Speed pedelecs zijn extra snelle elektrische fietsen. De trapondersteuning werkt tot 45 km per uur en er geldt een andere wetgeving voor pedelecs dan gewone elektrische fietsen. De wet voor speed pedelecs kan je hier lezen als je de verschillen nog niet kende.
Omdat een speed pedelec ergens tussen de fiets en (elektrische) bromfiets valt, zijn er wat extra regels. Enerzijds heb je de uitrusting: wat er op de pedelec moet staan. Anderzijds heb je de wegcode: wat je wel en niet mag doen op de baan.
Snel zoeken
Uitrusting voor de speed pedelec
Verplicht op de speed pedelec is een snelheidsmeter, claxon of toeter, een voor- en achterlicht, reflectoren, een achteruitkijkspiegel en gehomologeerde banden. Goede remmen heb je best voor je eigen veiligheid. Ook een nummerplaat is verplicht, net zoals het COV. Dit is standaard en aanwezig op alle SP dat wij vergeleken hebben, toch moet je zeker zijn en opletten.
Snelheidsmeter
Je gaat sneller dan elektrische fietsen. Soms rij je max 25 km per uur, dan ben je een fiets. Ga je sneller dan word je een bromfiets. Een snelheidsmeter is dus belangrijk om te weten welke regels gelden. Meer hierover vind je in de wegcode.
Claxon, lichten en reflectoren
Je moet anderen kunnen waarschuwen. Anderen moeten je ook kunnen zien. Enkel zo kan je op de openbare baan rijden. Een toeter of claxon is verplicht. Een volume of minimum dB konden we niet vinden.
Reflectoren zet je best overal, vooraan, achteraan, de pedalen en de wielen. Hoe meer reflectie hoe beter. Snel zichtbaar zijn is van groot belang, zeker aan deze snelheden.
Het voorlicht moet een verklikkerlicht hebben. Het moet ook vanzelf aan gaan bij het starten van de speed pedelec. Het achterlicht moet een rem-functie hebben. Zo wordt het voor iedereen duidelijk wanneer jij vertraagt.
Deze kleine extra’s doen blijken dat de speed pedelec dichter bij de bromfiets aanleunt. Ook een achteruitkijkspiegel is verplicht.
Gehomologeerde banden*
Wat is een gehomologeerde band? Een band die past bij het merk of model van speed pedelec. Deze zijn goedgekeurd en veiliger voor gebruik. Dit is enkel nodig als je banden hebt die breder zijn dan 67 mm. Daaronder is er geen verplichting.
Identificatienummer, inschrijven, COV en nummerplaat
De nummerplaat moet achterop de fiets zichtbaar zijn. Je moet ook een nummerplaatverlichting voorzien, zodat de politie geen enkele moeite moet doen als ze je willen beboeten.
Net zoals de Belgische wet aangeeft, moet je ook een Certificaat van overeenstemming hebben, nodig om op de openbare weg te rijden. Het VIN (voertuigidentificatienummer) moet ook (leesbaar) op het kader van de pedelec gedrukt zijn.
Speed pedelec helm
We herhalen het even voor de zekerheid. Ook dit maakt deel uit van de wetgeving voor speed pedelecs. Een helm is verplicht en niet te onderschatten. Veel te veel mensen kiezen nog om cool te zijn op de fiets. En hoewel helmen tegenwoordig echt mooi en ‘hip’ zijn zien we de losse haarbos nog iets te vaak.
Op een speed pedelec is de helm absoluut verplicht. Hoofdletsels aan 45 km per uur kunnen dodelijk zijn. Niet alleen dat, een vliegje in het oog krijgen of een bij kopstoten kan zeer onaangenaam zijn. Een helm speciaal voor de pedelec: extra sterk, met vizier en MIPS is een sterke aanrader.
Kijk hier voor onze suggesties – voor mannen – voor vrouwen – en kies een model dat bij jou past. Naast onze selectie zijn er nog heel wat helmen die voldoen aan de voorwaarden. Stap even de fietsenwinkel binnen en probeer er enkele uit.
Wat is een goede speed pedelec helm?
Bij het kopen van een helm moet je letten op het label. Een speed pedelec helm moet een CE-label hebben. De fietshelm moet daarnaast ook een EN1078 label hebben. Dit wijst op extra bescherming voor de slapen en de zenuwen in het achterhoofd.
Een helm moet vervangen worden na het vallen. Het schuim aan de binnenkant heeft zijn job gedaan door de schok op te vangen. Net zoals de bumper van de auto zal dit schuim niet herstellen. Een nieuwe bumper of helm is dan de opdracht.
Mag een bromfietshelm op de speed pedelec?
Ja dit mag zeker. Voor ons is een bromfietshelm ook volledig toe. Ook de kin en de kaak worden hierdoor extra beschermt. Bij een gewone open helm blijft de kin vrij. Natuurlijk oogt het wat raar. Een volle helm op de speed pedelec. Maar wees zeker, een geschaafde kin oogt nog vreemder.
Pedelec kleding
Fluo vestjes zijn ook niet erg populair maar voorzien je wel van de beste zichtbaarheid. Het is niet verplicht maar wel ten zeerste aangeraden.
Beschermende kleding is ook geen must maar het kan echt helpen. Als je zou vallen is de kans groot dat je even over de grond glijdt. Met dunne kleding heb je pijnlijke schaafwonden, met valkleding heb je misschien een blauwe plek.