Dat technologieën en innovaties van de auto-sector overgezet werden op nieuwe fietsen zagen we al met de vernieuwde bakken van de populaire bakfietsen. Veiligheid staat voorop, zeker als we kinderen gaan vervoeren. Ook voor speed pedelecs, waar je alleen rijdt, aan hoge snelheden is deze ABS technologie voor elektrische fietsen een godsgeschenk.
Een gloednieuwe technologie van Bosch en nu ook Shimano, of eerder Blubrake. Binnenkort zullen ook andere merken deze technologie uitbouwen. Verplicht is het niet, maar het biedt je wel meer veiligheid tijdens het remmen. In dit artikel leggen we uit wat ABS-technologie is en hoe dit een verschil maakt op de fiets. We hebben het ook uitgetest, onze bevindingen vind je doorheen het artikel.
Wat is ABS
ABS staat voor Anti-lock Braking System. Dit systeem voorkomt dat de wielen van een voertuig blokkeren tijdens het remmen. Het is een veiligheidsvoorziening die al lang geleden is ontwikkeld voor auto’s en nu ook beschikbaar is voor elektrische fietsen en speed pedelecs.
Snel zoeken
Nu ook voor de elektrische fiets en speed pedelec
Een van de belangrijkste redenen waarom ABS-remmen belangrijk zijn voor elektrische fietsen, is dat deze fietsen vaak hogere snelheden bereiken dan traditionele fietsen. Zeker speed pedelecs, zeker ovor hen is dit interessant.
Hogere snelheid betekent dat de remafstand langer is en dat de kans op een ongeval (of verlies van controle) groter is. Rem je te hard met je voor- of achterwiel dan kan je beginnen glijden. Knijp je de voorrem te hard in dan kan het achterwiel van de grond komen.
ABS-remmen helpen dit risico te verminderen door ervoor te zorgen dat de wielen niet blokkeren tijdens het remmen en de fietser meer controle over de fiets behoudt. Speed pedelecs, die snelheden tot 45 km/u kunnen bereiken, profiteren hierdoor nog meer van ABS-remmen.
Het werkt efficiënt en veilig
Hoe werkt ABS dan bij elektrische fietsen? De ABS-remmen voor elektrische fietsen bestaan uit een kleine, lichte en verbeterde versie van de traditionele ABS-hardware. Het systeem werkt als een soort regulator voor de hydraulische remvloeistof die wordt gebruikt in de remmen.
Een sensor op het achterwiel meet de snelheid van de fiets en als er een verschil is in snelheid tussen het voor- en achterwiel, zal het systeem de hydraulische druk aanpassen om ervoor te zorgen dat de wielen niet blokkeren.
ABS-remmen zijn ontworpen om te voorkomen dat de wielen van een voertuig blokkeren tijdens het remmen. Dit wordt bereikt door het reguleren van de remdruk die wordt toegepast op elk wiel. De basisprincipes van ABS-remmen zijn:
- Een snelheidssensor meet de snelheid van elk wiel.
- Een regelmodule vergelijkt de snelheid van de wielen en detecteert wanneer een wiel dreigt te blokkeren.
- Een hydraulische klep regelt de remdruk op het wiel om blokkeren te voorkomen en zorgt voor optimale remprestaties.
Bij elektrische fietsen is het ABS-systeem aangepast om kleiner en lichter te zijn dan bij auto’s, maar het basisprincipe blijft hetzelfde.
Anti-skid en anti-lift technologieën
Anti-skid (anti-slippen of -glijden) en anti-lift (anti-opheffen) zijn extra functies van ABS-remmen die de remprestaties en de veiligheid van de fietser verder verbeteren.
Anti-skid
Deze technologie voorkomt dat het voorwiel wegglijdt of slipt tijdens het remmen. Wanneer de ABS-regelmodule detecteert dat het voorwiel dreigt te blokkeren, verlaagt het de remdruk op dat wiel, waardoor het wiel blijft draaien en de fietser meer controle behoudt. Dit is vooral belangrijk op natte of gladde oppervlakken, waar het risico op wegglijden groter is.
Anti-lift
Deze functie voorkomt dat het achterwiel tijdens krachtig remmen de grond verliest en omhoog komt, wat kan leiden tot een ongecontroleerde situatie. Wanneer de ABS-regelmodule detecteert dat het achterwiel dreigt los te komen van de grond, verlaagt het de remdruk op het voorwiel, waardoor het achterwiel op de grond blijft en de fietser stabiel blijft.
De voordelen van ABS-remmen
De voordelen van ABS-remmen voor elektrische fietsen zijn talrijk. Het belangrijkste voordeel is dat ze de veiligheid van de fietser verbeteren door de kans op ongevallen te verminderen. Daarnaast bieden ze ook een betere remervaring en meer controle over de fiets. De ABS-remmen zijn ook afgestemd op specifieke gebruikers, zoals toerfietsers, trailrijders en zelfs cargo-fietsen. T ijdens onze tests merkten we dat de ABS-technologie ervoor zorgt dat de fiets stabieler blijft tijdens het remmen, zelfs op natte of ongelijke oppervlakken (bron: Autoweek).
De nadelen van ABS-remmen
Hoewel de voordelen van ABS-remmen overduidelijk zijn, zijn er ook enkele nadelen. Ten eerste kunnen ABS-remmen de aanschafprijs van een elektrische fiets verhogen. Daarnaast kunnen de remmen zwaarder zijn dan traditionele remmen, wat resulteert in een iets hoger totaalgewicht van de fiets. Toch zijn wij van mening dat deze nadelen opwegen tegen de voordelen op het gebied van veiligheid en controle.
Fietsen met of zonder ABS (getest)
Het belangrijkste verschil tussen een fiets met ABS-remmen en een zonder is de remprestatie en de veiligheid van de fietser.
Veiligheid
Fietsen met ABS-remmen bieden een hoger niveau van veiligheid doordat de kans op ongevallen als gevolg van geblokkeerde wielen wordt verminderd. Fietsers met ABS-remmen behouden meer controle over hun fiets tijdens het remmen, waardoor ze beter kunnen reageren op onverwachte situaties.
Remprestaties
ABS-remmen zorgen voor een gelijkmatigere en gecontroleerdere remervaring. Dit is vooral merkbaar op natte of gladde opp ervlakken, waar traditionele remmen minder effectief kunnen zijn. Fietsen zonder ABS kunnen tijdens het remmen plotseling blokkeren, wat kan leiden tot een verlies van controle en mogelijk een valpartij.
Stabiliteit
Dankzij de anti-lift technologie blijft het achterwiel van een fiets met ABS beter in contact met de grond tijdens krachtig remmen, wat zorgt voor meer stabiliteit. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van fietsen zonder ABS, waar het achterwiel tijdens hard remmen de grond kan verliezen, waardoor de fietser uit balans kan raken.
Controle
Met ABS-remmen behoudt de fietser betere controle over de fiets, vooral op uitdagende oppervlakken en bij hogere snelheden, zoals bij speed pedelecs. Fietsen zonder ABS kunnen in dergelijke situaties moeilijker te beheersen zijn, wat kan leiden tot onveilige situaties.
Veelgestelde vragen
Zijn ABS-remmen verplicht
Op dit moment (mei 2023) zijn ABS-remmen niet verplicht voor elektrische fietsen of speed pedelecs. Maar gezien de vele voordelen van deze technologie, zou het ons niet verbazen als dit in de toekomst verandert. Voor speed pedelecs zou het zeker zinvol zijn om ABS-remmen verplicht te stellen.
Voorlopig zijn er nog niet veel merken die het standaard aanbieden. Het verhoogt de kostprijs en is geen must, je kan ook veilig rijden zonder ABS. In onze zoektocht naar de juiste speed pedelec merk je dat er maar één of twee modellen dit reeds hebben.
Welke merken bieden ABS
Bosch was de eerste om hiermee te beginnen. Uiteraard volgt Shimano, het was een voor de hand liggende ontwikkeling, nodig om speed pedelecs en elektrische fietsen veiliger te maken.
Kan ik ABS-remmen op mijn elektrische fiets monteren
Het is technisch mogelijk om ABS-remmen achteraf op een elektrische fiets te monteren, maar de meeste fietsenmakers zijn hier niet voor opgeleid. Het is geen makkelijk process en en het is belangrijk dat het correct wordt uitgevoerd om de veiligheid te garanderen. Als je ABS-remmen wil, raden we je aan om een elektrische fiets aan te schaffen die al met deze technologie is uitgerust.
Werken ze ook bij lage snelheden en natte ondergronden
Ja, ABS-remmen werken bij alle snelheden en op verschillende ondergronden. Ze zijn met name effectief op natte of gladde oppervlakken, waar traditionele remmen minder effectief kunnen zijn. Tijdens onze tests merkten we dat de ABS-technologie de fiets stabieler hield tijdens het remmen, zelfs op natte of ongelijke oppervlakken.