Home NieuwsMeningen De Toekomst van de Vouwfiets

De Toekomst van de Vouwfiets

Niet alleen voor woon-werk, maar ook voor beperkte opslagruimte in de stad

Door Slim Abid

In de wirwar van stedelijke landschappen, waar elke vierkante meter telt, heeft de vouwfiets zich ontpopt als een symbool van innovatieve mobiliteit. Deze compacte vervoersoplossing, die gemakkelijk kan worden opgevouwen en meegenomen in trein, bus of lift, biedt een antwoord op de groeiende behoefte aan flexibele en ruimtebesparende transportmiddelen.

De studie van Dr. David Hon en Moe Moses, “The Folding Bike: Problems and Solutions” werpt licht op de technische uitdagingen en de oplossingen die de toekomst van de vouwfiets vormgeven.

Van Veiligheidsfiets tot Vouwfiets

De geschiedenis van de fiets is er een van constante innovatie en aanpassing. Met de komst van de veiligheidsfiets in de late 19e eeuw, werd de basis gelegd voor de moderne fiets zoals we die vandaag kennen. Deze ontwikkeling maakte fietsen toegankelijker en veiliger voor een breed publiek, wat de weg vrijmaakte voor verdere innovaties.

De introductie van de vouwfiets was een logische volgende stap in deze evolutie, gericht op het oplossen van specifieke problemen zoals opslag en transport in stedelijke omgevingen.

Door zijn unieke ontwerp kan de vouwfiets gemakkelijk worden meegenomen in het openbaar vervoer of worden opgeborgen in kleine woonruimtes, waardoor het een ideale oplossing is voor de moderne stadsbewoner.

Vouwfiets van vello bike met scharnieren boven de wielen
Vouwfiets van vello bike met scharnieren boven de wielen

Het probleem: Stijfheid versus Efficiëntie

Een van de grootste technische uitdagingen bij het ontwerpen van vouwfietsen is het vinden van de juiste balans tussen stijfheid en rij-efficiëntie. Een te flexibel frame kan leiden tot energieverlies tijdens het trappen, wat resulteert in een lagere snelheid en een minder efficiënte rijervaring. Dat voel je vaak bij (iets te) goedkope modellen.

Dr. Hon en Moses benadrukken het belang van een gestandaardiseerde methode om de stijfheid van vouwfietsen te meten. In België moeten fietsen getest en gehomologeerd worden, al is er nog geen gestandaardiseerde methode. Een merk in Europa kan dit in België laten doen, of in een ander lidstaat.

Het Dilemma van de Vouwfiets

Gewicht is ook belangrijk, lees te belangrijk. Merken spelen hier op in door hun kaderontwerp aan te passen. Lichter, maar ook iets zwakker. We zien heel vaak vouwfietsen met één buis, en geen echte structuur in het kader.

Deze evolutie naar ontwerpen met één buis heeft nieuwe uitdagingen met zich meegebracht; de noodzaak om een evenwicht te vinden tussen lichtgewicht materialen en de algehele prestaties (en veiligheid) van de fiets.

Deze ontwerpfilosofie, gericht op het minimaliseren van het gewicht voor gemakkelijker transport en opslag, heeft geleid tot compromissen op het gebied van stijfheid en duurzaamheid.

Het resultaat is een markt vol vouwfietsen die (in termen van rijcomfort) niet kunnen concurreren met volwaardige fietsen.

Driehoekige kader van Ahooga voor extra rijcomfort en stabiliteit
Driehoekige kader van Ahooga voor extra rijcomfort en stabiliteit

(Belgische) Innovaties en Oplossingen

Omdat de merken dit zelf ook weten is het een absolute race om de beste (ook elektrische) vouwfiets te maken. Er zijn veel mogelijkheden om te beteren.

De innovaties zijn onderweg, dit zagen we ook bij de nieuwe Ahooga Max die gebruik maakt van een driehoekig kader om het comfort hoog te houden. Ook Vello Bike+ doet iets gelijkaardig, hun scharnieren bevinden zich bij de wielen.

De Toekomst van Vouwfietsen

De toekomst van de vouwfiets ziet er veelbelovend uit, met voortdurende innovaties die gericht zijn op het optimaliseren van het frameontwerp en het verbeteren van de algehele prestaties.

Compacte fietsen worden steeds populairder. Eens vouwfietsen hetzelfde comfort kunnen aanbieden zal hun populariteit afnemen. Het enige verschil zal dan nog het vouwen zijn. Waardoor de keuze voor een vouwfiets de logische wordt, zelf al ga je niet met de trein of bus.

Onze mening over (elektrische) vouwfietsen

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen vouwfietsen en elektrische vouwfietsen, althans voorlopig, want dit verschil wordt steeds kleiner. Het toevoegen van elektrische onderdelen maakt een vouwfiets zwaarder, soms tot het punt dat deze te zwaar wordt. Dit maakt het minder aantrekkelijk om er een aan te schaffen als je echt op zoek bent naar een lichtgewicht vouwfiets. Daarom is je keuze op dit moment nog enigszins beperkt. Dit extra gewicht vereist ook extra stevigheid van het frame, allemaal factoren die het gewicht, de prijs en de prestaties beïnvloeden. Met deze nieuwe ontwikkelingen zie je een frisse wind waaien op de markt van elektrische vouwfietsen. Steeds meer mensen laten zich overtuigen om zo’n fiets aan te schaffen, omdat de voordelen steeds duidelijker worden. Met andere woorden, de vele nadelen die er waren, worden steeds minder.

Ook zien we steeds meer compacte e-fietsen een vouwmechanisme krijgen, gewoon om hen een extra voordeel te geven. Het is dus duidelijk dat de consument dit wil, maar misschien niet goed weet wat de nadelen van zo’n scharnier zijn.

Denk jij dus aan een kleinere elektrische fiets te kopen denk dan eerst na over wat je wil. Een compacte e-bike of een elektrische vouwfiets. Kies dan een model dat voor jouw gebruik ontworpen is. Let ook goed op het rolmechanisme eens gevouwen.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info