Home Nieuwe modellen Nieuw: Orbea Diem

Nieuw: Orbea Diem

Orbea lanceert een nieuwe lijn elektrische stadsfietsen voor 2024

Door Slim Abid

Dat Orbea al even bezig was met het uitwerken van een plan was al even duidelijk. Hun samenwerking met Lotto-Dstny is geen toeval, en dat Van Gils zo goed reed ook niet. Orbea staat in de spotlight, en dat net op het moment van de lancering van de nieuwe urban lijn; de Orbea Diem.

In de wereld van fietsen is Orbea een naam die synoniem staat voor kwaliteit en innovatie. Deze reputatie wordt nu doorgetrokken naar de baan, en naar deze modern van elektrische stadsfietsen.

De Diem: Een Meesterwerk van Ontwerp

Bij de eerste blik op de Diem, is het duidelijk dat dit geen ‘gewone’ stadfiets is. De uitsparing in het kader, de strakke lijnen en het minimalistische ontwerp geven de Diem een zeer moderne, limiet futuristische, uitstraling.

Diem’s gepatenteerde Diamond Glide-technologie (verticale flex in het frame) zorgt voor extra comfort, terwijl de Urban geometrie van het frame snelle reflexen en inherente stabiliteit tijdens het navigeren door de stad.

Door een geavanceerd hydroforming- en buttingproces wordt het aluminium frame niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook geoptimaliseerd in gewicht en stijfheid, waarbij de lasnaden zorgvuldig zijn gepolijst voor een naadloos aanzicht.

De combinatie van een carbon voorvork en brede 29-inch banden biedt een esthetisch voordeel en heeft ook een functionele waarde door het absorberen van stedelijke oneffenheden.

De Orbea Diem (20) weegt 24,2 kg, kadermaat M. Er zijn 4 maten beschikbaar, van S tot XL.

Orbea's gepatenteerde Diamon Glide technologie zorgt voor een verticale flex in het kader waardoor vering niet meteen nodig is

Innovatie dat zich uitstraalt in rijcomfort

De Diem moet niet zomaar een e-fiets zijn, het is een ervaring, een compagnon voor je levensstijl. Ze willen dat ervaring, snelheid en comfort centraal staan, en dat is ook zo. Sommige Belgische retailers zoals T’veloske in Dworp konden deze fiets het voorbije jaar testen. Hun feedback is enkel positief, wil je zelf proeven dan kan dat daar.

De Diem voelt stabiel en responsief aan op verschillende ondergronden, van glad asfalt tot ruwere stadsstraten. De krachtige Shimano EP6 (of EP8 afhankelijk van configuratie) levert een soepele en consistente prestatie, ongeacht de snelheid of hellingsgraad. Lange ritten zijn geen probleem dankzij het comfortabele zadel en de ergonomische zitpositie.

Het hele kader is ontworpen om voldoende stijf te zijn, maar toch voldoende beweging om schokken op te vangen. Er is geen vering voorzien, bewust, het ontwerp doet al het werk. Vooral de uitsparing in het kader, tussen trapas en zadel, is uniek en innovatief.

Orbea Diem elektrische fiets met Shimano motor

Orbea Diem in drie uitvoeringen

De verfijnde aanbodstructuren van de Diem-serie bieden iets unieks voor iedere gebruiker. Variërend van het instapmodel DIEM 30 tot het technologisch geavanceerde DIEM 10, is elke fiets gebouwd met oog voor detail en gericht op de ultieme fietservaring.

  • Orbea DIEM 30: Instapmodel
  • Orbea DIEM 20: De go-to voor de meesten
  • Orbea DIEM 10: Een upgrade voor wie wil

De Kracht van Technologie en Prestaties

De Diem is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een technologisch helemaal in orde. Te verwachten voor een fiets dat zich in het premium segment plaatst. De Shimano EP801 motor, gecombineerd met Orbea’s interne 630Wh batterij, staat par met de sterkste Bosch systemen.

Bij Bosch heb je wat meer display en app-mogelijkheden, Shimano (en Orbea) kiezen voor een minimalistisch ontwerp met weinig afleiding. Wil jij wel een display, dan doe je dit met een smartphone mount. Met opties voor een bijkomende range extender, biedt Diem een flexibiliteit voor langere ritten of meer veeleisende stedelijke avonturen.

Meerwaarde in de details

De reeks beschikt ook over unieke technische kenmerken zoals de Orbea Urban Cockpit, geïntegreerde verlichting, en een USB-C oplaadpunt, die samen zorgen voor een naadloze integratie van functionaliteit en vorm. De elektrische fiets is zo afgewerkt dat je amper merkt dat hij elektrisch is. Alle kabels zijn mooi weggewerkt, de batterij is geïntegreerd in het kader.

Bij de optie met cargorek zet je het licht beter lager, zodat je cargo dit niet blokkeert

Elk Diem-model is uitgerust met een intelligent verlichtingssysteem, inclusief automatisch aanpassende voor- en achterlichten die de zichtbaarheid aanzienlijk verbeteren, ongeacht de lichtomstandigheden.

Ook uniek aan deze Orbea ‘stadsfiets’ is dat ze gebruik maken van een geïntegreerde voet, poot of standaard. Dit klinkt misschien als niets, maar voor een ontwerper is dit een enorme uitdaging. Het zorgt ook voor een verfijnd ontwerp, belangrijk in het premium segment.

Minimalistisch stuurontwerp zonder display met smartphone mount als optie

Zichtbaar (en veiliger) in de stad

Veiligheid in de stad was een prioriteit tijdens het ontwerpen. Elke Orbea Diem beschikt over een geavanceerd verlichtingssysteem waarbij het achterlicht intensifieert bij het remmen om anderen te waarschuwen. Deze is mooi ingebouwd in het achterste spadbord. Nog zoiets, goede spatborden voor de Belgische weersomstandigheden.

Vooraan heb je een slimme en krachtige verlichting. De positie kan je kiezen, aan het stuur of onder het cargorek, als je deze optie kiest. Het voorlicht schakelt automatisch aan in het donker. Deze slimme veiligheidsvoorzieningen zijn gecombineerd met StVZO-conforme verlichting en de mogelijkheid om een AirTag (GPS – anti-diefstal & verzekeringen) te integreren voor extra beveiliging. Nodig, vooral in de stad.

De Diem is ook ontworpen met 360 graden ‘Daytime Running Lights’ of DRL lichten. Deze dienen niet om te zien, maar om gezien te worden. Ze zijn altijd aan en bieden extra visibiliteit in de dag en nacht, langs voor maar ook langs de zijkant. Een feature waar we fan van zijn. Voorlopig nog één van de weinigen, al denken we dat andere fietsenmerken dit snel zullen adopteren.

Personalisatie: Jouw Fiets, Jouw Stijl

Orbea biedt uitgebreide personalisatie-opties aan via hun MyO-platform, waardoor iedere Diem uniek kan worden aangepast aan de voorkeuren van de individuele fietser. Van kleurkeuzes tot aanpassingen in de cockpit, en een breed scala aan accessoires, alles is mogelijk om jouw ideale stadsfiets te creëren.

Er zijn voorlopig nog maar drie verfijnde kleuren – Spaceship Green (matt), Ivory White (gloss) en Glitter Anthracite (gloss). Ook is een breed scala aan door Orbea ontworpen accessoires; bagagerekken achteraan voor zakken of een kinderzit, of een cargorek voorin, maar ook extra verlichting en een smartphone mount.

De Diem  is nu beschikbaar voor testritten en bezichtigingen in geselecteerde winkels – zoek de dichtstbijzijnde in hun storefinder.

Orbea eigen ontworpen accessoires en geïntegreerde voet

Onze mening over de Orbea Diem

Het was spannend afwachten tot het moment dat we ervan wisten tot we het mochten vertellen: de komst van de Orbea Diem is een feit. Dit is opnieuw een stap van een gerenommeerd merk om de fietsenbranche en de ontwerpen van deze elektrische fietsen te innoveren.

De elektrische fiets van Orbea is ontworpen om te passen bij een bepaalde levensstijl. Zij willen de filosofie van hun merk doortrekken naar urban elektrische fietsen, of stadsfietsen, al klinkt dat minder prestatievol, wat deze fiets toch wel is.

Door deze reeks innovaties te koppelen aan een prijs die gelijkstaat aan die van hun dichtstbijzijnde concurrenten, weet Orbea zich te onderscheiden. Die concurrenten maken nog geen gebruik van enkele van deze fijne zelf ontworpen snufjes.

Uiteraard wachten we op een test om verdere conclusies te trekken, al spraken we wel met mensen die dit getest hebben, en ook zij voorzien een mooi verhaal voor deze lijn elektrische fietsen van Orbea.

Ook interessant