Home Zichtbaarheid Koopgids: Fietsverlichting kiezen

Koopgids: Fietsverlichting kiezen

Welk fietslicht past bij jouw gebruik? Hulp bij het kiezen van een voor- en achterlicht.

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Fietsen is een populaire activiteit in Europa, en met de recente statistieken over fietsveiligheid in het achterhoofd, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent op de weg, vooral in het donker. Goede fietsverlichting is daarbij cruciaal. Maar hoe kies je djuiste fietslicht? In deze koopgids geven we je enkele tips en aandachtspunten.

Waarom is fietsverlichting nodig

Wel eerst en vooral, het is verplicht volgens de Belgische wet, net zoals reflectoren. Kinderen vinden het zelf onnodig, vooral als je ervaring hebt met een auto besturen tussen fietsers, heb je door dat het aarts gevaarlijk kan zijn.

Fietsers zijn in het donker zo goed als onzichtbaar. Met de juiste verlichting (reflectoren en fluo vestjes) ben je zichtbaar en opvallen.

  • Veiligheid: Fietsverlichting zorgt ervoor dat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers, wat het risico op ongevallen vermindert.
  • Wettelijke verplichting: In veel landen, waaronder België, is het wettelijk verplicht om ‘s nachts en bij slecht zicht een fietslicht te hebben (tot 200m zichtbaar). De boetes liggen tussen de 58 en 120 euro.

Veilig zijn is zien en gezien worden:

  • Zien: Deze lichten zijn krachtiger en zijn bedoeld om de weg voor je te verlichten. Ze hebben een hogere lumen-waarde en een smallere stralingshoek.
  • Gezien worden: Deze lichten zijn minder krachtig en zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat andere weggebruikers jou kunnen zien. Ze hebben een bredere stralingshoek en zijn vaak lichter en goedkoper. Ook een knipperfunctie is hier van belang.
verlichting en reflectoren verplicht op speed pedelec
verlichting en reflectoren verplicht op speed pedelec

Soorten fietsverlichting

Je hebt het misschien niet door maar er zijn verschillende soorten fietslichten. Ja, voor- en achterlichten, maar ook de plaatsing kan verschillen (op het stuur, wiel, kader, …). Daarbij zijn er lichten met een enorm hoog lumen, bedoeld voor ‘s nachts te mountainbiken. Gebruik je deze op de baan dan zal je tegenliggers volledig verblinden.

Voorlichten:

Deze zijn meestal wit of geel en zijn bedoeld om de weg te verlichten en je zichtbaar te maken voor tegemoetkomend verkeer.

    • Op het stuur monteren
    • Onder het stuur monteren
    • Op het voorwiel monteren
    • Bestaan op batterij, en met dynamo

Achterlichten:

Deze zijn rood en maken je zichtbaar voor verkeer dat van achteren komt.

    • Op de zadelpen monteren
    • Op het bagagerek monteren
    • Aan het achterwiel monteren
    • Bestaan op batterij, en met dynamo
rubberen bevestigingen zijn ook makkelijk te gebruiken als zijlicht
rubberen bevestigingen zijn ook makkelijk te gebruiken als zijlicht

Waar moet je op letten bij het kiezen

Helderheid; lumen, lux en flood angle

Gemeten in lumen en lux, maar ook de flood angle is belangrijk. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder het licht.

Hoeveel lumen je nodig hebt hangt af van je gebruik en het traject. Voor stadsritten is 100-200 lumen meestal voldoende, maar voor donkere landwegen kun je beter kiezen voor 400 lumen of meer. Ga je in het donker mountainbiken dan kan je voor 1200-2000 lumen kiezen.

Het aantal lumen heeft ook invloed op het ontwerp, de batterij en de gekozen LED lampen. Bij een hoge lichtopbrengt produceer je heel wat warmte. Een plastic fietsverlichting met hoog lumen kan smelten en kapot gaan. Deze lichten hebben een hoog wattage en verbruiken heel wat energie. Ook de batterij is dus belangrijk.

Voor hoge kwaliteit kies je dan best voor CREE LED lampen en een aluminium behuizing. Ben je eerder op zoek naar een simpel lichtje dan heb je geen nood aan zulk hoog lumen en kan je kiezen voor een lagere kwaliteit.

zichtbaarheidshoek en schijnhoek van fietsverlichting
zichtbaarheidshoek en schijnhoek van fietsverlichting

Batterijduur en mAh

De batterij wordt uitgedrukt in mAh. Toch zegt dit weinig over het aantal uren dat de fietsverlichting werkt. Veel hangt opnieuw af van het aantal lumen, en het wattage van het licht.

Fietsverlichting van 1000 mAh en 50 lumen zal langer aanblijven dan een 2000 mAh fietslicht met 1600 lumen. Sommige lichten hebben verschillende standen die de batterijduur kunnen verlengen. Nog betere lichten hebben een slimme stand die via een lichtsensor de beste functie bepaald.

Kijk dus zeker naar de batterijduur, maar ook naar de verschillende standen en mogelijkheden. Deze relatief kleine batterijen kunnen snel opgeladen worden. Tegenwoordig kopen wij ook vooral fietsverlichting met een USB-C aansluiting. Hiervan weten we dat de batterijen relatief nieuw zijn en dat de fietslamp sneller oplaadt.

kwaliteit van batterij, oplaadpoort en micro usb of usb c bepaald hoe nieuw een achterlicht voor de fiets is
kwaliteit van batterij, oplaadpoort en micro usb of usb c bepaald hoe nieuw een achterlicht voor de fiets is

Montage

Niet enkel voor je gemak maar ook tegen diefstal. Een licht dat moeite neemt om af te halen laat je sneller op de fiets staan. En er zijn wel degelijk mensen die zich bezich houden met diefstal, ook van fietslichtjes.

Zorg ervoor dat het licht eenvoudig te monteren en te verwijderen is, maar vooral dat het stevig vast zit tijdens het fietsen. We zien vaak fietsverlichting met een simpel rubberen bandje. Deze ben je snel kwijt en ze zijn redelijk beperkt in kwaliteit.

Onze raad; kies voor een kwalitatief hard plastic met rubberen elementen. Deze zijn het sterkste en gaan het langste mee. Let op de aansluiting en koop niets fragiel. Op lange termijn, in weer en wind, kan dit kapot gaan. Deze onderdelen zijn meestal ook geen deel van de garantie.

Bekijk de aanhechting dus goed, want het heeft invloed op je gebruik en de kwaliteit van de verlichting. Fietsverlichting moet makkelijk te plaatsen zijn, en er mogen ook draaiopties zijn. Het afhalen mag niet te lang duren, het moet gebruiksvriendelijk zijn.

fietsverlichting met rubberen of plastic bevestiging bepaald kwaliteit
fietsverlichting met rubberen of plastic bevestiging bepaald kwaliteit

Kwaliteit

Kwaliteit is één van de belangrijkste dingen bij een fietslicht. Het wordt te vaak gezien als een gadget waar goedkoper beter is… zelf al gaat het hier om je veiligheid tussen de auto’s. Een fietslicht heeft verschillende onderdelen, de kwaliteit heeft invloed op:

  • Behuizing: metalen of plastiek, een sterk licht kan zeer warm worden (let op). Een plastiek licht zal dan smelten, waar een metalen het zal overleven.
  • Montage: Een simpel rubberen bandje is meestal beperkt in gebruik en kwaliteit. Bekijk de aanhechting goed, het heeft invloed op je gebruik en de kwaliteit van het licht. Het fietslicht moet makkelijk te plaatsen zijn, en er moeten draaiopties zijn. Ook het afhalen mag niet te lang duren, het moet gebruiksvriendelijk zijn.
  • LED: Niet elk led-lichtje is even krachtig. De kwaliteit van de lampjes hebben invloed op de warmte, batterijkeuze en het aantal lumen. Meer informatie over de verschillende LED’s.
  • IPX: waterdichtheid is een essentiële functie in landen met een wisselvallig klimaat. In België kennen we wel wat regen, een niet te onderschatten factor. Waterschade valt meestal niet onder garantie. Kijk hier dus goed naar.
smart functie in fietsverlichting - automatisch remmen of aangaan als het donker wordt
smart functie in fietsverlichting - automatisch remmen of aangaan als het donker wordt

Instellingen en slimme fietslichten

Doe je verschillende trajecten op verschillende momenten van de dag dan wil je misschien een polyvalent licht. Eentje met voldoende instellingen zodat je het juiste licht aan hebt staan op het juiste moment. Sommige lichten zijn ‘smart’ of slim en hebben een lichtsensor om de juiste stand te bepalen.

Wat kunnen slimme fietslichten

    • Een slim fietslicht zal het aantal lumen automatisch aanpassen aan het licht buiten.
    • Een slim achterlicht kan ook een remfunctie hebben om bestuurders te waarschuwen eens je begint te vertragen.

Extra functies

  • Knipperstand: Handig om extra op te vallen, vooral overdag.
  • Lichtsensor: Sommige lichten passen de helderheid automatisch aan op basis van het omgevingslicht.
  • Batterij-indicator: Laat zien hoeveel energie er nog over is, zodat je niet onverwachts zonder licht komt te zitten.
Speciale lens om tegenliggers niet te verblinden - merk Gaciron
Speciale lens om tegenliggers niet te verblinden - merk Gaciron

Prijs en merk

De prijs van fietsverlichting varieert sterk, afhankelijk van het merk, de functies en de kwaliteit. Het gaat hier om veiligheid dus we raden aan te investeren in wat kwaliteit.

Daarnaast hangt veel af van je traject en gebruik, zoals we hierboven reeds besproken hebben. Een licht met een metalen behuizing zal veel langer meegaan dan een plastiek licht. Uiteraard heeft het geen zin om te betalen voor een metalen behuising als je slechts 200 lumen nodig hebt.

vergelijken op merk, bouwkwaliteit vorm en functies
vergelijken op merk, bouwkwaliteit vorm en functies

Onze mening over het kiezen van de juiste fietsverlichting

Fietsverlichting heeft een garantie van 2 jaar in europa. Koop je een goed licht voor 75 euro, dan betaal je 10 cent per dag voor een gebruik van 2 jaar. Goedkoop toch? Ga dus voor een goed licht. Ben je te lui om te zoeken bekijk dan onze suggesties in onze vergelijking van de beste fietsverlichting en bijhorende achterlichten.

Gaat het licht kapot dan kan je rekenen op garantie en krijg je een nieuw (of je geld terug). Voor ons een no-brainer, mijn veiligheid is meer waard dan 10 cent.

Denk je dat het enkel om wetgeving gaat, en koop je een prutslichtje van 10 euro. Dan ben je onveilig op de baan, heb je 10 euro voor niets uitgegeven, en krijg je er misschien een boete van 58 euro bovenop. Allemaal oké zolang niemand je aanrijdt.

Verlichting op de fiets is voor ons iets cruciaal. En ook al hebben we goede lichten op onze fiets staan merken we nog steeds dat bestuurders ons niet altijd zien. Vooral verkeer dat van de zijkanten komt. Zij kunnen onze lichten niet goed zien. Een fluovestje, of reflecterende stickers zijn uitstekende manieren om je zichtbaarheid van de zijkant te verhogen.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info