Home Reviews Review: APE RYDER Buffalo F | Mountainbike Fatbike

Review: APE RYDER Buffalo F | Mountainbike Fatbike

Een elektrische mountainbike met grote fatbike banden aan een aangename (zeg maar goedkope) prijs

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Fatbikes kennen we als brommerachtige ontwerpen die meer weg hebben van kleine elektrische fietsen. Maar er zijn ook andere ontwerpen. In dit artikel lees je onze bevindingen en de review van de Ape Ryder Buffalo F. Een fatbike met het ontwerp van een mountainbike.

Het is belangrijk op te merken dat deze Buffalo F ook bestaat als Buffalo M met normale wielen en een Bafang middenmotor, alsook als de Buffalo E met dezelfde achterwielmotor maar dunnere mountainbikebanden. Deze Buffalo F is een aangepaste instapversie met dikke wielen. Het is zeker niet de beste mountainbike, maar eerder een fatbike gehuld in een mountainbike-jasje.

In deze review van de Ape Ryder Buffalo-F:

  1. Ontwerp
  2. Prestaties
  3. Rijcomfort
  4. Prijsvergelijking
Ape Ryder Buffalo F mountainbike fatbike ontwerp

Waarom kies je de Ape Ryder Buffalo F:

  • Extra vering en comfort
  • Goedkope fatbike in MTB ontwerp
  • Krachtige motor (meetrapbrommer)

Waarom koop je hem niet:

  • Mindere fietsgevoel
  • Geen echte mountainbike

Voor wie: De Buffalo F zal niet uitblinken als volwaardige mountainbike, maar als je op zoek bent naar een fatbike met een atypisch ontwerp en je hebt iets met mountainbikes, dan is dit een goede optie. Let wel, het gaat hier om basiskwaliteit. Als je iets beters zoekt, heeft Ape Ryder nog andere gelijkaardige Buffalo modellen.

Onze volledige conclusie vind je onderaan

1. Het Ontwerp

Ape Ryder mag dan wel bekend staan als een puur sans fatbike merk, ze hebben echter ook een tamelijk degelijke mountainbike. De fiets die wij hebben getest is niet deze, maar de fatbike mountainbike variant: de Buffalo E. Het grootste verschil is dat dit een goedkoper model is, dat weliswaar hetzelfde ontwerp heeft, maar is uitgerust met fatbike banden en, nog belangrijker, een achterwielmotor. Precies vanwege deze achterwielmotor beschouwen we dit eerder als een fatbike. Mountainbiken met een achterwielmotor is immers minder toegankelijk – daarvoor would je eerder de middenmotor willen. Ape Ryder heeft overigens ook zo’n model in hun gamma, maar we hebben die simpelweg nog niet kunnen testen.

Ape Ryder Buffalo mountainbike kaderontwerp
Ape Ryder Buffalo mountainbike kaderontwerp

Laten we bij het ontwerp beginnen. Dit is in feite een full suspension mountainbike, maar voor een prijs van 1700 euro moet je beseffen dat het niet kan concurreren met de full suspension mountainbikes uit het hogere tot premiumsegment.

We kijken hier opnieuw naar een ontwerp dat op een mountainbike lijkt, maar die je eigenlijk beter op de gewone weg of oneffen ondergronden kunt gebruiken. Ga hier niet mee op een mountainbike parcours, daar is het niet echt voor bedoeld, de Buffalo F is een goedkopere versie van hun Buffalo M mountainbike met middenmotor.

Hier gaat het om een fatbike die bedoeld is om op een mountainbike te lijken. Dat zorgt ervoor dat het ontwerp behoorlijk stoer is. De full suspension, de dikke ingebouwde batterij in het frame en de brede fatbike banden maken de look helemaal af.

Je kunt rekenen op een goede basiskwaliteit. Het aluminium frame voelt licht aan en zal niet zo sterk zijn als sportieve mountainbikes, maar het is toch krachtig genoeg om gebruikers tot 150 kilo te ondersteunen tijdens hun dagelijkse ritten. De duurzaamheid van dit kader hebben we niet kunnen testen.

Ook aan de voorkant, naast de luchtvering in het frame, zien we een voorvorkvering met een lange en normale veerweg.

Kadervering met aanpasbare luchtcompressie
Kadervering met aanpasbare luchtcompressie

2. Prestaties; acceleratie en snelheid

Als we naar de prestaties kijken, is de vergelijking met andere fatbikes eerder op zijn plaats dan met andere elektrische mountainbikes. We hebben het hier dus over prestaties op de weg, niet op modderige paden in het bos.

De Buffalo-F mountain(fat)bike maakt gebruik van de RKS-achterwielmotor.  Het betreft een basismotor die slechts gebruikmaakt van één sensor, de rotatiesensor.

Je kiest dus je elektrische ondersteuning van niveau 1 tot niveau 5 en krijgt stapsgewijs extra kracht om je rit af te maken. Daarnaast beschikt de fiets over een Shimano 8-speed derailleur. Deze biedt een goede basis en geeft je enkele opties voor als je bergop of bergaf gaat.

250 Watt RKS achterwielmotor voor snelle acceleratie
250 Watt RKS achterwielmotor voor snelle acceleratie
Shimano Altus 8 speed derailleur
Shimano Altus 8 speed derailleur
Shimano 8 speed shifter versnellingen
Shimano 8 speed shifter versnellingen

Deze motor kan meer kracht aan, tot 750 Watt, maar is in Europa beperkt om het merendeel van de tijd maximaal 250 Watt aan kracht te leveren. De ingebouwde batterij van 496 kWh is goed voor zo’n 40 tot 50 km fietsen bij een gemiddeld verbruik.

Deze MTB-fatbike is iets lichter dan de andere Ape Ryder fatbikes, met 29 kilo kan je dus ook iets meer kilometers afleggen dan met de andere modellen. Omdat het hier ook om een echte fiets gaat, in de vorm van een mountainbike, binnen het design van een mountainbike, is het ook makkelijker fietsen. Zelfs zonder elektrische ondersteuning kan je met deze fiets vooruitkomen, heel zwaar is hij niet, maar toch nog relatief of redelijk zwaar voor een elektrische fiets.

Door al deze elementen kan je rekenen op een hoge acceleratie en een topsnelheid van 25 km per uur. Ook bergop geeft de 40 Nm flink wat kracht, maar dit blijft een achterwielmotor en zal dus niet zo goed presteren bergop als een middenmotor, dat weet Ape Ryder zelf ook.

Hun echte mountainbike, de Buffalo M, heeft een Bafang middenmotor om je toch van voldoende kracht te voorzien om echt te kunnen mountainbiken. Hier gaat het dus eerder om een ontwerp van een mountainbike, maar het is eerder een fatbike.

RKS Motor met Shimano versnellingen
RKS Motor met Shimano versnellingen
Geintegreerde verwijderbare batterij opladen via laadpoort
Geintegreerde verwijderbare batterij opladen via laadpoort
Elektrische display van de Ape Ryder Buffalo F
Elektrische display van de Ape Ryder Buffalo F
Elektrische bediening en toeter

3. Het rijcomfort

Voor een elektrische fatbike, maar ook als mountainbike, is het rijcomfort zeer goed. Natuurlijk kan je dit niet vergelijken met het high-end premium assortiment van elektrische mountainbikes. Hier hebben we het over wegomstandigheden en de oneffenheden die we gewend zijn op de Belgische fietspaden, niet de Belgische bospaden. Als fatbike zitten we hier dus meer dan goed.

De framevering, hoewel niet van de beste kwaliteit, is een luchtvering die schokken van het achterwiel voldoende opvangt. In het zadel zien we nog een heel kleine basisvering. Die is er voor als de framevering niet voldoende kan opvangen of niet correct is ingesteld. Deze luchtcompressie kan je oppompen of laten leeglopen om beter in te spelen op jouw gebruik.

Vooraan hebben we een voorvork met 60mm veerweg. Dat is veel, zeker als je in acht neemt dat dit geen echte mountainbike is.

Als fatbike biedt dit echter wel een extra niveau van comfort. Hou daarom ook rekening met hoe jij deze fiets zou willen gebruiken. Als mountainbike is hij misschien minder goed, maar als fatbike presteert hij veel beter.

Aanpasbare voorvork vering met 60 mm travel
Aanpasbare voorvork vering met 60 mm travel
Luchtcompressie aan te passen aan rijdersgewicht en voorkeur
Beperkte zadelpenvering voor extra schokken op te vangen

Dit is een van de weinige mountainbike fatbikes of fatbike mountainbikes, kortweg een fatbike met grote wielen. En dat biedt ook bepaalde voordelen. De 26-inch mountainbike fatbike wielen, wat een mondvol, zorgen ervoor dat je iets trager over het wegdek glijdt, maar ze geven wel extra grip en comfort tijdens het rijden. De grote, dikke fatbike banden, 26 inch x 3,5 inch, vangen bovendien heel wat schokken op.

Als het dus puur om rijcomfort gaat, heb je enerzijds de vering van de banden, de framevering, de voorvorkvering en dan nog die beperkte zadelpenvering. Dit zorgt ervoor dat je heel comfortabel rijdt.

Ook qua veiligheid hoef je niet echt te twijfelen. Deze fiets is voorzien van voldoende krachtige en kwalitatieve remmen. En nogmaals, je zou deze fiets niet echt moeten gebruiken als mountainbike, maar eerder als reguliere elektrische fiets.

Kwalitatieve en krachtige hydraulische schijfremmen van Tektro
Tektro XOD Mountainbike remontwerp
Dikke en grote Kenda Juggernaut fatbike banden met ruig patroon voor mountainbike
Dikke en grote Kenda Juggernaut fatbike banden met ruig patroon voor mountainbike
Bandenontwerp voor extra grip on oneven ondergronden
Bandenontwerp voor extra grip on oneven ondergronden
Standaard meegeleverde voorverlichting
Standaard meegeleverde voorverlichting
Extra meegeleverde achterlicht van basiskwaliteit
Extra meegeleverde achterlicht van basiskwaliteit

4. Prijsvergelijking

Een prijsvergelijking voor deze fatbike-mountainbike is wat moeilijker. Er zijn weinig concurrenten of fatbikes die dit in een mountainbike-design doen of mountainbikes die er fatbike-wielen op zetten. Het is dus eerder een niche en dan is het bekijken van de prijs vooral het bekijken van de onderdelen, meer dan het vergelijken met concurrenten.

Als we kijken naar andere elektrische fatbikes dan zie je weinig andere mountainbikes met fatbike banden of grote wielen.

Met een aankoopprijs van 1750 euro gaat het hier om een zeer betaalbare elektrische fiets. Dit voornamelijk omdat de onderdelen van basiskwaliteit zijn en er geen dure extra’s worden gebruikt.

Het is dan ook niet echt een elektrische mountainbike. Die zijn veel duurder en hebben doorgaans een veel sterker frame om de harde schokken op te vangen. Het gaat hier om een fatbike die lijkt op een mountainbike. Een fatbike met grote wielen.

Als we met dit in het achterhoofd een prijsvergelijking maken, is deze zeer goed geprijsd. Houd er wel rekening mee dat je slechts twee jaar garantie hebt. Zowel op het frame als op de motor. En er zijn ook enkele voorwaarden verbonden aan de garantie. Je moet de fiets correct gebruiken en onderhouden.

Topsegment: Super73, Phatfour, Ruff Ryder, GasGas

Mid-range: Diablo, Ape Ryder, RKS, Astonic

Goedkope fatbikes: Ouxi

Ape Ryder Buffalo F review, de eindconclusie

Ape Ryder maakt boeiende fatbikes, en doet dit ook voor een zeer aantrekkelijke prijs. Het is geen slechte kwaliteit, de fietsen hebben echt wel een goede basiskwaliteit, maar veel meer dan dat moeten we ook niet verwachten.

Dit is het segment dat zij willen innemen, zij bieden eigenlijk een goede prijs-kwaliteitverhouding om te concurreren met al die goedkope Chinese fietsen. Ape Ruder onderscheidt zich van deze merken door zoveel mogelijk van hun productie in Europa uit te voeren. Zo weet jij ook als consument dat je sneller en gemakkelijker reparaties, garanties of reserveonderdelen kan krijgen.

We hebben het volledige gamma van Ape Ryder getest, van de MD10 naar de DC20, de Bonobo en de Gibbon. En hoewel we niet echt fan zijn van mountainbikes met fatbike wielen, vonden we het wel interessant om hiermee rond te rijden.

We hebben die getest als mountainbike, zeker niet de beste. En we hebben deze getest als een alledaagse fatbike waarmee je je dagelijks traject aflegt. En hierbij scoort hij veel beter.

Het enige nadelige aan deze mountainbike is de achterwielmotor met beperkte technologie, de e-mtb speelt niet goed in op je trapkracht, waardoor het niet voor MTB gebruikt kan worden. Het is een fatbike van basiskwaliteit. Vooral de prijs maakt het aantrekkelijk. Wil je meer, of een middenmotor, dan kan je upgraden naar de Buffalo M.

Ape Ryder biedt weliswaar enkel de minimumwettelijke garantie, je krijgt 2 jaar garantie op het frame en 2 jaar op de elektrische componenten. Let wel op, om hieraan te voldoen moet de fiets correct gebruikt en onderhouden worden.

Ook interessant