Home Meningen Dubbele batterij of toch een range extender?

Dubbele batterij of toch een range extender?

Extra autonomie, de verschillende opties met hun voor- en nadelen

Door Slim Abid

De populariteit van elektrische fietsen, oftewel ebikes, neemt in België snel toe. Of je nu door de straten van Brussel fietst, de heuvels van Luik trotseert, of een weekendtocht door de Ardennen maakt, de vraag naar een betrouwbare en lange batterijduur is groot.

Welke optie is het beste voor jou: een dubbele batterij of een range extender? In dit artikel helpen we je een weloverwogen keuze te maken. Veel hangt namelijk af van het type fiets en jouw bijhorende gebruik.

Elektrische batterijen voor fietsen in 2024

De technologie van ebike-batterijen heeft een lange weg afgelegd sinds de eerste loodaccu’s in de jaren ’90. Tegenwoordig zijn lithium-ion batterijen de norm, maar ondanks hun verbeteringen blijven er enkele uitdagingen bestaan:

 • Kosten: Lithium-ion batterijen zijn nog steeds duur.
 • Gewicht: Ze zijn zwaar, wat de praktische bruikbaarheid beïnvloedt.
 • Energiedichtheid: In vergelijking met fossiele brandstoffen hebben ze een lagere energiedichtheid. Een kleine stadsauto kan bijvoorbeeld ongeveer 350 km rijden met 20 kg diesel, terwijl een vergelijkbare elektrische auto een batterij van 300 kg nodig heeft voor dezelfde afstand.
 • Levensduur: Lithium-ion batterijen hebben een beperkte levensduur van 10-12 jaar en verliezen jaarlijks 2-5% van hun capaciteit.

Autonomie verlengen met een extra batterij

Range Extenders

Een range extender is een extra batterij die je aan je ebike kunt bevestigen om de actieradius te vergroten. Hier zijn de belangrijkste kenmerken en voordelen:

 • – Compact en Lichtgewicht: Gemiddeld wegen ze ongeveer 1,5 kg en zijn ze gemakkelijk mee te nemen.
 • – Gebruiksvriendelijk: Eenvoudig te monteren en te verwijderen, vaak ontworpen om eruit te zien als een waterfles en geplaatst op de onderbuis voor een optimale balans.
 • – Interoperabiliteit: Compatibel met verschillende fietsen, mits ze dezelfde aansluitingen gebruiken.
 • – Integratie: Kan samenwerken met de hoofdaccu, automatisch inschakelen wanneer nodig en de laadstatus weergeven.

Het beste voor stedelijke forenzen en recreatieve rijders.

Dubbele Batterijen

Een dubbele batterij biedt een aanzienlijke toename in capaciteit in vergelijking met een range extender. Hier zijn de belangrijkste kenmerken en voordelen:

 • – Hogere Capaciteit: Biedt minstens twee keer zoveel vermogen als een range extender.
 • – Kosten-effectiviteit: Betere prijs-vermogen verhouding.
 • – Gewichtsefficiëntie: Betere gewicht-vermogen verhouding.
 • – Beveiliging: Kan worden vergrendeld om diefstal te voorkomen.

Het beste voor langeafstandsfietsers, e-mountainbikers en gebruikers van vrachtfietsen.

Keuze afhankelijk van type fiets en gebruik

In vlakke steden zoals Brussel en Antwerpen is de gemiddelde actieradius van een ebike vaak voldoende voor dagelijks woon-werkverkeer. In steden zoals Luik en Namen kunnen de heuvels echter de batterij sneller leegtrekken. Koude Belgische winters kunnen de prestaties van de batterij ook negatief beïnvloeden. Voor langere ritten en weekendtochten is een grotere actieradius essentieel.

Praktische Tips voor e-batterijen

Het is belangrijk om capaciteitsverlies over de tijd te begrijpen en te plannen. Ideale opslagomstandigheden voor batterijen zijn rond de 10°C. Wissel tussen batterijen om warmte te beheren en de actieradius te verlengen. Voor het dragen van dubbele batterijen zijn er verschillende oplossingen, zoals bagagedragers en rugzakken.

 • Capaciteitsverlies Beheer: Begrijp en plan voor capaciteitsverlies over de tijd.
 • Opslag Tips: Ideale opslagomstandigheden zijn rond de 10°C.
 • Gebruiksstrategie: Wissel tussen batterijen om warmte te beheren en de actieradius te verlengen.
 • Draagopties: Oplossingen voor het dragen van dubbele batterijen, zoals bagagedragers en rugzakken.

 Advies per Type Ebike

Voor dagelijks woon-werkverkeer in een stad zoals Brussel of Antwerpen is een range extender vaak voldoende. Het compacte en lichte ontwerp maakt het gemakkelijk om de fiets te parkeren en mee te nemen.

Voor een sportieve koers- of e-gravel fiets, waar gewicht een cruciale factor is, is een range extender de betere keuze. Het lichte gewicht en de eenvoudige montage zorgen ervoor dat de fiets wendbaar blijft.

Voor zware ladingen en langere afstanden, zoals bij een longtail of bakfiets, is een dubbele batterij de beste optie. De extra capaciteit is essentieel voor het vervoeren van kinderen of zware goederen zonder je zorgen te maken over het bereik.

Voor snelle woon-werkverkeer over langere afstanden met een goede speed pedelec is een dubbele batterij aan te raden. De hogere snelheid en langere afstanden vragen om meer vermogen en een grotere actieradius. Let op, zo’n grote batterijen wegen ook wel wat. Dit extra gewicht heeft weer invloed op de autonomie, soms is een range extender dus beter.

Voor een vouwfiets, die vaak wordt gebruikt voor korte ritten en gemakkelijk vervoer, is een range extender ideaal. Het compacte formaat past goed bij het ontwerp van de vouwfiets en biedt voldoende extra bereik zonder het gewicht aanzienlijk te verhogen.

Samenvattend bieden zowel dubbele batterijen als range extenders unieke voordelen, afhankelijk van je specifieke behoeften. Voor stedelijke forenzen en recreatieve rijders kan een range extender voldoende zijn, terwijl langeafstandsfietsers en e-mountainbikers waarschijnlijk meer baat hebben bij een dubbele batterij. Het is belangrijk om je eigen behoeften te evalueren en een weloverwogen beslissing te nemen.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info