In dit artikel nemen we de beste speed pedelec helmen van het moment onder de loep. Deze helmen dragen het NTA 8776 en EN 1078 certificaat, wat betekent dat ze getest zijn naar strengste normen op vlak van schokbestendigheid en bescherming van de slapen en achterkant van het hoofd.
Helaas bestaan er nog geen echt duidelijke aangepaste richtlijnen rond het gebruik van deze helmen. Ook is het NTA certificaat in België nog niet verplicht (in Nederland wel). Maar het dragen van een dergelijke helm kan wel voor dat broodnodige extra beetje veiligheid zorgen bij het rijden aan 45 km/u op een snelle speed pedelec.
Veel helmen voldoen momenteel dus aan de geldende normen. In dit artikel geven we een overzicht en een mini-review van onze favorieten. Let op, helmen hebben een heel persoonlijke pasvorm. Iedereen heeft een unieke hoofdvorm en wat ik comfortabel vind, voelt voor jou misschien anders.
Bijgevolg raden we sterk aan de helm zelf te passen in de winkel, indien mogelijk. Als alternatief kan je een helm online kopen en retourneren als de pasvorm toch niet bevalt.
Onze selectie speed pedelec helmen van 2024
- Prijs / kwaliteit SP helm: Cratoni Commuter
- Upgrade met MIPS en extra verlichting: Giro Camden MIPS
- Smart speed pedelec helm: Cratoni SmartRide
- Beste (goed)koop: Abus 2.0 MIPS
Naast deze speed pedelec helmen waren er nog heel wat modellen opgenomen in de initiële vergelijking. Deze zijn daarom niet slecht of minder goed. Helmen van Lazer of HelmetPlus zijn mogelijk even goed. Staat jouw helm hier niet in dan hebben we hem gewoon nog niet vast gehad. Neem contact, geef ons door wat je wil dat we testen.
Zie deze lijst niet echt als de beste in termen van veiligheid maar eerder stijl, comfort en functies. Ze zijn allemaal getest en veilig verklaard door het NTA 8776 en EN 1078 certificaat.
De uitgekozen helmen worden onderin het artikel nog wat uitgebreider met elkaar vergeleken op basis van hun kenmerken en specs.
Snel zoeken
Cratoni Commuter
Prijs / kwaliteit, basis maar goede basis
Wat goed is:
- Betaalbaar
- Comfortabel
- Goede ventilatie
- Geschikt voor stadsfietsers en e-bike gebruikers
Wat minder is:
- Basis ontwerp
- Minder ventilatie op zeer warme dagen
- Geen MIPS
- Geen verlichting
De Cratoni Commuter helm is zeker niet de goedkoopste. Maar met een prijs van slechts 125 euro biedt deze helm een uitstekende combinatie van comfort, veiligheid en stijl. De helm is ontworpen voor stadsfietsers en e-bike gebruikers en is uitgerust met 9 ventilatieopeningen voor een luchtcirculatie. Bovenop de helm heb je een sluiting die, ook met handschoenen, makkelijk te bedienen is.
Hoewel de Cratoni Commuter een basisontwerp heeft, doet dit geen afbreuk aan de functionaliteit. De helm is voorzien van een aanpassingssysteem voor de juiste pasvorm en is gecertificeerd volgens de CE EN 1078 en NTA 8776 normen.
Een nadeel van de Cratoni Commuter is de beperkte ventilatie voor mensen die vaak en graag op warme dagen rijden. Met slechts 9 ventilatieopeningen kan deze helm minder koelend zijn dan modellen met meer ventilatie, vooral op warme dagen.
In vergelijking met andere helmen in onze selectie, zoals de Giro Camden MIPS en de BBB Indra Speed 45 BHE-56, biedt de Cratoni Commuter minder geavanceerde functies. Gezien het prijsverschil is dit te verwachten. Als je op zoek bent naar een helm met meer geavanceerde functies, zoals MIPS-technologie of een ingebouwd achterlicht, dan zijn de Giro Camden MIPS of de BBB Indra Speed 45 BHE-56 betere opties. Maar als je op zoek bent naar een betaalbare, comfortabele en veilige helm voor dagelijks gebruik, dan is de Cratoni Commuter een uitstekende keuze.
Prijs: 125 euro
Materialen: EPS, Gewicht: 400 gram, Beschikbare Maten: S-M (54-58 cm), M-L (58-61 cm), Ventilatieopeningen: 9, Certificeringen: CE EN 1078, NTA 8776.
Giro Camden MIPS
Upgrade met MIPS en verlichting
Wat goed is:
- Inclusief MIPS-technologie voor verhoogde veiligheid
- Lichtgewicht en comfortabel ontwerp
- Uitstekende ventilatie met 12 luchtopeningen
- Roc Loc City Fit-systeem voor een nauwkeurige pasvorm
- Stijlvol en modern ontwerp
Wat minder is:
- Beetje windruis mogelijk aan de hogere snelheden
- Geen ingebouwde verlichting
- Geen extra functies
- (nog) geen NTA 8776
De Giro Camden MIPS is dan eerder onze persoonlijke favoriet. Het is die helm die het meeste opvalt als je een fietser langs achter benadert. De USB oplaadbare verlichting is niet zo krachtig, maar door het grote lichtvlak dat bijna heel de helm inneemt zie je het van ver. Duidelijk een fietser.
De helm is ook mooi, al is dit subjectief. Alleen een vizier ontbreekt, die vind je in de Giro Bexley, maar is (nog) veel hoger geprijsd. Ook onze Bontrager Charge Wavecell komt in de buurt van dit ontwerp, deze is goedkoper maar heeft geen standaard verlichting. Wel de gekende Wavecell technologie als alternatief voor MIPS.
De helm is uitgerust met de geavanceerde MIPS-technologie, die extra bescherming biedt tegen rotatiekrachten bij een val. Dit is een belangrijke veiligheidsfunctie, vooral voor speed pedelec-rijders die vaak hogere snelheden halen.
Het lichte gewicht en de comfortabele pasvorm van de helm maken hem ideaal voor dagelijks gebruik. Het Roc Loc City Fit-systeem zorgt voor een nauwkeurige pasvorm, wat bijdraagt aan zowel het comfort als de veiligheid van de helm.
De 12 ventilatieopeningen zorgen voor een uitstekende luchtcirculatie, wat essentieel is voor comfort tijdens het rijden in de stad. Toch merken we hier dat de helm wat warm wordt in volle zon. Elke helm wordt dan wel wat warm. Hij is ook verrassend licht, zelf met een ingebouwde batterij.
Hoewel de Giro Camden MIPS veel te bieden heeft, zijn er ook enkele nadelen. De kinbanden kunnen soms wat losser worden bij dagelijks gebruik. Af en toe even terug aanpassen. Ten slotte ontbreken er geavanceerde technologische functies zoals ingebouwde verlichting of smartphone-connectiviteit… als je dit nodig vindt.
Prijs: 230 euro
Materialen: Polycarbonaat, EPS
Gewicht: 325 gram, Beschikbare Maten: S (51-55 cm), M (55-59 cm), L (59-63 cm), Ventilatieopeningen: 12, Certificeringen: CPSC, CE.EN1078
Cratoni SmartRide
Speed pedelec helm met smartphone connectiviteit
Wat goed is:
- Connectiviteit met smartphones
- Optimale pasvorm en comfort
- Duurzaamheid
- Verbeterde zichtbaarheid
- Antibacteriële pads
- Brilvriendelijk ontwerp
Wat minder is:
- Beperkte ventilatie
- Gewicht
De Cratoni SmartRide is een helm die de moderne technologie omarmt. Dankzij de CRATONI-app kan deze helm verbinding maken met je smartphone, wat een nieuwe dimensie toevoegt aan je rijervaring. Dit doen ze terwijl ze veiligheid toch als topprioriteit houden.
Het comfort en de pasvorm van de SmartRide zijn uitstekend. Het Licht Fit Systeem (LFS) zorgt ervoor dat de helm snel en eenvoudig kan worden aangepast voor een perfecte pasvorm. In dit prijssegment moet een helm perfect passen en zelfs wat extra functies hebben.
Een ander groot voordeel van de SmartRide is het ingebouwd achterlicht, wat veel mensen tegenwoordig toch verwachten. De SmartRide heeft ook pinkers, in het geval er geen op je fiets staan. Op de speed pedelec ga je soms snel en wil je je hand niet van je stuur nemen. De pinkers kan je bedienen via een kleine bediening die je op het stuur monteert.
Wat is dan net slim aan deze speed pedelec helm? Wel de smartphone bluetooth verbinding zorgt ervoor dat je kan bellen. Beetje overdreven, maar met de camera (in de stuurbediening ingebouwd) kan je zelfs videocallen. Desnoods ook muziek luisteren, of de GPS horen.
Er is ook een zeer vreemde walkietalkie modus. Daarnaast heb je ook een ongevalsensor die je ICE contact een berichtje stuurt dat je ergens op de grond ligt. Ook enkele onnodige dingen dus (naar onze bescheiden mening)
Veiligheid eerst. Al dit geluid krijg je via kleine speakers te horen. Geen over-ear ontwerp, zo kan je het verkeer rondom nog steeds horen.
Een klein nadeel van de SmartRide is de beperkte ventilatieopties. Ook het gewicht van de helm kan voor sommige gebruikers een nadeel zijn.
Prijs: 340 euro
Materialen: EPS, Polycarbonaat
Gewicht: 450 gram, Beschikbare Maten: M (54-58 cm), Ventilatieopeningen: 9, Certificeringen: CE EN 1078, NTA 8776.
ABUS 2.0 MIPS
Een goedkope maar betrouwbare speed pedelec helm met MIPS
Wat goed is:
- Betaalbare prijs
- Uitgerust met MIPS-technologie
- Lichtgewicht en comfortabel
- Voldoet aan de NTA 8776 norm
- MIPS
Wat minder is:
- Oké ventilatie
- Geen extra functies of verlichting
De ABUS 2.0 MIPS helm is een uitstekende keuze voor speed pedelec rijders die op zoek zijn naar een betaalbare, maar toch veilige en comfortabele helm. Met een prijs van slechts 95 euro, biedt deze helm een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding.
Een van de grootste voordelen van deze helm is de MIPS-technologie. MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System en is ontworpen om het hoofd beter te beschermen tegen rotatiekrachten bij een val. Dit is een belangrijke veiligheidsfunctie die vaak alleen te vinden is in duurdere helmen… Maar kijk, zelfs de Cratoni’s hebben het niet – geen absolute must dus.
Daarnaast heeft de ABUS 2.0 MIPS helm meerdere ventilatieopeningen, wat zorgt voor een goede luchtcirculatie en een comfortabele rijervaring, zelfs op warme dagen. De helm is ook lichtgewicht, wat bijdraagt aan het comfort.
Ondanks zijn betaalbare prijs, voldoet de ABUS 2.0 MIPS helm aan de NTA 8776 norm. Dit betekent dat de helm is ontworpen en getest voor hogere snelheden, wat cruciaal is voor speed pedelec rijders.
Ook enkele nadelen. De helm is minder robuust dan sommige duurdere modellenDaarnaast zijn er beperkte kleuropties beschikbaar – grijs, zwart en fluogeel (nice he). De helm heeft ook wel verlichting, wat een plus is, maar deze is toch redelijk beperkt in kracht.
Prijs: 95 euro
Maar wacht, wat is er mis met nog goedkopere speed pedelec helmen
Wel, op Bol bijvoorbeeld vind je heel wat speed pedelec helmen onder de 50 euro. Aan zulke ondernemers vertrouwen wij onze veiligheid niet toe. Ze verkopen zoveel mogelijk goedkope producten, opgekocht in China, met hun merknaam er op geplakt.
Doe gerust. De wetgeving zal wel aangepast worden om deze modellen te verbieden voor speed pedelec. Wij blijven voorlopig bij gekende en erkende merken.
Materialen: EPS, Polycarbonaat
Gewicht: 340 gram, Beschikbare Maten: S-M (52-57 cm), L-XL (56-62 cm), Ventilatieopeningen: 12, Certificeringen: CE EN 1078, NTA 8776.
Al met al is de ABUS 2.0 MIPS helm een uitstekende keuze voor speed pedelec rijders die op zoek zijn naar een betaalbare, veilige en comfortabele helm. Hoewel hij misschien niet zo robuust of veelzijdig is als sommige duurdere modellen, biedt hij een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding.
De Speed pedelec helmen uitgebreid vergelijken
Een Speed Pedelec helm is in feite een reguliere fietshelm die voldoet aan extra veiligheidsnormen. De fabrikanten beperken zich echter niet tot deze minimale eisen, maar streven er naar om hun helmen zo comfortabel mogelijk te maken en te voorzien van extra functies.
Je kunt deze helmen dus op meer dan alleen veiligheid beoordelen. Alle aspecten hiervan worden besproken in onze koopgids voor Speed Pedelec helmen. En naarmate de overheid de regelgeving aanpast, zullen we ook deze koopgids verder verfijnen en uitbreiden. Hieronder gaan we dieper in op de vergelijking van de hierboven genoemde modellen.
Materialen en technologieën die de veiligheid verbeteren
De materialen en technologieën die worden gebruikt in de helmen die we hebben beoordeeld, dragen allemaal bij aan de veiligheid van de fietser. EPS (geëxpandeerd polystyreen) en polycarbonaat zijn veelvoorkomende materialen die worden gebruikt in helmen vanwege hun schokabsorberende eigenschappen.
MIPS (Multi-directional Impact Protection System) is een technologie die helpt om het hoofd te beschermen tegen rotatiekrachten bij een val. Dit is een belangrijke veiligheidsfunctie die je in veel van de beoordeelde helmen terugvindt, zoals de Giro Camden MIPS en de ABUS 2.0 MIPS.
speed ped helmen op basis van extra veiligheid
1. Giro Camden MIPS: Deze helm scoort het hoogst op veiligheid vanwege de MIPS-technologie en het lichte gewicht, wat bijdraagt aan het comfort en de veiligheid van de helm.
2. ABUS 2.0 MIPS: Deze helm heeft ook MIPS-technologie en voldoet aan de NTA 8776 norm, wat betekent dat hij is ontworpen en getest voor hogere snelheden.
3. Cratoni SmartRide: Deze helm heeft geen MIPS-technologie, maar heeft wel een ingebouwd achterlicht voor betere zichtbaarheid en een robuuste constructie.
4. Cratoni Commuter: Hoewel deze helm geen MIPS-technologie heeft, is hij wel gecertificeerd volgens de CE EN 1078 en NTA 8776 normen en biedt hij een goede combinatie van comfort, veiligheid en stijl.
Vorm en aanpassingsmogelijkheden
Vorm en aanpassingsmogelijkheden zijn cruciale factoren bij het kiezen van een helm voor je speed pedelec. Een goed passende helm biedt niet alleen meer comfort tijdens het rijden, maar verhoogt ook je veiligheid.
Een helm die niet goed past, kan verschuiven tijdens een val of botsing, waardoor je hoofd niet optimaal beschermd is. Daarom is het belangrijk om een helm te kiezen die je kunt aanpassen aan de vorm en grootte van je hoofd.
Laten we eens kijken hoe deze geselecteerde helmen scoren op dit gebied:
1. Cratoni Commuter: Deze helm heeft een handig aanpassingssysteem waarmee je de pasvorm kunt perfectioneren. Het is een basisontwerp, maar het doet zijn werk goed. Het is echter belangrijk om te vermelden dat deze helm geen MIPS-technologie heeft, wat een extra laag bescherming biedt tegen rotatiekrachten bij een val.
2. Giro Camden MIPS: Deze helm heeft het Roc Loc City Fit-systeem, dat zorgt voor een nauwkeurige pasvorm. Dit draagt bij aan zowel het comfort als de veiligheid van de helm. Bovendien is deze helm uitgerust met MIPS-technologie.
3. Cratoni SmartRide: De SmartRide heeft het Licht Fit Systeem (LFS) dat zorgt voor een snelle en eenvoudige aanpassing voor een perfecte pasvorm. Dit is essentieel voor zowel veiligheid als comfort tijdens het fietsen.
4. ABUS 2.0 MIPS: Deze helm heeft meerdere ventilatieopeningen en is lichtgewicht, wat bijdraagt aan het comfort. Het heeft echter geen specifiek aanpassingssysteem zoals de andere helmen in deze lijst.
De Giro Camden MIPS en de Cratoni SmartRide zijn de beste opties zijn als het gaat om vorm en aanpassingsmogelijkheden. Ze hebben beide geavanceerde systemen die zorgen voor een nauwkeurige pasvorm, wat cruciaal is voor je veiligheid en comfort tijdens het rijden.
De Cratoni Commuter is ook een goede keuze, hoewel het aanpassingssysteem iets eenvoudiger is. De ABUS 2.0 MIPS is een goede helm, maar mist een specifiek aanpassingssysteem.
Maten, grootte en gewicht van de speed pedelec helm
Grootte en gewicht zijn cruciale factoren bij het kiezen van een helm voor je speed pedelec. De grootte van de helm moet goed aansluiten bij de vorm en grootte van je hoofd om optimale bescherming te bieden. Een te grote helm kan verschuiven tijdens het rijden, terwijl een te kleine helm oncomfortabel kan zijn en drukpunten kan veroorzaken. Het gewicht van de helm is ook belangrijk, vooral bij langere ritten. Een lichtere helm kan comfortabeler zijn en minder belastend voor je nek.
1. Cratoni Commuter: Deze helm is beschikbaar in twee maten, S-M (54-58 cm) en M-L (58-61 cm), en weegt 400 gram. Dit is een gemiddeld gewicht voor een speed pedelec helm. De helm heeft een handig aanpassingssysteem voor een perfecte pasvorm.
2. Giro Camden MIPS: Deze helm is beschikbaar in drie maten, S (51-55 cm), M (55-59 cm), en L (59-63 cm), en weegt 325 gram. Dit is een lichtgewicht helm, wat bijdraagt aan het comfort tijdens het rijden. Het Roc Loc City Fit-systeem zorgt voor een nauwkeurige pasvorm.
3. Cratoni SmartRide: Deze helm is beschikbaar in één maat, M (54-58 cm), en weegt 450 gram. Dit is aan de zwaardere kant, wat sommige gebruikers als minder comfortabel kunnen ervaren tijdens langere ritten. Het Licht Fit Systeem zorgt echter voor een snelle en eenvoudige aanpassing voor een perfecte pasvorm.
4. ABUS 2.0 MIPS: Deze helm is beschikbaar in twee maten, S-M (52-57 cm) en L-XL (56-62 cm), en weegt 340 gram. Dit is een gemiddeld gewicht voor een speed pedelec helm. De helm is lichtgewicht, wat bijdraagt aan het comfort tijdens het rijden.
In termen van grootte en gewicht, zou ik de Giro Camden MIPS aanraden vanwege de brede reeks maten en het lichte gewicht.
Ventilatie en windruis
Ventilatie en windruis zijn belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een speed pedelec helm. Goede ventilatie zorgt ervoor dat je hoofd koel blijft tijdens het fietsen, wat niet alleen comfortabeler is, maar ook kan helpen om je concentratie en prestaties te verbeteren.
Windruis daarentegen kan afleidend zijn en je rijervaring minder aangenaam maken. Bovendien kan overmatige windruis het moeilijker maken om verkeersgeluiden te horen, wat een veiligheidsrisico kan vormen.
1. Cratoni Commuter: Deze helm heeft 9 ventilatieopeningen, wat zorgt voor een goede luchtcirculatie. Echter, op zeer warme dagen kan de ventilatie beperkt zijn. Het ontwerp is goed maar er is wel windruis aanwezig op hoge snelheid.
2. Giro Camden MIPS: Met 12 ventilatieopeningen biedt deze helm uitstekende ventilatie. Echter, er is ook hier wat windruis is bij hogere snelheden. Niet meer dan normaal, maar goed te horen.
3. Cratoni SmartRide: Deze helm heeft ook 9 ventilatieopeningen, wat kan leiden tot beperkte ventilatie op warme dagen. Hebben we nog niet getest op windruis.
4. ABUS 2.0 MIPS: Deze helm heeft 12 ventilatieopeningen, wat zorgt voor goede ventilatie. Hebben we nog niet getest op windruis.
Op basis van ventilatieopeningen kan je zeggen dat de Giro Camden MIPS en de ABUS 2.0 MIPS de beste keuzes zijn, met elk 12 ventilatieopeningen. Toch is het ontwerp van deze openingen belangrijker dan het aantal. De grootte, maar ook hoe makkelijk ze open en toe gaan (ook met handschoenen aan). Ventilatieopeningen zijn niet alleen belangrijk in warme dagen maar spelen ook mee op koude dagen.
Wat betreft windruis, is er niet genoeg getest om een definitieve rangschikking te geven. Onthoudt dat windruis kan variëren afhankelijk van factoren zoals je snelheid, de windrichting en de pasvorm van de helm. Het is altijd een goed idee om een helm te gaan testen, ook op de baan.
Onze mening over goede speed pedelec helmen
Een grondige vergelijking van de beste Speed Pedelec helmen vereist het testen van heel wat modellen. Het is ook waardevol om feedback te verzamelen van verschillende gebruikers. Het gebruik van de helm is tenslotte ook bepalend; sommige mensen fietsen gemiddeld aan 25 km per uur, anderen halen snelheden tot 40-45 km per uur. Het spreekt voor zich dat de veiligheid en het windgeruis bij dubbele snelheid ook aanzienlijk toenemen.
Omdat we zelf nog niet zo lang met een Speed Pedelec rijden en voorlopig slechts één helm hebben getest, hebben we nog niet veel modellen kunnen vergelijken. Onze aandacht gaat bij het testen en vergelijken vooral uit naar wat er onder je zit, namelijk de fiets, en niet zozeer naar wat er op je hoofd zit.
Dat gezegd hebbende, vinden we het enorm belangrijk dat fietsers veiligheid serieus nemen en bereid zijn hier extra in te investeren. De MIPS technologie bijvoorbeeld is niet verplicht, maar we raden het wel sterk aan. Vind je de upgrade naar MIPS een te grote stap? Overweeg dan eerst een voordeliger model mét deze technologie alvorens je gaat nadenken over smartphone-functies. Muziek luisteren onder het fietsen kan aangenaam zijn, maar vergeet niet dat helmen er in de eerste plaats zijn om je hersenen te beschermen.
Precies daarom hebben we deze vergelijking van de beste speed pedelec helmen dat wij ervaren hebben samengesteld. Als de overheid je geen duidelijke richtlijnen geeft, doen wij dat.
We trekken hierbij graag de vergelijking met bromfietsen of scooters, die ook snelheden tot 45 km/u kunnen behalen. Voor deze voertuigen is het dragen van een brommerhelm verplicht om de veiligheid te waarborgen. Maar om de elektrische fiets en de speed pedelec aantrekkelijker te maken, is er gekozen om dit gesloten helmconcept en de bijbehorende certificaten niet toe te passen.
Dus, ergens wordt er een afweging gemaakt: de stimulering van een gezondere, groenere samenleving wordt gecompenseerd met ‘jouw veiligheid’. Uiteraard zou een brommerhelm op een speed pedelec er belachelijk uitzien. Daarom zijn wij van mening dat er een markt is voor een gesloten helmontwerp voor gebruik op de speed pedelec.