Home Meningen Is Bafang goed als elektrische motor

Is Bafang goed als elektrische motor

We vergelijken Bafang met elektrische fiets motoren van Bosch en Shimano

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Bafang is een Chinees bedrijf dat bekend staat om het produceren van e-bike motoren,  zowel middenmotor- als voor- of acheterwielmotor. Eerst werden ze gezien als een goedkope Chinese fabrikant. Tegenwoordig is er veel respect voor de kwalitatieve en krachtige Bafang motoren. Net als Bosch worden Bafang motoren gebruikt door een aantal e-bike fabrikanten. Douze, Aska, Ahooga en nog enkele andere bekende fietsenmakers gebruiken nu ook elektrische Bafang motoren om de kostprijs van de fiets te drukken.

Bosch of Bafang

Eén van de belangrijkste verschillen tussen Bafang en Bosch motoren is de kwaliteit van materialen en het efficiënt werken (ook software) van de motor. Bosch gebruikt altijd hoogwaardige materialen, Bafang heeft verschillende opties van goedkoop tot duur en betrouwbaar.

Bafang motoren hebben meestal een lagere vermogensoutput dan Bosch motoren, al maken ze ook de krachtigste elektrische motoren met 90 tot 120 nm kracht. Bosch motoren zijn iets beter afgesteld wat ze efficiënter en betrouwbaarder maakt op lange ritten. Je moet ook niet altijd gaan voor het meeste kracht, de fietsen zijn toch beperkt tot 25 km/u. Hoeveel nm je nodig hebt hangt af van het type fietse en motor.

Bafang wordt soms (steeds minder) ook gebruikt als huismerk. Zij vinden het geen must dat hun merk op de motor komt te staan, zolang de fietsenmakers ze maar bestellen. Hierdoor zijn ze een vaste partner geworden voor heel wat merken. Deze samenwerking wordt nu doorgetrokken met de nieuwste kwalitatieve motoren van Bafang.

bafang voorwielmotor van goede kwaliteit

Bafang voor- en achterwielmotoren

Een ander verschil is dat Bosch, Shimano en Yamaha zich voornamelijk richten op de populaire middenmotor. Dit lijkt de veiligste keuze en is waarschijnlijk ook de beste optie voor de meeste mensen, maar toch blijven voor- en achterwielen een waardevol alternatief. Vooral om de prijs te drukken is dit interessant.

Daar waar Bosch en Shimano de middenmotormarkt zo goed als volledig in handen hebben, samen met Yamaha, Broze en Bafang, merken we dat de markt voor achter- en voorwielmotoren enorm open ligt. Open; in de manier dat Bafang deze momenteel helemaal zelf inneemt. Zo goed als alle achterwielmotoren en voorwielmotoren dat geen huismerk zijn, komen van Bafang. Het opvallende hierbij is dat veel van deze huismerken hun modellen ook afnemen bij Bafang.

Betrouwbaar

In termen van betrouwbaarheid en duurzaamheid staan zowel Bafang als Bosch motoren bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. De tweede meer dan de eerste. Een Bosch zal het gemiddeld wel langer volhouden dan een Bafang, al hangt veel van je rijgedrag, gebruik en onderhoud af. Er zijn ook meer Bosch fietsenmakers, al zien we tegenwoordig ook ondersteuning voor Bafang motoren.

Uiteindelijk zal de keuze tussen een Bafang en Bosch motor afhangen van de fiets die je kiest en het budget dat je kan vrijmaken. Een Douze longtail kan je kopen met Bafang, Shimano of Bosch motor. De aankoopprijs hangt af van je keuze. Voor Bosch betaal je toch wat meer dan een Bafang.

Kwaliteit en prijs

Het grootste verschil tussen de grote merken en Bafang is dat Bafang ook goedkope motoren maakt. Shimano doet dit ook met fietsremmen, voor elk prijssegment proberen ze een kwalitatief product te bieden. Er zijn dus ook minder kwalitatieve motoren voor wanneer de prijs echt laag moet zijn.

De specifieke materialen die worden gebruikt in een e-bike motor hangen af van het ontwerp en het beoogde gebruik van de motor. Een dure motor die bijvoorbeeld is ontworpen voor gebruik in een krachtige e-bike kan sterkere materialen gebruiken zoals staal of titanium, terwijl een goedkope motor die is ontworpen voor een lichtgewicht e-bike lichtere materialen kan gebruiken zoals aluminium of composiet kunststoffen.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info