Home Meningen Revolutie binnen reflecterende fietsuitrusting

Revolutie binnen reflecterende fietsuitrusting

Van reflectors tot vestjes, handschoenen, helmen en reflecterende stickers

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Een lang verhaal kort gemaakt; we gingen op zoek naar goedkope reflectoren voor het voor- en achterwiel. Onze stoere Riese & Muller Multicharger zag er plots heel wat saaier uit. Ergens snappen we waarom de fabrikanten ze weglaten.

Gelukkig zijn er merken die hier al langer over nadenken. Het Belgische Wowow en GoFluo bijvoorbeeld, chapeau, een uitstekende manier om reflectie cool te maken, en de zichtbaarheid aanzienlijk te verhogen. Ook Ridr lijkt een tof merk, zij bieden lichten en reflecterende stickers aan.

Reflectoren zijn wettelijk verplicht en verhogen je zichtbaarheid van de zijkanten, daarom gingen we vandaag op zoek naar de verschillende soorten reflectoren voor de (e)-fiets.

Reflecterende vestjes

Reflecterende vestjes zijn zeer populair omdat ze fietsers zichtbaar maken. Ze maken niet alleen de fiets zichtbaar, maar geven ook duidelijk aan dat er een bestuurder of persoon aan het rijden of lopen is.

De zichtbaarheid van deze vestjes hangt af van hun reflectiecertificering, een belangrijk element om rekening mee te houden bij het kiezen van het juiste vestje.

Onthoud, er is wel degelijk een verschil tussen fluovestjes en reflecterende vestjes. Fluo is handig en zichtbaar in de dag, maar minder in de nacht, daarom heb je reflecterende lijnen op je vestje. Als je bij Wowow koopt, is dit gegarandeerd in orde.

zwarte reflecterende stickers voor de fiets

Reflecterende stickers en tape

Reflecterende stickers en tape worden tegenwoordig vaker gebruikt op elektrische fietsen of bakfietsen. Ze zijn een uitstekende toevoeging aan je fiets om je zichtbaarheid aanzienlijk te verhogen. Je kunt kiezen tussen stickers van objecten en iconen, iets dat je zelf hebt ontworpen en laat afdrukken, of patronen en lijnen om je fiets te bekleden.

Sommige mensen willen hun fiets niet beplakken omdat dit soms niet mooi staat. Voor deze mensen raden we zwarte reflecterende stickers aan. Overdag zijn deze nauwelijks zichtbaar op een zwarte fiets, maar ‘s nachts verhogen ze de zichtbaarheid van de fiets.

Er zijn ook merken die stickerpakketten verkopen die speciaal zijn gemaakt om de standaardmaten van een fietskader te volgen. Zo weet je meteen dat je met dit pakket genoeg hebt om een hele fiets gemakkelijk en aangenaam te bekleden. Dit is minder doe-het-zelf werk dan het afzonderlijk kopen van tape.

fluo vestjes voor de fiets met reflecterende strepen

Reflecterende rugzak covers

Reflecterende rugzakcovers zijn een uitstekende extra optie als je vaak met een rugzak op de fiets zit en je vestje vanaf de achterkant niet goed zichtbaar is. Ze zijn vooral handig voor kinderen met een grote boekentas.

Reflecterende helm

Reflecterende helmen zijn minder gebruikelijk dan fluorescerende helmen in oranje of geel, maar er zijn wel opties beschikbaar. Deze helmen zijn niet volledig reflecterend, maar hebben enkele reflecterende elementen.

Een alternatief is om een gewone zwarte helm te kopen en er enkele reflecterende stickers op te plakken.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info