Home Vergelijken De 5 meest compacte bakfietsen

De 5 meest compacte bakfietsen

Kleine compacte bakfietsen voor de stad, met vouwbare functies voor opberging

Door Slim Abid

De elektrische bakfiets, die begon bij Urban Arrow, had twee wielen, een lang ontwerp en een simpele bak. Dat was een revolutie die nu, enkele jaren later, een logische stap vooruit heeft genomen.

Heel wat merken hebben dit ontwerp nagevolgd, baserend op dit ontwerp voor hun eigen bakfiets. Maar tegenwoordig komen we steeds vaker unieke designs tegen. En de compacte bakfiets is een logische evolutie.

Ook stadsmensen willen een bakfiets, maar dan één die geschikt is voor of past bij het stadsleven. Hier is er minder ruimte, enerzijds om te fietsen, anderzijds om op te bergen. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste kleine bakfietsen.

We focussen ons hierbij op compacte bakfietsen, van ongeveer 2 meter of korter, niet veel groter dan een gewone fiets. We kijken voornamelijk waarin ze uitblinken, zoals het premium segment, de beste opvouwbare bakfiets, of de lichtste optie waarbij ook de bak kan worden ingeklapt.

Daarnaast richten we ons ook op een niet-elektrische bakfiets voor stadsgebruik en bekijken we welke het veiligst en comfortabelst is voor het vervoer van kinderen.

Muli Cycles

Muli Musket, een niet-elektrische bakfiets

We beginnen met Muli Cycles, zij waren de eersten die dit soort concept introduceerden en veroverden enkele jaren geleden de markt met hun opvouwbare bak. De compacte bakfiets is niet langer dan een normale fiets en toch kun je er twee jonge kinderen in kwijt.

Het comfort is relatief beperkt, maar desondanks rijdt deze Muli erg vlot. Hij is zeer wendbaar en als je kiest voor de elektrische ondersteuning ook zeer krachtig. Het nadeel is dat de kleinere banden minder grip hebben en dus sneller slippen en wegglijden dan fietsen met grotere banden.

Compact en elektrisch, de ST

Zoals eerder aangegeven, kun je de compacte, opvouwbare Muli-bakfiets in verschillende versies kopen. Het verschil zit hem enkel in de ondersteuning.

Je kunt kiezen voor een relatief sterke motor in de Muli ST of je kunt voor een extra krachtige Shimano EP8 gaan in de Muli ST Pro. Hierdoor schiet de prijs omhoog, maar krijg je wel een zeer kwalitatieve en sterke, of beter gezegd, krachtige motor in handen.

Meer over de Muli ST lees je in de volledige review.

Compacte bakfiets - muli ST
Compacte bakfiets - muli ST

Yoonit Cargo bikes

Yoonit Classic, een niet elektrische compacte cargofiets voor de stad

Niet elektrisch heb je nog een keuze, een zeer opvallend alternatief, want het ontwerp wijkt voldoende af van de traditionele bakfiets om dit een uniek ontwerp te noemen. Het is bijna geen bakfiets, het is eerder een flatbed cargofiets dat gebruikt kan worden als bakfiets.

Doordat de bak bovenop het voorste wiel gemonteerd staat, spreek je van een heel andere rijervaring en is de fiets dus ook korter, nog korter. Dit is met 177,5 cm de kleinste bakfiets dat je momenteel kan kopen.

Het is ook een mooi en opvallend ontwerp, anders dan de typische bakfiets. Net zoals de Muli kiezen ze voor een zeer klein voorwiel en een iets groter achterwiel.

Yoonit Electric, uitgerust met een Shimano motor

Het kan daarbij ook elektrisch. De Yoonit bestaat ook met een elektrische Shimano EP8 motor. De middenmotor zorgt voor heel wat kracht waardoor je elk gewicht de berg op krijgt. En door de innovatieve manier om naar de cargo ruimte te kijken kan je heel wat verschillende dingen verzuilen met deze cargo fiets; kinderen, honden, maar ook gewoon dozen, zakken en kraten.

Door het compacte ontwerp, het handige gebruik en het makkelijk rijden, zelfs met hoog gewicht is deze elektrische versie geschikt om een auto te vervangen in de stad – of toch voor de korte ritjes.

Yoonit Compact Cargo met optionele bak
Yoonit Compact Cargo met optionele bak

Riese & Muller met de Carrie

Muli en Yoonit zijn beide relatief nieuwe merken. De compacte bakfiets is hun flagship model, hun paradepaard, hun proof of concept. Nu is dit concept bewezen, mensen hebben interesse voor een compacte bakfiets. De zoektocht naar de beste compacte bakfiets begint, en grote merken werken aan hun eigen versie.

De eerste en bekendste opvolger komt van niemand anders dan de grote Duitse concurrent Riese & Müller, met de introductie van de Carrie. Deze Riese & Muller Carrie is een compacte bakfiets die niet al te lang is, maar belangrijker, de bak blijft innoveren.

Muli blijft hangen bij hun vereenvoudigde opvouwbare bak. Bij Riese & Müller echter, wordt er meer moeite gestoken in het ontwerpen van een duurzame, sterke bak die gebruikt maakt van het ontwerp om zo veel mogelijk volume te voorzien.

Daarnaast krijg je ook de kwaliteit, zowel in het frame als de onderdelen van de fiets, waarbij we bij Riese en Müller aan gewend zijn.

Riese muller carrie nieuw
Afbeelding: Riese & muller

Carlos Mobility

Dat Duitsland vooroploopt als het gaat om dit soort ontwerpen is ondertussen geen verrassing meer. Ook Carlos Mobility heeft een poging gewaagd met een opvouwbare compacte bakfiets, al is die nog niet uit.

Hierbij vouwt niet alleen de bak op, maar kan het hele frame ook opvouwen, net zoals een vouwfiets. Dit is erg handig voor mensen met beperkte opslagruimte of voor mensen die hun bakfiets mee willen kunnen nemen op vakantie.

Dit is geen probeersel; met dit ontwerp heeft Carlos Mobility de IF Design Award en de D&I award op de Taipei CycleShow gewonnen. Het is alleen nog wachten tot deze in de winkels ligt, een datum vonden we niet.

Carlos compacte bakfiets voor de stad met vouwbaar kader en bak
Carlos compacte bakfiets voor de stad met vouwbaar kader en bak

Onze mening over deze kleine compacte bakfietsen

Heel duidelijk, wij zijn grote fans van de Muli, deze staat al lang op onze radar en nu krijgen we ook bevestiging van andere merken dat dit segment er is om te groeien.

Wat ook duidelijk is, is dat de vraag momenteel voornamelijk uit Duitsland komt, waar de elektrische fietsenmarkt zeer sterk aanwezig is. De vraag blijft hoe deze markt zich ontwikkelt in andere landen.

Voorlopig zien we nog geen Belgische, Nederlandse of Franse fietsmerken die zich wagen aan een compacte bakfiets.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info