Home Reviews Review: Mahle X20

Review: Mahle X20

Ideaal voor lichtgewicht, hoge prestaties elektrische fietsen die rijplezier en gemak benadrukken

Door Slim Abid

Elektrische motoren worden steeds krachtiger, slimmer, maar ook compacter. Voor sommige soorten fietsen is een achterwielmotor een absolute must. Deze achterwielmotoren hadden ook een inhaalbeweging te maken ten opzichte van middenmotoren. Maar tegenwoordig heb je heel wat keuze en is ook de kwaliteit en de technologische capaciteiten van deze motoren sterk verbeterd.

Omdat ze zo licht zijn in vergelijking met middenmotoren, worden ze voornamelijk gebruikt in lichte elektrische stadsfietsen en sportieve elektrische fietsen zoals elektrische gravelbikes en elektrische koersfietsen. De Mahle X20 hebben we voor het eerst getest in de Origin Cycle Help, maar je ziet deze motor ook gebruikt worden door andere bekende merken zoals Williers, Orbea, Canyon en MBC. In dit artikel gaan we dieper in op onze ervaring: een korte review van de Mahle X20 elektrische achterwielmotor.

Wat goed is aan de Mahle X20:

 1. Lichtgewicht ontwerp: Met een totaal gewicht van slechts 3.2 kg, inclusief batterij, is de X20 een van de lichtste e-bike aandrijfsystemen op de markt​.
 2. Verhoogde koppeluitvoer: Biedt een piekkoppel van 55 Nm, wat zorgt voor krachtigere ondersteuning vergeleken met zijn voorganger​​.
 3. Geavanceerde bediening: Inclusief een nieuw ontworpen HMI-controller die eenvoudiger te gebruiken is, met dynamische weergave van het batterijniveau en haptische feedback​​.
 4. Verbeterde wielverwijdering: Vereenvoudigt het verwijderen en installeren van het achterwiel met een standaard 12mm thru-axle bout, wat het onderhoud op de weg vergemakkelijkt​​.
 5. Flexibele batterijopties: Standaard 236Wh batterij met opties voor een grotere 350Wh batterij en een aanvullende range extender​.
 6. AI en Machine Learning: Maakt gebruik van geavanceerde technologie om de respons van de fiets op het terrein en de inspanningen van de rijder aan te passen​​.
 7. Naadloze integratie: Ontworpen om te integreren met alle freewheel standaarden en versnellingsgroepen tot 13 snelheden, waardoor het compatibel is met een breed scala aan fietsen​.

Wat minder is:

 1. Zwakker dan middenmotoren: Ondanks de verbetering levert het nog steeds minder koppel dan krachtigere middenmotoren, wat het minder ideaal kan maken voor zeer steile hellingen​.
 2. De assistentie neemt af wanneer de maximale snelheid van 25 km/u wordt benaderd, wat kan worden ervaren als een plotselinge afname van de ondersteuning​​. Toch wordt dit zo goed mogelijk beheerd door de software.

Mahle X20 specificaties:

 • Gewicht: 3.2 kg (systeem totaal met batterij)
 • Koppel: 55 Nm piekkoppel
 • Batterijopties: 236Wh standaard, 350Wh als optie, en range extender
 • Maximale ondersteunende snelheid: 25 km/u voor de EU-markt
 • Bediening: HMI-controller met haptische feedback en LED-indicatoren
 • Compatibiliteit: Geschikt voor alle freewheel standaarden en tot 13-speed groepsets
 • Technologie: AI en Machine Learning voor geoptimaliseerde respons
Minimalistische bediening van de Mahle X20 e-motor

De Mahle X20 is klein, licht en krachtig

De Mahle X20 is een lichtgewicht in de wereld van e-bike aandrijfsystemen. Met een totaalgewicht van slechts 3,2 kg, inclusief de batterij, onderscheidt dit systeem zich als een van de lichtste op de markt. Deze eigenschap maakt het een uitstekende keuze voor fietsliefhebbers die waarde hechten aan gemak en minder belasting tijdens het rijden.

De toename van de koppeluitvoer tot 55 Nm zorgt voor een krachtigere ondersteuning dan eerdere modellen, wat vooral opvalt tijdens het beklimmen van hellingen of het versnellen op vlak terrein.

Ondanks de beschikbare newtonmeters, heeft de X20 enkele nadelen. Het levert minder koppel dan sommige krachtigere middenmotoren, wat het minder ideaal kan maken voor het beklimmen van zeer steile hellingen. Toch, middenmotoren zijn zwaar en niet handig voor sportieve fietsen. Hier is nog een discussie gaande tussen midden- en achterwielmotoren.

Handige bediening en batterijopties

Een nieuw ontworpen HMI-controller verbetert de gebruikerservaring aanzienlijk door eenvoudiger gebruik en biedt een dynamische weergave van het batterijniveau en haptische feedback, wat bijdraagt aan een meer intuïtieve interactie met de fiets. Het systeem vereenvoudigt ook het verwijderen en installeren van het achterwiel met een standaard 12mm thru-axle bout, wat onderhoud op de weg vergemakkelijkt en tijd bespaart voor de gebruiker.

De X20 biedt flexibele batterijopties, met een standaard 236Wh batterij en de mogelijkheid om te upgraden naar een grotere 350Wh batterij of een aanvullende range extender. Dit stelt gebruikers in staat hun rijbereik aan te passen aan hun specifieke behoeften, wat de veelzijdigheid van het systeem verhoogt.

Mahle X20 bediening

Slimme motor die bijleert

Daarnaast maakt het gebruik van geavanceerde AI en machine learning-technologie het mogelijk om de respons van de fiets dynamisch aan te passen aan het terrein en de inspanningen van de rijder, wat zorgt voor een geoptimaliseerde rijervaring.

De naadloze integratie met alle freewheel standaarden en versnellingsgroepen tot 13 snelheden maakt de X20 compatibel met een breed scala aan fietsen, waardoor het een flexibele optie is voor verschillende typen fietsers.

Net zoals vele anderen, wanneer de assistentie afneemt omdat de maximale snelheid van 25 km/u wordt benaderd, voel je wel een afname van de ondersteuning. Echter, het systeem is ontworpen om steun te blijven bieden om de fietser altijd aan die topsnelheid te houden, wat een belangrijk voordeel is tijdens het rijden.

Een beeld op onze ervaring met de Mahle X20 vind je in onze Origine Cycle Help review video.

Onze ervaring met de Mahle X20

De Mahle X20 biedt een indrukwekkende balans tussen lichtgewicht ontwerp, krachtige ondersteuning en gebruikersgerichte innovaties. Het is een uitstekende keuze voor diegenen die een efficiënte en gemakkelijk te hanteren e-bike systeem zoeken. Ondanks enkele beperkingen in koppel en beschikbaarheid, blijft de X20 een topkeuze onder e-bike systemen, vooral voor stedelijke en gematigde buitentoepassingen. Voor gebruikers die behoefte hebben aan meer krachtige systemen voor steilere hellingen, kunnen alternatieve systemen zoals die van concurrenten overwogen worden.

De Mahle X20 bevindt zich in een hoger prijssegment, gezien de geavanceerde technologie en de premium functies die het biedt. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor serieuze hobbyisten of diegenen die bereid zijn te investeren in een hoogwaardig e-bike systeem​ ​.

Concurrentie en alternatieven voor de Mahle X20

De Mahle X20 is een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een lichtgewicht, efficiënte en gemakkelijk te gebruiken e-bike aandrijfsysteem. Hoewel het minder geschikt kan zijn voor zeer steile terreinen, biedt het voldoende kracht en aanpassingsvermogen voor de meeste stedelijke en gematigde buitenroutes. Voor diegenen die meer koppel vereisen, kan het Fazua Evation systeem een goed alternatief zijn, aangezien het een vergelijkbaar lichtgewicht profiel

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info