Home Reviews Review: Origine Cycles HELP | Elektrische Gravelbike

Review: Origine Cycles HELP | Elektrische Gravelbike

Een lichte en betaalbare e-Gravelbike waarvan je amper kan zien dat die elektrisch is

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Een lichte elektrische gravelbike. De Origine Cycles Help is de nieuwste aanwinst van het Franse merk en hun eerste elektrische gravelbike. Wij hebben de kans gehad om hem uitgebreid te testen. In dit artikel delen we onze ervaringen als beginnende gravelbikers en geven we een review van de Origine Cycles Help.

Origine Cycles staat bekend om hun sportieve fietsen, in het bijzonder mountainbikes, gravelbikes en koersfietsen. Je kan dit merk niet in de reguliere fietsenwinkels terugvinden, aangezien je ze enkel rechtstreeks bij hen kan aankopen. Ze maken hierbij gebruik van een uitgebreide online configurator, waar je alle onderdelen van de fiets kan aanpassen aan jouw gebruik en budget.

Origine Help testrit zonieenwoud vlaanderen
Origine Help testrit zonieenwoud vlaanderen

In deze review van de Origine Cycles HELP:

 1. Ontwerp
 2. Prestaties
 3. Rijcomfort
 4. Prijsvergelijking

Waarom kies je de HELP e-gravel:

 • Hoge kwaliteit
 • Veel aanpassingen mogelijk in de configurator
 • Van beginner tot gevorderd
 • Beste prijs / kwaliteit door het unieke businessmodel
 • Zeer licht
 • Krachtige en lichte motor
 • Ook zonder e-steun kan je gravelbiken

Waarom koop je hem niet:

 • Moeilijk te testen, enkel op events of de fabriek in Valenciennes
 • Veel opties, maar beperkt in merken
 • Je voelt de shokken toch redelijk doorkomen, ergens logisch, maar er bestaat beter (en duurder)

Voor wie: Van beginnend tot gevorderd. De keuzes die Origine Cycles maakt – Direct to Consumer – zorgen ervoor dat jij als klant voordeel haalt. Je vind ze niet in de fietsenwinkel, maar koop je hier dan spaar je uit op de marge van de fietsenwinkel. De prijs/kwaliteit verhouding is zeer hoog, en omdat je alle onderdelen kan aanpassen past deze fiets bij alle niveaus.

Een uitstekende elektrische gravelbike. Er bestaat misschien beter, maar hiermee doe je zeker geen misse koop.

Onze volledige conclusie vind je onderaan

Bekijk ook onze video review van de Origine Cycles Help, waar we meer ingaan op prestaties en rijcomfort.

1. Het Ontwerp (8/10)

Je kan er niet omheen, dit is een typische gravelbike – een fiets met een complexe taak. Het doel is om te concurreren met koersfietsen op de weg en toch offroad, op lichte mountainbiketerreinen, zijn mannetje te kunnen staan. Alles terwijl je een aangename rijervaring behoudt.

Origine Cycle Help twee weken volledig uitgetest

Zeer lichte elektrische gravelfiets

De HELP ziet er niet meteen heel bijzonder uit, maar dat is het wel. Het gaat hier om een elektrische gravelbike – een feit dat bijna onopvallend is, aangezien de elektrische onderdelen goed verstopt zijn in het wiel en het frame. Het gewicht van de Origine Cycles Help varieert op basis van de gekozen onderdelen, van minimaal 11,6 kg tot maximaal 12,7 kg.

Het frame zelf is extreem licht, gemaakt van sterk aluminium. Het is stijf, maar biedt toch nog voldoende flexibiliteit. Om extra schokken op te vangen, en voor een verbeterd rijcomfort, is er gebruik gemaakt van een carbon voorvork. Al deze elementen zijn standaard in alle configuraties van de Help. Je kan alle overblijvende onderdelen zelf bepalen in hun online configurator.

Gebogen stuur voor extra sportieve zithouding

Veel opties in de Online Configurator

Optioneel bij dit testmodel was een stuur- en zadelpen van Ritchey aluminium, carbon wielen voor extra comfort en gewichtsvermindering, en 40 mm gravel banden van Michelin. Mocht je onder de 35 mm gaan, kun je er ook spatborden op monteren. En ook de remmen, ketting en versnellingen konden aangepast worden.

Er is veel keuze tussen onderdelen van enkele kwalitatieve merken zoals Ritchey en Shimano. Je wordt hier uiteraard beperkt tot de merken die met Origine Cycles samenwerken.

Lichte aluminium kader en onderdelen
Lichte aluminium kader en onderdelen

Het optillen van de fiets is dus zeer gemakkelijk. De fiets heeft een zeer aangename gewichtsverdeling, wat zorgt voor goed evenwicht. Let wel op, want een sterke windstoot kan je rijrichting flink beïnvloeden. Rijden zonder handen is geen probleem, maar bij hoge windsnelheden hou je best je stuur vast.

2. Prestaties; acceleratie en snelheid (9/10)

Topsnelheid (10/10): 25 km/u – Zeer makkelijk te behalen

Accelerate (9/10): Zeer snel door de krachtige achterwielmotor

Topsnelheid aanhouden (10/10): De HELP is zo licht dat je makkelijk boven de 25 km/u kan duwen

Prestaties bergop (8/10):  In orde, niet spectaculair maar een goede hulp tijdens moeilijke hellingen

Wat de prestaties betreft, speelt de keuze van de motor een grote rol. Zeker voor elektrische gravelbikes waar het fietsgevoel belangrijker is dan de kracht van de ondersteuning.

Bij zo’n sportieve fiets, of het nu een elektrische gravelbike, een koersfiets of een mountainbike is, is ook het gewicht van de motor en de batterij van groot belang. Elke toegevoegde kilo weegt extra mee, vooral bergop. Daardoor heb je meer kracht nodig, wat opnieuw voor een zwaardere motor zorgt. Het is een vicieuze cirkel, maar Origine Cycles lijkt hier een juiste keuze te hebben gemaakt.

Lichtste e-motor

Mahle is een Duitse fabrikant van elektrische motoren die zich richt op sportieve e-bikes. De Mahle X35 was reeds populair en goed, maar kende toch nog wat nadelen. In de Origine Cycles Help zit de allernieuwste Mahle X20. Deze is nog kleiner, compacter, slimmer en vooral ook lichter.

Zeer lichte 1,2 kg e-motor Mahle X20
Zeer lichte 1,2 kg e-motor Mahle X20

Op het moment van schrijven, is dit de lichtste elektrische motor voor sportieve fietsen. De motor, die slechts 1,2 kilo weegt, samen met de batterij van 2 kilo en alle kabels, resulteert in een totaalgewicht van 3,25 kg. Kleine, fijne maar ook krachtige motor. Met 55 Nm heb je heel wat extra kracht ter beschikking.

Even belangrijk als de kracht, is de manier waarop deze elektrische ondersteuning wordt geleverd. Goede motoren spelen perfect in op jouw kracht. Minder goede motoren bieden elektrische ondersteuning zodra de pedalen roteren. Door te kiezen voor deze Mahle e-motor, profiteert de Origine Cycles van een zeer slimme elektrische motor. Die maakt daarbij ook gebruik van AI en machine learning, om perfect af te stemmen op het rijgedrag van de gebruiker.

Minimalistische bediening van de Mahle X20 e-motor
Minimalistische bediening van de Mahle X20 e-motor

Wat betekent dit nu allemaal voor jou? De motor is zeer sportief en past zich perfect aan aan jouw wattage, aan jouw kracht. Dit verhoogt je wattage en zorgt daarmee voor een uitstekend fietsgevoel. Je blijft het gevoel houden dat jij het merendeel van het werk doet, maar je voelt wel duidelijk dat je ondersteund wordt.

Op vlakke wegen ook licht genoeg om te gebruiken zonder e-steun
Op vlakke wegen ook licht genoeg om te gebruiken zonder e-steun

Zonder ondersteuning fietsen kan en is zelfs redelijk eenvoudig. Wanneer je bergop gaat, voel je wel het lichte extra gewicht in het achterwiel, en dan is de groene stand (‘eco’) wel handig. Op de oranje stand helpt de fiets goed mee, en op paars helpt de fiets vrijwel voortdurend mee, tot 25 km/u, waarna de ondersteuning afneemt.

De fiets biedt geen hulp boven de 25 km/u, maar zorgt er wel voor dat je deze snelheid constant kan aanhouden, en de ondersteuning valt dus niet ineens weg als je net onder of boven de 25 op de display gaat.

Een kleine batterij van 250 Wh

De batterij heeft een vermogen van 250 Wh, niet veel, maar logisch omdat gewicht belangrijker is dan autonomie bij deze fiets. Je zult ook vaak boven de 25 km/u rijden en vaak zelf ook meeduwen. De batterij en elektrische ondersteuning op zo’n fiets zijn eerder aanvullend dan primair, zoals op reguliere elektrische fietsen.

250 wh batterij ingebouwd in kader
250 wh batterij ingebouwd in kader
Laadpoort, batterij kan niet uitgehaald worden
Laadpoort, batterij kan niet uitgehaald worden

Ondanks de kleine capaciteit van de batterij gaat deze dus behoorlijk lang mee. Ook voor langere routes kun je rekenen op elektrische ondersteuning tot het einde. Het is wel belangrijk dat je de 11 versnellingen van de fiets optimaal gebruikt zodat de motor ook optimaal functioneert. Als je dit niet doet en altijd op de maximale kracht van de motor vertrouwt, dan zal de rijtijd beperkt zijn.

Onderdelen zoals de versnellingen, ketting, en cassette kunnen online aangepast worden
Onderdelen zoals de versnellingen, ketting, en cassette kunnen online aangepast worden
Shimano GRX 11 speed op onze Origine HELP testfiets
Shimano GRX 11 speed op onze Origine HELP testfiets

Prestaties tijdens de testritten

Tijdens onze testrit van 40 km, waarvan 20 km door het bos, reden we op de groene, lage stand en behaalden we een gemiddelde snelheid van 25 km/u. Op de terugweg, tegen zware tegenwind in, reden we op de paarse, maximale stand, en behaalden we een gemiddelde snelheid van 22 km/u. De tocht door het Zoniënwoud kent veel hellingen en afdalingen.

Bij thuiskomst hadden we nog zo’n 30 tot 35% van de batterij over. Hoe ver je dan kan rijden met de Origine Help? Afhankelijk van je gebruik kan je rekenen op minstens 30 tot maximaal meer dan 100 kilometers autonomie, afhankelijk van hoe sportief jij bent.

3. Het rijcomfort  (8/10)

Rijcomfort op platte wegdek (9/10):

Rijcomfort op oneven wegdek (7/10):

Rijcomfort bij lange afstanden (8.5/10):

Rijden bij nat wegdek -> veiligheid (8/10):

Het rijcomfort op een elektrische gravelbike is belangrijker dan je zou denken. Op vlakke wegen vormt dit allemaal geen probleem, maar je zult ook heel wat oneffen terreinen tegenkomen tijdens je gravelavonturen.

Carbon voorvork

Het aluminium frame vangt weinig schokken op. Het is ook een gravelbike, dus je zult altijd wel wat comfort moeten inleveren als je offroad routes aangaat. De carbon voorvork zorgt wel voor enige verlichting. Deze vangt enkele trillingen op en ook de carbon velgen doen hier wat werk, maar na lange, intense ritten zul je het toch voelen. Dit geldt voor alle gravelbikes en dus ook voor de Origine Cycles Help.

Carbon voorvork om schokken op te vangen

Harde schokken op het voorwiel zul je voelen; als je ze ziet aankomen, kun je ze beter ontwijken of proberen wat gewicht van het stuur af te halen. Voor die dat willen kan je de Origine Cycles Help ook uitrusten met geveerde voorvork – de Explore versie.

Licht, snel en stabiel

Op normale ondergronden, waarvoor deze fiets eigenlijk gemaakt is, rijdt de Origine Cycles uitstekend. De sportieve positie zorgt ervoor dat je goed kracht kunt zetten, maar ook dat je enigszins ontspannen kunt rijden op rustige momenten.

Michelin Power Gravel 40 mm gravelbike banden
Michelin Power Gravel 40 mm gravelbike banden

Een tweede aspect van het rijcomfort is de veiligheid, die meestal te maken heeft met de kwaliteit van de banden en de remmen. Hierbij heb je een ruime keuze in de online configurator van Origine Cycles. Je kunt dus zelf de mate van kwaliteit bepalen en aanpassen aan jouw ideale gebruik.

Online configurator, zelf bepalen

Deze Origine Cycles Help kun je opbouwen als een gevorderde elektrische gravelbike, als een model voor beginnende gravelbikers. Anderen willen misschien een wegversie om je snel van A naar B te brengen zonder al te veel offroad routes.

Je kunt dus zelf bepalen hoe je deze fiets uitrust, en doordat je dit rechtstreeks bij de fabrikant doet, is het ook nog eens aantrekkelijk geprijsd. Daar gaan we dieper op in in de onderstaande prijsvergelijking.

Versnellingen ingebouwd in rechtse remhendel
closeup van de versnellingen in de rechte rem
closeup van de versnellingen in de rechte rem
Koersstuur dat je kan aanpassen in de online configurator
Koersstuur dat je kan aanpassen in de online configurator
Makkelijk te bereiken Shimano remmen in de verschillende zithoudingen
Makkelijk te bereiken Shimano remmen in de verschillende zithoudingen
Shimano GRX schijfremmen aan te passen in de configurator
Shimano GRX schijfremmen aan te passen in de configurator
Ook vooraan krachtige kwalitatieve Shimano GRX remmen
Ook vooraan krachtige kwalitatieve Shimano GRX remmen
Richey aluminium stuur en stuurpen
Keuze uit verschillende zadels in de online configurator van Origine Cycles
Keuze uit verschillende zadels in de online configurator van Origine Cycles
Op de testfiets ook een aluminium Ritchey zadelpen
Op de testfiets ook een aluminium Ritchey zadelpen

4. Prijsvergelijking (9.5/10)

Met een startprijs van 3.650 euro (of 3.543 euro), wat nog steeds prijzig is, krijg je echter wel een elektrische gravelbike van premium kwaliteit, en dat is vrij uniek. Voorlopig is er geen andere elektrische gravelbike op de markt die deze motor aanbiedt in dit prijssegment.

Met dit prijskaartje rust je de Origine Cycles Help uit met de minst dure onderdelen. Prima voor een beginnende gravelbiker, maar misschien onder de verwachtingen van een gevorderde gravelbiker. Deze mensen weten dat een gravelbike met alle topcomponenten meer kost. Met hun hogere budget kunnen zij in de online configurator hun eigen droomfiets samenstellen en alle onderdelen, kleuren en accessoires zelf uitkiezen.

De conclusie van de prijsvergelijking is dat de Origine Cycles Help een elektrische gravelbike is met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden hoge kwaliteit tegen een redelijke prijs. Dat maakt hun fietsen niet goedkoop, maar zeer betaalbaar in vergelijking met concurrenten.

Premium elektrische gravelbikes kosten meestal meer dan 5000 euro. Met Origine Cycles Help blijf je onder de 5000 euro en kun je nog steeds veel onderdelen zelf kiezen.

Testfiets uitgerust met Carbon velgen en gravelbanden
Testfiets uitgerust met Carbon velgen en gravelbanden
Origine Cycles HELP met elektrische steun
Origine Cycles HELP met elektrische steun

Eindconclusie van de Origine HELP review

We hebben deze Origine Cycles Help getest, vergeleken en gereviewd als beginnende gravelbikers. We kennen heel wat gevorderde gravelbikers die ons graag uitnodigen voor hun gravelavonturen, maar door het niveauverschil is dit vaak moeilijk, onmogelijk of onaangenaam. Met deze elektrische gravelbike konden we wel meedoen en zo deel uitmaken van een gedeelde hobby.

Wij hebben HELP e-gravel:

 • Uitgebreid onderzocht met korte testrit (1-5 km)
 • Onderworpen aan de wegtest
  • 5-50 kilometer testrit
  • 50-100 kilometer dagtest
  • +100 kilometer weektest

We zien verschillende soorten gebruikers bij de Origine Cycles Help. Beginnende gravelbikers, voor wie de instapdrempel net iets te hoog is, of oudere sportieve fietsers die graag wat extra steun hebben bij de net iets moeilijkere trajecten. Maar ook voor gevorderde gravelbike-vrienden was dit een soort fiets waardoor ze net dat tikkeltje meer konden doen: meer kilometers, meer beklimmingen, meer trajecten en meer avonturen die voorheen als onmogelijk werden gezien.

Omdat je de fiets zo verschillend kan instellen van gebruiker tot gebruiker, is deze geschikt voor een breed scala aan fietsers. De basis is kwaliteit, de rest bepaal je zelf. Als we plotseling een gravelbike zouden willen kopen, zouden we zonder al te veel vergelijkingen te maken, blij zijn met de aankoop van een HELP.

Ze verkopen zelf en maken geen gebruik van fietsenwinkels. Je moet dus vooral kijken naar hun testevenementen. Ze zijn overal aanwezig, je moet er gewoon een beetje naar zoeken. Je kunt ook al hun modellen en configuraties gaan testen in de fabriek in Frankrijk, al is dat misschien net een stap te ver.

Elektrische gravelbike van 12 kilogram
Elektrische gravelbike van 12 kilogram

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info