In het schilderachtige België, waar fietsers zich een weg banen door de historische steden en het glooiende platteland, is veiligheid een topprioriteit. Reflectoren zijn hierbij essentieel en verplicht. Maar wat zijn de Europese normen en certificaten die deze reflectoren moeten naleven? Wat zijn ISO normen, en hoe kies ik de juiste reflectie – als reflector of als veiligheidsvestje?
Het belang van reflectoren in België
In België is het niet alleen een kwestie van zichtbaar zijn, maar ook van wettelijk beschermd zijn. Fietsers moeten uitgerust zijn met een witte of gele reflector aan de voorkant en een rode reflector aan de achterkant. Deze eenvoudige maatregelen kunnen het verschil betekenen tussen gezien worden of over het hoofd gezien worden in het verkeer. Het kan ook leiden tot een boete.
Snel zoeken
Europese normen rond reflectoren
Europa heeft verschillende normen en certificaten vastgesteld om de kwaliteit en effectiviteit van reflectoren te waarborgen:
- EN ISO 20471: Deze norm is specifiek voor hoge zichtbaarheidskledij voor professioneel gebruik, zoals bij de brandweer, wegenwerken en havenarbeiders. Er zijn drie klassen binnen deze norm, waarbij klasse III de hoogste graad van bescherming biedt. Dit is gebaseerd op de gebruikte oppervlakte van fluorescerend en reflecterend materiaal.
- EN 13356: Deze norm is voor accessoires die aan het lichaam kunnen worden bevestigd. Er zijn drie types: vrij hangende, verwijderbare en monteerbare accessoires. Elk type heeft een minimumvereiste voor reflecterend materiaal.
- EN 1150: Specifiek voor niet-professionele hoge zichtbaarheidskleding. Deze norm vereist zowel fluorescerend als reflecterend materiaal en biedt meer ontwerpvrijheid dan EN20471.
- EN 17353: Deze norm, geïntroduceerd in oktober 2020, vervangt de normen EN13356 en EN1150. Het legt de eisen vast voor zichtbaarheidsaccessoires voor niet-professioneel gebruik en onderscheidt verschillende types op basis van het gebruik van fluorescerend en/of reflecterend materiaal.
Certificering van reflectoren
Certificering garandeert dat een product voldoet aan de vastgestelde normen. Bedrijven zoals Wowow en Pesso hebben certificaten die aantonen dat hun producten voldoen aan de Europese normen.
Dit betekent dat wanneer je een reflecterend product koopt met een dergelijk certificaat, je kunt vertrouwen op de kwaliteit en effectiviteit ervan.
Fietsreflectoren in België
Hoewel reflecterende vesten niet verplicht zijn in België, zijn ze zeker aan te raden. Reflecterende accessoires zoals vesten, armbanden en rugzakken zijn vooral nuttig tijdens de donkere wintermaanden en in stedelijke gebieden waar de verlichting misschien niet optimaal is.
In theorie moet je een reflector aan de voor- en achterkant hebben. Maar veiligheid is belangrijker, een goede fluo vest of wat reflecterende stickers, of een fluo vest met reflecterende lijnen lijkt dan een betere keuze.
Tips voor het kiezen van de juiste reflector
- Kwaliteit boven kwantiteit: Kies voor producten die gecertificeerd zijn volgens de Europese normen.
- Pasvorm: Een goed passende reflecterende kleding of accessoire is effectiever dan een loszittend item.
- Onderhoud: Houd reflecterende items schoon. Vuil kan de reflecterende eigenschappen verminderen.
Om het wat makkelijker te maken hebben we een eigen vergelijking gedaan met de beste reflectoren, en de beste reflecterende vestjes voor op de fiets. Hier kan je meer te weten komen over de producten en hun certificering.
Onze mening over reflectoren voor fietsers
Reflectoren zijn van belang voor de veiligheid van fietsers in België. Door te kiezen voor kwalitatieve, gecertificeerde producten, zorg je voor je eigen veiligheid en die van anderen op de weg. Dus, de volgende keer dat je door de Belgische straten fietst, zorg ervoor dat je schittert en opvalt!