Home Meningen De haas en de schildpad; het echte voordeel van e-fietsen

De haas en de schildpad; het echte voordeel van e-fietsen

De Fabel Herbezien, Een Nieuwe Blik op een Oude Les

Door Slim Abid

In de kinderkamer, tussen de vele verhalen en sprookjes die de verbeelding prikkelen, vertellen we een eenvoudig verhaal dat al generaties lang wordt doorgegeven: de fabel van de haas en de schildpad. “Haastige spoed is zelden goed,” zeggen we, terwijl de langzame maar gestage schildpad uiteindelijk de snelle maar overmoedige haas verslaat.

We vertellen het aan onze kinderen in de hoop dat ze de waarde van geduld en doorzettingsvermogen leren waarderen.

Maar ergens op weg naar volwassenheid vergeten we zelf de essentie van dit verhaal. We jagen door het leven, gehaast, altijd laat, gevangen in de cyclus van snelheid die ons belooft dat we meer tijd zullen hebben, maar toch lijken we altijd tijd tekort te komen.

Snelheid vs. Efficiëntie: 25 is 25

De ironie wil dat, terwijl we onszelf blijven vertellen dat snelheid de sleutel is, het dagelijkse verkeer een ander verhaal vertelt.

De ochtendspits, een dagelijkse race tegen de klok, toont ons de paradox van onze haast: hoe sneller we proberen te zijn, hoe sneller we in het verkeer vast komen zitten. In deze race verschijnt de elektrische fiets als de hedendaagse incarnatie van de schildpad; een herinnering dat niet de snelheid, maar de consistentie en het genieten van de reis ons uiteindelijk naar onze bestemming brengen.

Zij weten hoe lang ze over hun rit doen. Zonder files is 25 km per uur altijd 25 km per uur.

fiets of autofiles

Meer dan Alleen Milieuvriendelijkheid

De echte voordelen van elektrisch fietsen liggen niet alleen in de CO2-besparing of de duurzaamheid. En hoewel deze ongetwijfeld belangrijk zijn, zijn het vooral mooie marketingverhalen.

We blijven mensen, en als het echt over comfort en veiligheid gaat kiezen we voor onszelf, en dat is oké. Daarbij is het vooral aan bedrijven om dit te bestrijden, wat ze niet maken kunnen we niet kopen.

De ware kracht van de elektrische fiets is dus veel persoonlijker en directer. Het gaat over het herwinnen van jouw tijd, over de controle terugnemen over de vrijheid binnen het dagelijkse reizen. Het is het verschil tussen gestrest aankomen op je werk na een frustrerende file, weegt veel zwaarder door dan (zeer misschien) een beetje bezweet te zijn. Daarbij heb je frisse lucht opgesnoven en kom je toe met het gevoel dat je al een kleine overwinning op de dag hebt behaald.

De Financiële kant; portefeuille en gezondheid

Financieel gezien is de keuze voor een elektrische fiets ook een keuze voor minder uit te geven.

De kosten voor aanschaf en onderhoud liggen beduidend lager dan die van een auto. Parkeergeld, brandstof, verzekeringen – allemaal zorgen die ‘vervagen’ wanneer je kiest voor twee wielen en een batterij. Er zijn wel kosten, ze zijn gewoon lager.

En dan hebben we het nog niet eens over de gezondheidsvoordelen gehad: de regelmatige lichaamsbeweging, de frisse lucht, de momenten van rust in een anders hectische dag.

Vaak denk je dan, ja ik zal een beetje fitter zijn door dagelijks te bewegen….. misschien een beetje. Je zal vooral kosten uitsparen door dat je lichaam minder snel oud wordt. Beweging is nodig, van jong tot oud. En die armbewegingen in de auto, uit pure frustratie van andere bestuurders, tellen niet mee.

fiets sneller dan auto in files

Nieuwe routes en shortcuts; fietsen is ontdekken

Misschien is het meest overtuigende voordeel van de elektrische fiets wel de herontdekking van de reis zelf. In een wereld waar elk moment telt, biedt fietsen ons de kans om even te vertragen en toch op tijd aan te komen.

Het is de kunst van het reizen zonder te haasten, van bewegen zonder de omgeving uit het oog te verliezen. Op de fiets wordt de reis zelf een bestemming, een moment van vrede in de chaos van het dagelijkse leven.

Aan 25 km per uur heb je ook ongelooflijk veel tijd om rond te kijken. Je leert nieuwe routes kennen en beseft dat je je omgeving eigenlijk helemaal niet kent. Je kent enkel die uitgetekende lijntjes waar je met je vier wielen op moet blijven.

Zelfreflectiemoment, ben je een haas of een schildpad?

We moeten het verhaal van de haas en de schildpad niet alleen zien als een kinderverhaaltje, maar als een levensles. Het herinnert ons eraan dat snelheid niet altijd gelijk staat aan succes. In het leven, net zoals in het verhaal, zijn het vaak de gestage, doordachte keuzes die ons het verst brengen.

De elektrische fiets belichaamt deze filosofie: een keuze voor bedachtzaamheid over haast, voor gezondheid boven gemakzucht, voor de vreugde van de reis boven de obsessie met de bestemming.

Laten we dit verhaal niet alleen aan onze kinderen vertellen, maar het ook zelf beleven. Kies voor de (elektrische) fiets, niet alleen als transportmiddel, maar als een manier van leven. Want uiteindelijk, in de race die het leven is, wint de schildpad – langzaam, zeker en met een glimlach.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info