Home Gids en how to Koopgids: het uitkiezen van Zadelpenvering

Koopgids: het uitkiezen van Zadelpenvering

Waar op letten; de type vering, materialen, veermechanisme - voor e-fietsen, cargofietsen of speed pedelecs

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Je fietst over een pad. De zon schijnt, de lucht is fris, en je voelt je vrij. Maar dan, een reeks oneffenheden op de weg. Elke hobbel, elk gat wordt gevoeld, resonerend door je hele lichaam.

Dit moment, hoe kort ook, herinnert je eraan dat niet elk aspect van fietsen even aangenaam is. Vering is niet altijd standaard op elke fiets. Door vering weg te laten kan de fabrikant de prijs drukken. Afhankelijk van je route heb je hier wel of geen nood aan.

Dit artikel is voor iedereen die het comfort en de controle over hun fiets wil verbeteren, ongeacht het traject of type fiets. Of je nu door de stad rijdt, over landelijke wegen, of avontuurlijke paden verkent. Let op, dit is een informatief artikel waar we geen merken en producten bespreken. Ben je eerder op zoek naar keuzehulp; lees dan onze uitgebreide zadelpenvering vergelijking.

Dit artikel is voor alle fietsers. Hou hier rekening bij met het lezen van deze informatie, welke informatie is relevant voor jou. Hou ook rekening met jouw type (elektrische) fiets om de informatie juist te interpreteren.

Elastomeer is soms voldoende als de fiets reeds geveerd is
Elastomeer is soms voldoende als de fiets reeds geveerd is

Verschillende soorten zadelpenvering

Telescopisch vs. Linkage-Based

Eerst het ontwerp.

Telescopisch, denk aan een telescoop die in en uit schuift, is eenvoudig en effectief. Maar het kan leiden tot een verandering in je zithoogte tijdens het rijden. Goedkoper maar niet ideaal.

Linkage-based systemen, aan de andere kant, houden je zadelhoogte constant. Met hefbomen en scharnieren absorberen ze schokken zonder je positie te beïnvloeden. Het resultaat? Een soepele rit, zonder compromissen.

Laten we kijken naar de soorten zadelpenveringen. Niet elke verende zadelpen is hetzelfde. Er zijn enkele verschillende soorten, verschillende ontwerpen die dezelfde functie uitoefenen.

Elastomeer Veringsystemen

Beginnen we met de eenvoudigste vorm: elastomeer. Elastisch, geen echte veer.

Dit systeem gebruikt rubberen of siliconen blokken om schokken te absorberen. Het is als rijden met een kussen onder je zadel. We zien dit terug op onze eerste Multicharger. Dit biedt comfort, maar het kan nog beter.

Elastomeer is betrouwbaar en onderhoudsarm, maar het heeft zijn grenzen. Bij koud weer kan het harder aanvoelen, en het biedt niet dezelfde aanpasbaarheid als andere systemen. Toch, voor lichte ritten over niet al te ruig terrein, doet het zijn werk prima.

Spoelveer (Coil Spring) Systemen

Dan hebben we de spoelveer.

Dit systeem, vaak gevonden in de wereld van motorcross, brengt een stukje van die robuustheid naar jouw fiets. Een metalen veer comprimeert onder druk, waardoor schokken worden opgevangen. We zien deze vaak door de beste prijs / kwaliteit verhouding aan te bieden. Ook op de speed pedelecs is dit een goede keuze voor zadelpenvering.

Het mooie van een spoelveer is de directheid van de reactie. Voel je een hobbel, dan reageert de spoelveer meteen. Aanpasbaarheid is ook een pluspunt, met verschillende veersterktes die je kunt wisselen om je rit te optimaliseren.

Toch is het zwaarder dan andere systemen, iets om in gedachten te houden voor sportieve gewichtsbewuste rijders die niet elektrisch rijden.

Luchtveer Systemen

Luchtvering is waar technologie echt begint te schitteren. In plaats van een fysieke veer, gebruik je lucht onder druk als demping.

Het is als rijden op een wolk met als grootste troef, de aanpasbaarheid. Met een paar pompbewegingen pas je de stijfheid van de vering aan, perfect voor diegenen die graag experimenteren met hun rijervaring.

Licht en veelzijdig, luchtvering is ideaal voor zowel recreatieve rijders als serieuze avonturiers.

Er zijn dus verschillende soorten zadelpenveringen, verschillende mechanismes en ontwerpen. Hou hier rekening bij als je ze vergelijkt. Wees zeker dat je dezelfde soort met elkaar vergelijkt, en weet welk ontwerp het beste past bij jouw gebruik. Dit artikel is voor iedereen; enkel jij weet of je dit leest als mountainbiker, als eigenaar van een elektrische cargofiets of speed pedelec’er.

Je moet dus zorgen dat je keuze het best past bij jouw fietservaring. Eerst kies je het type zadelpenvering, nadien kan je verder gaan vergelijken op allerlei factoren.

Laten we dieper ingaan op enkele van deze belangrijke vergelijkingsfactoren, en hoe je dit moet interpreteren wanneer je de producten van dichtbij bekijkt.

hoge kwaliteit vering op een Stomer Speed Pedelec
hoge kwaliteit vering op een Stomer Speed Pedelec

1. Veerweg (Travel)

De veerweg van een verende zadelpen, uitgedrukt in millimeters, geeft aan hoeveel de zadelpen verticaal kan bewegen om schokken op te vangen.

Voor lichte, dagelijkse ritten op relatief vlak terrein heb je misschien genoeg aan een verende zadelpen met een kortere veerweg, rond de 20 mm. Maar als je avontuurlijke paden opzoekt met veel oneffenheden, is een veerweg van 50 mm of meer geen overbodige luxe.

Niet enkel ondergrond, ook snelheid. Rij je met een speed pedelec dan wil je iets meer veerweg in vergelijking met een simpele elektrische fiets.

Het is een balans tussen comfort en efficiëntie; te veel veerweg kan het fietsen zwaarder maken op vlak terrein, terwijl te weinig veerweg je misschien niet het comfort biedt dat je zoekt op ruwer terrein.

We gaan hier iets dieper op in, met wat voorbeelden en onze mening. Test vooral zelf, teveel hangt af van jij als bestuurder.

 • Stads-/Urban Fietsen: Voor alledaagse ritten over relatief vlak en gepolijst terrein is een verende zadelpen met een korte veerweg, rond de 20 mm, vaak voldoende. Deze fietsen hebben baat bij een subtiele verbetering van het comfort zonder de noodzaak voor uitgebreide vering.
 • Elektrische Fietsen: E-bikes, vooral de modellen die snelheden tot 45 km/u kunnen bereiken, kunnen profiteren van een zadelpen met een langere veerweg (rond de 50 mm of meer), gezien de hogere snelheden en de grotere kans op oneffenheden op de weg. Een langere veerweg helpt de extra trillingen en schokken te absorberen.
 • Racefietsen: Bij racefietsen is de nadruk vooral op snelheid en efficiëntie, en minder op comfort. Een korte veerweg of zelfs een stijve, niet-verende zadelpen kan de voorkeur hebben om energieverlies te minimaliseren. Echter, voor rijders die comfort op lange afstanden waarderen, kan een minimale veerweg toch wenselijk zijn.
 • Mountainbikes: Voor mountainbiken, waar het terrein vaak ruw en onvoorspelbaar is, is een langere veerweg essentieel. Zadelpennen met een veerweg van 50 mm of meer kunnen aanzienlijk bijdragen aan de controle en het comfort op technische trails.
 • Speed Pedelecs: Voor snelle speed pedelecs die tot 45 km/u gaan is een goede veerweg van 50 mm of meer aangeraden. Ook kwaliteit en een duurzaam ontwerp spelen een rol aan deze hoge snelheden.

Invloed van Bestaande Vering op de Fiets

Als je fiets al is uitgerust met voor- en/of achtervering, kan dit de noodzaak voor een lange veerweg in de zadelpen verminderen.

De algehele vering van de fiets helpt al veel van de impact te absorberen. In zulke gevallen kan een zadelpen met een middellange veerweg een goede balans bieden tussen extra comfort en behoud van efficiëntie.

De Rol van je gewicht, lengte en rijpositie

 • Gewicht en Lengte: Zwaardere rijders of zware mensen hebben baat bij een zadelpen met een hogere voorbelasting of een langere veerweg om de extra kracht op de zadelpen te compenseren.
  Lichtere rijders kunnen daarentegen kiezen voor een zachtere instelling. De lengte van de rijder kan ook invloed hebben op de keuze voor de lengte van de zadelpen, om een optimale zithouding te waarborgen.
 • Rijpositie: Rijders die een meer rechtopstaande positie prefereren, zoals vaak het geval is bij stads- of e-bikes, kunnen meer comfort vinden in een zadelpen met een langere veerweg, aangezien er meer druk op het zadel wordt uitgeoefend.
  Rijders die voorovergebogen rijden, zoals op racefietsen, zetten meer druk op de pedalen en het stuur, waardoor de behoefte aan vering in de zadelpen kan afnemen.

2. Voorbelasting (Preload)

De voorbelasting is een instelling die de initiële spanning van de veer in je zadelpen bepaalt. Dit heeft invloed op hoe gemakkelijk de vering in werking treedt bij het absorberen van schokken.

Een hogere voorbelasting is ideaal voor zwaardere rijders of voor situaties waar je een stuggere rit wenst. Voor lichtere rijders of voor een zachtere respons op oneffenheden, kun je kiezen voor een lagere voorbelasting. De truc is het vinden van de juiste voorbelasting die comfort biedt zonder te veel energie te verliezen tijdens het trappen.

Het proces om de voorbelasting aan te passen, varieert afhankelijk van het type verende zadelpen dat je hebt. Bij veel modellen wordt de voorbelasting aangepast met een draaiknop aan de bovenkant of onderkant van de zadelpen, of door de luchtdruk te wijzigen in het geval van luchtgeveerde zadelpennen.

 1. Begin met een basisinstelling: Raadpleeg de handleiding van je zadelpen voor een aanbevolen startpunt gebaseerd op je gewicht.
 2. Test en evalueer: Ga fietsen op een bekend parcours en let op hoe de vering reageert. Voelt het te zacht of te hard?
 3. Pas aan en herhaal: Pas de voorbelasting aan op basis van je ervaring. Verhoog de spanning als de vering te gemakkelijk inveert, of verlaag het als je meer respons wilt op kleinere schokken.

Tips voor het Afstellen van zadelpenvering

 1. Maak kleine aanpassingen: Grote veranderingen in voorbelasting kunnen de rijervaring drastisch veranderen. Begin met kleine aanpassingen en bouw op vanaf daar.
 2. Houd rekening met je route: Als je van plan bent om vooral op ruw terrein te fietsen, overweeg dan een zachtere instelling. Voor voornamelijk gladde wegen, overweeg een stuggere instelling.

3. Materiaal en Ontwerp

Het kiezen van de juiste materialen en het ontwerp van je verende zadelpen is cruciaal voor de algehele rijervaring en prestatie van je fiets. Hier is een meer diepgaande blik op hoe je deze factoren kunt begrijpen en wat ze betekenen voor jou als consument:

Aluminium zadelpenvering

Dit is een licht en sterk materiaal dat vaak wordt gebruikt in de fietsindustrie. Het biedt een goede balans tussen duurzaamheid en kosten.

Aluminium zadelpennen zijn robuust en bestand tegen de meeste rijomstandigheden, wat ze een uitstekende keuze maakt voor dagelijks gebruik en recreatief fietsen.

Carbon zadelpenvering

Carbon zadelpennen zijn nog lichter dan aluminium en bieden een uitstekende trillingsdemping, wat kan bijdragen aan een comfortabelere rit, vooral op lange afstanden of ruw terrein.

Carbon is wel duurder en kan minder geschikt zijn voor extreem ruw gebruik waarbij de kans op impact hoog is. In zulke gevallen bieden stalen modellen de beste steun.

Stalen zadelpenvering

Hoewel zwaarder, staat staal bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid en veerkracht.

Stalen zadelpennen kunnen een goede keuze zijn voor touring of avontuurlijk fietsen waarbij de extra sterkte en levensduur de toename in gewicht rechtvaardigen.

Coil zadelpenvering met stalen veer van Kinekt
Coil zadelpenvering met stalen veer van Kinekt

4. Demping

Demping verwijst naar het mechanisme dat de snelheid reguleert waarmee de vering in- en uitveert.

Goede demping zorgt ervoor dat je zadelpen niet te bouncy aanvoelt en dat schokken efficiënt worden geabsorbeerd. Het helpt ook om de zadelpen snel terug te brengen naar zijn oorspronkelijke positie na een impact.

Zonder adequate demping zou je zadelpen kunnen aanvoelen als een pogo-stick, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook je controle over de fiets kan verminderen.

Hoe Demping Werkt

Demping in verende zadelpennen wordt meestal bereikt door een intern mechanisme dat de beweging van de veer reguleert.

Dit kan een vloeistofdemping zijn, waarbij de beweging van olie door kleine openingen de snelheid van de veer reguleert, of een mechanische demping, waarbij fysieke weerstanden de beweging beperken.

Wanneer je over een obstakel rijdt, absorbeert de veer de initiële schok, terwijl het dempingssysteem de snelheid controleert waarmee de veer comprimeert en weer expandeert.

Het Belang van Goede Demping

 • Controle: Een goed gedempte verende zadelpen zorgt voor meer controle over de fiets. Je blijft stabieler in het zadel zitten, zelfs op technisch terrein.
 • Comfort: Door de schokken geleidelijk te absorberen en de zadelpen soepel terug naar zijn oorspronkelijke positie te laten keren, verhoogt een goede demping het comfort aanzienlijk.
 • Efficiëntie: Efficiënte demping voorkomt energieverlies. In plaats van dat alle energie van de schok terug het lichaam in wordt gestuurd, wordt deze geabsorbeerd en gecontroleerd, wat de vermoeidheid vermindert en je helpt langer en comfortabeler te rijden.

Demping Evalueren

Bij het kiezen van een verende zadelpen is het belangrijk om te letten op het type en de kwaliteit van de demping. Niet alle zadelpennen bieden dezelfde dempingsniveaus of -instellingen.

Sommige geavanceerdere modellen bieden instelbare demping, waarmee je de respons van de zadelpen kunt aanpassen aan je gewicht, rijstijl en de omstandigheden waarin je rijdt. Dit is vooral handig als je varieert tussen verschillende soorten terrein.

5. Aanpasbaarheid van de zadelpenvering

Sommige verende zadelpennen bieden aanpasbare opties, zoals de mogelijkheid om de veerweg, voorbelasting, of demping aan te passen.

Deze aanpasbaarheid stelt je in staat om je zadelpen fijn af te stemmen op jouw specifieke gewicht, rijstijl, en de omstandigheden waarin je fietst. Vooral bij luchtveringssystemen, waar je de luchtdruk kunt aanpassen, biedt dit een hoge mate van flexibiliteit.

Aanpasbaarheid van Elastomeer

Elastomeer verende zadelpennen bieden beperkte aanpasbaarheid. Je kunt de hardheid soms aanpassen door verschillende elastomeren in te zetten, maar de mogelijkheden zijn vaak beperkt tot de hardheidsgraden die de fabrikant beschikbaar stelt.

Dit type is eenvoudig en onderhoudsarm, maar biedt niet dezelfde fijnafstemming als lucht- of spoelveersystemen.

Aanpasbaarheid van  Spoelveer (Coil Spring)

Bij spoelveer zadelpennen kun je de veer vaak vervangen voor een andere met een andere veerconstante (hardheid), wat je in staat stelt om de zadelpen af te stemmen op je gewicht en rijstijl.

Sommige modellen bieden ook de mogelijkheid om de voorbelasting aan te passen, waardoor je de respons van de veer op je gewicht verfijnt zonder de veer zelf te hoeven vervangen.

Aanpasbaarheid van  Luchtveer (Air Spring)

Luchtvering biedt de hoogste mate van aanpasbaarheid. Door de luchtdruk te veranderen, kun je de veerrespons nauwkeurig afstellen op je gewicht en de rijomstandigheden.

Dit systeem maakt het mogelijk om snel en eenvoudig aanpassingen te maken, wat het ideaal maakt voor rijders die hun setup willen optimaliseren voor verschillende terreinen of die hun rijervaring willen personaliseren.

Het begrijpen van deze aanpasbaarheid per type vering is cruciaal voor het kiezen van de juiste verende zadelpen.

Rijders die op zoek zijn naar de meeste flexibiliteit en fijnafstemming zullen waarschijnlijk de voorkeur geven aan luchtveringssystemen, terwijl diegenen die op zoek zijn naar eenvoud en onderhoudsgemak tevreden kunnen zijn met elastomeer of een basis spoelveersysteem.

6. Installatiegemak

Wanneer je overweegt een verende zadelpen te kopen, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de prestaties en het comfort dat het kan bieden. Ook de praktische aspecten zoals installatiegemak, aanpasbaarheid van de zadelhoogte, de lengte van de vering voor verschillende rijderslengtes, en de compatibiliteit van de zadelpendiameter met je fietsframe.

De meeste verende zadelpennen kunnen geïnstalleerd worden met standaard fietsgereedschap.

Sommige modellen kunnen specifieke aanpassingen of afstellingen vereisen die speciaal gereedschap nodig hebben. Kijk naar productbeschrijvingen en handleidingen om te bepalen of extra gereedschap vereist is.

Zadelhoogte en Lengte van de Vering

Aanpasbaarheid van de Zadelhoogte:

Het vermogen om de zadelhoogte nauwkeurig af te stellen is cruciaal voor zowel comfort als efficiëntie tijdens het fietsen. Zorg ervoor dat de verende zadelpen genoeg speelruimte biedt voor fijne aanpassingen aan je ideale zadelhoogte.

Lengte van de Vering per Rijderslengtes:

Lange rijders hebben mogelijk een zadelpen met een langere verlenging nodig om een comfortabele en ergonomische zitpositie te behouden, terwijl kortere rijders wellicht baat hebben bij een model met minder uitsteek boven het frame voor gemakkelijk op- en afstappen.

  • Voor lange rijders: Zoek naar modellen met een langere minimale inzet en voldoende totale lengte.
  • Voor korte rijders: Zorg ervoor dat de zadelpen kort genoeg kan worden ingekort om de gewenste zadelhoogte te bereiken zonder dat de vering in de weg zit.

Diametercompatibiliteit

De diameter van verende zadelpennen is niet universeel. De meest voorkomende diameters zijn 27.2 mm, 30.9 mm, en 31.6 mm, maar er zijn ook andere maten beschikbaar. Het is essentieel om de binnendiameter van je fietsframe’s zadelpenbuis te meten of te controleren bij de specificaties van je fiets om de juiste maat te kiezen.

Shims/Adapters

Als de door jou gekozen verende zadelpen niet exact overeenkomt met de diameter van je frame, zijn er shims of adapters beschikbaar die het mogelijk maken om een kleinere zadelpen in een grotere buis te monteren. Deze moeten stevig en zonder speling passen om veiligheid en stabiliteit te garanderen.

Onze mening over zadelpenvering

Een zadelpenvering kan echt wel het verschil maken tussen comfort en frustratie op de fiets. Het kan ook een omgekeerd effect hebben. Een goede zadelpenvering doet wonderen, een foute keuze lost het probleem niet op.

De zoektocht naar de perfecte verende zadelpen kan aanvoelen als het zoeken naar een naald in een hooiberg. Maar gewapend met de kennis uit dit artikel, ben je nu in staat om die naald niet alleen te vinden, maar ook te begrijpen waarom het precies de naald is die je nodig hebt.

Denk natuurlijk ook niet dat je na het lezen perfect weet wat of hoe. Ga testen, enkel zo doe je de nodige ervaring op om de juiste keuze te maken.

Vergeet niet, de keuze die je vandaag maakt voor een verende zadelpen, kan de kwaliteit van je fietservaringen morgen verbeteren. Dit is jouw kans om de manier waarop je fietst te transformeren, om comfort en controle te omarmen, en om elke rit te maken tot een ervaring die je niet wilt missen.

Ook interessant