Fietsen zijn een duurzaam en gezond vervoermiddel. Door de elektrische fiets zijn er heel wat meer mensen geïnteresseerd in het fietsen. Door de dure aankoopprijs van e-fietsen blijft het toch een moeilijke keuze. Gelukkig komt de markt van tweedehands elektrische fietsen goed op gang. E-fietsen met 20 tot 30 (of zelf meer) percent korting.
Er zijn verschillende mogelijkheden als je een tweedehands elektrische fiets wilt. De traditionele manier, kopen van een particulier. Hierbij vind je een zoekertje of een post op een tweedehandswebsite, neem je contact, ga je testen en onderhandel je over de prijs. Geen garanties, je moet de 2dehands e-fiets goed onderzoeken alvorens aan te kopen.
Een nieuwere manier is het kopen van een refurbished elektrische fiets. Er zijn al verschillende webshops die dit aanbieden, zoals Upway.be waar wij reeds een fiets kochten. Hier heb je wel garantie, en koop je een fiets die volledig in orde is. Het nadeel is dat je niet kan onderhandelen. In dit artikel lichten we deze opties grondig door, met voor- en nadelen.
Snel zoeken
Refurbished fietsen: de beste optie?
Een refurbished fiets is een tweedehands fiets die door een professionele fietsenmaker volledig is nagekeken en opgeknapt. Hierdoor is de fiets weer zo goed als nieuw. Refurbished fietsen zijn vaak iets duurder dan tweedehands fietsen die je van particulieren koopt, maar je krijgt er wel garantie bij.
Bij Upway bijvoorbeeld geniet je van een zo-goed-als-nieuwe- tweedehands fiets met 1 jaar garantie. De fietsen worden online verkocht met 15% tot 60% korting en aan je deur geleverd. Sommige fietsen zijn amper gebruikt en hebben slechts enkele kilometers op de teller.
Het grootste voordeel van refurbished fietsen is dat je zeker weet dat de fiets in goede staat is. De verkoper heeft de fiets immers grondig geïnspecteerd en eventuele gebreken verholpen. Onze Multicharger komt van een refurbished verkoper (Upway.be dus), de fiets was zo goed als nieuw, al waren er kleine krassen op de poot en een lichte kap op het kader.
Refurbished elektrische fietsen zijn vaak voorzien van nieuwe onderdelen. De batterij en motor krijgen een grondig onderhoud en inspectie, hier heb je dus garantie op.
Nog een voordeel van refurbished fietsen is het grote aanbod. Door hun bedrijfsvorm kunnen ze heel wat E-fietsen ophalen, refurbishen en opnieuw verkopen. Tot 80% van het assortiment aangeboden op Upway.be ook afkomstig uit- en hersteld in België. Kwalitatieve merken zoals Riese Muller, Kalkhoff, Canyon, Van Moof, Giant, Kettler, …. komen allemaal aan bod.
Vooral voor duurdere elektrische fietsen, of speciale fietsen zoals tweedehands elektrische bakfietsen en longtails zijn refurbished modellen interessant.
Koop je online dan wordt de tweedehands fiets afgeleverd thuis. Voor zelfstandigen is de factuur ook iets heel interessant. Elektrische fietsen kan je volledig inbrengen. Als werknemer met een mobiliteitsbudget kan je ook investeren in een elektrische fiets.
Tweedehands fietsen marktplaats: goedkoop, maar risicovoller
Een andere optie voor het kopen van een tweedehands fiets is via websites als 2dehands.be. Hier vind je vaak een groot aanbod van tweedehands fietsen, die je voor een schappelijke prijs kunt kopen. Het grote voordeel hiervan is dat je kunt onderhandelen over de prijs en dat je de fiets vaak direct kunt meenemen/ophalen.
Er zijn wel meer nadelen aan het kopen van een tweedehands fiets via zo’n website. Je weet niet altijd zeker of de fiets in goede staat verkeert tot je gaat kijken. En dan hopen dat de verkoper eerlijk en betrouwbaar is. Elektrische fietsen zijn anders dan gewone fietsen, zijn moeilijker te onderhouden en gaan ook sneller kapot.
Controleer alles. Vraag naar valpartijen, onderhoud. Let op geluiden en een vlot rijgedrag. Bekijk de de banden, remmen en versnellingen en vraag naar de onderhoudsgeschiedenis van de fiets.
Via de fietsenwinkel: beperkt aanbod, maar betrouwbaar
Een derde optie voor het kopen van een tweedehands fiets is via de fietsenwinkel. Sommige fietsenwinkels fungeren als tussenpersoon en verkopen tweedehands fietsen in opdracht van particulieren. De fietsenwinkel zorgt er dan voor dat de fiets in goede staat verkeert en vraagt een deel van de verkoopprijs als vergoeding.
Het grote voordeel van het kopen van een tweedehands fiets via de fietsenwinkel is dat je zeker weet dat de fiets in goede staat verkeert. Bovendien kun je vaak rekenen op de expertise van de fietsenmaker en kun je bij problemen altijd terugvallen op de winkel. Het nadeel is wel dat het aanbod vaak beperkt is en dat de prijzen iets hoger liggen dan bij particuliere verkopers. Een extra voordeel (voor sommigen) is dat je dit op factuur kan kopen.
Kort samengevat
Refurbished fietsen:
– Pro’s: groot aanbod (veel nieuwe fietsen), volledig nagekeken en opgeknapt, met garantie, in goede staat, vaak voorzien van nieuwe onderdelen, factuur, en helpen bij het repareren of zoeken naar een fietsenmaker.
– Con’s: duurder dan andere tweedehands fietsen
Tweedehands fietsen via websites:
– Pro’s: groot aanbod (iets oudere fietsen), schappelijke prijs, onderhandelingsmogelijkheden, direct meenemen
– Con’s: onzekerheid over de staat van de fiets en de betrouwbaarheid van de verkoper, extra oplettendheid vereist
Tweedehands fietsen via de fietsenwinkel:
– Pro’s: in goede staat, betrouwbaar, expertise van de fietsenmaker, terugvallen op de winkel bij problemen
– Con’s: beperkt aanbod, iets hogere prijzen dan bij particuliere verkopers.