Home Merk nieuws Bosch Smart System 2023

Bosch Smart System 2023

Een overzicht van de nieuwste Bosch technologie voor Elektrische fietsen

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Het nieuwe Bosch Smart Systeem is een revolutionaire stap vooruit in de wereld van e-bikes, speciaal ontworpen om het rijden gemakkelijker en aangenamer te maken voor zowel beginners als ervaren fietsers. Met verbeterde connectiviteit, controle en personalisatie, verandert dit systeem de manier waarop we fietsen.

In dit artikel bespreken we deze innovaties in detail, want het kan wel eens meespelen in jouw zoektocht naar de juiste elektrische fiets.

Bosch displays en Smart Controller

Bosch heeft ook enkele nieuwe displays toegevoegd aan het Smart Systeem. Het Intuvia 100 is het nieuwste en waarschijnlijk duidelijkste display in het Smart Systeem.

Displays: Intuvia & Kiox

Het Intuvia 100-display maakt draadloos verbinding met het Smart Systeem via Bluetooth, heeft een grootte van 2,5 inch en beschikt over intuïtieve functies, een groot lettertype en een hoog contrast. Het Intuvia 100-display is onder alle weersomstandigheden gemakkelijk af te lezen en eenvoudig te bedienen vanaf het stuur via afstandsbedieningen.

Bosch intuvia displayDaarnaast heb je ook de Kiox 300 die iets mooier en verfijnder is. Je hebt ook meer opties, dit display wordt vaak gebruikt op sportieve e-fietsen.

Bosch Kiox 300 displayBosch LED remote

De Led Remote kennen we ondertussen al. Het is een mooi afgewerkte afstandbediening waarmee je de motor en functies beheert. Tegenwoordig hebben alle fietsen met Bosch technologie een LED remote, tenzij je kiest voor een System controller.

Bosch led remote smart system
Afbeelding: Bosch

De System Controller bevind zich op de buis van je fiets, mooi geïntegreerd. Het is de bedieningseenheid voor e-bikes met het Smart Systeem en maakt je e-bike slim. Het is de interface voor software-updates en toont de belangrijkste informatie duidelijk zonder afleiding tijdens het rijden.

De naadloze integratie in de bovenbuis zorgt ervoor dat het perfect beschermd is, nauwelijks opvalt en ideaal is voor sportieve tochten en designgerichte e-bikes, zoals elektrische mountainbikes. De indicatoren veranderen van kleur als de batterij onder de 10% komt, zodat je weet wanneer je moet opladen.

De Smart Controller staat niet standaard op elke fiets, maar eerder op sportieve en designmodellen.

De Mini Remote is een extra bedieningspaneel dat het bereik van functies uitbreidt en een veilige bediening mogelijk maakt. De Mini Remote maakt verbinding met de System Controller via Bluetooth en kan flexibel op het stuur worden gemonteerd.

Knoppen bij de duim zorgen ervoor dat je handen altijd op het stuur blijven. Meer knoppen bieden meer functies, zoals het in- of uitschakelen van het e-bike licht en handige functies zoals de slimme Walk Assist met de nieuwe Hill Hold-functie.

Elektrische fiets met smart controller en mini remote van Bosch
Afbeelding: Bosch

Slimme Functies

Het Bosch Smart Systeem bevat ook handige functies zoals Walk Assist en Hill Hold voor meer veiligheid en rijplezier. De Hill Hold-functie voorkomt dat je e-bike onbedoeld achteruit rolt op een steile helling. Deze functie vult de slimme Walk Assist aan. Wanneer je de min-knop op de bedieningseenheid loslaat tijdens het duwen, wordt de Hill Hold geactiveerd. Deze functie voorkomt dat je e-bike ongeveer 10 seconden achteruit rolt zonder dat je de rem hoeft in te schakelen.

De bekende SmartphoneGrip stelt je in staat om je smartphone op het stuur te plaatsen en deze met de eBike Flow-app om te zetten in een display. De Ride Screen van de E-Flow app toont onder andere de snelheid en het batterijniveau tijdens het rijden. In een nieuwe functie kun je nu je geplande routes van de komoot-app overzetten naar de eBike Flow-app, wat je persoonlijke ervaring op de fiets verbetert en elke reis verandert in een buitenavontuur.

En slimme beveiliging

Stel je voor dat je op je bestemming aankomt en je e-bike parkeert zonder je zorgen te hoeven maken over diefstal. Het Bosch Smart Systeem biedt je meer diefstalbeveiliging en geruststelling dankzij de eBike Alarm. eBike Alarm is een aanvulling op eBike Lock, waardoor je e-bike nog effectiever wordt beschermd tegen diefstal en een ideale aanvulling biedt op een mechanisch slot. eBike Lock maakt al deel uit van de eBike Flow-app en ontgrendelt alleen de motorondersteuning als de bijbehorende digitale sleutel op je smartphone is herkend.

bosch eflow app navigatie gps en elektronisch fiets slot
Afbeelding: Bosch

eBike Alarm breidt de diefstalbeveiliging verder uit. Hiervoor moet de ConnectModule door een specialist in je e-bike worden geïnstalleerd en moet eBike Lock geactiveerd zijn. Als je je e-bike uitschakelt, wordt eBike Alarm automatisch geactiveerd. Het reageert op onverwachte bewegingen met alarmsignalen. Als je e-bike aanzienlijk wordt verplaatst, ontvang je een bericht op je smartphone, wordt de trackingfunctie gestart en kun je de positie van je e-bike volgen in de eBike Flow-app.

Connectiviteit en personalisatie

Het Bosch Smart Systeem biedt uitstekende connectiviteit met je smartphone, zodat je je rijgegevens kunt bijhouden, navigatie kunt gebruiken en zelfs je fiets kunt personaliseren met verschillende instellingen. Voor beginnende fietsers is dit een geweldige manier om je e-bike-ervaring verder te verbeteren en je vooruitgang bij te houden naarmate je meer vertrouwen en ervaring opdoet.

Nieuwe Bosch e-motoren

Het Bosch Smart Systeem biedt een nieuwe reeks motoren en batterijen, waaronder de Performance Line CX. Drie nieuwe aandrijfeenheden zijn nu beschikbaar:

Performance Line CX:

Dit is de meest veelzijdige aandrijfeenheid die nu tot 85 Nm ondersteunt in het Smart Systeem. Ondanks zijn kracht is het bijna geruisloos, waardoor het ideaal is voor lange trekkingtochten en wanneer je wilt genieten van rustige omgevingen.

Performance Line Speed:

Deze aandrijfeenheid zorgt voor krachtige acceleratie, tot 45 km/u. Het is de ideale keuze als je moeiteloos en snel lange afstanden wilt afleggen, bijvoorbeeld tijdens je dagelijkse woon-werkverkeer.

CX Cargo Line:

Deze aandrijfeenheid is geschikt voor elke transporttaak en maakt het eenvoudig om ladingen van A naar B te verplaatsen op een ontspannen, duurzame en comfortabele manier.

Performance Line CX Race:

Een limited edition motor dat Bosch maakt voor extra sportieve prestaties. Met een zeer hoge acceleratie dient deze motor voor ‘professionele eMTB en recreatieve atleten’ zoals Bosch het zelf verwoord. Hierbij hoort een ‘race’ modus, 85 nm kracht en 2.75 kg gewicht.

SX Line:

Klein, licht en krachtig. De nieuwste motor van Bosch weegt slechts 2.2 kg en biedt 55 nm aan vermogen. Lijkt weinig, maar met een piekprestatie van 600 Watt kan het veel kracht bieden. Ideaal voor e-koersfietsen en gravelbikes.

Dit is een korte samenvatting. Het volledige overzicht van Bosch e-motoren vind je hier. Het Smart Systeem wordt regelmatig bijgewerkt via over-the-air updates om het up-to-date te houden en innovatieve nieuwe functies toe te voegen.

Onlangs zijn er twee nieuwe rijmodi geïntroduceerd: Auto Mode, die automatisch de ondersteuning aanpast afhankelijk van de rijsituatie, en Cargo Mode, speciaal ontwikkeld voor de Cargo Line, die het rijgedrag optimaliseert voor zware lasten en tot 400% van je eigen kracht biedt.

Nieuwe Bosch batterijen

  1. PowerTube 500: Geïntegreerd in het frame, is dit de kleinste PowerTube in het assortiment en perfect voor lichte, minimalistische e-bikes.
  2. PowerTube 625: Deze batterij is ideaal voor eMTB-avonturen en langere trajecten.
  3. PowerPack 545: Deze batterij biedt voldoende vermogen voor langere en heuvelachtige routes en is ideaal voor kortere trekkingtochten.
  4. PowerPack 725: Deze batterij is perfect voor langere reizen of veeleisendere ritten en voor e-cargofietsen of speed pedelecs met hogere energiebehoeften.

Met deze nieuwe motoren en batterijen biedt het Bosch Smart Systeem een rijervaring die aansluit bij de behoeften van elke fietser.

ABS systeem van Bosch

Sinds kort is er ook ABS voor elektrische fietsen. Er is een juiste ABS voor elk type eBike en elke ondergrond. Dit zorgt voor de best mogelijke ondersteuning tijdens het remmen.

  • ABS Cargo voor de speciale eisen van eCargo-fietsen.
  • ABS Touring voor wisselende wegoppervlakken, voetgangersoversteekplaatsen en verkeerslichten.
  • ABS Allroad voor sportief rijden off-road op onverharde oppervlakken zoals grind en losse grond.
  • ABS Trail voor de speciale behoeften van sportieve rijders op uitdagende routes en terreinen met losse oppervlakken en steile hellingen.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Akkoord Meer info