Home Meningen Hoeveel nm, welke motor voor de elektrische fiets?

Hoeveel nm, welke motor voor de elektrische fiets?

Newton meters, koppelvermogen en de verschillende soorten elektrische fietsen

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Je fiets heeft een elektrische motor en batterij. De batterij drukken we uit in wh. Hoe je deze moet onderhouden en wanneer het tijd is voor een nieuwe batterij kon je reeds lezen. In dit artikel bespreken we de motoren en hoeveel Newton meter of Nm je nodig hebt op je elektrische fiets.

De motor van een elektrische fiets is wettelijk beperkt tot 250 w. De elektrische motoren hebben wel een piekvermogen dat hoger ligt, maar omdat dit een grijze zone is wordt het piekwattage niet vrijgegeven. Aan de hand van de Newton meters kan je wel inschatten (en vergelijken) hoe krachtig de elektrische fiets is.

Dit is zo voor elektrische fietsen tot 25 km/u. Dat wil zeggen; ook cargo/bakfietsen, vouwfietsen en longtails. Bij Speed pedelecs is het eerder omgekeerd. Daar is het wattage belangrijker dan de Newton meters omdat de motor niet beperkt is tot 250 Watt. Meer over Newton meters in speed pedelecs hier.

De eerste vraag is het type fiets. Ga je voor een gewone elektrische fiets? Of eerder een bakfiets zodat je ook de boodschappen kan doen? Wil je echt een vaste bak, of is een Long John cargofiets ook een optie?

Elektrische motor voor cargo- en bakfietsen
75 tot 95 Nm koppelvermogen

Bakfietsen en long john cargofietsen zijn gemaakt om vracht te vervoeren. Kinderen, boodschappen, de hond of pakjes dat die je bedrijf moet leveren. Hierdoor hebben ze nood aan meer koppelvermogen. Elektrische cargo- en bakfietsen maken meestal gebruik van een krachtige cargo motor.

Voor bakfietsen en cargofietsen raden we een koppelvermogen van 75-85 nm aan. Zo heb je met een volle vracht genoeg vermogen om boven te geraken. De meesten gebruiken zulke motoren, dat merk je in onze selectie bakfietsen of cargofietsen.

Sommige modellen hebben een motor van 90 of 95 nm. De krachtigste elektrische motor zou zelfs 100 Newton meter aan koppelvermogen hebben. Voor een fiets dat die slechts 25 km per uur zal rijden lijkt dit wat overdreven. Opnieuw, veel hangt af van het gewicht dat je wil vervoeren.

hoeveel newton meter en welke motor voor bakfiets

Motor voor Longtail fietsen
75 tot 85 Nm

Een ander type cargofiets dat meer op een gewone elektrische fiets lijkt is de elektrische longtail fiets. Deze zijn tegenwoordig zeer populair door hun polyvalent gebruik. Je kan er gewoon mee fietsen, maar ook kinderen vervoeren, boodschappen doen of andere vracht verplaatsen.

Deze longtail fietsen hebben ook gemiddeld 75 tot 85 Nm aan vermogen. Is de fiets volgeladen dan heb je echt wel nood aan een krachtigere motor.

welke motor voor longtail fietsen

Motor voor E-mountainbikes
75 tot 95 Nm

Afhankelijk van je niveau heb je voor het mountainbiken ook een krachtige motor nodig. Je gaat heel snel omhoog en omlaag. Dit is zeer plots, waardoor je motor perfect afgestemd moet zijn voor om in te grijpen. De elektrische motors van Bosch zijn het beste afgestemd, al kan je ook kiezen voor de krachtige Shimano motoren.

Een elektrische MBK gaat je vooral helpen op de stijlste hellingen. Snelheid vergaren om die korte spurt tot de top te halen. Deze hellingen zijn vaak zeer stijl, kracht is dus nodig.

Motor voor E-koersfietsen
75 tot 85 Nm

Ook elektrische koersfietsen worden populair. Met het ouder worden, wordt wielrennen moeilijker. Vooral zware hellingen zijn een no-go eens we uit vorm geraken. Met een elektrische fiets wordt je net hier ondersteunt. Zo kan je de berg opnieuw makkelijk op.

Ga je sneller dan 25 km/u, wat vaak het geval is tijdens het koersen, dan heb je geen elektrische ondersteuning en ben je gewoon zelf aan het fietsen.

Omdat we net op de moeilijkste momenten hulp nodig hebben, net op zeer steile gedeeltes, is een krachtige motor nodig. Ook hier zijn de sensoren van de motor zeer belangrijk. Zo spelen ze in op jouw snelheid en kracht. Slechte motoren zijn eerder scooters, je schiet gewoon naar voor.

hoeveel nm welke motor elektrische fiets

Gewone elektrische stadsfiets
45 tot 65 Nm

Is het geen bak- of cargofiets dan is het misschien een gewone elektrische fiets. Deze hebben minder vermogen nodig omdat ze enkel rekening moeten houden met het gewicht van de fietser. Er is geen vracht en dus ook minder nood aan Newton meters.

Voor zulke fietsen heb je meestal voldoende met 45 tot 50 nm. Woon je helemaal bovenaan de berg, en heb je liever wat extra vermogen dan kan je een model met 65 nm nemen. Vooral voor oudere mensen is dit handig want je moet nog altijd zelf pedaleren. Een beetje extra kracht is dan welgekomen.

Er zijn verschillende merken van elektrische motoren en batterijen. Niet alleen de specificaties en het vermogen zijn belangrijk. Ook de software, sensoren en afstelling is zijn van groot belang. Daarom dat geven veel mensen voorkeur geven aan Bosch motoren. Zij presteren momenteel het beste en hebben ook de beste elektrische motoren en batterijen.

Het blijft ook belangrijk om je batterij goed te onderhouden. De batterij en de motor werken als een tandem, de ene kan niet zonder de andere.

hoeveel kracht op elektrische fiets

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info