Home Technologie Krachtigste elektrisch motor

Krachtigste elektrisch motor

Bosch, Brose, Shimano of Bafang, we vergelijken de krachtigste motoren

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Het begon allemaal met het Deense wiel, de start van de elektrische fietsen revolutie. Een belangrijke factor in deze groei is de voortdurende evolutie van de elektrische motoren die deze fietsen aandrijven.

Krachtige motoren, die meer efficiëntie en vermogen bieden, zijn steeds meer in trek. Maar ook gewicht begint een grote rol te spelen in de sportieve modellen. E-racefietsen en eMountainbikes zijn waardeloos als de motor te zwaar is.

Voor- en nadelen van krachtige elektrische motoren

Krachtige motoren bieden tal van voordelen. Ze leveren meer koppel en prestaties, wat vooral nuttig is voor zware toepassingen zoals vrachtfietsen of sportieve fietsen. In de steden zien we steeds meer LEV’s (Licht Elektrisch Vrachtverkeer) dat bestellingen rondbrengen. Voor deze voertuigen is een krachtige motor het aantrekkelijkst.

voordeel cargofiets voor bedrijven leveringen

Er zijn ook enkele nadelen. Krachtige motoren zijn vaak zwaarder en duurder zijn dan hun minder krachtige tegenhangers. Het vereist stevigere en duurzamere materialen. Het is ook belangrijk om te overwegen dat hoewel een krachtige motor meer prestaties kan bieden, dit niet altijd nodig is voor elke rijder of elke situatie. Meer over Newton Meters en kracht lees je hier.

Merken met krachtige e-motoren

Er zijn verschillende belangrijke merken die krachtige motoren voor e-bikes produceren. Deze omvatten Bosch, Shimano, Yamaha, Fazua, Brose en Bafang. Elk van deze merken heeft zijn eigen unieke aanbod en specialiteiten.

Shimano STEPS EP8 (EP801)

De Shimano STEPS EP8 (EP801) is een motor ontworpen voor cargofietsen (ook bakfietsen) en e-mountainbikes, met een koppel van 85Nm. Deze motor is ook licht, met een gewicht van slechts 2.6kg. De bijbehorende batterij heeft een capaciteit variërend van 418 tot 630Wh, met een gewicht van 2.6 tot 3kg.

Bosch Performance Line CX

De bekende Bosch Performance Line CX is een van de krachtigste en meest gebruikte elektrische motoren op de markt, met een maximaal koppel van 85Nm. Deze motor is ontworpen voor e-mountainbikes, waar het hoge koppel helpt bij het beklimmen van steile hellingen. Ook in heel wat bakfietsen of longtails komen we deze motor tegen.

De motor weegt tussen 2.79kg en 3.2kg. Bosch biedt ook batterijen aan met een capaciteit van 625 tot (dual batterijen) 1250Wh, met een gewicht tussen 2.5 en 3.5kg.

Dit is de beste motor van Bosch, en volgens ons ook één van de beste elektrische motoren op de markt. Sinds kort richt Bosch zich ook op lichtere motoren. De SX Line is hier een perfect voorbeeld van.

Bosch e-motor voor eMtb

Yamaha PW-X3

De Yamaha PW-X3 is ook een e-motor die een koppel van 85Nm levert. Deze motor is ontworpen voor een breed scala aan e-bikes, van mountainbikes tot elektrische stadsfietsen. De motor weegt 3.1kg, zwaarder dan andere merken.

De bijbehorende batterij heeft een capaciteit van 500Wh, met een gewicht van 3.4kg. Dit extra gewicht maakt Yamaha iets minder interessant als je een sportieve fiets zoekt. Al zal hier wel verandering in komen.

Fazua Ride 60

De Fazua Ride 60 is zeker niet de krachtigste e-motor maar onderscheidt zich met zijn lichtgewicht ontwerp. Met een koppel van 60 Nm en een gewicht van slechts 1.96kg, is deze motor ideaal voor e-racefietsen en e-gravelfietsen. Voorlopig is dit de lichtste elektrische motor.

Het ontwerp is ook speciaal, deze e-motor wordt volledig geïntegreerd in het kader van de fiets. Een goed alternatief voor de achterwielmotoren die meestal gebruikt worden in racefietsen. De bijbehorende batterij heeft een capaciteit van 432Wh en weegt 2.3kg.

geintegreerde elektrische motor fazua ride 60

Brose Drive S

De Brose Drive S is ook een zeer krachtige motor met een koppel van 90Nm en een piekvermogen van 565W. Deze motor is specifiek ontworpen voor cargo-, bakfietsen en mountainbikes. De motor is wel iets zwaarder dan gemiddeld en weegt 2.9 kg. Daarnaast heeft Brose ook heel wat andere motoren. Soms maken ze ook motoren speciaal voor merken, dit zien we bij Specialized of speciale fietsen zoals een elektrische ligfiets.

Bafang M510

De Bafang M510 is de krachtigste (legale 250W) motor, met een koppel van 95Nm en een nominaal vermogen van 250W. Deze motor is gemaakt voor eMTB-fietsen. Met 2.9 kg een gemiddeld gewicht. Bafang heeft ook motoren van 125 nm en zelfs 160 nm, maar deze mogen niet gebruikt worden op gewone elektrische fietsen, enkel LEV’s.

Vergelijkingstabel van de krachtigste e-motors

Hier is een vergelijkingstabel van de belangrijkste kenmerken, gewicht, vermogen en andere relevante specificaties van de krachtigste motor van elk merk:

Merk Model Gewicht Vermogen-piek Koppel Batterij (Wh en gewicht)
Bosch Performance Line CX 2.79kg 250W 85Nm 625-1,250Wh, 2.5-3.5kg
Shimano STEPS EP8 (EP801) 2.6kg 250W-500W 85Nm 418-630Wh, 2.6-3kg
Yamaha PW-X3 3.1kg 250W 85Nm 500Wh, 3.4kg
Fazua Ride 60 1.96kg 250W 60Nm 432Wh, 2.3kg
Brose Drive S 2.9kg 250W-565W 90Nm ? Wh, ? kg
Bafang M510 2.9 kg 250W 95Nm ? Wh, ? kg
krachtige Brose motor op elektrisch mountainbike

Zo zie je dat ze momenteel allemaal kort bij elkaar liggen op basis van kracht. Ook software, sensoren, kwaliteit en levensduur zijn belangrijk. Zo weten we dat Bosch motoren heel betrouwbaar zijn, al moeten de andere merken zoals Fazua, Yamaha of Shimano niet onderdoen. Bafang richt zicht eerder op prijs/kwaliteit en is een betaalbare speler in de markt.

Tegenwoordig heb je ook steeds meer keuze. Fiets A bestond vroeger enkel met een Bosch of Shimano motor. Tegenwoordig kan je Fiets A uitrusten met een Bosch, of een Shimano, of zelfs Bafang om de prijs wat te drukken.

Bij het kiezen van een e-bike met een krachtige motor is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften (traject) en voorkeuren. Hoewel krachtige motoren meer prestaties kunnen bieden, zijn ze niet altijd nodig, ze zijn vooral duurder.

Ook interessant