Home Technologie Wat is de beste elektrische fietsmotor?

Wat is de beste elektrische fietsmotor?

Bosch, Shimano, Bafang en AEG kennen we al, maar wat is nu de beste of krachtigste elektrische motor

Door Velofietser
Gepubliceerd: Laatste update Elk beetje helpt

De elektrische motor, welke is de beste

Ga je de baan op dan is de kans tegenwoordig enorm groot dat je een elektrische fiets tegenkomt. Ze zijn populair, in 2021 zagen we een stijging van meer dan 50% ebikes op de Belgische wegen. Vroeger was enkel een Bosch motor te vertrouwen, maar ook hier zien we nieuwe merken kwalitatieve motoren op de markt brengen.

In dit artikel bespreken we deze elektrische motoren en bekijken we de voor- en nadelen van elk merk.

Wat is belangrijk aan een elektrische motor?

welk merk van elektrische motor fiets

nm of koppelvermogen van e-bikes

Elektrische fietsen zijn beperkt tot 25 km/u, speed pedelecs tot 45 km/u. De elektrische motoren worden begrensd om deze limiet niet te overstijgen. Elke E-fiets zal deze snelheid aankunnen, belangrijker is het koppelvermogen en de acceleratie.

Koppelvermogen wordt uitgedrukt in nm (Newtonmeters). Het geeft aan hoeveel vermogen je elektrische motor kan trekken of duwen. Hoe hoger het gewicht of heuvelachtiger de route, hoe meer nood aan een hogere nm.

Gemiddeld heeft een e-fiets 50 tot 65 nm koppelvermogen. Krachtige fietsen, of cargofietsen hebben meer kracht nodig. Hier kan je soms tot 90 nm koppelvermogen verwachten.

Bosch performance line CX voor elektrische fietsen

Wattuur van een elektrische fiets

De batterij heeft een Wattage, meestal 500 Wh. Dit geeft aan hoe krachtig de batterij is. De elektrische motor heeft een Wattuur. Dit gaat over het vermogen van je fiets, hoeveel ondersteuning je krijgt. E-fietsen zijn begrensd op 250 watt. Speed pedelecs mogen meer Watt leveren.

Gewicht en plaatsing van de e-motor

Het gewicht van de motor heeft een kleine impact op de prestaties. Valt de fiets in panne dan moet je naar huis fietsen of de fiets duwen. Elke kilo maakt hier een verschil. Al hopen we dat dit niet te vaak voorvalt.

De plaatsing is nog belangrijker. Voor cargofietsen kan je best voor een middenmotor kiezen. Er bestaan ook elektrische fietsen met een motor in het voor- of achterwiel. Vooral bij normale elektrische fietsen is achterin een logische keuze. De plaatsing van de motor heeft een invloed op het evenwichtspunt van de fiets.

middenmotor vs achterwiel elektrische fiets

Bosch elektrische fietsmotor

De elektrisch motoren van Bosch zijn momenteel de beste op de markt. Een jaar geleden was er geen competitie. Tegenwoordig zien we nieuwe merken, alsook huismerken hun intrede maken.

Bosch maakt niet noodzakelijk de krachtigste of snelste motors. Vooral hun technologie en software staat verder dan de concurrentie. Deze motoren hebben zeer veel sensoren die jouw snelheid en trapfrequentie meten. Op basis hiervan wordt de elektrische ondersteuning perfect toegepast.

Een goede elektrische motor steunt op het moment dat jij trapt, niet vroeger of niet later. Stop je met trappen dan stopt de ondersteuning. Trap je zachter dan krijg je minder steun. Dit klinkt simpel, maar veel merken zijn nog op zoek naar de juiste instellingen.

verschillende bosch elektrische fiets motor

Bosch Active Line, de all-arounder

Voor elektrische fietsen is de Active Line (Plus of niet) een goede elektrische motor. Deze geeft tussen 50-65 nm waardoor je snel aan je 25 km/u zit. Ook bergop zorgt deze voor veel correcte hulp. Bosch motoren zijn gekend voor hun vloeiende overgang.

Bosch active line plus elektrische fiets motor

Bosch Cargo Line

Speciaal voor bakfietsen en long johns. Deze Bosch motors zijn speciaal voor cargofietsen en hebben een hoog Nm. Dit is nodig om het gewicht de heuvel op te krijgen. Afhankelijk van de stand (Eco, Tour, Turbo) kan je 40 tot 85 nm verwachten.

Deze motor kom je het vaakst tegen voor bakfietsen of long john cargofietsen.

Elektrische motor cargofietsen bosch cargoline

Bosch Performance Line

De Performance line is eigenlijk minder krachtig dan de Cargo, al is deze meer voor sportieve e-fietsen en particulieren. De Cargo Line is dan eerder voor bedrijven of volle bakfietsen. Hier kan je tot 65 nm kracht verwachten.

De motor is licht en voldoende krachtig. Ze worden vaak gebruikt bij gewone elektrische stadsfietsen, e-vouwfietsen en de kleine compacte fietsen.

Bosch Performance Line CX

Voor fervente mountainbikers is de Performance niet genoeg, en dus bracht Bosch de Performance CX uit. Deze motor is krachtig maar heeft vooral ‘smart’ opties. Speciaal voor MTB, waar heuvels en dalingen elkaar snel afwisselen. Maximum 85 nm kracht met 340 % ondersteuning om die plotse heuvel snel op te geraken. De e-MTB modus stelt de software verder af.

Bosch e-bike actieradius calculator

performance line Bosch
bosch performance line
beste bosch motor voor elektrische fiets

Shimano Steps

Na Bosch is Shimano een tweede merk met een sterke reputatie. De eerste elektrische motoren kenden veel problemen, maar deze lijken stilaan weggewerkt. De Shimano motoren zijn welgekomen, door de populariteit van deze fietsen was er toch een tekort aan Bosch onderdelen.

Shimano heeft heel wat elektrische motors. Ze zijn krachtig en licht in gewicht, maar hun software is nog niet op hetzelfde punt als de Bosch motoren.

De meest gebruikte Shimano motoren zijn de E6000 en E6100 met respectievelijk 50 en 60 nm, bedoeld voor de algemene elektrische fiets. De E8000 (70 nm) en EP8 (85nm) zijn vergelijkbaar met de Performance line van Bosch. Deze zijn voor mountainbikers en koersfietsen.

Voor bakfietsen en andere cargofietsen hebben ze de EP800-CRG. Deze levert ook 85 nm koppelvermogen maar heeft een startmodus en een gevoelige loop- en trapondersteuning. Versnellen gebeurt ook automatisch met de Di2 versnellingsnaaf.

elektrische motor van shimano

Bafang

Bafang was eerst zo goed als onbekend. Ze bestonden maar werden enkel gebruikt door nieuwe fietsmerken. Tegenwoordig heeft Bafang een goede reputatie opgebouwd. Ze zijn sterk verbeterd in kwaliteit en hebben krachtige motoren. De software is niet op punt, hier is nog veel werk om Bosch of Shimano in te halen. Toch zijn ze aantrekkelijk door hun extra lage prijs. Ze worden ook steeds vaker gebruikt als huismerk.

Bafang heeft enkele krachtige elektrische motors maar ook enkele zeer zwakke motors die geschikt zijn voor kinderfietsen. Ze hebben heel wat extreme modellen, zo vonden we en motor van 25 nm, maar ook ééntje van 160 nm.

Bafang is een betaalbaar en drukt de totale aankoopprijs van de elektrische fietsen. Ze zijn populair bij minder gekende merken, ook bij elektrische fatbikes vonden we vaak Bafang terug.

AEG elektrische motor

We weten er nog niet veel van. AEG lanceert zich op de markt en wordt voorlopig gebruikt in elektrische fietsen van het merk Prophete.

Huismerk

Sommige merken, zoals Ahooga, Venilu, …. Maken gebruik van een eigen producent. Geen Bosch motor, geen Shimano of Bafang. Ze maken gebruik van een huismerk en voorzien hun fietsen van een eigen productie. Ook Bafang maakt zulke motoren, de kwaliteit wordt dan bepaald door het fietsenmerk.

Krachtigste motor elektrische fiets

De krachtigste of sterkste motor is de Bafang M615. Deze heeft 160 Nm koppelvermogen en is bedoeld voor speed pedelec cargofietsen. We vonden voorlopig nog geen model dat over deze motor beschikt.

De krachtigste elektrisch motor voor een cargofiets is het Douze V2 Brose huismerk. Ook Panasonic heeft een 95 nm elektrische motor. Volgens Prohete zijn de AEG motors goed voor 100 nm koppelvermogen. Dit zou de AEG de krachtigste elektrische motor maken.

De sterkste Bosch en Shimano hebben meestal 85 nm koppelvermogen. De vraag is natuurlijk hoeveel nm je effectief nodig hebt voor jouw traject. Hoe meer nm hoe duurder de motor.

Hou advertenties weg

Zonder advertenties rekenen wij op schenkingen

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akoord Meer info