Home Cargofietsen De verschillende soorten cargofietsen

De verschillende soorten cargofietsen

De verschillende soorten cargofietsen

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Wat is een cargofiets

Heel simpel, een cargofiets is een fiets (elektrisch of niet) die gebruikt wordt om een lading te vervoeren. Dit kunnen kinderen, boodschappen, leveringen, …. zijn, zolang het gaat om het vervoeren van een cargo.

Een cargofiets wordt soms ook wel eens een vrachtfiets genoemd. Voor zeer grote ladingen en bestellingen komt de term licht elektrisch vrachtverkeer steeds vaker voor.

Cargofietsen zijn zeer populair. Er bestaan verschillende soorten cargofietsen maar omdat ze nog zo nieuw zijn is er wat onzekerheid. En ja, een bakfiets is ook een cargofiets.

Riese Muller Multicharger2 longtail in hs speed pedelec variant

Speed pedelec cargofietsen

Een speed pedelec is geen soort cargofiets, eerder een optie die bestaat binnen de verschillende soorten cargofietsen. De pedelec heeft een sterke motor en biedt ondersteuning tot 45 km/u.  Er zijn dus cargofietsen die zo snel rijden.

Voor speed pedelecs gelden er andere regels. Zo moet je onder 16 jaar een rijbewijs voor een bromfiets (AM) kunnen voorleggen. Al volstaat een A of B rijbewijs voor mensen boven 18 jaar. Ook een helm is verplicht.

Daarnaast heb je ook een Certificaat van overeenstemming nodig. Op de baan is de pedelec gelijk aan een bromfiets, met het verschil dat je zelf mee moet trappen. Hier lees je meer over de wegcode voor speed pedelecs.

Let op, ga je voor een speed pedelec cargofiets dan moet je weten dat je geen kinderen jonger dan 3 jaar mag vervoeren. Kinderen tussen 3 en 8 mag je wel vervoeren, al gelden ook hier veiligheidsregels.

beste elektrische cargofiets kiezen

Cargofietsen voor alledaags gebruik

Cargofietsen zijn interessant voor iedereen; de boodschappen doen, kinderen vervoeren, een bakfiets om de hond mee te nemen, … Ze kunnen op heel veel manieren gebruikt worden.

Voor korte trajecten zijn ze een goed alternatief voor de wagen. Ze kunnen de wagen niet volledig vervangen maar zijn een goede optie als je geen tweede auto wil kopen.

Bakfiets

Nederland is een land van innovatie en fietsen. Urban Arrow kwam meer dan 10 jaar geleden met een speciale fiets op de markt. Het bestond al, maar deze nieuw uitgevonden bakfiets had elektrische ondersteuning. Met de grote bak kon je heel wat volume vervoeren, door de elektrische ondersteuning werd het ook makkelijk om grotere gewichten te transporteren.

Long John bakfiets ontwerp - Carqon classic

Wat is een bakfiets?

Heel simpel; het is een cargofiets met een bak (meestal) vooraan de fiets. Ze rijden zoals een normale fiets, al heb je dus iets meer neuslengte om rekening mee te houden. Het sturen was vroeger wat stroef en moeilijk. Met de huidige technologische snufjes is het rijden met een bakfiets zeer makkelijk geworden.

Bakfiets met twee wielen

De typische bakfiets maakt gebruik van twee wielen. De bak is langwerpig en reikt van het stuur tot het voorwiel. Dit zijn smalle bakfietsen, de bak is meestal niet (veel) breder dan het stuur. Zo voel je ook veel beter aan waar je wel en niet door kan.

In het Engels worden deze fietsen ook wel Long Johns (eerder zonder bak) of Box Bikes genoemd.

Bakfiets met drie wielen

Voor meer gewicht en stabiliteit kan je ook opteren voor een bakfiets met drie wielen. Deze bakfietsen hebben meestal een minder lange maar vooral bredere bak. Omdat ze breder zijn kan je niet even goed manoeuvreren. Let op, bakfietsen breder dan één meter mogen niet op het fietspad en zijn beperkt tot de openbare weg. De Belgische fietspaden zijn hier niet op voorzien.

Voor bedrijven is een driewieler handig omdat je meer volume kan vervoeren. We zien het wel vaker in de stad; een ijsboer of hotdogkraam vanuit de bakfiets. Hiermee kan je op veel drukke plaatsen komen waar een bestelwagen dat niet mag.

We hebben meer dan 20 bakfietsen met elkaar vergeleken en een selectie van de 12 beste bakfietsen gemaakt. Voor elke situatie en passend model. Onze bevindingen lees je hier.

verschillende type cargofietsen voor bedrijven

Long Johns – Cargofiets met laadvlak

De Long John is een term dat wij niet echt kennen. Dit is de bakfiets zonder bak, een cargofiets met een laadvlak. Met dit ontwerp hou je de laadruimte open voor verschillende soorten ladingen. Onthoud wel dat je niet breder dan 1 meter mag laden, of je moet van het fietspad af.

Dit is het populairste soort cargofiets naast de bakfiets. Voor particulieren is de bakfiets vaak de beste optie. Voor bedrijven is de Long John interessanter. Wil je toch een bak, dan monteer je die gewoon.

Er is heel wat keuze, voor elke situatie een cargofiets. Ook voor bedrijven zijn er heel wat aantrekkelijke modellen (en subsidies!).

welke cargofiets kiezen

Longtail fiets

Wat is een longtail fiets? Het is gewoon een fiets met een lang achterste, ‘a long tail’. Het lange bagagerek maakt ruimte voor extra vracht. Ze zien er wat raar uit en rijden wat moeilijker. Zeker met een hoge lading is het moeilijker om je evenwicht te houden.

Kleine elektrische longtail fiets

Voor meer evenwicht en stabiliteit kijken we naar de nieuwe generatie longtail fietsen. Deze compacte longtail fietsen hebben een compact ontwerp. Het zwaartepunt wordt verlaagd waardoor je meer evenwicht hebt. Sind kort komen er ook merken met vouwbare longtails.

Elektrische longtail fietsen zijn tegenwoordig zeer populair als alternatief voor de wagen. Op het lange bagagerek kan je één tot twee kinderzitjes plaatsen. We gingen op zoek naar de beste modellen die je online kan kopen.

cargofietsen voor bedrijven

Cargofietsen voor bedrijven en leveringen

Ook voor bedrijven zijn er heel wat voordelen voor E-cargofietsen. De consumenten zoeken naar bedrijven die zich extra inzetten voor duurzame oplossingen. Cargofietsen zijn elektrisch, ze hebben een zeer lage uitstoot vergeleken met de duizenden bestelbusjes die elke dag naar onze steden afzakken.

Transportfietsen voor bedrijven dienen dan vooral voor leveringen in steden. Een cargofiets (smaller dan 1 meter breed) is zoals een gewone fiets en mag op het fietspad, éénrichtingsstraten en de openbare weg. Hierdoor is de afstand korter, het leveren sneller, met minder file en minder vervuiling.

Cargofiets – lading vooraan (Long John met of zonder bak)

Cargofietsen voor bedrijven vinden we meestal in de vorm van een Long John of een bakfiets. Ze rijden makkelijk, zien er goed uit en kunnen heel wat gewicht en volume aan. Deze fietsen zijn ook handig als kar, denk aan een ijsboer, kleine leveringen, promo teams, ….

Dit is dus vergelijkbaar met de bovenstaande Long Johns, al zijn er voor bedrijven enkele extra opties. Zo kan je voor een extra groot laadvlak gaan, of voor een driewieler met een extreme draagcapaciteit. Dit zou wel eens de toekomst van vrachtvervoer in de stad kunnen worden.

Transporteur of transportfiets – vracht achteraan

De cargo voorop de transportfiets is populair en handig, maar ook zeer zwaar wanneer het over veel gewicht gaat. Evenwicht houden wordt moeilijk, de keuze voor drie wielen wordt logisch.

Driewielers rijden anders. Het is altijd even wennen, tenzij je de vracht achteraan trekt. Deze soort driewieler cargofiets rijdt als een normale fiets. Al moet je even wennen aan het zware gewicht op gang te krijgen.

Licht elektrisch vrachtvervoer

De wetenschappelijke of wettelijke woorden voor deze transportfietsen is licht elektrisch vrachtvervoer. Voorlopig klinkt dit nog belachelijk, tot we de eerste kleine elektrische bestelbusjes op onze banen zien.

Deze elektrische cargofietsen zijn een eerste versies van de toekomst.

elektrische cargofietsen voor bedrijven

Ook interessant