Home De verschillende soorten elektrische fietsen

De verschillende soorten elektrische fietsen

We overlopen elk type fiets zodat jij weet welke elektrische fiets te kiezen

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Een nieuwe fiets is een nieuw hoofdstuk van je leven. Koop je hem als hobby, om te sporten of als vervanging voor de auto, het blijft een belangrijke beslissing. Zeker voor elektrische fietsen moet je al snel de prijs van een kleine tweedehandsauto betalen. Overweeg waarom, vergelijk genoeg, doe enkele testritten en kies de juiste elektrische fiets voor jouw gebruik. Denk ook aan tweedehands e-fietsen om de prijs te drukken.

Zeker nu, met hoge brandstofprijzen, meer infrastructuur voor fietsers en de vraag naar meer natuurvriendelijk vervoer. Een elektrische fiets is een juiste keuze. Nu enkel nog weten welke elektrische fiets je moet kiezen. In dit artikel overlopen we de verschillende soorten elektrische fietsen, van een lange cargofiets tot een mini e-bike. 

welke soorten elektrische fietsen zijn er

Uit welke type e-fietsen kan je kiezen?

Stadsfietsen: Alle ‘normale’ fietsen zoals touring, SUV’s maar ook de typische fietsontwerpen vallen onder de term van elektrische stadsfietsen.

Vouwfietsen: Perfect voor woon-werk, met een vouwfiets kan je de trein of bus op. Je kan er ook transport mee combineren. Neem de auto tot de rand van de stad, neem je fiets mee in de auto en fiets nadien de stad in. In de Vlaamse mond ook wel plooifietsen genoemd. Omdat ze tegenwoordig ook elektrisch bestaan is het extra aantrekkelijk als transport.

E-Koersfietsen: Vlaanderen’s favoriete sport, we willen allemaal wel eens een echte coureur zijn. Ook op late leeftijd blijft de Mont Ventoux opfietsen een mooi avontuur, met een elektrische koersfiets is dit voor meer mensen mogelijk.

Ze zijn licht met een gebogen stuur, dunne banden en een aerodynamisch ontwerp. Daarnaast hebben ze een sterke elektrische ondersteuning. Hierdoor zijn ze kilo’s zwaarder dan niet elektrische modellen.

E-Mountainbikes: Zeer robuust met brede banden, uitstekende remmen en perfecte vering. Mountainbikes moeten alles aankunnen. Ze dienen voor alle soorten terrein, ook off-road en vooral in de bossen of velden. Met een krachtige elektrische motor kan je heel wat moeilijk terrein overwinnen. Vooral die kleine steile heuvels worden makkelijker.

E-Gravel bikes: Ze lijken op koersfietsen maar dienen voor ruwer terrein. Met een gravelbike kan je op en naast de baan. Je past de fiets en banden aan aan de ondergrond, ze zijn zeer polyvalent. Binnen gravel heb je cyclocross, gravelfietsen en de bikepacking hype.

E-Cargofietsen: Ook wel vracht- of transportfietsen genoemd. Cargofietsen zijn tegenwoordig zeer populair, bij families zijn de elektrische bakfietsen zeer gewild. Ook voor bedrijven kan een Long John cargofiets of een Licht Elektrisch Vervoer van dienst zijn voor leveringen in de stad.

We overlopen reeds alles soorten elektrische cargofietsen, van longtail fietsen tot bakfietsen.

Fatbikes: Een speciaal soort elektrische fiets. Zeer opvallend maar niet altijd even handig. Fatbikes zijn dikke fietsen, al spreekt men vooral over de banden. Deze zijn extra breed en groot, handig voor moeilijk terrein zoals zand, sneeuw of modder. Voorlopig kopen de mensen vooral omdat ze ‘in’ en ‘cool’ ogen. We zien ze vaak door de stad cruisen.

Tandemfietsen: De tandem is terug, het wordt zelf beter, er komen stilaan ook elektrische tandemfietsen op de markt. Een tandem is een fiets voor twee (of meer) personen. Door het extra gewicht en lengte is er nood aan een extra stevig kader. Al dit gewicht wordt dan handig ondersteund door een elektrische motor. Zo wordt ook de tandemfiets weer populair, dan wel de elektrische versie.

BMX: Je kent ze wel, kleine fietsen met een speciaal ontwerp. Je zit heel laag en staat vaak recht op de fiets. BMX’en worden gebruikt voor jumps en tricks uit te halen. Het zijn geen fietsen voor lange afstanden. Elektrische BMX’en zijn er nog niet echt, al zien we hier en daar enkele merken hun eerste model uitbrengen.

Ligfietsen: Ook dit soort elektrische fiets spreekt voor zich. Ligfietsen zien we niet vaak maar kennen we allemaal. Al liggend fietsen, meer is er echt niet aan. De fiets heeft een speciaal ontwerp en we vragen ons allemaal af hoe moeilijk het is. Vooral aan een rood licht even stoppen lijkt moeilijk, om dan nog niet over het vertrekken te spreken.

elektrische vouwfiets voor trein

Elektrische vouwfietsen

Wat is een e-vouwfiets

Zoals bovenaan beschreven, een vouw- of plooifiets is een compacte fiets die op één of meerdere plaatsen toegevouwen kan worden. Licht, compact en makkelijk mee te nemen. Daarnaast is ook rijcomfort en veiligheid belangrijk. De kleine banden glijden snel, een laag zwaartepunt is aangeraden.

Nu ze ook elektrisch bestaan zijn ze extra aantrekkelijk. Makkelijk in de stad. Makkelijk door het verkeer. Ze wegen meestal tussen de 15 en 22 kg. Vooral de batterij en motor voegen extra kilo’s toe.

Wat kost een elektrische vouwfiets

Omdat het kan vouwen is het kader fragiel. Ze moeten dus extra investeren in bouwkwaliteit. Hierdoor zijn vouwfietsen iets duurder dan kleine compacte stadsfietsen. Daarbij komt de prijs van de elektrische motor, en die varieert van merk tot merk. Voor een goede elektrisch vouwfiets tel je makkelijk 2500 tot 3500 euro neer.

Veel hangt af van het model, merk en de motor. De prijzen verschillen sterk. Je vindt goedkope e-plooifietsen van 1500 euro, maar het topsegment is al snel 4000 euro waard.

We vergeleken onlangs alle elektrische vouwfietsen dat je online kan kopen in België. Onze selectie met uitleg vind je hier terug.

wat is een elektrische koersfiets

Elektrische koersfietsen

Wat is een elektrische koerfiets

Een elektrische koersfiets is een koersfiets (of racefiets in het mooi NL) met elektrische ondersteuning. Ontworpen om hoge snelheden te halen met een gebogen stuur, smal aerodynamisch kader en dunne banden. Ook belangrijk: sterke remmen en voldoende versnellingen voor elke klim of afdaling.

Enkele kilo’s zwaarder, maar je hebt wel een elektrische motor en batterij. Valt je snelheid onder de 25 km/u dan kan je rekenen op elektrische steun. Handig om de groep bij te houden als je even uit vorm bent, of met je zoon de berg op te fietsen als jij al wat ouder bent.

Met een elektrische koersfiets kan zo goed als iedereen mee op fietsvakantie. De wielersport en –hobby worden zo plots mogelijk voor iedereen. Natuurlijk gaan fervente fietsers het niet aankunnen als je hen voorbijgaat met elektrische steun.

Welke type e-koersfietsen kan je uitkiezen?

Aerodynamisch: Zo scherp mogelijk, zo weinig mogelijk wind pakken. Deze e-koersfietsen lijken op tijdritfietsen. Ze zijn zeer dun en hebben een speciaal ontwerp om de wind zo goed mogelijk te begeleiden. Koop dit niet om honderden kilometers te rijden, je zit zeer agressief waardoor je rijcomfort niet optimaal is.

Endurance: De typische koersfiets, goed voor lange ritten en om meerdere dagen op de fiets te zitten. Deze fietsen zijn een goede mix tussen sportief en comfort. Ze zijn snel, maar je kan er lang genoeg op blijven zitten. De meeste elektrische koersfietsen hebben dit ontwerp.

Touring: Iets breder en langer, iets minder sportief. Een touring is eigenlijk een normale fiets met heel wat koersfiets-aspecten. Ze zijn polyvalent en meer voor dagelijks gebruik. Je kan ze zelfs met bagagerek kopen, of draagzakken op monteren.

Wat kost een elektrische koersfiets?

Een e-koersfiets of e-racefiets kost al snel 3000 euro. Veel hangt af van het model, de elektrische motor en batterij. Ga je voor hoge kwaliteit dan mik je richting de 4000 euro en meer. Er zijn ook goedkope elektrische koersfietsen. Voor 1500 euro heb je al enkele basismodellen.

wat is een e-mountainbike

Elektrische mountainbikes

Wat is een e-mtb

Een elektrische mountainbike is robuust, breder en bedoeld om grip te hebben op allerlei soorten terrein. De baan houden is belangrijker dan snelheid, al maakt snelheid het net zo speciaal. Mountainbike gaat om adrenaline en controle. De ondergrond, hoogteverschil en snelheid veranderen voortdurend. Na een diepe put komt er plots een stevige modderige helling.

Met een e-MBK heb je een krachtige elektrische motor die je op deze momenten even steunt. Kwaliteit en kracht is hier van groot belang. De motor moet perfect inspelen op jouw pedaleren.

Naast brede modderbanden heb je ook nood aan sterke remmen. Zonder perfecte vering begin je er best niet aan.

Wat kost een elektrische mountainbike?

Elektrische mountainbikes kosten tussen de 2500 en 7500 euro. Al heb je enkele goedkope modellen van rond de 1500 euro.

Een elektrische mountainbike heeft nood aan een perfect afgestemde motor. Voorlopig zijn er weinig merken die voldoende controle hebben over hun elektrisch koppelvermogen. Een Bosch motor lijkt de logische keuze. Hierdoor betaal je ook meer.

wat is een e-gravelbike

E-Gravel bike

Wat is een elektrisch gravelfiets?

Een e-gravel bike of -fiets is een sportieve fiets bedoeld voor polyvalente ondergronden. Lange fietstochten op de openbare weg, paden, velden, … een gravel kan veel aan. Ze hebben een gebogen stuur en een ontwerp dat hier en daar wat weg heeft van een koersfiets met dikkere banden.

Je zit ook heel wat rechter waardoor je meer rijcomfort hebt. Sterke remmen en genoeg versnellingen om goed te klimmen of voor snelheid tijdens afdalingen. Niet vaak, soms heb je ook vering voor het ruige terrein.

Een elektrische gravel bike heeft e-steun. De motor en batterij maken de fiets zwaarder maar bieden hulp onder de 25 km/u. Dit zou niet al te vaak moeten voorvallen, gemiddeld rij je wel sneller dan 25 km per uur. Vooral tijdens het klimmen kan je op deze hulp rekenen.

Wat kost een e-gravel bike?

Voor een goede gravel bike betaal je makkelijk 1000 euro. Een elektrische gravel bike kost meer, modellen met een Bosch motor kosten meer dan 2500 euro. Er zijn goedkopere modellen met Bafang of merkloze motoren, deze kan je al vinden voor zo’n 1500 euro.

verschillende soorten e-bikes

E-Cargofietsen

Wat is een e-cargo?

Elektrische cargofietsen worden ook wel vracht- of transportfietsen genoemd. Het zijn fietsen bedoeld om spullen van A naar B te brengen. Ze zijn een handig alternatief voor de wagen, vooral voor korte trajecten met veel verkeer. Maar ze moeten ook geen vervanger zijn. Ze zijn ook zeer complementair met de wagen. Voor bedrijven die in de stad leveren, zijn deze fietsen ook heel interessant.

Welke soorten cargofietsen?

Er zijn redelijk veel verschillende soorten cargofietsen. De term cargofiets is zeer breed maar wordt vaak gebruikt om een Long John of bakfiets te beschrijven.

De bakfiets is vooral populair bij particulieren en gezinnen. Je kan er boodschappen mee doen maar ook kinderen vervoeren, of je hond meenemen. Onze selectie van de beste elektrische bakfietsen lees je hier.

Ook onze selectie Long John cargofietsen kon je reeds lezen. Long Johns zijn bakfietsen zonder bak. Ze hebben een open laadvak waar je zelf bepaalt hoe je ze indeelt.

Longtail fietsen zijn ook zeer populair. Ze lijken op een normale fiets maar hebben een lang bagagerek voor extra cargo. Ook voorin kan je meestal tot 25 kg kwijt.

Voor bedrijven wordt de term Licht Elektrisch Vervoer het meeste gebruikt. Deze LEV’s zullen de komende jaren leveren in de steden. Die worden steeds autolozer, en met alle éénrichtingsstraten heb je nog voordelen als cargofiets.

Ontdek nog meer/minder populaire cargofietsen in het volledige overzicht van alle soorten cargofietsen.

Wat is een fatbike met dikke banden

Elektrische fat bikes

Wat is het?

Een fat bike bestaat in alle soorten en vormen. Het is eigenlijk geen soort fiets, maar eerder een soort band. Fat bikes hebben opvallend dikke banden. Fat bike banden zijn tussen de 9 en 12.5 cm breed. Je ziet ze overal, ook in de stad, maar zijn eigenlijk bedoeld voor moeilijke ondergronden: zand, sneeuw of modder. Ondergronden waar je extra veel grip nodig hebt.

Elektrische fat bikes zijn tegenwoordig ‘in’. Vooral omdat ze er stoer uitzien, niet omdat er sneeuw ligt. Ze komen het vaakst voor in een kleine compacte fiets, hierdoor vallen de brede banden nog meer op. Je ziet ze ook als mountainbike of beach cruiser.

Onze selectie van de beste fatbikes kan je hier vinden.

Kan je fat bike banden op elke fiets zetten?

Nee, de fiets moet hiervoor gemaakt zijn. Daarom is het eigenlijk wel een soort fiets en niet enkel de banden. Toch vallen ze ook onder andere categorieën zoals mountainbikes, cruisers of chopperfietsen.

Wat kost een elektrische fatbike?

Voorlopig is de fat bike meer een gimmick dan een echte volwaardige fiets. Begrijp het niet verkeerd, er zijn heel wat volwaardige fat bikes. Toch is ontwerp hier vaak belangrijker dan de kwaliteit of het rijcomfort. Je vindt ze dus in alle prijssegmenten, van 1000 euro tot 9000 euro.

Sommige elektrische fat bikes lijken op het kleine elektrische broertje van stoere brommers. Het enige verschil met een elektrische scooter is dat er nog pedalen op staan.

wat is elektrische tandem fiets

Elektrische tandem

Wat is het

De ouderwetse tandemfiets kennen we (waarschijnlijk) allemaal. Een tandemfiets is een fiets waar je met twee (of meer) op kan zitten. De ene achter de andere, de tandemfiets heeft slechts twee wielen. De tandemfiets zien we het vaakst voor twee of drie gebruikers al bestaan er ook modellen voor vier, vijf of zelfs zes fietsers.

Soms wat moeilijk fietsen, tegenwoordig kunnen we ook al elektrische tandemfietsen vinden. Deze hebben een elektrische motor die de fiets tot 25 km/u ondersteunt. Op deze manier is het heel wat makkelijker fietsen.

Hoeveel kost een e-tandem fiets?

Tandemfietsen zijn speciaal. Ze moeten zeer stevig zijn voor het gewicht te kunnen dragen. Maar omdat ze slechts twee wielen gebruiken moet het kader ook zeer sterk zijn. Ook zijn elektrische modellen heel wat duurder dan een gewone tandemfiets.

Wil je een elektrische tandemfiets kopen dan betaal je makkelijk 2000 tot 5000 euro. Veel hangt af van de kwaliteit, de elektrische motor en het aantal fietsers.

wat is een elektrische bmx

E-Bmx

Wat is het

Een elektrische BMX is een BMX met een elektrische motor. BMX staat voor Bicycle MotorCross, de fietsen zijn bedoelt voor springen en trukjes doen. Voorlopig is het zoeken naar een juiste elektrische toepassing op deze fietsen. Ze hebben niet echt nood aan een elektrische ondersteuning.

Elektrische BMX’en komen in het vaarwater van de populaire fatbikes. Let goed op dat je het verschil kent en je geen fatbike koopt in plaats van een BMX. Een BMW is extra stevig en gebouwd om schokken op te vangen. De fatbike is eerder een kleine fiets op dikke wielen. Je houdt deze best met beide wielen op de grond.

Wat kost een elektrische BMX

Een BMX vind je in alle prijscategorieën. Je kan voor 200 euro al een redelijk goed model kopen. Ook tweedehands zijn er heel wat opties. Elektrische fietsen zijn heel wat duurder. Voor de batterij en de motor mag je makkelijk 1000 tot 1500 euro extra rekenen.

Elektrisch ligfiets 

Wat is het 

Ligfietsen waren een tijdje populair voor ze weer van de kaart verdwenen. Het spreekt voor zich, met een ligfiets lig je op je fiets. Je zit in een andere houding, ook de fiets ziet er helemaal anders uit. 

Met een ligfiets geniet je van een betere ergonomische houding. Je bent ook aerodynamischer waardoor de fietsrit minder weerstand kent. Hoe dichter bij de grond hoe sneller je lijkt te gaan. Voor sommigen is ook dit een extra voordeel.  

Wat kost een e-ligfiets 

Elektrische ligfietsen zijn nog relatief nieuw en kosten meer dan traditionele elektrische fietsen. De gemiddelde aankoopprijs voor een elektrische ligfiets is rond de 4500 euro, al vind je reeds modellen voor 2500 euro. 

Ook interessant