Home Zichtbaarheid Eerste indruk: De Trek CarBack auto-radar voor fietsen

Eerste indruk: De Trek CarBack auto-radar voor fietsen

Door Slim Abid

De Trek CarBack is een achterlicht en radar voor fietsen die zowel de veiligheid als de zichtbaarheid van de fietser aanzienlijk verhoogt. In dit artikel werpen we een eerste blik op de specificaties, hoe het toestel werkt en wat het moet doen.

Het gaat hier om een nieuw type achterlicht, een achterlicht met extra functies. De Trek CarBack is een auto-radar die voertuigen tot 240 meter achter de fietser kan detecteren. Het licht is daarbij ook “zichtbaar tot 2 kilometer” afstand… Al is dit een beetje een van de pot gerukte claim.

Trek Carback specificaties:

 • Afmetingen: 70 mm x 50 mm x 30 mm
 • Gewicht: 91 gram
 • Lichtsterkte: Maximaal 90 lumen
 • Radarbereik: Detecteert voertuigen tot 240 meter
 • Batterijduur: Ongeveer 12 uur met mogelijkheid tot opladen via USB-C
 • Connectiviteit: Compatibel met ANT+ en Bluetooth, werkt samen met de meeste GPS-apparaten en smartwatches
 • Waterbestendigheid: IPX7, geschikt voor gebruik in zware regen

Hoe werkt de Trek CarBack

De auto-radar is verwerkt in een achterlicht dat je onder je zadelpen plaatst. De sensor net onder het licht kan bewegingen van auto’s detecteren en geeft die aan de gebruiker op een audio-visuele manier door. De CarBack biedt ook real-time visuele en auditieve waarschuwingen via de Trek Accessory-app, wat een stap voorwaarts is in gebruikersgemak en veiligheid op de fiets​.

Compact en handig in gebruik

Het compacte ontwerp maakt het geschikt voor verschillende fietsframes en de USB-C oplaadpoort zorgt voor snel en gemakkelijk opladen. Het apparaat heeft een batterijduur van tot 12 uur in de dagflitsmodus en is waterdicht met een IPX7-classificatie​​.

Waarom is de CarBack goed:

  • Uitgebreide detectieafstand: De radarfunctie detecteert voertuigen tot 240 meter afstand, wat aanzienlijk meer is dan veel concurrenten, wat zorgt voor een hoger niveau van veiligheid tijdens het rijden​​.
  • Hoge lichtzichtbaarheid: Het licht van de CarBack kan gezien worden tot op 2 kilometer afstand, wat de fietser zeer zichtbaar maakt voor andere weggebruikers​.
  • Compatibiliteit: De CarBack is compatibel met de meeste grote GPS-fietscomputers en smartphones via de Trek Accessory app, wat integratie met bestaande apparatuur eenvoudig maakt​​.
  • Batterijduur: Met een batterijduur van maximaal 12 uur op de dagflitsmodus, biedt het een lange gebruikstijd, ideaal voor lange ritten​.
  • Waterdichtheid en duurzaamheid: De IPX7 rating verzekert dat het apparaat functioneel blijft zelfs tijdens zware regenbuien​​.

Wat is er minder goed:

  • Prijs: De CarBack is iets duurder in vergelijking met sommige van zijn concurrenten zoals Garmin Varia, wat een afweging kan zijn voor sommige kopers​ ​.
  • Ontwerp: Sommige gebruikers vinden het apparaat te groot of te zwaar, wat een nadeel kan zijn, vooral op kleinere of lichtere fietsen​​.

Ideaal voor speed pedelecs

Zelf vonden we het wel handig. Op een gewone e-bike rij je 25 km/u en is het misschien niet echt nodig. Je kan altijd achterom kijken, zeker aan deze snelheid.

Op de speed pedelec is dit wel anders. Even achteromkijken aan hoge snelheden wordt afgeraden. Een auto-tracker voor fietsen…. it makes sense. Je zit ook vaker op de baan in vergelijking met de tragere e-fietsen. Hier wil je veilig tussen de auto’s kunnen komen.

Online merk je ook over het algemeen dat de betrouwbaarheid en de geavanceerde technologie van de Trek CarBack gewaardeerd worden. Gebruikers claimen een lange batterijduur en de betrouwbare radarfunctionaliteit. Kritieken richten zich vaak op de grootte en de prijs van het apparaat, maar de meeste gebruikers vinden de veiligheidsvoordelen opwegen tegen deze nadelen​​.

Veiligheid is nooit goedkoop

De Trek CarBack is geprijsd rond €199, wat het in een hoger prijssegment plaatst binnen de markt van fietsradars en -lichten. Gezien de geavanceerde functies en de sterke prestaties, positioneert dit product zich als een premium optie voor serieuze fietsers die bereid zijn te investeren in hun veiligheid​​.

Concurrentie voor andere auto-radars voor fietsers

Hoewel de CarBack concurrerend is geprijsd en vergelijkbaar is met Garmin Varia RTL515, heeft het enkele uitdagingen qua batterijduur en grootte in vergelijking met zijn belangrijkste concurrent​​. Toch biedt het unieke integratiekenmerken die goed passen binnen het Trek-ecosysteem van producten en accessoires.

Echt vergelijken hebben we nog niet kunnen doen. We hebben voorlopig enkel de Garmin Varia RTL kunnen testen op de Specter 1 Long Range, waar het visueel weergegeven wordt op het grote display.

Er zijn wel nog andere sterke toestellen op de markt; maar daarom niet altijd beschikbaar in België of Nederland.  In deze video zie je een goede vergelijking van de Trek Carback en enkele alternatieven.

De Trek CarBack onderscheidt zich door zijn uitgebreide detectieafstand en hoge lichtzichtbaarheid. Het is ideaal voor fietsers die vaak op drukke wegen rijden of die in regio’s fietsen waar zichtbaarheid en veiligheid kritieke overwegingen zijn. Belangrijke alternatieven zijn de Garmin Varia-modellen, die soortgelijke functies bieden en soms een betere batterijduur of een lichter ontwerp kunnen hebben, maar over het algemeen duurder zijn​

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info