Home Merk nieuws De 19 Nederlandse (E)fietsmerken

De 19 Nederlandse (E)fietsmerken

Dit zijn de (elektrische) fietsmerken afkomstig uit Nederland

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Het kopen van een elektrische fiets kan een uitdaging zijn. Je wilt zeker zijn van de kwaliteit en het rijcomfort, maar je wilt ook dat de fiets binnen je budget past en dat er goede dienst na verkoop is.

Kiezen voor een merk dichtbij huis heeft zijn voordelen. We hebben al een lijst van Franse en Belgische fietsmerken opgesteld. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste merken uit Nederland: een overzicht van Nederlandse fietsmerken.

Aan de merken: ontbreekt je merk, sorry, neem dan contact op en dan zorgen we dat dit aangepast wordt.

Nederlandse (Elektrische )Fietsmerken

Gazelle (Beste Nederlandse fietsmerk)

Gazelle werd opgericht in 1892 door Willem Kölling en Rudolf Arentsen en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse fietswereld. Vanuit hun hoofdkantoor in Dieren, Gelderland produceren ze jaarlijks ongeveer 275.000 fietsen.

Met name hun elektrische fietsen zijn bijzonder populair. De Grenoble, Paris, Bloom (gezinsfiets) en Orange zijn enkele van hun bekende modellen. Naast e-bikes biedt Gazelle ook een breed scala aan kwaliteitsvolle gewone fietsen aan. Met de Gazelle N°1 wagen ze zich nu ook op de markt van Speed Pedelecs, maar daar is drukke concurrentie van de Belgische S-pedelec merken.

Hoewel er veel keuze is in Nederland lijkt Gazelle ons het beste Nederlandse fietsmerk van het moment. Hun geschiedenis, ervaring en nieuwe innovaties tonen aan dat ze weten wat ze doen.

Daarbij vallen de meeste modellen in een aangename prijsklasse waardoor het betaalbaar blijft voor de meeste mensen. Ze bieden ook een testcentrum aan in België, waardoor ze weer voorsprong nemen op andere merken.

Batavus

Als één van de oudste Nederlandse fietsmerken, opgericht in 1904, is Batavus een echte veteraan. Ze hebben een breed scala aan fietsen, waaronder elektrische fietsen voor verschillende leeftijdsgroepen. De PACKD en Quip zijn een paar van hun populaire modellen.

Ook zijn ze bekend om hun bekroonde designs en kwaliteit. Vooral in de stad en bij kinderfietsen is Batavus een sterke aanwezigheid. Verder bieden ze een verscheidenheid aan betaalbare e-bikes aan met opties zoals Bosch en V-light. Hun bakfietsen zijn van goede kwaliteit en toch zeer betaalbaar. Ook deze modellen winnen prijzen voor hun ontwerp.

Stella

Stella, opgericht in 2011, werd snel een belangrijke speler in de e-bike markt. Ze bieden ongeveer 40 verschillende e-bike modellen aan. Ze gebruiken Bosch middenmotoren in het frame en hun eigen merkmotoren in het voorwiel.

Stella levert e-bikes direct vanuit haar eigen fabriek en heeft meer dan 50 E-bike Testcenters waar klanten de fietsen kunnen uitproberen en advies kunnen krijgen.

Amslod

Amslod, opgericht in 2015, is snel gegroeid als Nederlands e-bike merk. Ze volgen een vergelijkbare strategie als Stella door Testcenters aan te bieden, bij hen genaamd “Experience Centers”. Ze bieden thuisdienst aan voor onderhoud en reparaties. Bovendien bieden ze betaalbare e-bikes met kenmerkende designs aan en maken gebruik van Bafang motoren voor trapondersteuning.

Klever Mobility

Klever Mobility is meer dan een decennium geleden begonnen met het doel om het woon-werkverkeer te verbeteren. Met de ambitie om “het pendelen tot je favoriete moment van de dag te maken”, hebben ze zich gericht op het ontwikkelen van lichte elektrische voertuigen als alternatief voor de auto.

Het aanbod van Klever Mobility omvat verschillende series e-bikes en speed pedelecs, ontworpen voor uiteenlopende behoeften en voorkeuren. De X-serie, B-serie, Y-serie, en N-serie bieden elk unieke eigenschappen, van comfort en stijl tot functionaliteit voor het stadsleven, met modellen die snelheden bereiken van 25 tot 45 km/u​​​​.

Voor meer informatie of om een testrit te boeken, bezoekt u hun website. Klever-mobility.com

Daar kunt u de verschillende modellen verkennen en meer leren over de specifieke eigenschappen van elk model, van de krachtige BIACTRON motorsystemen tot de hoogwaardige batterijen en het innovatieve ontwerp dat functionaliteit en esthetiek combineert​​.

Koga

Koga, opgericht in 1974 door Marion Kowallik en Andries Gaastra, staat bekend om het gebruik van hoogwaardige onderdelen in hun fietsen. Ze sponsoren professionele wielerteams en het Nederlandse baanwielrenteam.

Ze bieden een scala aan fietsen aan, waaronder hoogwaardige stadsfietsen en e-bikes. Hun racing fietsen van topniveau zijn wereldwijd bekend en ze streven ernaar om deze kennis over te dragen op hun consumentenfietsen. Ook hier hebben ze uitgebreide testcentra om je te overtuigen.

Nederlandse fietsmerken lijst

Sparta

Sparta, opgericht in 1917, is een ware pionier in elektrische fietsen. Ze introduceerden de populaire Sparta Ion e-bike in 2003, die een Europese bestseller werd. Sparta staat bekend om zijn betrouwbaarheid en continue innovatie in de e-bike markt.

Santos Bikes

Santos Bikes is een Nederlands fietsmerk, opgericht in 1997 door fietsliefhebber Robbert Rutgrink. Het bedrijf startte in een schuurtje in Lisse en is inmiddels uitgegroeid tot een specialist waar een team van ongeveer 20 fietsenthousiastelingen dagelijks werkt aan de fietsdromen van hun klanten.

Santos zet zich in voor kwaliteit en ontwikkelt steeds meer onderdelen zelf, met een eigen R&D-afdeling waar ‘gekke fietsenmakers’ nieuwe ideeën bedenken en testen. Elke monteur bouwt een fiets als geheel op zijn eigen werkbank, net zoals het bedrijf begon​​.

Santos heeft een rijke geschiedenis van innovatie en aanpassing aan de behoeften van de fietser. Het concept van de Custombuilt fiets, waarbij eerst wordt gevraagd wat de klant wil alvorens de fiets te bouwen, is fundamenteel voor de filosofie van het bedrijf. Dit maakt Santos flexibel en in staat om de best mogelijke fietscompositie voor elke individuele klant te realiseren​​.

Recente nieuwsupdates van Santos omvatten de introductie van de Adventure Cage, een brede versie van de Santos Hold-all ontworpen voor bevestiging aan de voorvork, ideaal voor bikepackers, en een nieuwe lichtgewicht maar uiterst stevige achterdrager, ontworpen door Santos en geproduceerd in Nederland.

Op Velofollies zagen we de politie-fiets van Santos uitgesteld staan vlak naast hun nieuwe zeer innovatieve B2B cargofiets met ultralicht bakontwerp.

Cortina

Cortina, opgericht in 1955, heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Ze staan bekend om het produceren van robuuste en stijlvolle transportfietsen en moederfietsen, en bieden zowel reguliere fietsen als e-bikes aan. Ze hebben innovatieve ontwerpen, waaronder een stuurpen met een USB-poort om apparaten op te laden. Ze werken samen met Studio Mom voor unieke en diverse designs.

VanMoof

VanMoof werd in 2009 opgericht (en failliet in 2023) door de broers Ties en Taco Carlier, met als doel de ideale stadsfiets te ontwerpen. Ze focussen op het creëren van minimalistische, duurzame en stijlvolle stadsfietsen.

VanMoof fietsen zijn herkenbaar aan hun kenmerkende dikke bovenbuis en verborgen geïntegreerde componenten. Ze ontwikkelen elektrische fietsen voor de internationale markt, waaronder Nederland en België.

Hun nieuwste serie, de S5 en A5, heeft een vernieuwd systeem, stillere motoren, een langere batterijduur, verbeterde antidiefstaltechnologie en eenvoudiger onderhoud. Goede ideeën maar spijtig genoeg waren er teveel problemen met dit model. Uiteindelijk is VanMoof failliet verklaard en overgenomen door het Britse Lavoie.

Veloretti

We zijn fan van de nieuwe Veloretti Ace, die ook in onze lijst E-stadsfietsen scoort. Betaalbaar maar toch mooi en van redelijke kwaliteit. Veloretti was/is Nederlands. Opgericht in Amsterdam in 2012 met als missie kwaliteit te leveren tegen een eerlijke prijs.

Sinds kort maken ze deel uit van de Pon.Bike groep en worden hun fietsen wereldwijd verkocht. Het blijft wel een ‘ontworpen in Amsterdam, handgemaakt in Europa’ verhaal. Onder deze groep vallen ook andere merken zoal Kalkhoff, Urban Arrow, Cannondale, Gazelle, ….

VanDijck

VanDijck is een merk dat staat voor elegantie en kwaliteit. Hun inspiratie is terug te vinden in de 17e-eeuwse Vlaamse barokschilder Anthony Van Dyck, wiens werk bekend staat om zijn verfijndheid en elegantie. Deze eigenschappen zie je terug in het ontwerp en de bouw van VanDijck e-bikes. De fietsen worden zorgvuldig gemonteerd en gecontroleerd in hun eigen werkplaats in Roosendaal, Nederland​​.

VanDijck is relatief nieuw in de fietsenmarkt, actief sinds 2017, en biedt een prijsklasse van €1.399 tot €3.199. Met ongeveer 25 verschillende e-bike modellen proberen ze een breed publiek aan te spreken.

Innovatie is naast prijs/kwaliteit een kernwaarde voor VanDijck; hun R&D afdeling werkt continu aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van design, frame- en materiaaltechnieken, en samenwerkingen met software- en motorenfabrikanten.

Meer op VanDijck.bike

Keola

Keola is een Nederlands merk dat sinds 2008 actief is in de productie van elektrische fietsen. Het bedrijf, dat na een faillissement in 2019 een doorstart heeft gemaakt, positioneert zich als een producent van betaalbare e-bikes, met prijzen variërend van 1449,- tot 2599,- euro.

Ondanks het feit dat Keola als merk een relatief klein assortiment heeft, met 8 verschillende modellen, wordt het erkend voor zijn inzet op het gebied van kwaliteit en design. Keola’s fietsen worden gewaardeerd om hun goede kwaliteit onderdelen en relatief grote accu’s, wat hen een goede keuze maakt binnen hun prijssegment.

Het bedrijf heeft zowel een eigen fabriek in China als een assemblagefabriek in Nederland, en streeft ernaar om zich als hét Nederlandse e-bike merk te positioneren, met een sterke focus op het Nederlandse karakter in zowel ontwerp als productie​​​​.

Meer op Keola.nl

Tenways

Het Nederlandse Tenways, een relatief nieuwe speler in de wereld van elektrische fietsen, groeit snel en is populair door hun elegante ontwerpen. Ze richten zich op kwaliteit aan een aanvaardbare prijs. Gemaakt voor de Nederlandse fietsinfrastructuur, deze fietsen hebben meestal geen vering.

Opgericht in 2021 via een succesvolle crowdfundingcampagne, belichaamt het merk de waarden van groene mobiliteit, gemeenschap en diversiteit. Het streeft ernaar om dagelijkse pendelritten moeiteloos, snel, milieuvriendelijk en plezierig te maken.

De kernfilosofie van Tenways richt zich op het leveren van hoogwaardige stadsfietsen tegen een eerlijke prijs, zonder in te boeten aan stijl of prestaties. Hun aanbod omvat verschillende modellen, zoals de CGO600, de lichtgewicht kampioen CGO600 Pro, en de CGO800S, die comfort en stijl combineert. Elk model weerspiegelt het streven van het merk naar een elegant, lichtgewicht ontwerp.

Ze bieden competitieve prijzen aan, dankzij een efficiënte, verticaal geïntegreerde productie- en leveringsketen. Iets dat we tegenwoordig steeds vaker zien bij nieuwe merken. Dit maakt het mogelijk om kwalitatieve e-bikes toegankelijk te maken voor een breder publiek.

Onlangs heeft Tenways aangekondigd de markt voor bakfietsen te betreden. Dit markeert een spannende uitbreiding van hun assortiment, gericht op het bieden van praktische, duurzame vervoersoplossingen voor gezinnen en bedrijven.

Met deze stap benadrukt Tenways hun toewijding aan het ondersteunen van een groenere, meer inclusieve mobiliteit. Nu moeten ze gewoon nog concurreren met de onderstaande Nederlandse bakfiets merken.

Meer op: Tenways.com

Nederlandse Bakfiets merken

Urban arrow (Beste Nederlandse bakfiets)

Urban Arrow wil de straten teruggeven aan de mensen en het stadsvervoer comfortabel, moeiteloos en snel maken. Hun cargo bikes hebben ruime laadruimtes, waardoor het vervoer van goederen of kinderen mogelijk is. De elektrische trapondersteuning van Urban Arrow fietsen maakt het trappen bijna moeiteloos, zelfs bergop of tegen de wind in.

In onze mening is Urban Arrow nog steeds het beste Nederlandse fietsmerk voor bakfietsen. Ze hebben de ervaring, hun product en bijhorende reviews spreken boekdelen. De Urban Arrow is niet de allerbeste bakfiets, maar wel die met de beste prijs / kwaliteit verhouding.

Carqon

Jong, hip en nieuw. Carqon is een merk dat zicht richt op de populaire bakfietsen. Vergelijkbaar met Urban Arrow maar iets meer aandacht voor veiligheid en kwaliteit. De Carqon bakfietsen zijn van hoge kwaliteit met veel gebruiksgemak en rijcomfort.

Babboe

Babboe is een Nederlands bakfietsmerk dat bekend staat om zijn betaalbare en gezinsvriendelijke ontwerpen.

Ze bieden een breed scala aan bakfietsen aan, waaronder de City, Curve, Dog, Carve, Mini, en Max modellen.

Begin 2024 zijn enkele Babboe modellen uit de verkoop gehaald na vragen over de sterkte van het kader en de veiligheid van de bakfietsen als gevolg.

Bakfiets.nl

Bakfiets.nl werd opgericht toen Maarten van Andel ouder werd en de beperkingen van bestaande bakfietsen opmerkte. Hij ontwierp de ultieme bakfiets genaamd de Cargobike. Een paar jaar geleden was dit een innovatie.

Ondertussen zien we heel wat nieuwe modellen en ziet de Bakfiets.nl er wat verouderd uit. Toch blijft het een uitstekende simpele en goekope bakfiets voor die dat niet teveel speciaals willen.

Vogue bakfietsen

Bakfietsen van Vogue zijn in theorie ook Nederlands, hoewel ze zijn aangekocht in Azië en hier gewoon worden doorverkocht zonder enige aanpassing. Toch is Vogue een Nederlands merk, waardoor het een plek verdient in deze lijst van Nederlandse fietsmerken.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info