Home Meningen Hoe lang gaat een elektrische fiets mee

Hoe lang gaat een elektrische fiets mee

De levensduur van de elektrische motor, batterij en andere fietsonderdelen

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Een e-bike is een investering. Het kan zelfs een van de beste investeringen zijn die je kunt doen. Het kan worden beschouwd als een investering in je algemene financiën, omdat het je in staat zal stellen om veel van de kosten die gepaard gaan met een traditioneel voertuig te verminderen. Het kan een investering zijn in je gezondheid omdat het een leuke en handige manier is om buiten te sporten. Het kan zelfs een investering zijn in je sociale leven als het je in staat stelt om te rijden en contact te maken met vrienden of familieleden.

Ongeacht waarvoor je je e-bike gebruikt, moet je de typische levensduur van een e-bike kennen. Je moet ook de algemene levensduur van de verschillende componenten die je e-bike vormen, kennen. Met heel weinig onderhoud kan een hoogwaardige e-bike gemakkelijk 3-5 jaar meegaan zonder incidenten. Maar je zult misschien verrast zijn om te ontdekken dat met regelmatig onderhoud en zorg je e-bike je 5-10 jaar kan duren.

Door de verschillende onderdelen te begrijpen en hoe je je e-bike op de juiste manier kunt onderhouden, kun je ervoor zorgen dat je het meeste uit je investering haalt. E-bikes kunnen duur zijn, dus lees verder om meer te weten te komen over de verschillende componenten van je e-bike en hoe je het meeste uit je aankoop kunt halen. Of je nu van plan bent om onderdelen van je e-bike te upgraden, vervangen of repareren, dit is de gids voor jou!

Motor

Een veelgestelde vraag is: “Hoe lang gaat een elektrische fietsmotor mee?”

Disclaimer: hangt vooral van het merk en model af! Los daarvan gaan de meeste elektrische fietsmotoren tussen de 3 en 10 jaar mee. Zoals je kunt zien, kunnen de motoren variëren in levensduur, maar ze worden beschouwd als een van de onderdelen met de langste levensduur. Omdat ze zo integraal zijn voor de werking van de fiets, kan de motor vaak de oorzaak zijn van de noodzaak om te upgraden naar een nieuwe elektrische fiets.

Achterwielmotoren en middenmotors

Versnellingsnaafmotoren ervaren veel wrijving en meer slijtage dan sommige middenmotoren. Dit komt doordat elke keer dat de motorbehuizing langzaam met het wiel meedraait, de interne versnelling in de motor veel meer keren op hogere snelheid draait. Daarom moeten versnellingsnaafmotoren tussen de drieduizend en tienduizend kilometer worden vervangen.

Hoogwaardige motoren kunnen dichter bij het hogere einde van deze range blijven. Versnellingsnaafmotoren zijn niet zo duur als middenmotoren en kunnen gemakkelijker worden vervangen. Als je merkt dat je je versnellingsnaafmotor al 3-5 keer hebt vervangen, moet je overwegen een nieuwe e-bike te kopen. Op dat moment beginnen de kosten en moeite van het vervangen van de motor op te wegen tegen de kosten van een nieuwe fiets.

Achterwielmotors gaan lang mee en zijn makkelijker te vervangen

Hoe lang gaat een achterwielmotor mee

Veel langer dan een middenmotor. Er zijn geen statistieken van, teveel hangt af van de merken, bouwkwaliteit, gebruik en onderhoud. Wel is duidelijk dat ze langer meegaan als ze perfect onderhouden zijn. Een motor van Stromer kan zo’n 3000 uur werken.

Middenmotors

Middenmotoren hebben daarentegen extra sensoren, componenten en een uniek ontwerp. Deze extra complexiteit zorgt voor een veel langere levensduur dan versnellingsnaafmotoren, maar heeft wel enkele nadelen. Een nadeel is dat middenmotoren kunnen oververhitten en sneller kunnen roesten als ze nat zijn en niet worden afgeveegd.

Het is daarom belangrijk om je fiets en motorcomponenten droog te houden. Het tweede nadeel is dat middenmotoren moeilijker te vervangen zijn. Als je merkt dat je je middenmotor al twee tot drie keer hebt vervangen, moet je overwegen te upgraden naar een nieuwe elektrische fiets.

Hoe lang gaat een Bosch motor mee

Er staat geen vast aantal kilometers op. Veel hangt af van gebruik en onderhoud, al zegt onze lokale fietsenwinkel (Bosch verdeler) dat een Bosch motor minstens 500 uur of 20.000 kilometer moet kunnen afleggen. Elke dag een uur fietsen is 25 kilometer, met 500 uur zit je aan 12.500 kilometer.

Ter referentie; onze Riese Muller Multicharger – Bosch Performance CX heeft 3500 kilometer en is net terug van onderhoud. De motor is nog steeds in uitstekende staat.

middenmotor van bosch gaat lang mee en heeft een hoge kwaliteit

Batterijen

Batterijen zijn altijd top of mind voor e-bike rijders omdat het de bron van energie is! Veel batterijen die worden gebruikt voor e-bikes gaan tussen de 3 en 5 jaar mee. Het hangt af van hoe vaak je het oplaadt, de omstandigheden waarin je rijdt en het opslaat, evenals het merk van de batterij.

Ten slotte maakt het type batterij een groot verschil. Bijvoorbeeld, lithium-ion batterijen kunnen ongeveer 800 tot 1.000 keer worden opgeladen wat overeen komt met 3 tot 5 jaar gebruik. nikkel batterijen kunnen ongeveer 500 keer worden opgeladen en lood batterijen kunnen ongeveer 300 keer worden opgeladen. Ook bij het vervangen van de batterij is dit belangrijk, de ene is duurder dan de andere.

Hoe lang gaat een Bosch batterij mee

Volgens Bosch zelf is dit ergens rond de 10 jaar of 1500 volledige oplaadbeurten. Uiteraard geven ze ook mee dat de capaciteit lichtjes kan afnemen in de tussentijd.

Hoe lang gaat een Shimano batterij mee

Ook hier geen harde cijfers. Shimano geeft aan dat hun batterij na 1000 laadbeurten nog minstens 60% van zijn capaciteit behoudt.

aantal kilometers, merk en kwaliteit van de motor zijn belangrijk

Remmen

Een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets zijn de remmen. Belangrijker dan op een gewone fiets door het extra gewicht, en van uiterst belang op een Speed Pedelec door de hoge snelheden.

Let goed op de prestaties en geschiktheid van je remmen en inspecteer ze regelmatig, bijvoorbeeld elke paar maanden. Meestal gaan remmen 2-5 jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Hoogwaardige remmen, zoals schijfremmen (standaard op een elektrische fiets), gaan wel tot 7.500 kilometer mee. De remblokjes moet je wel vaker vervangen, die hebben een levensduur van 2000 tot 3000 kilometer.

Een interessant feit over het ontwerp van de meeste e-bikes heeft te maken met de remmen. Veel e-bikes gebruiken geïntegreerde remsystemen die de remmen met elkaar en met de motor verbinden. Dit systeem stopt de stroom naar de motor wanneer de remmen worden gebruikt. Omdat dit systeem met elkaar is verbonden, blijven de remmen werken totdat ze samen met de motor verslijten. Op dat moment moet mogelijk het hele systeem met remmen en motor worden vervangen, wat een moeilijke en dure reparatie kan zijn.

Kettingen

De meeste e-bike kettingen gaan 1-4 jaar mee. De levensduur is sterk afhankelijk van hoe goed de ketting is gesmeerd en onderhouden.

Twee- tot drieduizend kilometer is een veelvoorkomend bereik voor metalen kettingen op een e-bike. Middenmotorfietsen hebben iets vaker een nieuwe ketting nodig. Elke 3000 kilometer kan een nieuwe ketting toch een verschil maken. Dit komt omdat de slijtagesnelheid van centrale aandrijfmotoren op de ketting hoog is. Middenmotoren zijn echter over het algemeen compatibel met riemaandrijvingen en kunnen tot wel 5.000 kilometer rijden zonder dat er vervanging nodig is.

Bij achterwielaandrijving is dit minder waar. Er zit minder slijtage op de ketting en je kan er iets langer mee door. Ook de kwaliteit van de ketting is belangrijk. Een slechte ketting zal sneller verslijten dan een kwalitatieve ketting van een erkend merk.

Banden

Banden van een elektrische fiets vervang je op hetzelfde moment als die van een normale fiets. Wanneer je band versleten geraakt dan verlies je grip. Je kan hiermee blijven rondrijden, al wordt het risico op vallen groter. Ook heb je meer kans op een platte band. En een elektrische fiets naar huis duwen is heel wat zwaarder dan een traditionele fiets. Gemiddeld dien je je banden elke 2000 kilometer te vervangen, maar dit kan sneller of later.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info