Home Technologie De verschillende soorten van LED verlichting

De verschillende soorten van LED verlichting

Een overzicht van de verschillende soorten LED-lampen

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

LED-technologie heeft de verlichtingsindustrie gerevolutioneerd vanwege zijn energie-efficiëntie, levensduur en veelzijdigheid. Er zijn veel fabrikanten die LED verlichting produceren. Naast het weten welke soorten LED-lampen er zijn moet je dus ook rekening houden met kwaliteit. Wereldwijd is CREE gekend voor hun hoge kwaliteit en toonaangevende innovaties.

De verschillende soorten LED-verlichting

Standaard LEDs

Dit zijn de meest voorkomende LEDs en worden meestal gebruikt voor indicatoren en displays in consumentenelektronica. Ze geven licht in een zeer specifieke richting. Ook bij fietslichten vinden we deze soort LEDs terug.

SMD (Surface Mounted Diode) LEDs

Deze LEDs worden gemonteerd op een printplaat en worden vaak gebruikt in LED-strips en gloeilampen. Ze kunnen meerdere diodes op één chip hebben, wat RGB of RGBW kleurmenging mogelijk maakt.

COB (Chips on Board) LEDs

Meerdere LED-chips worden samen verpakt als één lichtmodule. COB LEDs hebben een groter lichtuitvoeroppervlak, wat resulteert in een consistentere en gecontroleerde lichtbundel. Deze worden vaak gebruikt voor fietsverlichting. Ze vallen vooral op en worden gebruikt in de stad. Heel ver verlichten ze niet.

High-Power LEDs

Deze LEDs zijn ontworpen om een grote hoeveelheid licht uit te stralen. Ze worden vaak gebruikt in straatverlichting en industriële verlichting.

OLED (Organic Light Emitting Diodes)

Deze zijn gemaakt van organische (koolstofgebaseerde) materialen die licht uitstralen wanneer er elektriciteit wordt toegepast. Ze worden gebruikt in schermen voor tv’s, smartphones en monitoren.

RGB LEDs

Deze LEDs combineren rode, groene en blauwe diodes, die kunnen worden gecontroleerd om een breed scala aan kleuren te produceren.

Bi-color en Tri-color LEDs

Deze LEDs hebben twee of drie diodes van verschillende kleuren in één verpakking.

IR (Infrarood) LEDs

Deze LEDs geven infrarood licht af, wat onzichtbaar is voor het menselijk oog maar kan worden gedetecteerd door camera’s en sensoren.

UV (Ultraviolet) LEDs

Deze LEDs geven ultraviolet licht af en worden gebruikt in toepassingen zoals valsgelddetectie en medische behandelingen.

Alfanumerieke LEDs

Deze worden gebruikt om nummers en letters weer te geven, vaak gezien in digitale klokken en elektronische meters.

Voor- en nadelen van LED technologie:

Voordelen LED:

  • Energie-efficiëntie: LEDs verbruiken minder stroom in vergelijking met traditionele verlichtingsoplossingen.
  • Lange levensduur: LEDs hebben een langere levensduur, vaak tienduizenden uren.
  • Duurzaamheid: Ze zijn robuuster en kunnen schokken en stoten beter weerstaan.
  • Snelle inschakeling: LEDs lichten zeer snel op, in nanoseconden.

Nadelen LED:

  • Kosten: De initiële kosten voor LED-verlichtingsoplossingen kunnen hoger zijn dan traditionele lampen, hoewel ze op de lange termijn vaak rendabel zijn vanwege energiebesparingen en een langere levensduur.
  • Temperatuurgevoeligheid: LEDs kunnen gevoelig zijn voor hoge temperaturen, wat hun levensduur en helderheid kan beïnvloeden.

LED-technologie biedt een breed scala aan verlichtingsoplossingen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Wij kijken vooral naar fietslichten of lichtjes voor het lopen, wandelen, de buggy of de hond. Hun energie-efficiëntie zorgt voor kleine batterijen, waardoor ze makkelijk te gebruiken zijn onderweg.

 

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info