Home Bescherming Review: Bontrager Charge Wavecel helm

Review: Bontrager Charge Wavecel helm

Een alternatief voor MIPS, met Wavecel technologie van het fietsmerk Trek

Door Slim Abid

We hebben hem nu al 3 jaar, ergens logisch om dit eindelijk uit te schrijven. Dit is de review van de Bontrager Charge Wavecell Helm, geschikt voor de elektrische fiets, maar ook voor de speedpedelec.

Het is een populaire helm, vooral omdat hij er mooi en modern uitziet, hij lijkt niet echt op een typische fietshelm. Daarbij is WaveCell een uitstekend alternatief voor MIPS-technologie. Het biedt een extra beschermingslaag tegen botsingen of als je van de fiets valt.

Ideaal voor de veiligheidsbewuste e-bike of speed pedelec

Wat goed is:

 • Uitmuntende veiligheid en bescherming door WaveCel-technologie
 • Stijlvol ontwerp dat mode met functie combineert
 • E-bike goedgekeurd voor hogere snelheden
 • Inclusief Crash Replacement Guarantee
 • Comfortabel door BOA® fit systeem en vochtwerende pads

Wat minder is:

 • Geen extra functies of slimme technologie
 • Prijs kan hoger zijn dan andere helmen zonder WaveCel-technologie
 • Niet voor mtb of koersfietsen bedoeld

Belangrijkste specificaties:

 • Maten: S (51-57 cm), M (54-60 cm), L (58-63 cm)
 • Gewicht: 392g (S), 428g (M), 490g (L)
 • Fit systeem: BOA®
 • Pad materiaal: Vochtwerende pads
 • Gesptype: Fidlock gesp
 • Inclusief: Crash Replacement Guarantee, Blendr achterbevestiging
Ventilatieopeningen van de Bontrager helm
Ventilatieopeningen van de Bontrager helm

Na drie jaar de Bontrager Charge WaveCel helm te hebben gedragen en getest, heb ik een goed beeld gekregen van wat deze helm te bieden heeft. Niet alleen in theorie, maar vooral in de praktijk.

Ontwerp en Specificaties

De Bontrager Charge WaveCel presenteert zich als een helm die stijl en functionaliteit combineert. Zijn unieke WaveCel-technologie is niet alleen een verkooppraatje; het is een wetenschappelijk onderbouwde innovatie die echt verschil maakt in hoe we denken over fietsveiligheid.

Met maten variërend van S tot L, past de helm comfortabel op verschillende hoofdmaten, ondersteund door het BOA® fit systeem voor een nauwkeurige afstelling. De helm weegt tussen de 392g en 490g, afhankelijk van de maat, wat hem relatief licht maakt gezien de bescherming die hij biedt. De Fidlock gesp is een klein maar significant detail dat het gebruiksgemak vergroot.

Binnenkant van de Bontrager helm met uithaalbare padding voor de wasmachine

Wat me meteen opviel, was hoe de helm in balans is tussen stevigheid en comfort. De vochtwerende pads houden je hoofd droog en comfortabel, zelfs tijdens lange ritten. De WaveCel-structuur binnenin is niet alleen een beschermingsmechanisme maar draagt ook bij aan het algemene comfort van de helm.

Duurzaamheid en Onderhoud

Na drie jaar intensief gebruik van de Bontrager Charge WaveCel helm kan ik bevestigen dat de duurzaamheid indrukwekkend is.

Na 3 jaar gebruik - Bontrager Charge review met wavecell technologie
Na 3 jaar gebruik - Bontrager Charge review met wavecell technologie

Zelfs na jaren van gebruik vertoont de helm slechts minimale gebruikssporen en behoudt hij zijn strakke, moderne uiterlijk. Dit spreekt over de bouwkwaliteit en de inzet van Bontrager voor langdurige producttevredenheid. Ook vervangen ze de helm als je valt, een mooi initiatief dat de € 150 euro waard maakt.

De Bontrager Charge Wavecel Dagelijks Gebruiken

Vanaf het eerste moment dat ik de helm opzette, merkte ik hoe goed de pasvorm aanvoelde. Het BOA® fit systeem zorgt ervoor dat de helm stevig blijft zitten zonder te strak aan te voelen. Zelfs na urenlang fietsen blijft de helm comfortabel, al voel je het wel als je de helm strak aanspant. Daarom is het cruciaal om de juiste maat te kiezen en de pasvorm correct af te stellen.

Helm makkelijk aan te passen aan pasvorm hoofd fietser
Magnetisch vastmaken is snel en makkelijk
Magnetisch vastmaken is snel en makkelijk

De ventilatie van de helm, hoewel niet extensief in termen van het aantal gaten, is verrassend effectief. Zelfs op warme dagen in België, waar de temperatuur zelden extreem hoog wordt, zorgt de helm voor voldoende luchtcirculatie. Natuurlijk, op de echt hete dagen kun je wat zweet verwachten, maar dat is normaal bij elke fysieke inspanning.

Weerbestendigheid

De helm gedraagt zich uitstekend onder zowel zonnige als regenachtige omstandigheden. De buitenschaal blijft opmerkelijk koel (lees niet heet), zelfs onder de directe zon, dankzij de gekozen materialen.

Bontrager helm review goed tegen regen
Bontrager helm review goed tegen regen

Tijdens regenbuien biedt de helm een onverwachte mate van droogte; het is vaak het droogste deel van mijn uitrusting. Dit niveau van comfort en bescherming tegen de elementen draagt alleen maar bij aan mijn algemene tevredenheid met dit product.

WaveCel Technologie van Trek

De kern van de Bontrager Charge WaveCel helm is de WaveCel-technologie. Deze technologie is een revolutie op het gebied van hoofdbescherming, ontworpen om de krachten bij een impact te absorberen en te verspreiden.

Het is een opvallend alternatief voor de traditionele MIPS-technologie en biedt vergelijkbare, zo niet betere, bescherming tegen bepaalde types van impact. Dit maakt de helm een uitstekende keuze voor zowel dagelijkse pendelaars als fervente fietsers.

Closeup van de Wavecell technologie alternatief voor MIPS van Bontrager
Closeup van de Wavecell technologie alternatief voor MIPS van Bontrager

WaveCel-technologie is zo goed omdat die niet alleen draait om de reductie van rotatiekrachten maar ook lineaire krachten absorbeert, een stap vooruit ten opzichte van de traditionele MIPS-technologie​​.

Veiligheidsnormen en Reflectiviteit

Hoewel ik de beschermende eigenschappen van de helm gelukkig niet onder extreme omstandigheden heb hoeven testen, biedt de aanwezigheid van de nodige veiligheidscertificaten, waaronder TA en CE, een geruststellende bevestiging van zijn vermogen om te beschermen.

magnetische hechtiging voor lichtjes enkel van Bontrager
magnetische hechtiging voor lichtjes enkel van Bontrager

Het gebrek aan ingebouwde verlichting (hier is wel een magneet voor, om een lichtje vast te maken) heb ik gecompenseerd door reflecterende strips toe te voegen aan de zwarte buitenschaal, wat de zichtbaarheid aanzienlijk verbetert.

Bontrager biedt ook een fluorescerend gele variant voor wie maximale zichtbaarheid prefereert.

Wat Ontbreekt Er?

Geen enkel product is perfect, en de Bontrager Charge WaveCel is geen uitzondering. Hoewel de helm uitblinkt in veiligheid en comfort, mist hij de geavanceerde technologische extra’s die sommige andere helmen bieden, zoals ingebouwde verlichting of aanpasbare ventilatie.

Ook is er bij hoge snelheden wat windruis merkbaar. Dit komt door windcirculatie rond de oren, omdat de oren niet bedekt zijn.

Eindconclusie van de Bontrager Charge wavecel review

Na uitgebreid testen (deel van mijn uitrusting) is het duidelijk dat de Bontrager Charge WaveCel een solide keuze is voor de veiligheidsbewuste fietser. Het is een helm voor een rechtopzittende houding, een moderne helm. Deze is niet echt bedoeld voor koersfietsen of mountainbike. Het is wel geschikt als Speed pedelec helm, met alle nodige certificaten en veiligheidsvoorschriften.

Zijn ontwerp, hoewel misschien niet voor iedereen qua stijl, biedt ongeëvenaarde bescherming en comfort. Met de WaveCel-technologie als kroonjuweel, biedt deze helm een geavanceerde benadering van hoofdbescherming die hem onderscheidt van zijn concurrenten.

De prijs mag dan aan de hogere kant zijn, de investering in veiligheid en comfort is het meer dan waard, maar dat is slechts onze mening. Misschien is jouw veiligheid minder waard.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info