De vouwfiets bestaat al langer dan je denkt. Aan het einde van de 19e eeuw werd een eerste versie ontworpen. Ondertussen zijn ze elektrisch en bestaan er honderden modellen. In dit artikel vergelijken we de beste elektrische vouwfietsen.
Beste is subjectief. Voor de ene is het een lichte plooifiets, voor de andere รฉรฉn met een krachtige elektrische motor. De ene gebruikt hem voor woon-werk, de andere als primair transportmiddel. Voor elke situatie zoeken we een geschikt model.
Onderin lees je ook waar je op moet letten bij het uitkiezen van een goede elektrische vouwfiets. We proberen ook een antwoord te bieden op de meest gestelde vragen.
Onze selectie elektrische vouwfietsen
- Beste elektrische vouwfiets: Tern Vektron Pi7
- Krachtigste motor: Kettler Familiano C-N
- Beste prijs / kwaliteit: Gepida Miliare
- Lichtste e-vouwfiets: Ahooga hybrid V24
- Batterij in kader & drijfriem: Hercules Futura Fold iF8
- Beste goedkope: Bโtwin Tilt 500 E
Onze selectie is een mening op basis van extensief onderzoek. Wij proberen zoveel mogelijk fietsen te testen maar hebben niet alle modellen in handen gehad. De keuze blijft de jouwe, kijk en vergelijk alvorens te kopen.
Snel zoeken
Beste elektrische vouwfiets: Tern Vektron Pi7
De voordelen
- Topkwaliteit; motor, batterij en bouw
- Stevig, goede draagcapaciteit
- Ook voor grote mensen (tot 1.9m)
- Krachtig
De nadelen
- Duurder, hoogste prijssegment
- Geen drijfriem
Tern staat voor topkwaliteit. Hun fietsen zijn duurder dan de gemiddelde fiets maar hiervoor krijg je een fiets van absolute topkwaliteit. Tern heeft ook veel ervaring met het maken van vouwfietsen en compacte longtail fietsen.
De eerste Vektron bestaat sinds 2017. Ondertussen zitten we aan de derde generatie. Het ontwerp is gelijkaardig gebleven, nieuwe remmen, een betere batterij en motor zijn de grootste veranderingen. De elektrische vouwfiets is goed voor lange afstanden en woon-werk.
De Vektron Pi7 maakt gebruik van de Bosch Performance line (GEN3). Goed voor 65 nm koppelvermogen. De 500 wh Bosch batterij (met fastcharge) zorgt voor een maximum autonomie van 80 km (110 km volgens hun website). Met 22 kg zitten we aan een gemiddeld gewicht. Fietsen op de 20 inch wielen zonder elektrische steun valt nog mee.
Kwaliteit zit niet enkel in de elektrische componenten. De Vektron is een sterke en krachtige elektrische vouwfiets. Het kader blijft, ondanks de vouwscharnier, zeer sterk. Opgevouwen neemt het weinig plaats in beslag (41 x 86 x 61cm) en rolt het makkelijk voort. Een Tern kan je op het bagagerek laten rusten om makkelijker op te bergen.
Ontworpen voor alle soorten bestuurders. Van 145 cm tot 190, deze fiets heeft zoveel verstellingsopties dat iedereen er comfortabel mee kan rijden. Het zadel (met vering)en de hoogte en positie van het stuur. Ook het rijcomfort is zeer hoog.
Het bagagerek kan tot 27 kg aan. Meer dan genoeg om een kinderstoel te kunnen monteren. Hoewel het vrij lang is is het geen longtail vouwfiets. Er is niet genoeg ruimte voor een tweede kinderstoel. Voor de veiligheid heb je extra sterke Magura schijfremmen.
Voor ons is dit de beste elektrische vouwfiets voor de meeste mensen. Er zijn bijna teveel voordelen om op te noemen, al moet je wel wat budget hebben. De Vektron S10 heeft een adviesprijs van 4300 euro. Je kan ook kiezen voor de iets goedkopere Vektron Q9 of Pi7. Deze hebben een iets oudere motor.
Hij scoort meer dan goed all-around. Niet de lichtste maar goed voor woon-werk. Daarnaast ook goed voor langere afstanden door het hoge rijcomfort.
Er is nog ruimte voor verbetering, een drijfriem lijkt het enige dat ontbreekt. Voor de volgende versie komt er waarschijnlijk ook een nieuwe motor update aan.
Krachtigste motor: Kettler Familiano C-N
De voordelen
- Topkwaliteit onderdelen
- Lage opstap
- Naaf versnelling
- Zeer krachtige motor
De nadelen
- Duurder, hoge prijssegment
- Niet zeer compact
- Ketting heeft onderhoud nodig
Kettler is ook een zeer bekend fietsmerk. Ook zij zetten de nadruk op veiligheid en kwaliteit. In Belgiรซ zijn ze iets minder actief maar je kan hun elektrische vouwfiets wel online kopen. Ze zijn zeer gelijkaardig, ook in prijs. Welke van de twee de beste elektrische vouwfiets is hangt af van je persoonlijke voorkeuren.
Er zijn wel degelijk verschillen. Ze vouwen anders toe, de Tern is compacter in dit opzicht. De Familiano heeft een lagere opstap, wat voor sommigen dan weer een groot voordeel is. Kettler maakt geen gebruik van een derailleur, maar kiest toch voor een ketting. De Enviolo naaf is aangenamer om te rijden, al kan je de Tern beter aanpassen aan de route.
Ook de Kettler Familiano C-N maakt gebruik van Bosch onderdelen. De Bosch Cargo Line (85 nm) is krachtiger en recenter dan de Performance Line van Tern. Zo zal je met dezelfde 500 wh net iets verder geraken.
Door de 26 kg aan gewicht en het minder efficiรซnt toevouwen lijkt dit geen model om je woon-werk route mee te doen. De Kettler Familiano C-N lijkt eerder een vouwfiets voor langere routes. Je hebt de kracht en de autonomie.
Daarnaast zijn er ook veel gelijkenissen met andere goede elektrische vouwfietsen. 20 inch Schwalbe banden, sterke (Magura) remmen en krachtig geraamte dat lang meegaat.
Beste prijs / kwaliteit: Gepida Miliare Pro Belt
De voordelen
- Goede prijs / kwaliteit
- Bosch motor en batterij
- Drijfriem en naafversnelling
De nadelen
- Iets moeilijker te dragen
Ook Gepida is zo goed als onbekend in Belgiรซ. Het Hongaarse merk staat voor kwaliteit in eigen land, maar begint nu pas voet aan grond te krijgen in ons wielerland. Met de Gepida Miliare Pro Belt hebben ze een eerste elektrische vouwfiets. Meteen onze keuze voor beste prijs / kwaliteit.
Goedkoop is de Miliare niet. De adviesprijs van 3150 euro blijft een aanzienlijke aankoop. Hiervoor krijg je wel een Bosch Active line GEN3 (50 nm), een ingebouwde batterij โBosch powertubeโ, een Shimano (Nexus 8) naaf met riemaandrijving. Wil je een goede elektrische vouwfiets onder de 3000 euro dan kies je voor de Miliare met ketting.
Ook de rest van de fiets maakt gebruik van kwalitatieve onderdelen. Shimano schijfremmen, Lezyne lichten, Schwalbe banden. De fiets is ook niet te zwaar (23 kg), al lijkt het niet makkelijk dragen eens opgevouwen.
Het is niet de beste elektrische vouwfiets maar we vonden zeer weinig echte nadelen. Ga je je plooifiets vaak dragen dan zijn er andere, betere of lichtere alternatieven. Heb je meer budget dan kan je kiezen voor een nog betere kwaliteit.
Lichtste e-vouwfiets: Ahooga Folding Active V24
De voordelen
- Licht en draagbaar
- Fietst makkelijk zonder stroom
- Handig toegevouwen
- Zeer betaalbaar
De nadelen
- Dunne bandjes
- Motor en batterij van ongekend merk
De meest gekochte elektrische vouwfiets in Brussel is de Ahooga vouwfiets. Ze bestaan in 3 versies, de niet-elektrische, een 24V batterij en een 36V batterij. Omdat de 24V lichter is dan de 36V zetten we deze als titel. Wil je een sterkere batterij dan ga je voor de 36V.
Ahooga is een Belgisch merk. De fietsen worden in Anderlecht geassembleerd. De Ahooga Folding wordt het meeste met de Brompton vouwfiets vergeleken maar heeft wat interessante voordelen voor stadsgebruik. Beide zijn zeer licht. De Ahooga Folding 24V weegt slechts 13 kg vs 18 kg Brompton.
Ze zijn beide zeer licht maar de Ahooga heeft grotere wielen. Je hebt een achterwielaandrijving daar waar de Bromptom voorwielaandrijving heeft. Een middenmotor is het beste, achterwielaandrijving is de tweede keuze. De Brompton is ook heel wat duurder. Liever een Ahooga vouwfiets van 1999 euro.
De elektrische fiets vouwt ook zeer speciaal samen. Door de grote wielen en de vouwtechniek blijft het groter dan een Brompton. We hebben de Ahooga Folding getest. De fiets meenemen op de trein was geen enkel probleem.
Ze maken gebruik van hun eigen motor (35 nm bij de 24V, 40 nm bij de 36V) en batterij productie. Dit is geen Bosch, Shimano of Bafang. Hun huismerk is goed maar minder goed dan de motors van de vermelde merken. Via de display kan je kiezen tussen 5 elektrische versnellingen.
De 36V batterij heeft een max autonomie van 60 km. Je kan hem makkelijk loskoppelen om via de adapter op te laden.
We hebben de fietsen van Ahooga reeds uitgetest. Zo hebben we een review van de Fold, maar ook van de Ahooga Modular en de nieuwste Ahooga Max vouwfiets die binnenkort te koop is.
Batterij in kader & drijfriem: Hercules Futura Fold iF8
De voordelen
- Stevige bouw
- Bosch onderdelen
- Drijfriem en naafversnelling
De nadelen
- Lomp bij het dragen
- Hoge prijssegment
De Hercules Futura Fold trok onze aandacht met het mooie stoere ontwerp. Het matte zwart, de drijfriem en de ingebouwde batterij, het doet denken aan de Cowboy fietsen. Een heel mooi ontwerp, maar is het ook handig als elektrische vouwfiets?
Met een Bosch Active Line (50 nm) weet je alvast dat je een kwalitatieve motor hebt. De Active line is iets zwakker dan de bovenstaande modellen maar doet meer dan genoeg als e-plooifiets. Samen met de Shimano naaf zorgen ze voor een vlotte fietstocht.
Ook opvallend, dit is (voorlopig) รฉรฉn van de enige elektrische vouwfietsen met een drijfriem.
De batterij van 500 wh is goed voor een kleine 80 km. Uiteraard hangt dit af van je traject en hoeveel je zelf trapt. De batterij is mooi opgeborgen. Je hoeft hem er niet uit te halen om te laden, hiervoor is er een laadpoort.
Met de batterij in het zadel/kader wordt de fiets heel onhandig om te dragen. De vouwfunctie lijkt vooral interessant om de fiets compact op te bergen. Het kader is stevig en robuust. All around is dit een goede kwalitatieve e-vouwfiets met een lage opstap.
De Futura is het premium gamma van Hercules, met Rob als midden gamma. In prijs blijft het relatief betaalbaar tegenover een Tern of Kettler.
Elektrische vouwfiets onder 1000 euro: Bโtwin Tilt 500 E
De voordelen
- Goedkoop
- Basis kwaliteit aanwezig
- Licht en compact
De nadelen
- Dunne banden
- Niet zeer stevig
Aliexpress blijft de plaats om goedkope producten op de kop te tikken. Voor een elektrische vouwfiets koop je best wat korter bij huis. Zeker op goedkope modellen is 2 jaar garantie een belangrijke voorwaarde. Zoals vaak komt Decathlon met een goed goedkoop model. Je koopt de elektrische vouwfiets voor onder de 1000 euro.
Door het zeer simpele ontwerp is deze fiets licht en compact (83 x 67 x 45 cm) eens toegevouwen. Met 18.6 kg een goede optie voor het openbare vervoer. Je levert in op kracht (26 nm) en batterij (35 km autonomie).
Ook de sterkte van het kader is minder. De fiets is niet geschikt voor bestuurders boven de 80 kg. Weeg je veel dan zal je vaak veel zelf trappen. De zwakkere motor valt niet te onderschatten, het is echt een kleine steun.
Deze goedkope elektrische vouwfiets lijkt ons vooral geschikt voor korte trajecten naar- en van de trein of werk. Je mag hier geen kinderzit op monteren.
Beste met grote wielen: Nog geen keuze gemaakt
Grote wielen en een lage opstap, handig voor ouderen of senioren. Zoeken we een goede elektrisch vouwfiets voor oudere mensen dan denken we vooral aan de veiligheid. Er zijn heel wat modellen met 24 inch- of 26 inch wielen.
Daarnaast komt dan een voldoende, maar niet te, krachtige motor. Een riemaandrijving lijkt ook een handig voordeel. Voor het rood licht in de foute versnelling staan voorkom je met een automatische naafversnelling.
Beste met kleine wielen: Nog geen keuze gemaakt
Omgekeerd dan, kleine dikke wieltjes. Sommigen vinden het fijn omdat je dan spreekt van een mini fiets. Deze elektrische mini fietsen hebben banden kleiner dan 20 inch.
Tot zover onze selectie van de beste elektrische vouwfietsen. Veel hangt af van je traject en benodigdheden. Er zijn dan ook heel wat andere modellen. Ga gerust eens testen in een fietswinkel en kies een model dat je aanstaat en bij jouw budget past.
Waar op letten bij het kopen van een elektrische vouwfiets
Bij een vouwfiets moet je aan andere dingen denken dan een gewone fiets. Je gebruikt de fiets waarschijnlijk voor een ander traject. De trein kan plots een optie worden wanneer je over een goede elektrische vouwfiets beschikt.
Ga je elektrische plooifietsen vergelijken, let dan vooral op de volgende factoren:
- Budget
- Traject en gebruik
- Gewicht en dimensies
- Verstelbare opties
- Elektrische elementen
- Banden en wielen
Budget
Zodra je het woord โelektrischโ voor โfietsโ plaatst gaan de prijzen sterk de hoogte in. Een vouwfiets is een speciaal ontwerp. De prijzen zijn heel uiteenlopend. Kies eerst je budget en bekijk dan modellen die hierin passen.
Traject en gebruik
Waarvoor ga je de vouwfiets gebruiken? Zijn dit korte of lange afstanden? Heuvels, kasseien of plat? Neem je de fiets ook mee in de auto en / of trein? Dit zal jouw keuze beinvloeden.
Gewicht en dimensies
Dit heeft dus voornamelijk invloed op het gewicht en de dimensies van de fiets eens opgevouwen. Misschien kies je voor een vouwfiets omdat je geen gewone fiets kan opbergen in het appartement. Kies een fiets dat bij je gebruik past.
Verstelbaar
Een vouwfiets is van nature klein. Voor een optimaal rijcomfort moet jij ook comfortabel kunnen zitten. Let erop dat de fiets jouw postuur aankan. De meeste fietsen zijn geschikt voor bestuurders tussen 145 en 190 cm, van 0 tot 120 kg. Een verstelbaar stuur en zadel is belangrijk.
Elektrische motor en batterij
De motor en batterij moeten je traject voldoende ondersteunen. Daarbij moet je denken over de aandrijving. Een middenmotor van Bosch is heel wat duurder dan goedkope achterwielaandrijving.
Banden en wielen
Hebben veel invloed op de veiligheid. Hoe groter en breder de wielen en banden hoe minder kans er is op uitglijden. Denk hier opnieuw aan je traject, kasseien, zebrapaden en tramrails zijn de vijand van dunne bandjes.
Tot zover onze vergelijking van de beste elektrische plooifietsen. Laatste update 05/09/2022