Home Infrastructuur Waar een elektrische fiets testen in België

Waar een elektrische fiets testen in België

We zoeken fietsen test centrums in België, en waar kan je die vinden

Door Slim Abid

Waar kan je een elektrische fiets testen in België? We zochten dit even op en merken dat het aanbod in België redelijk beperkt is. In Nederland en Duitsland zijn er al grotere testcenters voor elektrische fietsen. In België moeten we precies nog even wachten, maar er zijn er wel enkelen. Ga je op zoek, dan kom je vooral merken tegen die een eigen testcentrum aanbieden in een van hun winkels.

Het is ook duidelijk dat hoe dichter bij de Nederlandse grens, hoe meer kans dat je hebt om een elektrische fiets te testen. Vooral de regio Antwerpen is hier een populaire keuze. Maar ook richting Vlaanderen en richting Oost-Vlaanderen, vinden we wat mogelijkheden.

Verschillende soorten test centrums voor fietsen

Iedereen claimt een soort test centrum te hebben maar die naam wordt te snel uitgedeeld. Van basis naar het beste; zo kan je elektrische fietsen testen in België:

 • Testen bij het merk zelf
  • Voordeel: advies en informatie over hun eigen modellen.
  • Nadeel: ze verkopen enkel hun merk, je kan niet vergelijken.
 • Testen bij onafhankelijke fietsenwinkels
  • Voordeel: meer kans op vergelijken.
  • Nadeel: beperkt tot aanbod verkoper.
 • Testen bij fietsenketens
  • Voordeel: veel kans op vergelijken.
  • Nadeel: vaak merkgebonden wat vergelijken moeilijker maakt.
 • Testen bij een onafhankelijk test centrum
  • Voordeel: beste van alle vormen, objectief advies en testen.
  • Nadeel: ze bestaan (nog) niet.

Onafhankelijk fietsen test centrum in België

Voor zover we weten, bestaat er nog geen echt onafhankelijk testcentrum voor fietsen, noch in België, noch in Nederland. Een dergelijk centrum zou ideaal zijn: het zou de mogelijkheid bieden om alle modellen met elkaar te vergelijken met objectief advies. Een plek waar de verkoper niet echt een verkoper is, maar iemand die je gewoon verder wil helpen.

De informatie is essentieel, maar ook de locatie (openbare weg of testbaan) speelt een belangrijke rol.

Hoewel het testen van fietsen op de openbare weg vaak geen probleem vormt en je soms zelfs een fiets een dagje kunt uitproberen om je gebruikelijke traject af te leggen, zou het ideaal zijn om verschillende ondergronden direct na elkaar te kunnen uitproberen. En zodat je niet tussen het verkeer zit. Zonder afleiding, puur testen.

Niet slechts één model, maar verschillende modellen naast elkaar, op exact dezelfde ondergrond en hetzelfde traject. Het is iets waar we alleen maar van kunnen dromen. En toegegeven, dat is precies wat we momenteel doen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

een indoor test centrum met alle modellen naast elkaar
een indoor test centrum met alle modellen naast elkaar

Test centrum van merken

Super want hier krijg je de beste informatie over de fietsen die uitgestald zijn. Toch kan je niet echt vergelijken met hun concurrenten in hetzelfde gamma. Hun advies zal ook enkel positief zijn als het gaat over hun eigen merk.

Gazelle

Eerste op de Google ranking is het testcenter van Gazelle Bikes. De Nederlandse fietsenproducent doet al jaren mee en weet dus ook wat een klant kan overtuigen om hun fiets te kiezen. In hun testcentra, dat elke dag open is behalve maandag en zondag, kan je terecht om al hun fietsen uit te proberen en krijg je persoonlijk fietsadvies. Ze hebben ook een testbaan waar je de fiets beperkt kan uittesten.

Los daarvan kan je Gazelle fietsen ook testen bij de verbonden fietsenwinkels. Hier heb je wel niet altijd het hele assortiment beschikbaar.

Santos test center

Nog een Nederlands merk dat een ‘testcentrum’ in België aanbiedt, is Santos. In België kennen we ze zeker wel, maar blijft het merk voor sommigen onbekend, Santos biedt meer dan 100 verschillende fietsen aan, van elektrisch tot niet elektrisch.

Daarbinnen zijn ook heel wat opties en mogelijkheden, verschillende motoren, naversnellingen en aandrijvingen, maar ook verschillende rijhoudingen en soorten fietsen. Zoals we op Velofollies reeds konden zien, richt Santos zich nu ook op de B2B cargo fietsmarkt.

Hun testcentrum maakt deel uit van de fietsenwinkel Bike Stories in Zemst. Dit is een winkel, het testen verloopt buiten op de openbare baan. Zij plannen die rit voor jou, om zeker te zijn dat je alle ondergronden en situaties ervaart.

bike stories santos fiets testen
bike stories santos fiets testen

Je kan er dus heel veel verschillende fietsen met elkaar gaan vergelijken, aanvoelen en uitproberen, maar toch blijf je beperkt tot het arsenaal of het gamme van Santos. Heel wat voordelen dus, met als nadeel dat je geen concurrenten kan vergelijken.

Oxford bikes test center

Voor de fans van het Belgische Oxford Bikes is er wel goed nieuws, zij hebben ook een echt testcenter in België, al konden we hier geen extra informatie over vinden.

Hiervoor moet je naar Sint-Niklaas, online kan je je testmoment inboeken en wat informatie geven over welke soort fiets je zoekt, zo kunnen zij zich voorbereiden op jouw bezoek. Dit testbezoek lijkt wel enkel op zaterdag te kunnen.

oxford bikes test center belgie
oxford bikes test center belgie

Testen bij Fietsenwinkels

Hier kan je alle fietsen testen dat zij ter beschikking hebben. Je bent dus beperkt tot hun merken, en ook hun advies kan hierdoor beïnvloed worden. Je kan ook niet altijd de modellen vergelijken dat jij wil, want vaak hebben ze vaste samenwerkingen met één merk – en niet alle merken.

Online zien we hier enkele merken op inspelen, al moet je ervan uitgaan dat je zo goed als elk merk wel ergens kan testen. In België is dit gewoon moeilijk soms, en ook niet handig om te vergelijken.

Daarom is er nood aan een onafhankelijk test centrum waar je zo goed als alle merken objectief met elkaar kan vergelijken.

Fietsen test centra van ketens

Bike republic test center

Bike Republic heeft een grote winkel geopend in Sint-Denijs-Westrem. Deze locatie onderscheidt zich door een bijzondere toevoeging: een indoor testbaan. Het concept achter deze testbaan is om een betere klantbeleving te bieden, waarbij men niet alleen de fiets kan zien en voelen, maar ook daadwerkelijk kan ervaren hoe deze rijdt in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Voor zover we weten zijn er dus zeer weinig van deze testbanen in België. Bike Republic lijkt dan de beste keuze als je een elektrische fiets wil gaan testen.

(Zorg)fiets test center in Diest

Het concept van een testcentrum voor fietsen is niet nieuw, iets wat de fietsenwinkel Wielerke in Diest ook al had ingezien. Wielerke, vroeger een bekende fietsenwinkel in die regio, viel op omdat ze zich specialiseerden in een specifieke niche, namelijk zorgfietsen.

Een zorgfiets is immers geen gewone fiets. Deze kan bijvoorbeeld een rolstoelfiets zijn of een fiets waar je met twee naast elkaar kunt zitten, wat deze fietsen heel bijzonder maakt. Daarom ook logisch dat hier een afgezonderde testruimte voor bestaat.

Enkele jaren geleden is deze locatie overgenomen en deel gaan uitmaken van BikeRepublic, waardoor het het testcentrum van BikeRepublic werd. Ook de zorgfietsen staan hier ter beschikking.

Voor zover we weten, zijn zij de enige fietsketen die een echt testcentrum aanbiedt, in tegenstelling tot enkel de openbare weg te gebruiken om fietsen uit te proberen.

Naast de mogelijkheid om fietsen te testen in dit centrum, organiseert Bike Republic ook testdagen.

waar elektrische fietsen vergelijken en testen
waar elektrische fietsen vergelijken en testen

Test dagen voor elektrische fietsen

Fietsenketens bieden veelal meer mogelijkheden dan individuele fietsenwinkels. Ze beschikken over een breed assortiment van fietsenwinkels verspreid over Vlaanderen en hebben een ruimere keuze aan fietsmerken en modellen ter beschikking. Als het gaat om het vergelijken van fietsen, kan een bezoek aan een fietsenketen zeker een goed idee zijn. Echter, het is belangrijk om alert te blijven. Deze ketens hebben vaak afspraken met bepaalde merken en niet met andere, waardoor een volledig objectieve vergelijking van de twee specifieke modellen die je wilt vergelijken soms beperkt is. Dit benadrukt opnieuw het belang van onafhankelijke testcentra voor fietsen.

Maar omdat deze ketens grote bedrijven zijn en niet zomaar fietsenwinkels, hebben ze ook de middelen om de fietsen dichter bij jou te brengen. Dit betekent dat je niet zelf op pad hoeft te gaan om verschillende fietsen te testen. Het enige wat je hoeft te doen, is de agenda van de testdagen van deze verschillende winkels in de gaten houden. Zo kun je op een gemakkelijke manier uitzoeken welke fiets het beste bij jou past, zonder dat je daarvoor ver hoeft te reizen.

Niet alleen fietsketens doen dit. Ook merken doen soms test dagen (of testen op beurzen). Hieronder enkele voorbeelden:

Elektrische fietsen testen in Nederland

We kijken graag naar Nederland of Duitsland als inspirerend voorbeeld, waar testcentrums voor elektrische fietsen al wat gangbaarder zijn en doorgaans ook op een grotere schaal worden aangeboden. In deze landen beschikken sommige centra over echte testbanen en bieden ze vaak verschillende ondergronden aan. Dit stelt je in staat om de fiets tot in het kleinste detail aan te voelen en te ervaren hoe deze zich onder diverse omstandigheden gedraagt.

12Go biking test center

Een goed voorbeeld hiervan is de testbaan van 12GO-Biking, die veel ruimte vrijmaakt in hun hoofdkwartier om je de kans te geven uitgebreid te testen. Dit soort voorzieningen biedt de ideale setting om een fiets echt goed te leren kennen.

Koga experience center

Een ander voorbeeld is het Koga Experience Center in Ede, Nederland, waar de mogelijkheid bestaat om alle elektrische fietsen en speed pedelecs van Koga uitgebreid uit te proberen. Deze speciale centra bieden een unieke ervaring waardoor je echt een goed geïnformeerde keuze kunt maken bij het aanschaffen van een elektrische fiets.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info