Home Elektrische motor Nieuw: Yamaha PW-XM elektrische motor voor e-MTB

Nieuw: Yamaha PW-XM elektrische motor voor e-MTB

Nieuwe e-bikemotor, de Yamaha PW-XM is klaar om te presteren en concurreren

Door Slim Abid

Yamaha heeft met de introductie van de PW-XM een nieuwe stap gezet in de wereld van e-mountainbikes (e-MTBs). Deze elektrische motor is ontworpen om niet alleen te presteren, maar ook te concurreren met andere toppers in de markt zoals de Shimano EP8, Bosch Performance Line CX en Panasonic’s 95 Nm motor.

Yamaha PW-XM Technische Specificaties

De Yamaha PW-XM is uitgerust met een krachtige motor die 85 Nm koppel levert, wat zorgt voor uitstekende prestaties, vooral op uitdagend terrein. Wat deze motor echt onderscheidt, is het gewicht. Met slechts 2,6 kg is de PW-XM lichter dan zijn voorganger, de PW-X3, dankzij een behuizing van magnesium in plaats van aluminium​.

Verbeterde Warmteafvoer en Betrouwbaarheid

Een van de belangrijkste verbeteringen in de PW-XM is de warmteafvoer. De motorbehuizing is voorzien van speciale koelribben die de warmte effectief afvoeren, waardoor de motor zelfs onder zware belasting optimaal blijft presteren​​. Dit, in combinatie met licht aangepaste lagers en verbeterde afdichting, maakt de PW-XM betrouwbaarder en duurzamer.

Compatibiliteit en Gebruiksgemak

De PW-XM is volledig compatibel met de bestaande Yamaha displays en batterijen, waaronder de Interface X, die een compacte afstandsbediening en een minimalistisch LED-display bevat​. Dit betekent dat huidige gebruikers hun bestaande systeem kunnen upgraden zonder extra aanpassingen.

Bovendien biedt de motor een automatische modus die de ondersteuningsniveaus aanpast aan de rijomstandigheden, wat zorgt voor een soepele en natuurlijke rijervaring.

yamaha-pw-XM

yamaha-pw-XM

Vergelijking met andere krachtige e-motoren

Shimano EP8

Deze motor biedt ook 85 Nm koppel, maar weegt iets meer met 2,6 kg. De EP8 is bekend om zijn stille werking en compatibiliteit met verschillende batterijen, wat een breed scala aan frame-integraties mogelijk maakt​​.

Bosch Performance Line CX

Met eveneens 85 Nm koppel en een gewicht van 2,8 kg, staat deze motor bekend om zijn directe krachtlevering en soepele ondersteuning. De Performance Line CX biedt meerdere ondersteuningsmodi, inclusief een speciale race modus voor extra boost tijdens wedstrijden​​.

De Yamaha PW-XM blinkt uit in zijn automatische ondersteuningsmodus, die de ondersteuning aanpast aan de rijomstandigheden voor een soepele en natuurlijke rijervaring. Dit is vergelijkbaar met de automatische modi van Bosch en Shimano, hoewel de implementatie en het gebruiksgemak per merk variëren​.

Een kritiekpunt op Yamaha’s systeem is de Interface X display en connectiviteit. Waar Bosch en Shimano uitgebreide app-integraties en gebruiksvriendelijke displays bieden, blijft Yamaha hier wat achter, met beperkte connectiviteit en een minder intuïtieve interface​.

Toch zet de PW-XM een nieuwe standaard voor Yamaha’s e-bike motoren, met een ongeëvenaarde koppel-gewichtsverhouding en uitstekende prestaties. Vooral op gebied van e-MTB, waar je vooral prestaties wil, is deze Yamaha een zeer concurrerende nieuwkomer.

Ook interessant