zorgt.

De kleinere wielmaat van 20″ biedt wel iets minder rijcomfort op een oneven wegdek dan 26″ of 28″ wielen. Je hebt uiteraard wel die kwalitatieve voorvorkvering die dit probleem oplost. De geveerde zadelpen is alleen beschikbaar op het duurste S+ model, dus voor ultiem comfort moet je dit zelf toevoegen.

Belangrijk als je een Tern wilt; deze fietsen hebben een premium prijskaartje, wat te verwachten is gezien de hoogwaardige onderdelen en uitgebreide functionaliteit.

Cube Compact Hybrid 500

De compacte e-fiets op basis van prijs / kwaliteit

cube compact elektrische fiets

Wat goed is:

 • Bosch onderdelen
 • Uitstekende prijs / kwaliteit
 • Lichter dan gemiddeld
 • Handig ontwerp met handvaten

Wat minder is: 

 • Minder kracht (60 nm)
 • Ketting en derailleur
 • Geen vering

De Cube Compact Hybrid 500 is een compacte elektrische fiets die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt. Met een compact en handig ontwerp, topkwaliteit onderdelen en een ruime keuze aan mooie kleuren is het een aantrekkelijke optie voor stadsgebruik.

Het compacte formaat en lage gewicht van 23,8 kg maken de fiets makkelijk hanteerbaar en op te bergen, zonder al te veel in te leveren op stabiliteit en rijcomfort. Het handvat is een handige toevoeging voor het optillen en verplaatsen van de fiets.

De fiets is uitgerust met een krachtige Bosch Performance Gen3 motor met 65 Nm koppel. Hoewel niet de allersterkste, biedt dit ruim voldoende ondersteuning, ook bij het beklimmen van heuvels. De Bosch Powerpack batterij garandeert een degelijk bereik van 50 tot 90 km.

Een minpunt is de ketting, die meer onderhoud vergt dan een onderhoudsvrije riemaandrijving zoals sommige duurdere modellen bieden. Daar staat tegenover dat de Cube zeer scherp geprijsd is gezien de geboden kwaliteit en functionaliteit.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info