Home Reviews Review: Shokz OpenFit | Open Ear oortjes voor op de fiets

Review: Shokz OpenFit | Open Ear oortjes voor op de fiets

Een uitgebreide test van de nieuwe OpenFit on-ear oortjes op de elektrische fiets en speed pedelec

Door Slim Abid

We hebben ze uitgebreid mogen testen om onze bevindingen online te zetten. In dit artikel lees je onze review van de Shokz OpenFit; draadloze on-ear oortjes ontworpen voor veilig wandelen, lopen of fietsen.

Het onderzoek van Shokz toont aan dat in België driekwart van de mensen koptelefoons of oortjes gebruiken. Nog eens 57% van deze mensen doet dit soms in het verkeer, wat onveilige situaties oplevert. Het onderzoek bewijst dat 69% van deze gebruikers omgevingsgeluiden (soms) niet hoort… En dat is precies het voordeel dat deze OpenFit biedt, een groot voordeel dat wij hier grondig getest hebben.

Gebruik van de OpenFit

De OpenFit is een alternatief voor de bekende Shokz OpenRun Pro die gebruikmaakt van “bone conducting” technologie. De OpenFit daarentegen, heeft een open-ear / on-ear ontwerp dat an sich niet nieuw is, maar ze hebben er enkele kenmerken aan toegevoegd die het een aantrekkelijke optie maken.

Speciaal aan dit ontwerp is dat je omgevingsgeluiden goed blijft horen. Naast ons zijn nog eens 61 % van de Belgen overtuigd dat dit open-ear ontwerp veiliger is dan alternatieve oortjes. Logisch toch. Wat denkt de overblijvende 39% dan?

Een van de grootste voordelen is de true wireless verbinding: beide oortjes zijn draadloos en je kunt ze apart gebruiken. Je hoeft niets te doen: zodra je ze opzet, maken ze verbinding via Bluetooth. Ze verbinden automatisch, heel makkelijk en intuitief. Binnen enkele seconden heb je muziek, wat handig is als je snel wilt vertrekken.

unboxing openfit shokz
unboxing openfit shokz

Het gebruiksgemak is ook niet onbelangrijk, want tijdens het lopen of fietsen wil je niet voortdurend je telefoon moeten bedienen. De oortjes werken met een simpele dubbele tap of tap-and-hold. Met de OpenFit kun je snel en eenvoudig je muziek bedienen zonder afgeleid te worden.

  • Met een dubbele tap kun je de muziek pauzeren en opnieuw afspelen of, in het geval van een telefoongesprek, opnemen en ophangen.
  • Met een tap-and-hold schakel je naar het volgende of vorige nummer.
  • Het linker oortje is voor het vorige nummer.
  • Het rechter oortje voor het volgende nummer.

Als je maar één oortje wilt gebruiken, dan heb je een kleine beperking. Kies dan voor het rechter oortje, zodat je altijd naar het volgende nummer kunt gaan. Of ga in de app waar je de instellingen en instructies kunt wijzigen om deze af te stemmen op jouw gebruik.

Er is echter geen mogelijkheid om het volume aan te passen zonder je smartphone te gebruiken. Ook belangrijk, de tap-and-hold duurt een kleine 3 seconden. Dit wil zeggen, op de fiets, dat je toch even met één hand rijdt.

Shokz passen mooi in de oorschelp en zorgen ervoor dat je omgevingsgeluiden blijft horen
Shokz passen mooi in de oorschelp en zorgen ervoor dat je omgevingsgeluiden blijft horen

Comfortabele on-ear oortjes

Ze zijn zeer comfortabel, met een zachte siliconen buitenkant die zeer flexibel en wendbaar is om over de verschillende vormen en maten van oorschelpen te passen.

De oortjes blijven ook goed zitten, je kunt met je hoofd schudden zonder dat ze verschuiven. Na enkele uren zul je ze wel voelen aan je oor, maar ze blijven goed zitten. Dit maakt ze ideaal voor wandelen, lopen of gebruik op de fiets.

In weer en wind

Wanneer je gaat hardlopen, zweet je vaak meer dan wanneer je een elektrische fiets gebruikt. Ook de weersomstandigheden in ons regenachtige België spelen een rol bij de keuze van een koptelefoon; vooral als je niet bang bent om in de regen te lopen.

Deze Shokz open-ear oortjes hebben een IP54-certificering, wat betekent dat ze bestand zijn tegen enige hoeveelheid water, voornamelijk druppels zoals regen (en zweet). Je kunt er echter niet mee onderwater gaan, ze zijn bijvoorbeeld niet geschikt om mee te zwemmen. Hiervoor heeft Shokz een andere productlijn, de OpenSwim.

Openfit Shokz zijn zeer compact en passen makkelijk in de broekzak
Openfit Shokz zijn zeer compact en passen makkelijk in de broekzak

Audio en microfoon

Deze open oortjes maken gebruik van traditionele drivers. Dit is geen “bone-conducting” hoofdtelefoon of met noise cancelling. Toch biedt de kwaliteit van deze drivers een verbetering in audiokwaliteit. Het blijft namelijk een speaker die is ontworpen om muziek naar binnen te brengen. De overgang van muziek naar het oor verloopt naadloos, er is genoeg ruimte om je omgeving goed te blijven horen, wat ideaal is voor de veiligheid.

Wel is er het nadeel dat hoe harder je de muziek zet, hoe minder de kwaliteit is en hoe slechter de bassen doorkomen. Logisch, het is geen in-ear, dus het is vrijwel onmogelijk om diepe bassen te reproduceren. Maar je behoudt wel de meeste voordelen van een in-ear, iets dat je niet krijgt bij de bone-conducting versies.

De hoge tonen en de middentonen zijn vergelijkbaar met de boneless conducting van de OpenRun, maar de bassen zijn beter. In vergelijking met traditionele in-ear earbuds zal je, met de Shokz OpenFit earbuds, wellicht een iets minder intensieve muziekbeleving hebben.

Het voordeel is dat het omgevingsgeluid wel aanwezig is, wat beter is dan bij geavanceerde In-ear modellen die een microfoon gebruiken om het omgevingsgeluid door te laten komen.

ontwerp shokz openfit speaker open ear ontwerp
ontwerp shokz openfit speaker open ear ontwerp

Muziek en oproepen

Ook erg belangrijk bij dit soort open-ear ontwerpen is dat de muziek naar binnen wordt gericht. Het is niet de bedoeling dat omstanders je gesprekken – want ja, je kunt hier ook mee bellen – of je muziek kunnen horen. Jij zou de enige moeten zijn die dit kan horen. En dat is hier zeker het geval. Als je het volume echter hoger zet dan 60%, dan kan het wel zijn dat het geluid heel lichtjes naar buiten lekt. Vooral op 100% volume moet je echt op zoek gaan naar een plek waar je niemand zal storen.

Dit is dus belangrijk voor de muziekervaring, maar vooral voor gesprekken. Dankzij de ingebouwde software zijn deze zeer goed verstaanbaar. Enerzijds voor mij, ik hoor alles zeer helder, duidelijk en van goede kwaliteit, vooral als er weinig omgevingsgeluid is. Maar ook aan de andere kant blijf ik goed verstaanbaar. Achtergrondgeluiden zijn lichtjes hoorbaar, maar worden door de software gefilterd. En hoewel de oortjes gewoon op mijn oor rusten, is mijn stem, ook al spreek ik op een normaal volume, duidelijk en luid genoeg om verstaanbaar te zijn. Dit is belangrijk als Shokz wilt concurreren met andere volwaardige koptelefoons en oortjes die dit aanbieden.

On-ear vs In-ear vs Bone-conducting

Deze OpenFit on-ear is een perfecte tussenoplossing tussen de boneless conducting, die wat minder muziek (lees bassgeluiden) biedt maar wel achtergrondsgeluid doorlaat, en de in-ear modellen, die eigenlijk geen ruimte laten voor extra omgevingsgeluid.

In-ear noise cancelling modellen maken gebruik van hun microfoon om omgevingsgeluid nog steeds door de earbuds te laten komen. Een beetje contra-intuitief, geluid afsluiten en dan via een microfoon die terughalen.

Voorlopig gebruikt nog 66% van de Belgen nog in-ear oortjes, velen hebben geen omgevingsgeluid. Als je dan weet dat 1 op 3 (door gebruik van oortjes) een gevaarlijke verkeerssituatie per jaar meemaakt, dan weet je dat deze mensen het grootste risico lopen.

Om een oplossing te bieden voor deze twee extremen komt Shokz met hun OpenFit open ear earbuds, die eigenlijk een beetje het beste van beide werelden combineert, maar natuurlijk ook zijn nadelen heeft. Door dit op de markt te brengen, heb je als gebruiker een extra keuze.

Tactiele toetsen op de oortjes met simpele bedieningen
Tactiele toetsen op de oortjes met simpele bedieningen

Shokz; kwaliteit en gebruiksgemak

Shokz is een pionier in open-ear technologie en werd in 2011 opgericht in New York. Door oude en nieuwe technologieën opnieuw te ontdekken, streven ze ernaar de beste audio-ervaring te bieden voor sporters.

Open-ear specialist

Hun innovatieve open-ear koptelefoons, zoals de OpenRun Pro, OpenComm, OpenMove en OpenSwim, leveren hoogwaardige audio terwijl gebruikers zich bewust blijven van hun omgeving. Dit draagt bij aan zowel veiligheid als comfort.

Deze producten zijn ideaal voor atleten, buitensporters en professionals die heldere communicatie nodig hebben. Shokz heeft bewezen betrouwbare en duurzame producten te leveren door het winnen van talrijke innovatie- en ontwerpprijzen, en blijft marktleider met een sterke reputatie voor het combineren van technologie en gebruiksgemak.

Truewireless oortjes opladen in casing
Truewireless oortjes opladen in casing
USB C aansluiting voor makkelijk en snel opladen
USB C aansluiting voor makkelijk en snel opladen

Draadloos opladen

Het soft touch oplaaddoosje ziet er niet alleen fraai uit, maar is ook erg handig in gebruik. Het past in je broekzak en kan worden opgeladen via USB-C. De oortjes zelf, die zo’n 7 uur meegaan, krijgen een extra boost van het doosje met meerdere oplaadbeurten. In totaal krijg je hierdoor zo’n 28 uur luistertijd.

Het doosje heeft ook een kleine snellaadfunctie, waarmee je binnen de 5 minuten 1 uur luistertijd kunt bereiken. Let wel, de waterdichtheid geldt alleen voor de oortjes en niet voor de case. Deze moet je dus niet in contact met water laten komen, daar is geen garantie voor. Je hebt het wel nodig, want op deze manier kun je de oortjes opladen.

Shokz App

Daarnaast biedt Shokz ook een app aan. In deze app kun je de equalizer aanpassen en de instellingen van je open-ear earbuds volledig aanpassen op basis van jouw voorkeuren. In de app zie je ook de batterijstand van beide oortjes en de oplaadstatus. Zo weet je altijd hoeveel batterijduur je nog hebt.

De eindconclusie van deze Shokz OpenFit Review

Voor sommige mensen zal dit ideaal zijn, voor anderen minder. Naar mijn mening is dit perfect geschikt voor fitness, wandelen of lopen. De oortjes zijn comfortabel en bieden goede audiokwaliteit, wetende dat het om open-ear gaat. Je krijgt geen diepe bassen, maar wel omgevingsgeluiden. Dat is wat je wilt, veiligheid tijdens het sporten.

Fietsen is ook mogelijk, bij lage snelheden is dit meer dan prima. Maar als je dit tijdens ritten op hoge snelheden met veel wind wilt gebruiken, dan heb je last van windgeruis. Dit is normaal, en ook de helm beïnvloedt dit – maar het is toch een nadeel bij het gebruik op de fiets.

Ook interessant