Home Wegcode voor speed pedelecs

Wegcode voor speed pedelecs

Soms fiets, soms bromfiets, de pedelec heeft aangepaste verkeersregels

Door Velofietser
Gepubliceerd: Laatste update

Voor speed pedelecs gelden er andere regels. De wetgeving voor pedelecs kon je hier reeds lezen. In dit artikel passen we de regels toe en interpreteren we de wegcode voor speed pedelecs.

Daarnaast heb je nog extra regels en verplichtingen om rekening mee te houden. Speed pedelecs bevinden zich ergens tussen bromfietsen en elektrische fietsen. Het is duidelijk, maar daarom niet simpel.

Algemene verkeersregels

Je zit op een fiets, maar die gaat te snel voor ander weggebruikers. Op het fietspad moet je altijd rekening houden met tragere gebruikers. Op de openbare weg moet je de wegcode respecteren. Hier ben je gelijk aan een bromfiets.

Dit wil ook zeggen dat zwakke weggebruikers, gewone fietsen, voetgangers, … voorrang hebben. Je moet op je snelheid letten. Nog enkele voorbeelden:

 • Maximum 30 km per uur geldt ook voor jou.
 • Zoals altijd moet je in alle omstandigheden kunnen stoppen.
 • Pas je snelheid aan aan andere weggebruikers
 • Hinder geen verkeer, stop niet op kruispunten
 • Hou de juiste afstand, aangepast aan de weg- en weersomstandigheden
hoe snel mag speed pedelec op fietspad belgie

Snelheidsregels voor pedelecs

Je mag op het fietspad en op de baan rijden. Er zijn ook fietssnelwegen, hier mag je (wanneer aangegeven) sneller rijden. Bovenstaande regels blijven van toepassing. Hou rekening met andere weggebruikers.

 • Max snelheid hoger dan 50 km/u: je mag op het fietspad in de juiste rijrichting
 • Max snelheid 50 km/u: je mag op de baan tussen de wagens of op het fietspad,enzij borden anders aangeven (P).
 • Max snelheid minder dan 50 km/u: je mag op de baan of op het fietspad, pas je snelheid aan aan andere gebruikers.
 • Een bakfiets pedelec breder dan 1m mag niet op het fietspad
 • Altijd rekening houden met maximaal aangegeven snelheid op verkeersborden
 • Je mag niet rijden in voetgangerszones
 • Fietsstraat: Maximum 30 km/u

Ook belangrijk: gaat je trapondersteuning sneller dan 45 km per uur dan mag je hiermee niet op de openbare weg, ook al hou je je aan de regels.

regels en wegcode voor speed pedelecs op belgische openbare weg
speed pedelecs in belgie

Verschil tussen speed pedelecs en bromfietsen

Het lijkt wel alsof de speed pedelec de moderne bromfiets is. Het enige echte verschil is dat een speed pedelec trapondersteuning heeft. Een brommer heeft geen trapondersteuning. De vroegere bromfietsen hadden dit wel. Een pedelec is anders omdat er geen knopje is om gas te geven. De snelheid wordt bepaald door het pedaleren. Heeft jouw speed pedelec een gashendel, dan mag je niet op de openbare weg rijden.

Ben je in de markt voor een speed pedelec vergelijk dan goed. Kies voor veiligheid en kwaliteit boven prijs. Aan deze snelheden wil je voldoende rijcomfort, kracht en veilige remmen.

verschil speed pedelec en e-scooter

Speciale verkeersborden voor Speed Pedelecs

Op de weg moet je de borden van een bromfietser volgen. Er zijn nu ook borden speciaal voor pedelec bestuurders. Deze zijn aangeduid met een letter ‘P’ boven het bromfiets icoon. Voor politie is een speed pedelec nu ook ‘klasse P’, max vermogen van 4kW.

Soms mag je wel of niet in de eenrichtingsstraat. Soms mag je wel of niet op het fietspad.

verkeersborden voor speed pedelecs in belgie

Kinderen vervoeren

Ja, je mag kinderen vervoeren op de speed pedelec. Let op, kinderen moeten ouder zijn dan 3 jaar. Ook in speed pedelec bakfietsen geldt deze leeftijd. Kinderen tussen 3 en 8 jaar mogen enkel vervoerd worden met geschikte gordelsystemen.

Een kinderstoeltje (of kinderzitjes voor de bakfiets) met drie- of vijfpuntsgordel is ten zeerste aangeraden. Meer informatie over certificaten of keurmerken vonden we niet terug.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akoord Meer info