Home Elektrische motor Nieuw: BHZ sportieve middenmotor

Nieuw: BHZ sportieve middenmotor

Een lichte, sportieve maar krachtige middenmotor voor enduro tot trail

Door Slim Abid

BH Bikes, een toonaangevende Spaanse fietsfabrikant, heeft onlangs hun nieuwste innovatie onthuld: de BHZ motor, ontwikkeld in samenwerking met het Duitse SEG Automotive.

BHZ motor specificaties

De BHZ motor, volledig ontwikkeld en geproduceerd in Europa, weegt slechts 2,1 kg en biedt een indrukwekkende maximale kracht van 500 W met een koppel van 65 Nm. Deze lichte en compacte motor is ontworpen om perfect in het frame van de fiets te integreren, waardoor het esthetische verschil tussen elektrische en conventionele fietsen steeds kleiner wordt.

De motor is uitgerust met drie geavanceerde sensoren (koppel, snelheid en cadans) die meer dan 1000 metingen per seconde uitvoeren om directe en nauwkeurige ondersteuning te bieden, afhankelijk van de rijsituatie​. Daarmee komt deze e-motor in de buurt van een Bosch SX of de Fazua middenmotoren.

Sportieve Rijervaring

Een van de opmerkelijke kenmerken van de BHZ motor is de progressive en natuurlijke ondersteuning die het biedt. Het systeem past zich automatisch aan de inspanning van de fietser aan: hoe harder je trapt, hoe meer ondersteuning je krijgt.

De motor heeft speciale (sportieve) functies zoals een voorbelasting bij het bergop rijden, wat betekent dat de motor onmiddellijk ondersteuning biedt wanneer je weer begint te trappen op een helling, en een onmiddellijke uitschakeling van de ondersteuning wanneer je stopt met trappen, om slippen te voorkomen​.

Bijhorende batterij

De motor wordt aangedreven door een nieuwe batterijtechnologie die gebruik maakt van 21700 cellen met een capaciteit van 630 Wh. Deze batterij, die slechts 2,6 kg weegt, biedt de hoogste energiedichtheid op de markt en kan worden uitgebreid met een extra externe batterij van 180 Wh zonder extra kabels.

Dit zorgt niet alleen voor een langere autonomie maar ook voor een laag zwaartepunt en compacte, elegante fietsframes​​. Wel duidelijk is dat dit geen lichtgewicht is. Het blijft zwaarder dan de lichtste motoren+batterij, maar dit is ook bewust voor andere sporten ontworpen.

Eerste Modellen: iLynx Trail en iLynx Race

De eerste modellen die zijn uitgerust met de BHZ motor zijn de iLynx Trail en de iLynx Race. Beide modellen zijn gebouwd met een lichtgewicht carbon frame en bieden functies zoals de Split Pivot ophanging en geïntegreerde kabelgeleiding. Deze modellen beloven een hoge mate van integratie en gebruiksgemak, waardoor ze ideaal zijn voor zowel recreatieve als competitieve fietsers​.

Specificaties van de BHZ Motor

De BHZ motor is ontworpen om een balans te bieden tussen kracht en efficiëntie. Met een gewicht van slechts 2,1 kg en een maximaal koppel van 65 Nm, biedt de motor een piekvermogen van 500 W. Dit maakt het een van de lichtste en meest compacte motoren op de markt, ideaal voor moderne e-bikes die er esthetisch aantrekkelijk uitzien en tegelijkertijd hoge prestaties leveren​ (SEG Automotive)​​ (Home)​.

Vergelijking met Concurrenten

Shimano EP8 De Shimano EP8 motor weegt 2,6 kg en levert een koppel van 85 Nm, wat iets hoger is dan de BHZ motor. De EP8 staat bekend om zijn aanpasbare ondersteuning via de E-Tube Project-app, waarmee rijders de motoreigenschappen kunnen afstemmen op hun voorkeuren. Echter, de EP8 kan soms minder nauwkeurig zijn in het inschatten van de resterende batterijduur​ (EMTB Forums)​​ (Survival Messer Guide)​.

Bosch Performance Line CX De Bosch Performance Line CX is iets zwaarder met 2,9 kg, maar biedt een indrukwekkend koppel van 85 Nm. Deze motor is bijzonder populair vanwege zijn krachtige ondersteuning bij lage cadans en intuïtieve bedieningsmodi zoals eMTB en Turbo. Bosch biedt uitgebreide connectiviteitsopties via de Kiox en Nyon displays en de eBike Flow app, wat het gebruiksgemak verhoogt​ (Bike Perfect)​​ (Survival Messer Guide)​.

Yamaha PW-X3 De Yamaha PW-X3 is de lichtste in de vergelijking met 2,8 kg en biedt een koppel van 75 Nm. Deze motor is bekend om zijn soepele en krachtige ondersteuning vanaf de eerste pedaalslag en is zeer geschikt voor zowel mountainbikes als stadsfietsen. De Interface X display van Yamaha is minimalistisch, maar biedt de mogelijkheid om te koppelen met externe fietscomputers voor uitgebreide gegevensanalyse​ (Survival Messer Guide)​​ (MondoEBike)​.

Gebruikerservaring en Prestaties

In de praktijk zijn er verschillende nuances tussen deze motoren. De Bosch CX wordt geprezen om zijn constante kracht en responsiviteit, zelfs bij lage cadans. De Shimano EP8 biedt daarentegen een natuurlijker pedaalgevoel en is flexibel in zijn instellingen, wat handig is voor diverse rijomstandigheden. De Yamaha PW-X3 blinkt uit in zijn directheid en gebruiksvriendelijkheid, vooral bij het starten op hellingen.

Conclusie

De BHZ motor van BH Bikes, ontwikkeld in samenwerking met SEG Automotive, biedt een indrukwekkende combinatie van lichtgewicht design, krachtige prestaties en geavanceerde technologie. Hoewel hij iets minder koppel biedt dan de concurrenten, maakt zijn compactheid en aanpasbaarheid het een uitstekende keuze voor moderne e-bike toepassingen. Voor fietsers die op zoek zijn naar een betrouwbare en efficiënte motor, biedt de BHZ een sterke concurrentie in de steeds evoluerende wereld van elektrische fietsen.

Ook interessant