Home Wetgeving Rijbewijs voor speed pedelec halen in België

Rijbewijs voor speed pedelec halen in België

In België heb je genoeg aan een rijbewijs voor de AM categorie, ook speed pedelecs

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Speed pedelecs winnen snel aan populariteit in België. Deze snelle elektrische fietsen, die snelheden tot 45 km/u kunnen bereiken, bieden een uitstekend alternatief voor traditionele vervoersmiddelen. Speed pedelecs zijn ook voor jongeren, vanaf 16 jaar welteverstaan.

Op die leeftijd krijg je wat opties om onafhankelijker te worden. De elektrische fiets of een klasse A brommer (tot 25 km/u) is één optie. De scooter, klasse B brommer of klasse P speed pedelec zijn de alternatieven. Hiervoor moet u een rijbewijs AM (bromfiets 45 km/uur), rijbewijs A1, A2 of A (motorfiets) of rijbewijs B (auto) bezitten.

Aan de 16 jarigen dat een rijbewijs voor de speed pedelec willen halen. In dit artikel leiden we je door het hele proces van het verkrijgen van dit rijbewijs, van de voorbereiding tot aan de praktische uitvoering.

Consulteer ook de officiële bronnen voor Vlaanderen.

Wettelijke Vereisten voor Speed Pedelec Bestuurders

Een speed pedelec wordt wettelijk gezien als een bromfiets klasse P, wat betekent dat je een Rijbewijs AM nodig hebt om er een te mogen besturen. Dit geldt voor iedereen die geboren is na 14 februari 1961. Als je al in het bezit bent van een rijbewijs B (auto) of een rijbewijs A (motor), dan mag je automatisch ook een speed pedelec besturen.

Stappen om een speed pedelec rijbewijs (AM) te Verkrijgen

1. Eligibiliteit en Voorbereidende Stappen

Je moet minstens 16 jaar oud zijn om het rijbewijs AM voor een speed pedelec te kunnen aanvragen. Begin met het bestuderen van de theorie, hetzij zelfstandig met behulp van studiemateriaal, hetzij door het volgen van lessen bij een erkende rijschool.

2. Theoretisch Examen

Het theoretisch examen kun je afleggen vanaf de leeftijd van 15 jaar en 9 maanden. Het examen kost €18 en bestaat uit 40 meerkeuzevragen, waarvan je er minstens 33 correct moet beantwoorden om te slagen. Je kunt je voorbereiden door zelf te studeren of door minimaal 6 uur theorieles te volgen bij een erkende rijschool.

3. Praktijkopleiding

Voordat je het praktijkexamen mag afleggen, moet je minimaal 4 uur praktijkles volgen bij een erkende rijschool. Deze lessen zijn bedoeld om je vertrouwd te maken met de bediening en het veilig besturen van een speed pedelec.

4. Praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat uit twee delen: een controle van de bedieningsorganen van het voertuig en vier manoeuvres die je beheersing van de speed pedelec aantonen. Vraag ons niet welke. Het is een theoretische uitleg overgenomen van de klasse B brommers. Of België hier zelf al aangepaste examens voor heeft blijft voorlopig een vraagteken.

Het examen kost €12. Je kunt het examen afleggen met een voertuig van de rijschool of met je eigen speed pedelec, mits je begeleid wordt naar het examencentrum.

Je mag dus ook je speed pedelec examen afleggen op een brommer klasse B of omgekeerd. De wet is hier niet op voorzien, ze vereisen hetzelfde type rijbewijs.

5. Het Verkrijgen van het Rijbewijs

Na het succesvol afronden van het praktijkexamen ontvang je een aanvraagformulier voor het rijbewijs AM, dat je bij je gemeente indient. De kosten voor het aanvragen van het rijbewijs bedragen ongeveer €25. Het rijbewijs is 10 jaar geldig.

Rijden met een Speed Pedelec: Wat Je Moet Weten

Als bestuurder van een speed pedelec ben je verplicht een helm te dragen en moet je speed pedelec voorzien zijn van een kentekenplaat. Zorg ervoor dat je altijd je rijbewijs AM, identiteitskaart, en het verzekeringsbewijs van je speed pedelec bij je hebt.

Helmen voor de speed pedelec moeten een NTA 8776 en EN 1078 certificering hebben. Een vergelijking van onze favoriete modellen vind je hier. Zoek je ook nog naar een goede speed pedelec dan kijk je hier. Wil je eerst vergelijken dan vind je veel handige informatie in onze koopgids.

Aanvullende Overwegingen

Als je van plan bent om met je speed pedelec buiten België te rijden, is het aan te raden om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Dit is niet overal verplicht, maar kan wel handig zijn.

Bij verlies of diefstal van je speed pedelec rijbewijs AM moet je zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie en een nieuw rijbewijs aanvragen bij je gemeente.

Het naleven van de wettelijke vereisten voor het besturen van een speed pedelec zorgt voor een veilige en aangename rijervaring. Door de stappen zorgvuldig te volgen, kun je legaal genieten van je speed pedelec op de Belgische wegen.

Officiële Bronnen en Verder Lezen

Voor meer gedetailleerde informatie over elk aspect van het verkrijgen en gebruiken van het Rijbewijs AM voor een speed pedelec, bezoek de officiële websites vermeld in dit artikel.

Ook interessant