Home Beste Beste: Fietslicht, voor en achter

Beste: Fietslicht, voor en achter

Ook elektrische fietsen zouden best een extra lichtje monteren.

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Met een goed achterlicht ben je altijd zichtbaar voor verkeer dat je niet kan zien. Een achterlicht verhoogt je zichtbaarheid op de weg, zowel in de dag wanneer een knipperfunctie handig is, als in de nacht wanneer je nood hebt aan voldoende lummen.

Vooral autorijders zullen je dankbaar zijn omdat het voor hen ook niet fijn is als er plots een onzichtbare fiets opdaagt. Fietslichten zijn verplicht en zijn aangeraden om je veiligheid op de fiets te verhogen.

In dit artikel vergelijken we de beste achterlichten voor de fiets, in een zee van goedkope brol, en vergelijken we op basis van budget en prijs, kwaliteit, maar vooral zichtbaarheid en veiligheid.

De beste achterlichten van 2024

Er kan er uiteraard maar één de beste zijn. Voor de sportievelingen is de Lezyne Drive meestal de go-to. Maar omdat jullie, ook rekening moeten houden met een budget doen wij dat ook. Kan je voor  de upgrade gaan dan is dat zeker de beste keuze. De Lezyne is te vinden rond de € 50.  De W16 van Gaciron aan € 30 en deze Sigma rond € 15.

Kijk ook naar de Sigma Blaze Flash USB en de Lezyne KTV of Laser Drive (let laserlijnen op grond), ook dit zijn waardige alternatieven die buiten onze top 3 beste achterlicht voor fietsen vielen. Vooral omdat ze allemaal strijden voor het premium segment. Net zoals het Garmin Varia RTL515 met ingebouwde radar dat we zagen op de Specter Speed pedelec.

Lezyne Strip Pro Alert Drive

Beste achterlicht voor de fiets

Lezyne alert pro mini review

Wat goed is:

 • Goede helderheid en lumen
 • Voldoende brede groothoeklens
 • Energiezuinige batterij
 • Goede kwaliteit en robuust tegen het vallen
 • Sterke aanhechting
 • Slim alert technology

Wat minder is: 

 • Duurder dan de gemiddelde fietslichten
 • Micro-USB-kabel in plaats van USB-C
 • Niet zeer zichtbaar van de zijkanten

De Lezyne Strip Pro Alert Drive Een achterlicht dat enkele slimme functies bevat, maar ook zeer zichtbaar is en voldoende lichtstanden heeft. Je hecht het makkelijk vast, het gaat lang mee en heeft verschillende lichtstanden, waardoor elk type gebruiker dit licht wel kan gebruiken.

Enerzijds kan je het monteren op een normale elektrisch fiets, maar het is ook voldoende helder, zeker als je het 300-lumen model neemt, er is ook een 150-lumen model. Voldoende lichtkracht om in de nacht rond te rijden of te mountainbiken. Ook in de dag zal deze 300-lumen op knipperfunctie zeer opvallend zijn.

Het ontwerp is ook helemaal in orde, geen goedkope elementen die makkelijk kapot gaan, ook het materiaal heeft een soft-touch om bij valpartijen geen schade op te lopen, of beperkte schade op te lopen. De hechting is van een kwalitatief rubber dat lang zal meegaan en ook in verschillende weersomstandigheden zal soepel blijven. Goedkoop rubber kan snel verharden en scheuren of kapot gaan.

Het ontwerp is goed over nagedacht. Aan- en uitzetten doe je langs boven, opladen langs de binnenkant. Dit is een micro-USB-kabel, licht verouderd, hier hadden we liever USB-C gezien, zodat het lichtje ook enorm snel opgeladen is.

De batterij gaat maar liefst 28 uur mee op de laagste stand. Dit is voor het 300 lumen licht, op de hoogste stand is hij redelijk snel op, maar houdt hij toch 5 tot 6 uur vol. Dit Lezyne achterlicht voor de fiets heeft ook een IPX7 certificaat, het is een waterdicht achterlicht. Ook de modder tijdens het mountainbiken kan hier niet in.

Gaciron W16 achterlicht

Onze favoriet op basis van prijs / kwaliteit

Gaciron W16 mini review

Wat goed is:

 • Klein en compact maar zeer helder en opvallend
 • Verschillende standen met slimme remfunctie
 • Gaat automatisch uit om batterij te besparen
 • USB-C nieuwe technologie en batterij
 • Magnetische bevestiging
 • Goede  prijs / kwaliteit

Wat minder is: 

 • Nog steeds duurder dan gemiddeld
 • Magneet is sterk maar kan loskomen bij stevige schokken
 • Rubberen bandjes

Voor prijskwaliteit kiezen we een fietslicht rond de 30 euro. Hiervoor vind je heel wat verschillende achterlichten, maar onze voorkeur gaat naar de Gaciron W16 door de slimme functie, high intensity LED-lichtjes, als ook de algemene kwaliteit van het licht en de magnetische hechting.

Dit is een gloednieuw achterlicht, dit merk je door de USB-C kabel om het licht op te laden. Gaciron is een kwalitatief Chinees merk.

Hoewel de producent slechts 30 lumen aan lichtproductie aangeeft, zorgen de high intensity LED’s ervoor dat je van zeer ver zichtbaar bent, vergelijkbaar met de bovenstaande lezine. De lichtjes hebben ook een automatische aan- en uitfunctie om batterij uit te sparen. Dit gebeurt aan de hand van een bewegingssensor.

Deze bewegingssensor wordt ook gebruikt om als remlicht te dienen. De 6-assige gyroscoop en accelerometer zorgen voor een verhoogde helderheid gedurende 3 seconden tijdens het vertragen. Dit is handig en vooral duidelijk voor achterliggende autobestuurders.

Daarnaast kan je kiezen uit 5 verschillende verlichting- of knippermodi, inclusief ook een dagmodus en een energiebesparende modus. Voor als je niet veel batterij over hebt. Op de laagste stand heb je 35 uur licht, op de hoogste en slimme stand slechts 6 tot 7 uur.

Dit lichtje is wel heel wat kleiner dan de lezine, waardoor je het ook makkelijk als extra licht kan monteren op de zijkant van de fiets. Zo verhoog je ook de zichtbaarheid van de zijkant, daar waar de meeste fietsongevallen gebeuren.

Enkel bij de magnetische bevestiging moet dit licht wat onderdoen voor de bovenstaande keuze uit de topsegment. Hoewel de dichting voldoende sterk is en kwalitatief is, kan dit kleine rubberen bandje snel wegschieten, verloren gaan of breken. Je krijgt er dan wel meteen 2, maar het argument blijft dezelfde.

Omdat er aan de zijkanten geen omhuizing is, is het ook zichtbaar vanuit 300 graden. Dit lichtje is klein en licht, makkelijk op- en af te halen. Een ideaal lichtje voor jou of de kinderen hun fiets.

Ook goed is dat dit licht IPX7 waterdicht is, zo kan je hiermee door de regen plassen of zelfs door het zwembad rijden.

Sigma Nugget 2

Een goedkoop achterlicht dat toch voldoet

Sigma nugget mini review

Wat goed is:

 • Klein en compact
 • USB oplaadbaar
 • Sterk en beschermd tegen stoten of vallen
 • Enkele lichtopties
 • Goedkoop achterlicht

Wat minder is: 

 • Beperkte lichtsterkte
 • Mogelijk niet waterdicht

Het kan ook nog goedkoper, voor 15 euro kan je al fietslichten vinden, zowel vooraan als achteraan. Deze zijn meestal niet zeer kwalitatief, maar zorgen er wel voor dat je een boete vermijdt. Moeten we een fietslicht kiezen binnen met dit budget, dan kiezen we voor de Sigma Nugget 2.

Sigma, omdat dit een gekend merk is, dat staat voor goede kwaliteit en voldoende verlichting om je veiligheid te bevorderen, maar ook omdat de alternatieve lichtjes eerder brol zijn. De alternatieve lichtjes aan deze prijs, uiteraard.

De Sigma Nugget is zeer klein en compact, als ook USB-oplaadbaar. Het rondvormige ontwerp is niet iedereen zijn favoriet, ook de hechtiging is niet zeer innovatief. Gaat het puur om kwaliteit, dan zal deze Sigma Nugget de alternatieven binnen deze prijskategorie sowieso verslaan.

De vorm van de Nugget is ook speciaal zo, om op een hellende zadelpen te passen. Door de volledig rode omhuizing ben je ook van de zijkant redelijk zichtbaar. Zelf zegt Sigma een zichtbaarheidshoek van 220 graden te hebben.

Omdat het achterlicht slechts gebruik maakt van één led, betwijfelen we de specificatie dat dit licht tot op 400 meter afstand zichtbaar is. Ook al heb je de beste kwaliteit LED-lichtjes, dit lijkt niet correct.

Over een IPX-certificaat wordt niet gesproken, al weten we dat het ‘waterdicht is’. We weten wel niet tot op welke graad.

Heb je een beperkt budget en wil je echt niet meer uitgeven aan je veiligheid, dan is deze Sigma onze aanrader.

Waar we op letten bij het vergelijken

Het lijkt misschien niets maar fietsverlichting is echt belangrijk. Als autobestuurder kom je dit snel te weten, als fietsbestuurder sta je er soms niet bij stil. Aan hoge snelheden zie je minder, zeker in het donker. Een fietser zit hogerop en ziet veel.

In onze koopgids voor fietsverlichting gaan we in op alle elementen die een fietslicht een fietslicht maken. Ze worden steeds beter, en met de komst van elektrische fietsen zijn ze bijna altijd standaard aanwezig.

Standaard is hier het belangrijkste woord. Misschien heeft jouw traject nood aan meer verlichting, of meer zichtbaarheid. Vandaar dat wij extra verlichting altijd aanraden.

zichtbaarheid en kwaliteit

Uiteraard zijn de zichtbaarheid en de kwaliteit van een fietslicht de belangrijkste factoren.

Kwaliteit houdt in de kwaliteit van het licht, maar ook de behuizing, het ledlichtje zelf en de rubbere bevestigingen of aanhechtingen die hierbij horen. Zichtbaarheid richt zich dan meer op de kwaliteit van het ledlicht en de lichtproductie die hier aan vasthangt.

Deze punten overlopen we uitgebreid in onze koopgids, daar gaan we ook iets dieper in op hoeveel lummen je nodig hebt voor welke type fietstochten. Anderzijds bespreken we de overblijvende elementen zoals de hechting, rubber of plastic met de draai- of klikfunctie, maar ook de batterij en de slimme functies die we tegenwoordig in fietslichten tegenkomen.

Merk en dienst na verkoop

Ook het merk van het fietslicht is uiterst belangrijk. ja, alle fietslichtjes worden gemaakt in China en ja, waarschijnlijk in dezelfde regio of fabrieken, maar toch is het merk verantwoordelijk voor de uiteindelijke kwaliteit en dienst na verkoop (lees garantie).

Een fietslicht is een elektronisch toestel en deze hebben wettelijke garantie, hebben tot twee jaar lang een wettelijke garantie op hun werking, hierdoor heb je als consument altijd een voordeel, gezien deze lichtjes het meestal niet zo lang volhouden.

Toch zijn er enkele merken waarvan je weet dat ze beter presteren dan anderen, enkele voorbeelden hiervan zijn:

En hoewel deze merken herkenbaarder zijn, hou er altijd rekening mee dat binnen hun gamma zij ook goedkope lichtjes hebben, omdat de meeste mensen gewoon een lichtje willen voor de wettelijke verplichting en niet noodzakelijk om hun veiligheid te garanderen.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info