Home Elektrische fiets Belgische fietsmerken

Belgische fietsmerken

Als wielerland kennen we heel wat Belgische fietsmerken die nu ook elektrische fietsen aanbieden

Door Velofietser
Gepubliceerd: Laatste update

Zoals elke Belg zijn we altijd wel een beetje op zoek naar onze nationale trots. Wielrennen is er zo één. En als gevolg zijn er dus ook heel wat Belgische fietsmerken. Fietsen is groot in België, en sinds de komst van elektrische fietsen zien we het aantal fietsers enkel toenemen.

Made in Belgium, Belgium made, of Belgische merken die hun productie elders doen. In dit artikel maken we de tocht door de wereld van Belgische fietsmerken. Van de gevestigde klassiekers tot de nieuwkomers die de markt aan het veranderen zijn.

Nieuwe Belgische fietsmerken

We beginnen met de nieuwere Belgische fietsmerken. Deze zijn gekomen met de komst van elektrische fietsen en bieden een Belgisch alternatief voor de populaire merken die de markt domineren.

Ahooga

Ahooga, opgericht in 2015, is gericht op het ontwerpen van lichte en praktische elektrische fietsen voor de stad. Met elektrische stadsfietsen en e-vouwfietsen heeft Ahooga voor ieder wat wils.  Ze richten zich vooral op stadsgebruik. Onlangs kwam ook het nieuws dat ze de vouwfietsen in Brussel zouden produceren.

Een van hun kenmerken is het lichte hybride elektrische stadsfietsen dat met of zonder elektrische hulp kan worden bereden. We deden reeds een test van hun de Ahooga Modular en de Folding. In Juni 2023 lanceerden ze de Ahooga Max die ook op Eurobike 2023 voorgesteld werd.

We hebben reeds enkele van hun fietsen getest. Bekijk hier de Ahooga Modular review en de review van de Ahooga Urban Single speed.

SUGG

Een makkelijk vervolg aan Ahooga is SUGG bikes, die fietsen maakt in Brussel. Voorlopig is het één model, een compacte fiets gemaakt door de ontwerper van de eerste Ahooga vouwfiets.

Sugg bikes is opgericht in 2022 (?) en richt zich op stadsbewoners dat een compacte handige fiets willen.

Cowboy

Volgende stop, Cowboy, opgericht in 2017 in Brussel. Cowboy heeft als doel om elektrische fietsen te populariseren in Europa en de Verenigde Staten. Ze hebben aanzienlijke financiering opgehaald voor de ontwikkeling van hun verbonden elektrische fietsen.

Met een strak en minimalistisch design onderscheiden ze zich in de markt. Hun fietsen zijn uitgerust met een geïntegreerde cockpit voor smartphones en verborgen sensoren voor valdetectie. Meer info over Cowboy.

Belgocycle

Belgocycle, opgericht in 2014, biedt hoogwaardige, comfortabele elektrische fietsen met Belgisch design. Deze fietsen worden geassembleerd in Cruyshautem, Oost-Vlaanderen. Ze zijn uitgerust met een 36V, 13Ah of 486Wh slimme accu voor een bereik van 50 tot 100 km.

Belgocycle richt zich op stadsfietsen, ATB’s, vouwfietsen en speedbikes. Ze bieden verschillende series die zijn afgestemd op verschillende budgetten. Daarnaast bieden ze aanpassingsmogelijkheden in termen van zadel en stuur. In 2022 zijn ze van plan een speed pedelec model te lanceren.

Veloci

Veloci, opgericht in 2014, staat bekend als de bestverkopende elektrische fietsen in België. Ze richten zich op stadsfietsen en vouwfietsen. Veloci benadrukt het elegante en tijdloze Belgische design.

Veloci, gevestigd in Kruisem, Oost-Vlaanderen, gebruikt hoogwaardige componenten, waaronder Bafang-motoren. Ze bieden een beperkt aantal modellen, waarbij ze kwaliteit en duurzaamheid vooropstellen. De fietsen zijn uitgerust met centrale motoren en duurzame accu’s. Ze zijn compact, efficiënt en geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Venilu

Venilu, opgericht in 2017, streeft ernaar om stedelijke mobiliteit op een milieuvriendelijke manier te vereenvoudigen. Ze ontwerpen en assembleren elektrische fietsen in Nijvel, Waals-Brabant. Ze bieden drie verschillende reeksen: Citana, Urbana, en Vida.

De Citana-serie biedt comfortabele all-terrain elektrische fietsen voor stadsritten. De Urbana-serie omvat lichtgewicht vouwfietsen, en de Vida-serie biedt compacte vouwfietsen met een innovatief ontwerp.

elektrische fietsen made in belgium

Belgische fietsmerken, geschiedenis tot heden

Achielle

Als we verder duiken in de geschiedenis van Belgische fietsmerken dan beginnen we met Achiele. Ze maken al even fietsen, opgericht in 1946, en zijn nu ook begonnen met Elektrische fietsen. Het merk is gespecialiseerd in het creëren van handgemaakte fietsen. En behouden hun Belgische retro look in hun elektrische modellen.

Ze gebruiken hoogwaardige motoren, zoals het Shimano Steps systeem, en Europese componenten van erkende merken. Achielle biedt elektrische fietsen in een heerlijke retrostijl die op maat gemaakt en naar wens aanpasbaar zijn. Ze hebben zelfs verschillende awards gewonnen, waaronder het “Handmade in Belgium”-label. Meer info over Achielle.

L’Avenir

We rijden verder naar L’Avenir, de oudste fietsfabrikant in België, opgericht in 1898. Ze richten zich op elektrische fietsen voor stads- en voorstedelijk gebruik, en werken samen met Shimano voor hun motorsystemen. L’Avenir is een klein familiebedrijf, maar hun producten worden voornamelijk verkocht in gespecialiseerde winkels. Ze introduceerden de eerste elektrische fiets al in 1999. Meer info over L’Avenir.

Granville

Opgericht in 1928, is Granville een sterk Belgisch merk, dat bekend staat om zijn hoogwaardige elektrische fietsen met een onberispelijke afwerking. Van elektrische stadsfietsen tot ATB’s, hun assortiment biedt iets voor iedereen.

Een van de sterke punten van Granville is hun samenwerking met gerenommeerde merken als Bosch en Promovec voor hun motorisatiesystemen. Deze fietsen stralen robuustheid, betrouwbaarheid en kracht uit. Koppel dat aan elegante en retro-ontwerpen met praktische accessoires en je hebt een winnaar. Ze assembleren hun fietsen gewoon hier in Sint-Niklaas, België!

Oxford

Oxford, een bijna eeuwenoud Belgisch merk opgericht in 1925, biedt een breed scala aan elektrische fietsen. Van stadsfietsen tot vouwfietsen, bakfietsen en speedbikes, je vindt het hier. Hun fietsen staan bekend om hun duurzaamheid en vermogen om verschillende omstandigheden te weerstaan.

Interessant is dat Oxford met merken zoals Bafang, Bosch en Shimano samenwerkt voor hun centrale motorsystemen. Daarnaast leggen ze de nadruk op milieuvriendelijkheid door het gebruik van niet-giftige verf en zonnepanelen.

De Oxford fietsen zijn zeer betaalbaar en bieden een goede prijs/kwaliteit. Zelf hebben we nog gedacht aan hun longtail fiets te kopen, maar dan hebben we gekozen voor een tweedehands elektrische fiets.

Ridley

Ridley, opgericht in 1997 en gevestigd in Balen, nabij Antwerpen, staat bekend om zijn innovatie in de fietsindustrie. Ze ontwikkelden unieke technologieën zoals een revolutionaire voorvork en geïntegreerde F-rem. Ridley nam ook het fietsmerk Eddy Merckx over in 2017.

Ridley betrad de e-bike markt met de Kanzo-E, een e-gravel bike. Deze fiets biedt uitzonderlijke stabiliteit en rijervaring op verschillende terreinen. Met de Ridley Configurator kun je je fiets aanpassen aan individuele behoeften. Ridley blijft voorop lopen in technologie en innovatie met elk nieuw model.

Minerva

Minerva, opgericht in 1963 in België, biedt elektrische fietsen voor stadsgebruik, vouwfietsen, en mountainbikes. Ze bieden een breed scala aan fietsen met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Minerva werkt samen met partners zoals Michelin, Shimano, AXA, Selle Royal en Herrmans. Ze bieden ook retro of klassieke look-ontwerpen aan.

Belgische Speed Pedelecs

Er zijn ook enkele speed pedelec merken van België. Ellio, Aska, Specter, sinds de komst van de speed pedelec zien we drie zeer kwalitatieve speed pedelecs op de markt komen. Omdat deze lijst wat lang werd overlopen we de Belgische speed pedelec merken in een ander artikel.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akoord Meer info