Home Ontwerp Wat zijn Mullet Bikes?

Wat zijn Mullet Bikes?

Een groot voorwiel met kleiner achterwiel, het mullet ontwerp is steeds populairder

Door Slim Abid

Mullet bikes, gekenmerkt door hun distinctieve wielcombinatie met een groter voorwiel en een kleiner achterwiel, zijn een innovatieve ontwikkeling in de mountainbike sector. Deze configuratie, ook wel bekend als ‘business in front, party in the back’, combineert snelheid en controle op een unieke manier die veel rijders aanspreekt.

Voordelen van het Mullet Bike Ontwerp

Het grotere voorwiel van een mullet bike (vaak 29 inch) zorgt voor verbeterde stabiliteit en een soepelere navigatie over obstakels, wat essentieel is voor ruige terreinen. Dit wiel helpt bij het behouden van momentum en biedt meer comfort door effectiever hobbels en gaten op het pad te absorberen.

Het kleinere achterwiel (meestal 27,5 inch) verhoogt de wendbaarheid van de fiets. Het zorgt voor snellere acceleratie en maakt het gemakkelijker om bochten te nemen en te manoeuvreren in technische secties van een trail. Dit wiel is ook lichter, wat bijdraagt aan een algemeen wendbaarder gevoel.

Hoewel mullet bikes vooral bekend zijn bij mountainbikes, zie je dit ontwerp en de bijhorende voordelen ook bij longtail fietsen. Bike43 is bijvoorbeeld een van de pioniers die het mullet ontwerp heeft geïntroduceerd binnen longtails.

groot voorwiel kleiner achterwiel mountainbike

Geschiedenis en Ontwikkeling van Mullet bikes

Het mengen van wielmaten is niet nieuw in de fietswereld. De penny-farthing en de 69er van Keith Bontrager in 2009 zijn voorbeelden van vroegere experimenten met verschillende wielmaten. Specialized’s Big Hit met een 26 inch voorwiel en een 24 inch achterwiel toonde ook al vroeg de potentie van gemengde wielmaten.

Pas met de opkomst van de 27,5 inch wielen begonnen merken echt de voordelen van gemengde wielmaten te ontdekken. Specialistische bedrijven zoals Foes en Liteville boden al snel fietsen aan met een 29 inch voorwiel en een 27,5 inch achterwiel, voordat andere merken dit idee omarmden.

Populariteit in de Wedstrijdsport

De doorbraak van mullet bikes in de professionele mountainbikewedstrijden kwam pas nadat de UCI in 2019 de regels wijzigde die vereisten dat beide wielen dezelfde maat moesten hebben. Voorafgaand aan deze wijziging was er veel druk vanuit World Cup downhill teams om deze beperking op te heffen. Sindsdien hebben mullet bikes hun waarde bewezen in disciplines zoals downhill en enduro racing.

Overwegingen bij het Kiezen van een Mullet Bike

Hoewel de voordelen duidelijk zijn, brengt de keuze voor een mullet bike ook enkele overwegingen met zich mee. De afwijkende wielgrootte kan de balans van de fiets beïnvloeden, wat voor sommige rijders gewenning vereist.

  • Grip: 29 inch wielen bieden een groter contactvlak en betere rolweerstand over hobbels, maar dit betekent niet altijd dat groter beter is. 27,5 inch achterwielen kunnen meer momentum genereren op een downslope.
  • Drifting en Overstuur: De combinatie van een 29 inch voorwiel en een 27,5 inch achterwiel kan leiden tot overstuur, wat gemakkelijker te beheersen is dan onderstuur.
  • Bum Clearance: Voor kleinere rijders kan de extra 1,5 inch van een 29 inch achterwiel de manoeuvreerbaarheid in krappe, steile secties bemoeilijken.
  • Geometrie: Het verschil in wielmaten kan invloed hebben op de geometrie van de fiets. Een 27,5 inch achterwiel kan de bottom bracket verlagen en de balhoofdhoek versoepelen, wat de stabiliteit en handling ten goede komt.

Mullet bikes bieden een interessante optie voor rijders die op zoek zijn naar een gespecialiseerde uitrusting die uitblinkt in zowel snelheid als technische behendigheid. Ze tonen hoe traditioneel fietsdesign kan evolueren om aan specifieke behoeften te voldoen.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info