Home Merken De 6 longtailfiets merken van 2024

De 6 longtailfiets merken van 2024

De bekendste en beste longtail merken in Europa en daarbuiten

Door Slim Abid

Niet lang na de komst en de plotse stijging in populariteit van bakfietsen, volgde de longtailfiets. Een optie die, voor veel ouders, logischer klinkt of er vooral veiliger uitziet. Het rijden op een bakfiets is een hele ervaring, het ontwerp is compleet anders. Een longtailfiets is eigenlijk een gewone fiets, maar dan met een langer achterste, vandaar de naam ‘longtail’.

Net als bij de bakfietsmerken, zijn er bij de introductie van de longtail veel nieuwe merken op de markt gekomen, ook enkele die uitsluitend longtailfietsen produceren. Zij kwamen met innovaties, verbeteringen en vernieuwde ontwerpen, maar nu zien we ook dat alle grote merken een longtailmodel in hun assortiment opnemen. We zullen in dit artikel dan ook de nodige opsplitsingen maken.

De beste longtailfietsmerken

Tern

Het kan misschien cliché klinken en er zullen mensen zijn die het niet eens zijn, maar Tern bracht een eerste ‘echte’ of populaire versie van de 20 inch longtail op de markt. Misschien waren ze niet de eersten, maar ze hebben in ieder geval de standaard gezet en zijn het bekendste model geworden.

Tern wordt gezien als een van de beste longtailfiets merken
Tern wordt gezien als een van de beste longtailfiets merken

Je ziet ze ook overal op straat. Het ontwerp van de Tern en de onderdelen staan voor kwaliteit, gebruiksgemak en comfort. Een Tern bevindt zich dan ook al snel in het hoogste prijssegment.

Ondertussen heeft dit Taiwanese merk al verschillende longtailfietsen binnen allerlei prijssegmenten op de markt gebracht. Ze maken ook niets anders, ze gaan volledig voor de longtail.

Het is een merk dat zich vooral toelegt op longtailfietsen. Om dit nog eens extra aan te tonen, bracht Tern in 2024 de OROX uit, een 29 inch longtail, vooral bedoeld voor bikepacken of om de wildernis te trotseren. Zo wordt duidelijk dat ze in elke categorie van longtailfietsen een model willen hebben, of zelfs de standaard willen zijn of zetten.

Riese en Müller

Ze waren niet de eersten op de markt, maar wel het eerste gerespecteerde fietsmerk dat zich stortte op deze nieuwe categorie fietsen. Ze hadden vrij snel hun eigen longtailfiets, de Multicharger. Dit was eigenlijk gewoon een simpele aanpassing van hun bekende Charger model. Bakfietsen hadden ze wel al.

In 2023 bracht dit Duitse merk de Multitinker op de markt. Ook zij zagen de populariteit van de 20 inch longtails als een onmisbare markt.

RM Multicharger longtail in Tour n Taxis
RM Multicharger longtail in Tour n Taxis

Riese en Müller is geen typisch longtailfietsmerk, zij dekken zo goed als elke categorie fietsen. Maar de Multicharger is zeker een van de meest verkochte longtails. Ook deze bevindt zich in het premiumsegment. Dat desondanks zoveel mensen hiervoor kiezen, spreekt volumes.

Bike43

Bike43 is een Belgisch merk dat ontstaan is bij de geboorte van de longtailfiets. In de eerste jaren hebben ze heel wat aantallen van hun lange fiets verkocht. Het is nu even afwachten of het Belgische merk ook de volgende stap kan zetten en met iets nieuws kan komen.

Bike43 - Belgisch longtail merk - in Brussel stad
Bike43 - Belgisch longtail merk - in Brussel stad

Er zijn wel verschillende versies van hun ontwerp om in te spelen op verschillende behoeften en budgetten. Kenmerkend aan hun fiets is het lage zwaartepunt, maar ook het extra lange bagagerek waar je twee kinderzitjes of tot drie kinderen op kwijt kunt.

In Brussel zagen we ooit een moeder die vier kinderen vervoerde op de fiets… in Brussel… niet meteen de veiligste fietsstad.

Yuba Bikes

Yuba Bikes is een merk uit de Verenigde Staten dat ook in Europa heel wat verkopen kent, voornamelijk in Duitsland, België en Frankrijk, waar hun hoofdkwartier gevestigd is. Ze hadden reeds succes met niet-elektrische longtails, nog voordat deze zo populair werden, en zijn meegegroeid met de populariteit van de fietscategorie.

Yuba maakt vooral cargofietsen. Naast longtails ontwerpen ze ook compacte modellen, eerder midtailfietsen, die niet specifiek bedoeld zijn voor twee kinderzitjes, maar eerder voor één persoon en zijn vracht, evenals bakfietsen op twee wielen.

Yuba is misschien niet het eerste merk waar mensen aan denken, maar het is wel één van de bekendere longtail fietsmerken, vooral in de VS. Ze hebben ondertussen toch zeker zo’n zes verschillende modellen in hun assortiment, naast de compacte- en bakfietsen.

O2Feel

Nog voordat er zoveel verschillende longtail-merken en -modellen waren, zag je al eens een O2Feel op de weg.

Dit Franse merk was naar onze mening één van de eerste dat op de proppen kwam met een model dat een klein achterwiel en een groot voorwiel had. Dit was anders dan de typische 20 inch modellen die we toen overal zagen opduiken. Het biedt iets meer comfort en vertrouwen tijdens de testritten in vergelijking met de 20-inchers.

O2Feel Frans longtailfiets merk
O2Feel Frans longtailfiets merk

Ondertussen beschikt O2Feel over een uitgebreid arsenaal aan elektrische fietsen, waaronder heel wat versies van hun populaire longtail ontwerp.

Douze Cycling

Douze is begonnen als een bakfietsmerk. Sinds 2023 hebben zij ook een LT of longtail model aan hun assortiment toegevoegd. Deze LT is zowel elektrisch als niet-elektrisch verkrijgbaar. Kies je voor elektrisch, dan heb je opnieuw verschillende motoropties om de Douze longtail aan te passen aan jouw traject en budget. Ook in België is de Douze bakfiets populair.

krachtige elektrische cargofiets van douze

In 2024 vonden ze bij Douze dat het tijd was voor vernieuwing. Hun sterke verkoopcijfers werden bekroond met de komst van de Heta bakfiets. Dit was de (voorlopig) laatste evolutie in het verhaal van Douze Cycling.

Andere longtailfietsmerken

Dit is een kort overzicht van andere merken die hun oorsprong te danken hebben aan de longtailfiets.

 1. Veloe: is een Italiaans merk dat veel verkoopt met hun populaire Veloe Multi. In 2024 brengen zij hun tweede longtailfiets uit.
 2. Bicicapace: Ook zij zijn vooral bekend voor hun niet-elektrische longtailfietsen. Hun ontwerpen zijn licht, waardoor dit mogelijk is. Ze hebben niet veel verkopen in België, maar je komt ze af en toe wel eens op straat tegen.
Electrische longtail van Bicicapace merk

Bekende fietsmerken met een longtailmodel

Dit is een veel langere lijst, omdat er in 2024 heel wat merken bij zijn gekomen die een longtailfiets hebben ontworpen.

 1. Cube: Een Duitse grootmacht die een inhaalbeweging maakt zodat het vervoeren van ouders en kinderen niet over het hoofd wordt gezien. Ze hebben een zeer goed geprijsd assortiment, kenmerkend voor Cube. Ze hebben momenteel één longtail, één bakfiets en één driewieler in hun assortiment om aan de vraag te voldoen.
 2. Benno Bikes: Een Zwitsers fietsenmerk dat ook in de VS veel verkocht wordt. Je ziet ze ook vaak in België, de Benno Boost is vrij populair. Met de Remi Demi XL hebben ze nu ook een longtail fatbike.
 3. Kettler: Nog zo’n groot Duits fietsmerk dat de concurrentie met Riese en Müller wilt aangaan. Met de Quadriga-lijn heeft Kettler hard gewerkt om zicht in dit segment te mengen.
 4. Trek: het Amerikaanse merk moeit zich nu ook met de Fetch+2
 5. Specialized: … en krijgt meteen concurrentie van Specialized met hun Global Haul LT
Decathlon longtail fiets
Decathlon longtail fiets
 1. Decathlon: Ook zij hebben veel eigen merken, waaronder Btwin en hun zeer betaalbare longtail.
 2. Oxford: Nog een Belgisch merk, de Oxford Cargo N5, was een verrassend goedkope elektrische longtail. Deze is goed verkocht. Het was en is een uitstekende optie voor mensen met een beperkt budget.
 3. Bergamont: Nog een Duits fietsenmerk dat zich hierop stort, met een compacte cargo, een longtail cargo en een bakfiets.
 4. Norta: De Belgische fietsenfabrikant die sinds kort enkel elektrisch produceert. Met hun nieuwe Norta longtail hebben ze een Belgisch alternatief voor de Ternfiets gemaakt. Hij lijkt er ook sterk op, maar dat geldt voor verschillende merken.
 5. Monkey Bike: Een Belgisch merk dat met een midtail, longtail en elektrische BMX nieuwe niches aftast.
 6. Granville: Het Belgische Granville zou ook binnenkort een longtail op de markt brengen, hoewel we deze nog nergens hebben gezien.
Monkeytail van het Belgische merk MonkeyBike

Overblijvende longtail fiets merken

Er zijn er nog! En daarbuiten zullen we er nog enkele gemist hebben in ons onderzoek. Hier is een lijst van alle (niet voordien besproken) longtailfiets merken. Bekend en onbekend, in het binnen- en buitenland.

Lombardi Montadello 20

Reid Bikes KADe

Rad Bicycles Radwagon

Fiido T2 longtail

Kiffy Capsule cargo

Moustache Lundi 20

Beaufort Brave

De Geus Longtail

Swyff LT cargo

Hercules Rob Family F360

Gepida LT Cargo

Ellio Marty (Longtail speed pedelec)

Aventon Abound

Villette Beraud

Merida Centurion

Ecobike LT SP

Addbike U cargo

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info