Home Gids en how to Waar op letten bij een tweedehands elektrische fietsen

Waar op letten bij een tweedehands elektrische fietsen

Het is net zoals een e-bike, maar dan reeds gebruikt en met een aantal kilometers

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Een elektrische fiets is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is een duurzame en gezonde manier om jezelf te verplaatsen. Maar elektrische fietsen zijn ook duur in aanschaf. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om te kijken naar tweedehands elektrische fietsen.

Het is net zoals het kopen van een nieuwe elektrische fiets, al zijn er enkele elementen waar je extra op moet letten. Een 2dehands elektrische fiets is gebruikt. Vooral de leeftijd, het gebruik en de leeftijd van de e-fiets zijn belangrijk. De onderdelen van een fiets gaan niet eeuwig mee. Je moet dus goed op de huidige staat van de onderdelen letten om te weten hoe lang ze nog mee zullen gaan.

In dit artikel gaan we hier dieper op in zodat jij weet hoe tweedehands fietsen te vergelijken, en waar je op moet letten.

Merk en model: ga voor kwaliteit

Bij het kopen van een 2dehands elektrische fiets is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het merk en het model. Een kwalitatief merk is een betere keuze voor tweedehands. Let niet enkel op het merk van de fiets, maar vooral de kwaliteit van de onderdelen zoals motor en batterij. Garantie krijg je enkel bij refurbished e-fietsen of bij de fietsenwinkel.

Onze voorkeur gaat uit naar Bosch of Shimano motoren, maar ook Brose, Yamaha en Bafang zijn te vertrouwen en hebben erkende verkopers in België die reparaties aanbieden. Let ook op het jaar van uitbrengen en de technologie die je hierbij krijgt.

In 2020 kwam de 3e generatie motor van Bosch uit, vanaf 2022 is dit 4e generatie en de nieuwste 2023 modellen hebben soms al ABS. Voor andere merken gelden andere voorwaarden, informeer je hier dus naar tijdens het vergelijken.

bekijk merk model aantal kilometers op de teller en staat van de tweedehands elektrische fiets en motor

Aantal gereden kilometers

Het aantal gereden kilometers is ook belangrijk om op te letten. In verhouding met het merk en de kwaliteit van de e-fiets kan dit een goede indicatie geven van de staat van de fiets.

Een e-motor van een kwalitatief merk kan 20.000 tot 40.000 km rijden. Gemiddeld rijden e-bikebezitters vaak minder dan 1500 km per jaar. Iemand met een grote woon-werkafstand kan meer dan 5000 km per jaar rijden. Test tijdens het rijden of de kracht aanwezig is, of er veel geruis of geluid van de motor is (beetje is normaal) en of er bewijs is van onderhoud.

Staat van de batterij

De staat van de batterij is een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een tweedehands elektrische fiets. Let op het merk, de capaciteit, de staat en leeftijd van de batterij. Koop je een tweedehands e-bike met een slechte accu, dan kan dat een miskoop zijn. Een nieuwe accu kost namelijk enkele honderden euro’s (400-750 euro).

Een oude batterij of met verminderde capaciteit zal een slechte actieradius hebben. Test dit met een lange testrit. Bosch geeft ook een bereik-calculator. Dit kan handig zijn voor nieuwe batterijen, bij een oude batterij doe je er enkele percenten af.

Staat van de remmen en de ketting

Let ook op de staat van de remmen en de ketting als die er is. Al is dit minder kostelijk om te vervangen. Dit kan een goed argument zijn tijdens het onderhandelen om de prijs nog wat naar beneden te halen.

tweedehands fiets heeft soms accessoires reeds toegevoegd, let ook op de staat van de remmen vering en batterij

Gebruik en onderhoud

Het gebruik en onderhoud van de fiets is ook belangrijk. Heeft de fiets buiten gestaan, is hij goed onderhouden, vaak in de regen of vrieskou? Dit kan invloed hebben op de staat van de fiets. Normaal moet een elektrische motor elke 1500 km wel eens binnengaan op onderhoud. Kijk na of hier bewijs van is.

Garantie

Bij het kopen van een tweedehands elektrische fiets van een particulier is er geen garantie. Maar er is ook een optie refurbished van erkende verdelers waar je wel 1 jaar garantie krijgt. Een lokale fietsenmaker kan ook tweedehands verkopen met garantie, dus dan is het altijd beter uitkijken naar deze mogelijkheden. Dit lees je ook in het artikel Waar koop ik een tweedehands E-bike.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info