Home Vergelijken De 3 snelste speed pedelecs

De 3 snelste speed pedelecs

S-pedelecs met de snelste acceleratie tot 45 km per uur

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Het is een vreemde vraag. Wat is de snelste speedpedelec? Want met de wettelijke beperking tot 45 km per uur zijn ze eigenlijk allemaal even snel. In dit artikel draaien we de vraag een beetje om en kijken we naar welke speed pedelec het snelste deze 45 km per uur bereikt.

Dit is een test die eigenlijk in een gecontroleerde omgeving zou moeten plaatsvinden, waar we alle speedpedelecs naast elkaar zetten en dezelfde gebruiker, ongeacht wind of weer, hetzelfde traject aflegt om te zien hoe snel ze van 0 tot 45 km per uur gaan. Dit is niet gebeurd, of beter gezegd, nog niet gebeurd. Maar we zijn van plan dit wel te doen. Voor nu gaat het hoofdzakelijk om onze ervaringen tijdens de testritten en recensies van deze speedpedelecs.

Snelle acceleratie naar de topsnelheid

Voor een snelle acceleratie zijn er verschillende elementen die een rol spelen. De eerste is uiteraard de motor. Het gaat hier om kracht in wattage en ook een beetje om newtonmeters.

Bijna net zo belangrijk is de plaatsing van de motor. Achterwielmotoren hebben hier het grootste voordeel. Maar ook 2-wheel of all-wheel drive Speed Pedelecs kunnen goed concurreren.

Een tweede belangrijk aspect is het ontwerp van de fiets. Een sportieve rijhouding draagt bij aan krachtig trappen. Het gewicht van de fiets speelt ook een rol. Hoe lichter de fiets, hoe sneller de acceleratie. Maar ook, indien er wind in het spel komt, de aerodynamische kenmerken van het ontwerp.

Een laatste punt dat meespeelt is de grootte van de wielen. Grotere wielen presteren doorgaans beter.

Wat maakt een speed pedelec snel
Gewicht, motor kracht en plaatsing, maar ook het ontwerp

De snelste Speed Pedelecs

Er zijn wel enkele favorieten, enkele speed pedelecs merken, die uitblinken. Deze zouden zeker meedoen als we ze naast elkaar zetten in een speed pedelec dragrace.

Wat zijn dan de snelste speed pedelec merken? Die met de krachtigste speed pedelec motor; uiteraard Stromer, en Opium, maar de grootste uitdaging komt toch van het Belgische speed pedelec merk Specter. Die met hun Specter 1 Long Range beschikt over twee motoren… voor- en midden, maar geen achtermotor.

Specter 1 Long range

De Specter 1 Long Range, een uitzonderlijke speedpedelec die een nieuwe competitie probeert te creëren als het gaat om snelheid en acceleratie. We spreken hier over de Long Range, het model met twee motoren. Alleen op deze manier kan deze midden- en voorwielaangedreven speedpedelec concurreren met de snelle achterwielmotor alternatieven.

Niet alleen dat, deze Specter 1 LR heeft nog andere belangrijke kenmerken om deze acceleratiesnelheid te verklaren. De grote wielen, maar ook kenmerken die niet meteen zichtbaar zijn, al kan je ze wel zien. Het opvallende aerodynamische frame zorgt voor extra snelheid en batterij-efficiëntie door slim om te gaan met de wind.

Het extreem lichte frame zorgt voor een totaalgewicht van 26 kilo, wat ook niet onbelangrijk is als het om acceleratie gaat.

Specter 1 Long Range een van de snelste speed pedelecs
Specter 1 Long Range een van de snelste speed pedelecs

Stromer ST7

Een grote favoriet van veel mensen is Stromer, die met hun ST3, ST5, en ST7 zeer snelle speedpedelecs in het assortiment hebben. De ST3 registreert 820 watt, waarmee het Klever speed pedelecs (800 watt) in de achteruitkijkspiegel laat.

Ga je voor de ST5 met 850 watt, dan kan je concurreren met Opium speed pedelecs. Of toch de Opium L en Opium T instapmodellen.

Het paradepaardje, maar uiteraard ook de duurste, is hun nieuwe vlaggenschip, de ST7. Deze Synops motor zorgt voor een output van 940 watt, meer dan genoeg voor 45 km per uur, maar ook voldoende om hier razendsnel te geraken.

In vergelijking met een Specter LR heb je het voordeel van de achterwielmotor, maar omdat de fiets iets zwaarder is en iets minder watt produceert, kan je wellicht niet volledig profiteren van het achterwielmotor voordeel. Ze trekken ongeveer even snel op, een echte dragrace zou het resultaat moeten bepalen.

beste stromer motor voor speed pedelec
beste stromer motor voor speed pedelec

Opium S Series

Opium is een ander Zwitsers speedpedelec merk dat veel weg heeft van het Stromer-design. Het is dan ook logisch dat de Opium S-series, hun topmodel, kan concurreren met de ST7.

Qua ontwerp zijn ze vergelijkbaar. Beiden hebben het voordeel van de achterwielmotor. Ook het gewicht ligt dicht bij elkaar.

Als we naar de motor kijken, zien we dat de op maat gemaakte Opium motor 950W produceert, in vergelijking met de 940W van de Stromer motor. Ook hier kunnen we dus niet meteen een conclusie trekken. Deze fietsen zullen allemaal relatief snel, maar uiteindelijk toch als snelste speedpedelecs de 45 km per uur kunnen halen.

Opium speed pedelec snelle acceleratie en topsnelheid
Opium speed pedelec snelle acceleratie en topsnelheid
Achterwiel motor van de Opium speed pedelecs
Achterwiel motor van de Opium speed pedelecs

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info