Home Merken De 11 Nederlandse (E)fietsmerken

De 11 Nederlandse (E)fietsmerken

Dit zijn de (elektrische) fietsmerken afkomstig uit Nederland

Door Velofietser

Het kopen van een elektrische fiets kan een uitdaging zijn. Je wilt zeker zijn van de kwaliteit en het rijcomfort, maar je wilt ook dat de fiets binnen je budget past en dat er goede dienst na verkoop is. Elektrische fietsen hebben meestal twee jaar garantie. Kiezen voor een merk dichtbij huis heeft zijn voordelen. We hebben al een lijst van Belgische fietsmerken opgesteld. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste merken uit Nederland: een overzicht van Nederlandse fietsmerken.

Nederlandse (Elektrische )Fietsmerken

Gazelle (Beste Nederlandse fietsmerk)

Gazelle werd opgericht in 1892 door Willem Kölling en Rudolf Arentsen en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse fietswereld. Vanuit hun hoofdkantoor in Dieren, Gelderland produceren ze jaarlijks ongeveer 275.000 fietsen.

Met name hun elektrische fietsen zijn bijzonder populair. De Grenoble, Paris, Bloom (gezinsfiets) en Orange zijn enkele van hun bekende modellen. Naast e-bikes biedt Gazelle ook een breed scala aan kwaliteitsvolle gewone fietsen aan. Met de Gazelle N°1 wagen ze zich nu ook op de markt van Speed Pedelecs.

Hoewel er veel keuze is in Nederland lijkt Gazelle ons het beste Nederlandse fietsmerk van het moment. Hun geschiedenis, ervaring en nieuwe innovaties tonen aan dat ze weten wat ze doen. Daarbij vallen de meeste modellen in een aangename prijsklasse waardoor het betaalbaar blijft voor de meeste mensen.

Batavus

Als één van de oudste Nederlandse fietsmerken, opgericht in 1904, is Batavus een echte veteraan. Ze hebben een breed scala aan fietsen, waaronder elektrische fietsen voor verschillende leeftijdsgroepen. De PACKD en Quip zijn een paar van hun populaire modellen.

Ook zijn ze bekend om hun bekroonde designs en kwaliteit. Vooral in de stad en bij kinderfietsen is Batavus een sterke aanwezigheid. Verder bieden ze een verscheidenheid aan betaalbare e-bikes aan met opties zoals Bosch en V-light. Hun bakfietsen zijn van goede kwaliteit en toch zeer betaalbaar. Ook deze modellen winnen prijzen voor hun ontwerp.

Stella

Stella, opgericht in 2011, werd snel een belangrijke speler in de e-bike markt. Ze bieden ongeveer 40 verschillende e-bike modellen aan. Ze gebruiken Bosch middenmotoren in het frame en hun eigen merkmotoren in het voorwiel. Stella levert e-bikes direct vanuit haar eigen fabriek en heeft meer dan 50 E-bike Testcenters waar klanten de fietsen kunnen uitproberen en advies kunnen krijgen.

Amslod

Amslod, opgericht in 2015, is snel gegroeid als Nederlands e-bike merk. Ze volgen een vergelijkbare strategie als Stella door Testcenters aan te bieden, bij hen genaamd “Experience Centers”. Ze bieden thuisdienst aan voor onderhoud en reparaties. Bovendien bieden ze betaalbare e-bikes met kenmerkende designs aan en maken gebruik van Bafang motoren voor trapondersteuning.

Koga

Koga, opgericht in 1974 door Marion Kowallik en Andries Gaastra, staat bekend om het gebruik van hoogwaardige onderdelen in hun fietsen. Ze sponsoren professionele wielerteams en het Nederlandse baanwielrenteam.

Ze bieden een scala aan fietsen aan, waaronder hoogwaardige stadsfietsen en e-bikes. Hun racing fietsen van topniveau zijn wereldwijd bekend en ze streven ernaar om deze kennis over te dragen op hun consumentenfietsen. Ook hier hebben ze uitgebreide testcentra om je te overtuigen.

Nederlandse fietsmerken lijst

Sparta

Sparta, opgericht in 1917, is een ware pionier in elektrische fietsen. Ze introduceerden de populaire Sparta Ion e-bike in 2003, die een Europese bestseller werd. Sparta staat bekend om zijn betrouwbaarheid en continue innovatie in de e-bike markt.

Cortina

Cortina, opgericht in 1955, heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Ze staan bekend om het produceren van robuuste en stijlvolle transportfietsen en moederfietsen, en bieden zowel reguliere fietsen als e-bikes aan. Ze hebben innovatieve ontwerpen, waaronder een stuurpen met een USB-poort om apparaten op te laden. Ze werken samen met Studio Mom voor unieke en diverse designs.

VanMoof

VanMoof werd in 2009 opgericht (en failliet in 2023) door de broers Ties en Taco Carlier, met als doel de ideale stadsfiets te ontwerpen. Ze focussen op het creëren van minimalistische, duurzame en stijlvolle stadsfietsen.

VanMoof fietsen zijn herkenbaar aan hun kenmerkende dikke bovenbuis en verborgen geïntegreerde componenten. Ze ontwikkelen elektrische fietsen voor de internationale markt, waaronder Nederland en België.

Hun nieuwste serie, de S5 en A5, heeft een vernieuwd systeem, stillere motoren, een langere batterijduur, verbeterde antidiefstaltechnologie en eenvoudiger onderhoud. Goede ideeën maar spijtig genoeg waren er teveel problemen met dit model. Uiteindelijk is VanMoof failliet verklaard en overgenomen door het Britse Lavoie.

Veloretti

We zijn fan van de nieuwe Veloretti Ace, die ook in onze lijst E-stadsfietsen scoort. Betaalbaar maar toch mooi en van redelijke kwaliteit. Veloretti was/is Nederlands. Opgericht in Amsterdam in 2012 met als missie kwaliteit te leveren tegen een eerlijke prijs.

Sinds kort maken ze deel uit van de Pon.Bike groep en worden hun fietsen wereldwijd verkocht. Het blijft wel een ‘ontworpen in Amsterdam, handgemaakt in Europa’ verhaal. Onder deze groep vallen ook andere merken zoal Kalkhoff, Urban Arrow, Cannondale, Gazelle, ….

Nederlandse Bakfiets merken

Urban arrow (Beste Nederlandse bakfiets)

Urban Arrow wil de straten teruggeven aan de mensen en het stadsvervoer comfortabel, moeiteloos en snel maken. Hun cargo bikes hebben ruime laadruimtes, waardoor het vervoer van goederen of kinderen mogelijk is. De elektrische trapondersteuning van Urban Arrow fietsen maakt het trappen bijna moeiteloos, zelfs bergop of tegen de wind in.

In onze mening is Urban Arrow nog steeds het beste Nederlandse fietsmerk voor bakfietsen. Ze hebben de ervaring, hun product en bijhorende reviews spreken boekdelen. De Urban Arrow is niet de allerbeste bakfiets, maar wel die met de beste prijs / kwaliteit verhouding.

Carqon

Jong, hip en nieuw. Carqon is een merk dat zicht richt op de populaire bakfietsen. Vergelijkbaar met Urban Arrow maar iets meer aandacht voor veiligheid en kwaliteit. De Carqon bakfietsen zijn van hoge kwaliteit met veel gebruiksgemak en rijcomfort.

Babboe

Babboe is een Nederlands bakfietsmerk dat bekend staat om zijn betaalbare en gezinsvriendelijke ontwerpen. Ze bieden een breed scala aan bakfietsen aan, waaronder de City, Curve, Dog, Carve, Mini, en Max modellen. Ze stellen kwaliteit voorop en werken met vertrouwde leveranciers voor hun fietscomponenten. Babboe bakfietsen ondergaan rigoureuze tests en kwaliteitscontroles voordat ze worden geleverd.

Bakfiets.nl

Bakfiets.nl werd opgericht toen Maarten van Andel ouder werd en de beperkingen van bestaande bakfietsen opmerkte. Hij ontwierp de ultieme bakfiets genaamd de Cargobike. Een paar jaar geleden was dit een innovatie.

Ondertussen zien we heel wat nieuwe modellen en ziet de Bakfiets.nl er wat verouderd uit. Toch blijft het een uitstekende simpele en goekope bakfiets voor die dat niet teveel speciaals willen.

Vogue bakfietsen

Bakfietsen van Vogue zijn in theorie ook Nederlands, hoewel ze zijn aangekocht in Azië en hier gewoon worden doorverkocht zonder enige aanpassing. Toch is Vogue een Nederlands merk, waardoor het een plek verdient in deze lijst van Nederlandse fietsmerken.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akoord Meer info