Home Elektrische motor Nieuwe: elektrische motor van DJI

Nieuwe: elektrische motor van DJI

Van drones tot action cam's, gimballs tot e-bikes, DJI richt zich op de ontwikkeling van elektrische fietsonderdelen

Door Slim Abid

DJI, de bekende fabrikant van drones, heeft zijn intrede gedaan in de e-bike markt met de introductie van het Avinox Drive System op Eurobike 2024. Dit systeem is speciaal ontwikkeld voor elektrische mountainbikes (eMTB’s) en biedt geavanceerde technologieën die de prestaties en het rijplezier naar een hoger niveau tillen.

Avinox Drive System

Het Avinox Drive System is uitgerust met een krachtige middenmotor die een koppel van 120 Nm (105 Nm normaal, en 120 Nm in boost) levert en een piekvermogen van 850 W. Dat is zeer krachtig. Tot nu zagen we vooral krachtige e-motoren tot 85-95 nm. Maar steeds vaker zien we opties boven de 100 Nm.

Het gaat hier niet meer om snelheid (beperkt tot 25 km/u) maar vooral om trekkracht, vooral bergop. Met een gewicht van slechts 2,5 kg is deze motor opmerkelijk licht in verhouding tot zijn vermogen, goed dus voor sportieve fietsen zoals mountainbikes​​.

Daarnaast beschikt het systeem over een 2-inch OLED touchscreen display dat is geïntegreerd in de bovenbuis van de fiets. Dit display biedt uitgebreide rijstatistieken en kan worden gekoppeld aan de Avinox-app voor verdere aanpassingen en real-time monitoring​​.

Batterij en Oplaadmogelijkheden

De Avinox biedt twee batterijopties: 600Wh en 800Wh, die gebruikmaken van GaN 3x snellaadtechnologie. Hierdoor kan de 800Wh-batterij in slechts 1,5 uur van 0% naar 75% worden opgeladen, wat langere ritten mogelijk maakt zonder lange oplaadtijden​.

Druk op de markt van E-Mtb

Wanneer we de Avinox vergelijken met de Shimano EP8 en de Bosch Performance Line CX, zien we interessante verschillen en overeenkomsten. De Shimano EP8 (EP801) levert een maximaal koppel van 85 Nm en heeft een verbeterd vermogen en efficiëntie ten opzichte van zijn voorganger​.

De Bosch Performance Line CX, eveneens met een koppel van 85 Nm, staat bekend om zijn krachtige ondersteuning bij lage cadans en de intuïtieve eMTB-modus, die de ondersteuning dynamisch aanpast op basis van de rijomstandigheden​.

De EP8 biedt dan weer meer aanpassingsmogelijkheden via de E-TUBE Project app, waarmee gebruikers twee afzonderlijke motorprofielen kunnen instellen en deze kunnen afstemmen op hun rijstijl​.

Eerste e-bike met DJI motor

Het eerste model dat is uitgerust met het Avinox Drive System is de Amflow PL, een eMTB die speciaal is ontworpen om DJI’s nieuwe technologie te demonstreren. Deze fiets weegt slechts 19,2 kg en biedt een ongeëvenaarde combinatie van kracht, bereik en prestaties. DJI is ook in gesprek met andere e-bike fabrikanten om de Avinox-motor breder beschikbaar te maken​.

Voor meer informatie kunt u de officiële DJI Avinox pagina bezoeken​ DJI Official​.

Ook interessant