Home Merk nieuws Bosch SX line

Bosch SX line

Een blik op de nieuwste en lichtste elektrische motor van Bosch

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

De Bosch Performance Line SX-motor is een nieuwe speler in de wereld van elektrische fietsen. Deze motor is speciaal ontworpen voor sportieve lichtgewicht e-bikes in stedelijke, e-koersfiets, gravel- en e-MTB categorieën.

Een trend dat we meer en meer zien. Voor sportieve fietsen is het extra gewicht van een zware middenmotor een nadeel. Het extra gewicht maakt het fietsen boven de 25 km/u te moeilijk. Lichte elektrische motoren zijn de oplossing, een handig alternatief voor de achterwielmotoren die momenteel gebruikt worden.

Ontwerp en Specificaties

De Performance Line SX-motor is gehuisvest in een zwarte magnesium behuizing, vergelijkbaar met Bosch’s krachtigere motor, de Performance Line CX. Echter, de SX is 20% kleiner dan de CX-optie, waardoor hij minder ruimte inneemt op de fiets.

De motor is compatibel met 1x of 2x kettingbladen en de Q-factor is verkleind van 178 mm naar 160 mm voor een natuurlijker trapgevoel. Voor degenen die niet bekend zijn met de term, de Q-factor is de afstand tussen de pedalen van een fiets.

egravelbike met bosch sx

Prestaties en Testresultaten

De Performance Line SX-motor is responsief en levert voldoende vermogen voor het bergop rijden. Met een maximum van 55 Nm koppel en een piekvermogen tot 600 watt (wat veel is), biedt de motor indrukwekkende prestaties.

Bovendien is de motor ontworpen om een hogere cadans te bevorderen, wat betekent dat je meer vermogen krijgt bij hogere trapfrequenties. Een klein nadeel, er is iets minder ondersteuning bij lage cadans.

We mochten deze elektrische motor testen op de Canyon Roadlite:ON, een uitstekende lichte elektrische fiets. Bosch is topkwaliteit, dat weten we. Deze nieuwe SX is mooi verstopt en opmerkelijk stil, zelfs onder aanzienlijke belasting.

Het is ook mooi geïntegreerd, je kan niet meteen zien dat het om een elektrische fiets gaat. Een groot verschil met de dikker middenmotors dat we tot nu toe gezien hebben.

review en test van de kleine krachtige bosch sx line

Batterij en Opladen

De motor is gekoppeld aan de nieuwe 400Wh CompactTube 400 batterij. Als je van plan bent om lange ritten te maken, kun je de standaardbatterij aanvullen met de optionele 250 Wh PowerMore range extender, die aan de bidonhouder bevestigd kan worden. De motor kan worden opgeladen via de nieuwe, compacte lader (2 Ampère).

Voor- en Nadelen

Zoals bij elk product, heeft de Performance Line SX-motor zowel sterke als zwakke punten. Aan de positieve kant, de motor is lichtgewicht, krachtig en stil. Het biedt ook een natuurlijk rijgevoel en is compatibel met een reeks batterijopties. Aan de andere kant is de motor moeilijker te. Het wordt volledig in het kader verstopt en vereist meer handelingen om te onderhouden of herstellen.

Elektrische mountainbike RYVON ST met bosch SX

Ideaal Gebruik en Gebruikers

We zien deze SX motor ideaal voor twee scenario’s. Wanneer je een elektrische fiets wilt die niet opvalt door de dikke middenmotor. Een mooi afgewerkte fiets met een geïntegreerde motor.

Daarnaast zien we het ook gebruikt worden als extra lichte motor voor sportieve fietsen die geen voordeel halen uit zware krachtige motoren. Dit zal in de toekomst nog verbeteren, waar de krachtigste modellen lichter zullen worden. Voorlopig is de Bosch SX en de concurrerende Fazua Ride 60 de populairste keuzes, al verwachten we hier binnenkort verandering. Om je zo goed mogelijk te informeren houden we onze lijst met lichte (maar krachtige) elektrische motoren up to date.

Ook interessant