Voor speed pedelecs gelden er andere regels. De wetgeving voor pedelecs kon je hier reeds lezen. In dit artikel passen we de regels toe en interpreteren we de wegcode voor speed pedelecs.
Daarnaast heb je nog extra regels en verplichtingen om rekening mee te houden. Speed pedelecs bevinden zich ergens tussen bromfietsen en elektrische fietsen. Het is duidelijk, maar daarom niet simpel.
Update: 19 dec 2023 met nieuwe wegcode
Snel zoeken
Algemene verkeersregels
Je zit op een fiets, maar die gaat te snel voor ander weggebruikers. Op het fietspad moet je altijd rekening houden met tragere gebruikers. Op de openbare weg moet je de wetgeving voor speed pedelecs respecteren. Hier ben je gelijk aan een bromfiets.
Speed pedelecs worden in België geclassificeerd als ‘bromfiets klasse P‘ en combineren de eigenschappen van een elektrische fiets met die van een bromfiets. Dit betekent dat de trapondersteuning doorloopt tot snelheden van 45 km/u.
Als bestuurder van een speed pedelec ben je verplicht om een speed pedelec rijbewijs (AM, A1, A2, A of B) te bezitten en moet je minstens 16 jaar oud zijn. Daarnaast is het noodzakelijk om je speed pedelec in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) en deze te voorzien van een SP-nummerplaat.
Het dragen van een helm is verplicht; je kunt kiezen tussen een fietshelm die voldoet aan de EN1078-norm en bescherming biedt aan de slapen en het achterhoofd, of een bromfietshelm.
Wat betreft de verzekering, als je speed pedelec enkel trapondersteuning biedt en niet autonoom kan rijden boven 25 km/u, is een familiale verzekering vaak voldoende. Kan je speed pedelec echter ook zonder trapondersteuning sneller dan 25 km/u, dan is een verzekering voor bromfietsen vereist.
Op de weg dien je de verkeersregels voor bromfietsers te volgen, inclusief het gebruik van de fietspaden waar toegestaan. Specifieke verkeersborden voor speed pedelecs, aangeduid met een ‘P’, geven aan waar je wel of niet mag rijden. In fietsstraten mag je niet sneller dan 30 km/u en je moet altijd voorrang verlenen aan tragere fietsers en voetgangers.
Dit wil ook zeggen dat zwakke weggebruikers, gewone fietsen, voetgangers, … voorrang hebben. Je moet op je snelheid letten. Nog enkele voorbeelden:
- Maximum 30 km per uur geldt ook voor jou.
- Zoals altijd moet je in alle omstandigheden kunnen stoppen.
- Pas je snelheid aan aan andere weggebruikers
- Hinder geen verkeer, stop niet op kruispunten
- Hou de juiste afstand, aangepast aan de weg- en weersomstandigheden
Snelheidsregels voor pedelecs
Je mag op het fietspad en op de baan rijden. Er zijn ook fietssnelwegen, hier mag je (wanneer aangegeven) sneller rijden. Bovenstaande regels blijven van toepassing. Hou rekening met andere weggebruikers.
- Max snelheid hoger dan 50 km/u: je mag op het fietspad in de juiste rijrichting
- Max snelheid 50 km/u: je mag op de baan tussen de wagens of op het fietspad,enzij borden anders aangeven (P).
- Max snelheid minder dan 50 km/u: je mag op de baan of op het fietspad, pas je snelheid aan aan andere gebruikers.
- Een bakfiets pedelec breder dan 1m mag niet op het fietspad
- Altijd rekening houden met maximaal aangegeven snelheid op verkeersborden
- Je mag niet rijden in voetgangerszones
- Fietsstraat: Maximum 30 km/u
Ook belangrijk: gaat je trapondersteuning sneller dan 45 km per uur dan mag je hiermee niet op de openbare weg, ook al hou je je aan de regels.
Verschil tussen speed pedelecs en bromfietsen
Het lijkt wel alsof de speed pedelec de moderne bromfiets is. Het enige echte verschil is dat een speed pedelec trapondersteuning heeft. Een brommer heeft geen trapondersteuning. De vroegere bromfietsen hadden dit wel. Een pedelec is anders omdat er geen knopje is om gas te geven. De snelheid wordt bepaald door het pedaleren. Heeft jouw speed pedelec een gashendel, dan mag je niet op de openbare weg rijden.
Ben je in de markt voor een speed pedelec vergelijk dan goed. Kies voor veiligheid en kwaliteit boven prijs. Aan deze snelheden wil je voldoende rijcomfort, kracht en veilige remmen.
Speciale verkeersborden voor Speed Pedelecs
Op de weg moet je de borden van een bromfietser volgen. Er zijn nu ook borden speciaal voor pedelec bestuurders. Deze zijn aangeduid met een letter ‘P’ boven het bromfiets icoon. Voor politie is een speed pedelec nu ook ‘klasse P’, max vermogen van 4kW.
Soms mag je wel of niet in de eenrichtingsstraat. Soms mag je wel of niet op het fietspad.
Kinderen vervoeren
Ja, je mag kinderen vervoeren op de speed pedelec. Let op, kinderen moeten ouder zijn dan 3 jaar. Kinderen onder 3 mogen niet op de speed pedelec.
Ook in speed pedelec bakfietsen geldt deze leeftijd. Kinderen tussen 3 en 8 jaar mogen enkel vervoerd worden met geschikte gordelsystemen.
Een kinderstoeltje (of kinderzitjes voor de bakfiets) met drie- of vijfpuntsgordel is ten zeerste aangeraden. Meer informatie over certificaten of keurmerken vonden we niet terug.