Home Beste De lichtste elektrische motoren voor E-fietsen

De lichtste elektrische motoren voor E-fietsen

Lichte krachtige motoren zijn ideaal voor sportieve eMTB of e-racefietsen

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Lichte motoren zijn een groeiende en belangrijke trend in de e-bike industrie. Ze zijn ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn, zonder al teveel kracht te verliezen. De motoren zijn makkelijker te integreren, waardoor de fietsen er ook mooier uit zien.

Voor- en nadelen van lichte motoren

Lichte motoren bieden verschillende voordelen, zoals verbeterde fietsbehandeling, verhoogde efficiëntie en esthetische aantrekkelijkheid.

Voorlopig zijn er ook nog wat nadelen zoals mogelijke compromissen in vermogen of duurzaamheid. Krachtige elektrische motoren zijn meestal te zwaar, en maken het hybride fietsen zeer moeilijk. Vooral bij koersfietsen of eMTB moet de motor licht genoeg zijn om echt een voordeel te bieden.

De lichtste elektrische motoren

Er zijn verschillende grote merken die lichte motoren produceren, waaronder Fazua, Bosch, Shimano, Yamaha, Brose en Bafang. Elk van deze merken heeft unieke kenmerken en voordelen.

lichte krachtige fazua ride 60 elektrische motor
lichte krachtige fazua ride 60 elektrische motor

Fazua Ride 60

De Ride 60 is de lichtste motor van Fazua, met een gewicht van slechts 2.0 kg. Het biedt een piekvermogen van 450 watt en een koppel van 60 Nm. De batterijcapaciteit is 430 Wh en het gewicht is 2.3 kg. Fazua heeft daarnaast nog twee andere motoren, maar de Ride 60 is de nieuwste, en vooral meest innovatieve met dat het in het kader geïntegreerd wordt.

Bosch SX

Gloednieuw en vooral om in te spelen op de vraag van de fietsmerken; komt Bosch met een extra lichte elektrische motor, de Bosch SX. De lichte magnesium behuizing zorgt voor het compacte formaat. Met 2.2 kg komt de SX in de buurt van de Fazua Ride 60. Toch is de Bosch iets explosiever, met 600 watt piek, en 55 nm koppel.

Andere Bosch motoren zijn allemaal even zwaar. Zoals de Performance Line CX (gen4), met een gewicht van slechts 2.9 kg. Het biedt een maximaal koppel van 85 Nm. De batterijcapaciteit varieert van 300 tot 625 Wh en het gewicht varieert van 2.5 tot 3.5 kg.

Lichtste elektrische motoren
Afbeelding: Canyon

Shimano EP8

De krachtigste Shimano is ook de lichtste. Shimano heeft nog geen lichte variant zoals de SX of Ride60, al maken ze hier wel werk van. De EP8 is de lichtste motor van Shimano, met een gewicht van slechts 2.6 kg. Het biedt een maximaal koppel van 85 Nm. De batterijcapaciteit varieert van 418 tot 630 Wh en het gewicht varieert van 2.6 tot 3 kg.

Bafang M820

De M820 is een eMTB motor, de lichtste motor van Bafang, met een gewicht van slechts 2.3 kg. Het biedt een maximaal koppel van 75 Nm. De batterijcapaciteit en het gewicht zijn niet beschikbaar in de verstrekte bron. Iets zwaarder dan de bovenstaande lichtste elektrische motoren, maar wel iets groter.

Yamaha PW-XM

De PW-XM is de lichtste motor van Yamaha, ook met een gewicht van slechts 2.6 kg. Het biedt een maximaal koppel van 85 Nm. De batterijcapaciteit varieert van 400 tot 600 Wh en het gewicht varieert van 2.8 tot 3.8 kg.

Brose (Specialized) SL 1.1

De SL 1.1 motor van Specialized weegt 1.95 kg en biedt een koppel van 35 Nm. De batterijcapaciteit is 320 Wh en het gewicht is 1.95 kg. Brose heeft een eigen arsenaal aan motoren maar maakt ook modellen specifiek voor bepaalde e-fietsen of merken.

Riese Muller urban line met geintegreerde lichte motor
Afbeelding: Riese & Muller

De lichtste elektrische motoren vergeleken

In de volgende tabel worden de belangrijkste kenmerken, het gewicht, het vermogen en andere relevante specificaties van de lichtste motor van elk merk vergeleken.

Merk Motor Model Motor Gewicht Piekvermogen Koppel Batterijcapaciteit Batterijgewicht
Fazua Ride 60 2.0 kg 450 watts 60 Nm 430 Wh 2.3 kg
Bosch Performance Line CX 2020 2.9 kg 85 Nm 300-625 Wh 2.5-3.5 kg
Bafang M820 2.3 kg 75 Nm
Shimano EP8 2.6 kg 85 Nm 418-630 Wh 2.6-3 kg
Yamaha PW-XM 2.6 kg 85 Nm 400-600 Wh 2.8-3.8 kg
Brose (Specialized) SL 1.1 1.95 kg 35 Nm 320 Wh 1.95 kg

De e-bike industrie evolueert snel, en de informatie in dit artikel zal regelmatig moeten worden bijgewerkt om actueel te blijven. Het verlichten van de elektrische motoren is de volgende stap voor elektrische fietsen. Het zal de fietser meer mogelijkheden geven, en het e-fietsen dichter bij het (normaal) fietsen brengen.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info