Home Batterij De batterij van je elektrische fiets vervangen

De batterij van je elektrische fiets vervangen

Wanneer is het tijd om je batterij te vervangen, een antwoord op je vragen

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

De batterijen van elektrische fietsen zijn voorlopig nog redelijk zwak. Ze zijn groot, lomp en zwaar en voorzien ons slechts van (gemiddeld) 40 tot 50 km per 500 wh. Het opladen neemt nog te veel tijd in beslag. Er zijn snelle laders, maar dit heeft invloed op de levensduur van je batterij. Op een bepaald moment is het ook niet meer dan logisch dat je de batterij van je e-bike moet vervangen.

Wanneer de batterij vervangen?

Om te weten wanneer je de accu van je elektrische fiets moet vervangen moet je kijken naar de capaciteit. Aan de hand van je bereik kan je weten of de capaciteit van je batterij gekrompen is. Bij sommige fietsenmakers kan je de capaciteit van je batterij laten testen.

Er zijn heel wat tips om je batterij zo lang mogelijk mee te doen gaan. Lees hier meer over hoe je je batterij moet onderhouden.

capaciteit van elektrische fiets batterij

Onder garantie

Merk je dat de capaciteit lager is dan 65 tot 70 percent, dan is het tijd om je batterij te vervangen. Je kan hier langer mee doorrijden, dit heeft geen invloed op andere onderdelen. Kijk dit zeker na voor je de twee jaar garantie bereikt. Misschien krijg je nog een gratis vervanging.

Buiten garantie

Val je buiten garantie dan kan je misschien nog even wachten. Alles hangt af van de lengte van je routes. Met slechts 30 km bereik geraak je net 15 km ver, om nog net genoeg over te houden voor de weg terug. Heb je dan nog een volle lading dan geraak je nog minder ver.

Een nieuwe batterij voor de elektrische fiets kopen is dus een keuze. Gooi de andere batterij nog niet te snel weg. Je kan ze als reserve gebruiken, of als tweede batterij als je fiets dit toelaat. Daarna kan je ze laten recycleren.

We raden je aan een batterij te kopen van hetzelfde merk. Koop je een ander merk, wees dan zeker dat ze compatibel zijn. De elektrische motor en batterij zijn sterk op elkaar afgestemd, hier mogen geen fouten gemaakt worden.

nieuwe batterij voor elektrische fiets

Vaak gestelde batterij vragen

Kan je de batterij van je elektrische fiets herstellen?

Nog een vraag die vaak gesteld wordt. Alles wat gemaakt is kan hersteld worden. Voor je veiligheid raden we aan dit niet zelf te doen. Een batterij is complex en bevat chemische componenten.

Wat kost een nieuwe batterij?

Voor een elektrische fiets gebruikt men vaak 500 wh batterijen. De kostprijs hangt sterk af van het merk. Gemiddeld betaal je zo’n 500 tot 750 euro voor een accu.

batterij ebike uithalen

Ook interessant